Ρελέ μένει στο χέρι στου Φιλοπάππου...

Πληροφορίες και απόψεις για την ασφάλεια και την βαθμολόγηση διαδρομών
Post Reply
Ant
Posts: 89
Joined: 07 Feb 2008 12:20

Ρελέ μένει στο χέρι στου Φιλοπάππου...

Post by Ant »

ImageIMG_20170201_184217 by ant20, on Flickr

Στην παραπάνω φωτό κρατάω στο χέρι μου το ρελέ της διαδρομής 4 (και 4α) του πεδίου Φιλοπάππου.
Πηγαίνοντας για μια απογευματινή βoλτoύλα στο πεδίο, φίξαρα τα σχοινιά μου σε κάποια παλιά σημεία επάνω από τα ρελέ, και ραπέλιασα στο ρελέ της φωτογραφίας, με σκοπό να τα ξαναφιξάρω εκεί και να κατέβω για να κάνω μερικούς "γύρους" top rope.
Βλέποντας μάλιστα το ρελέ ολοκαίνουριο χάρηκα γιατί δε θα χρειαζόταν να μπω στις "παλιατζούρες".
Για να μην τα πολυλογώ, με το που κλίπαρα τον ιμάντα μου και πριν ρίξω βάρος, με ένα απλό τράβηγμα του χεριού, το ρελέ μου έμεινε στο χέρι.
Ούτε έσπασε (όπως φαίνεται στη φωτό) ούτε και είχε την οποιαδήποτε άλλη διάβρωση. Είναι σαν αυτός που το έβαλε να ξέχασε να βάλει τη ρητίνη (!!) και απλώς να το σφήνωσε μέσα στην τρύπα (σα να ήταν διπλής εκτόνωσης) :?
Με σχετικά λίγη προσπάθεια, έφυγε και το δεύτερο αντίστοιχα!
Δε γνωρίζω ούτε ποιος έκανε την "ανανέωση" ούτε και τι σκεφτόταν, παντως ο κόσμος που ήταν κάτω μου είπε ότι κάλλιστα θα μπορούσε να έχει σκαρφαλώσει τη διαδρομή εκείνη τη μέρα. Και γω το ίδιο, εφόσον πήγαινα να στήσω εκεί τα σχοινιά μου.

Προσοχή σε όσους σκαρφαλώνουν εκεί, εάν δούνε κάποιο καινούριο ρελέ, να το τεστάρουν καταλλήλως!
Το πεδίο επισκέπτονται και αρχάριοι αλλά και γενικά κόσμος που δε διαβάζει routes, facebook κτλ, οπότε παρακαλώ διαδώστε...
freeq
Posts: 20
Joined: 02 Dec 2013 11:53

Re: Ρελέ μένει στο χέρι στου Φιλοπάππου...

Post by freeq »

Είναι σαν αυτός που το έβαλε να ξέχασε να βάλει τη ρητίνη (!!) και απλώς να το σφήνωσε μέσα στην τρύπα (σα να ήταν διπλής εκτόνωσης)
wtf!!? τί έγινε εδώ ρε παιδιά? πως έγινε τέτοια μ@@@κία?
User avatar
kayak
Posts: 158
Joined: 14 Nov 2007 08:41

Re: Ρελέ μένει στο χέρι στου Φιλοπάππου...

Post by kayak »

Καλησπέρα και ειλικρινά συγγνώμη για το περιστατικό αυτό! Ευτυχώς δεν είχε την δυσάρεστη κατάληξη που θα μπορούσε να έχει.
Η "απόπειρα" (λόγω του τελικού αποτελέσματος) ανανέωσης του ρελέ της διαδρομής έγινε από εμένα το απόγευμα στις 23/1/2017. Τα αγκύρια με 2πλο κρίκο τοποθετήθηκαν σχεδόν με το τελευταίο φως μιας κρύας μέρας (θερμοκρασία περίπου 5 βαθμών Κελσίου) ακολουθώντας όλη την προβλεπόμενη διαδικασία (διάτρηση,καθαρισμός της οπής με βούρτσα και φυσερό,τοποθέτηση αμπούλας,τοποθέτηση αγκύριου και περιστροφή για ανάμιξη και κατανομή της ρητίνης ομοιόμορφα). Δεδομένου των προδιαγραφών της SPIT (της οποίας ήταν η χημική ρητίνη που τοποθετήθηκε και για τα 2 αγκύρια του ρελέ) η ελάχιστη θερμοκρασία τοποθέτησης είναι 5 βαθμοί Κελσίου. Μετά την τοποθέτηση δεν έγινε δοκιμή αντοχής σε εφελκυσμό λόγω του ότι χρειάζονται 10 περίπου ώρες (σε τέτοιες θερμοκρασίες) για σταθεροποίηση της ρητίνης. Δεν μου δόθηκε η ευκαιρία από τότε να ξαναπάω και να δοκιμάσω αν έχει επιτευχθεί η συγκόλληση βράχου-ρητίνης-αγκύριου (αυτός είναι και ο λόγος που δεν αναφέρθηκε σε κάποιο forum και social media ως ανανέωση του συγκεκριμένου ρελέ και δεν αφαιρέθηκε το παλιό ρελέ). Τι έφταιξε όμως και απέτυχε η συγκόλληση αυτή? Κατόπιν έρευνας, η διαδικασία ανάμιξης των συστατικών μιας αμπούλας με χημική ρητίνη είναι μια εξώθερμη αντίδραση. Αυτό σημαίνει ότι κατά την ανάμιξη των συστατικών (μετά τη θραύση του φιαλιδίου) απελευθερώνεται θερμότητα η οποία είναι απαραίτητη για την χημική αντίδραση των 2 συστατικών. Όταν όμως αυτό συμβαίνει μια κρύα μέρα, το αγκύριο και ο βράχος ,που και αυτά είναι κρύα τότε, χαμηλώνουν επιπρόσθετα τη θερμοκρασία της αντίδρασης με αποτέλεσμα αυτή να μην επιτυγχάνεται. Δυστυχώς αυτό δεν το γνώριζα (μέχρι τότε τουλάχιστον) και γι'αυτό τα αγκύρια δεν συγκολλήθηκαν ποτέ στο βράχο παρόλο που έχουν πάνω τους ρητίνη (αυτό φαίνεται τουλάχιστον στο περισσότερο μήκος του οδοντωτού τμήματος του αγκυρίου της φωτό).

Λυπάμαι πολύ γι'αυτό που συνέβη και ζητώ συγγνώμη για μια ακόμη φορά, ενώ χαίρομαι που δεν συνέβη κάτι δυσάρεστο! Το σίγουρο είναι πως το πάθημα έγινε μάθημα!

Γιάννης Καγιαυτάκης
feskos
Posts: 38
Joined: 12 Feb 2014 10:38

Re: Ρελέ μένει στο χέρι στου Φιλοπάππου...

Post by feskos »

Αφού δεν έγινε κάποιο ατύχημα πάλι καλά, τουλάχιστον μάθαμε κάτι. Το ρελέ που αφέθηκε στ πεδίο το πήρα σήμερα εγώ. Αν το χρειάζεται κάποιος μου το λεει (Δεν ξέρω και αν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί)
Ant
Posts: 89
Joined: 07 Feb 2008 12:20

Re: Ρελέ μένει στο χέρι στου Φιλοπάππου...

Post by Ant »

Γιάννη, κατ΄αρχάς θεωρώ πολύ σωστό που βγήκες και έγραψες το παραπάνω ποστ. Δεν κρύφτηκες πίσω απ το δάχτυλο σου, παραδέχτηκες ότι κάτι πήγε στραβά κατά την ανανέωση και μπράβο σου γι αυτό.

Επίσης να επισημάνω κάτι που ίσως δεν ήταν ξεκάθαρο στο αρχικό μου ποστ: αυτό δεν έγινε για να κατηγορήσει ούτε για να κουνήσει το δάχτυλο σε κανέναν - είμαστε άνθρωποι και λάθη γίνονται. Το πόστ έγινε πρώτον για να προσέξουν όσοι σκαρφαλώνουν στου Φιλοπάππου (καθώς δε γνώριζα αν τοποθετήθηκαν κι άλλα ρελέ εκείνη τη μέρα) και δεύτερον για να βρούμε τι πήγε στραβά και γιατί, ώστε να μην ξαναπάει.

Η υπόθεση σου για την αστοχία της κόλλησης, με τη χαμηλή θερμοκρασία, πιθανώς να είναι σωστή. Ξανακοιτώντας το ρελέ (έχω κρατήσει το ένα για πιθανή επιθεώρηση από κάποιον πιο έμπειρο, αν κάποιος έχει άποψη μπορώ να του το δώσω) βλέπω ότι το υλικό στην άκρη του δεν είναι απλή σκόνη από το βράχο αλλά πιο σκληρό οπότε πιθανώς να είναι η ρητίνη που απλά αντέδρασε ατελώς.

Τα λάθη γίνονται για να μαθαίνουμε (όλοι). Το συγκεκριμένο ευτυχώς δεν κόστισε σε κανέναν. Ας προσέχουμε όλοι, και όσοι ανοίγουν και όσοι απλά σκαρφαλώνουν και ας μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο.

Feskos, δυστυχώς δε νομίζω ότι μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, με το τράβηγμα μου έφυγε και έπεσε κάτω (γύρω στα 15 μέτρα...)
geka
Posts: 229
Joined: 15 Mar 2010 13:45

Re: Ρελέ μένει στο χέρι στου Φιλοπάππου...

Post by geka »

Τυχερός ο παθών η οποίος άλλος μπήκε στην διαδρομή.
Καλό θα είναι όποιοι από την κοινότητα μας ασχολουμαστε με τέτοιου είδους εργασίες να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των κατασκευαστών η να ρωτάμε τους ειδικούς ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα.Η hilti και κάποιες άλλες εταιρίες διοργανώνουν σεμινάρια κατά καιρούς
Κάποια από τα λάθη που γίνονται κατά την τοποθέτηση χημικών αγκυρωσεων είναι τα εξής:
1.Κούφιες τρύπες κατά το άνοιγμα.
2.Λάθος γωνία κατά το τρύπημα.
3.Μηδαμινό καθάρισμα της τρύπας.
4. Ακατάλληλες ρητινες και αμπουλες που ΔΕΝ κάνουν για χαμηλές θερμοκρασιες και για τέτοιες χρήσεις.
5.Ανάμειξη της γυάλινη αμπουλα με σφυρί και χέρι και ΌΧΙ με τον ειδικό ανταπτορας όπως ορίζει ο κατασκευαστής.

Γιάννη μπράβο για το θάρρος και τιμιότητα σου να βγεις και πεις αυτά που είπες.
Last edited by geka on 04 Feb 2017 12:56, edited 1 time in total.
Che
Posts: 267
Joined: 01 Jan 2009 20:07
Location: ATHENS,GREECE

Re: Ρελέ μένει στο χέρι στου Φιλοπάππου...

Post by Che »

Επειδή ήμουν με τον Γιάννη εκείνη τη μέρα και η αλήθεια είναι ότι από καιρό είχαμε αυτή τη συζήτηση σχετικά με μια ανανέωση στο Φιλοπάππου λόγω παλαιότητας (υπερβολικης θα έλεγα) των ρελε και λόγω της φύσεως του πεδίου (αρχαιολογικός χώρος κλπ) που καθιστά τολμηρή μια ανανέωση σκεφτήκαμε πολύ πριν ξεκινήσουμε τι υλικά θα μπουν και με τον όσο δυνατό λιγότερο αντίκτυπο.Σκεφτήκαμε ως καλυτερη λυση τα χημικα αγκυρια αφενος για να μην κλαπουν απο πανω τα ρελε και αφετερου υπαρχει διάθεση να δοκιμαστεί η αφαιρεση των παλιων χημικών με καμινετο για να χρησιμοποιηθεί εκ νέου η παλιά τρύπα και να μειώσουμε το αντίκτυπο της επίδρασης μίας ανανέωσης. Ωστόσο επειδή δεν το έχω ξανακάνει ψάχνω για καιρό ένα καμινέτο ,ιδανικά υδραυλικού, για να πάω να δοκιμάσω την τεχνική.

Γιατί τα λέω αυτά.
1ον. Η αληθεια είναι οτι θα πηγαιναμε ξανα με τον Γιαννη να τεσταρουμε το καινουργιο ώστε να αφαιρεθει το παλιο αλλα δυστυχως οι δανειστες μας θελουν να δουλευουμε σκληρα. θα έπρεπε βέβαια να αφήσουμε μια ανακοίνωση να μην γινει η χρήση του επειδή δεν δοκιμάστηκε το ρελε αλλα εξι το απογευμα χωρις φωςδεν ήταν το καλυτερο.

2ον. Επειδή το Φιλοπάππου θα είναι στο επίκεντρο αλλαγών τώρα που ανοίγει ο καιρος και θα προσπαθήσουμε να εντείνουμε την συντήρηση και στα άλλα παλια ρελέ και επειδή θα δοκιμαστεί και αυτή η τεχνικη αφαίρεσης του παλιου καλο θα ήταν όσοι σκοπεύουν να πηγαινουν να μην ειναι χαλαροι αν και γενικα τωρα θα υπαρχουν ανακοινώσεις κάτω απο τις διαδρομές για αλλαγές αλλα και εδω μεσα.

3ον. Αν μπορει να γίνει μια συννενοηση να πάρουμε τα χημικά του ρελε για να μπορεσουμε να παμε να τα τοποθετησουμε αυτη τη φορα μια πιο ζεστη μερα.

ελπιζουμε στην κατανόηση σας.
Climbing is not a sport, it's a life attidute!
Ant
Posts: 89
Joined: 07 Feb 2008 12:20

Re: Ρελέ μένει στο χέρι στου Φιλοπάππου...

Post by Ant »

Che, το γνωρίζω ότι τα ρελέ είναι ακριβά, ωστόσο νομίζω πως τα συγκεκριμένα δεν θα ήταν σωστό να ξαναχρησιμοποιηθούν. Το πρώτο όπως προείπα έφυγε στο τράβηγμα και έπεσε στη βάση της διαδρομής (15μ πτώση).
Το δεύτερο επειδή κουνιόταν (έστριβε) αλλά δεν έβγαινε με απλό τράβηγμα έφαγε μερικά χτυπηματάκια οπότε κι αυτό δεν ξέρω αν κρίνεται κατάλληλο.
Σε κάθε περίπτωση, το δεύτερο το έχω εγώ, οπότε αν το θέλετε σας το δίνω.
Che
Posts: 267
Joined: 01 Jan 2009 20:07
Location: ATHENS,GREECE

Re: Ρελέ μένει στο χέρι στου Φιλοπάππου...

Post by Che »

η πτωση δεν ειναι κατι που επηρεαζει. τουλαχιστον μια τοσο μικρη και πιθανον στο χωμα ωστοσο μπορω να τα δωσω στον Καραλη που εχει τα εργαλεια να τα τσεκαρει και να μας πει.
Climbing is not a sport, it's a life attidute!
Nikolas_A
Posts: 366
Joined: 15 Apr 2008 18:30

Re: Ρελέ μένει στο χέρι στου Φιλοπάππου...

Post by Nikolas_A »

Ο φόβος για "μικρορωγμές" υπήρχε για χρόνια για τα αναρριχητικά υλικά από αλουμίνιο, αλλά έχει αποδειχθεί αβάσιμος.

Πόσο μάλλον για τους ανοξείδωτους χάλυβες, όπως τα ρελέ.
Απετάξω τις πλακέτες; Απεταξάμην!
Συνετάξω τα καρύδια; Συνεταξάμην
Post Reply