dry tooling πεδία

Πληροφορίες, εντυπώσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις διαδρομές βουνού
pod
Posts: 41
Joined: 05 Nov 2014 20:08

dry tooling πεδία

Post by pod »

Εκτός απο το πεδίο δίπλα στη μικρή βαράσοβα (που αν ξέρει κανείς και βαθμολογίες θα ήθελα να ξέρω) και την πεντέλη,έχει πουθενά αλλού πεδίο,κάτι για πέτρα έχω ακούσει,αλλά που είναι οι διαδρομές?
Ευχαριστώ
geka
Posts: 236
Joined: 15 Mar 2010 13:45

Re: dry tooling πεδία

Post by geka »

Στην χασια ξεκινώντας απο δεξια προς τα Αριστερά οι διαδρομές (Μ3+,Μ4,Μ4+,Μ4+,Μ6-,Μ6+,Μ6,Μ6+,Μ6+(εξτενσιον Μ7 περιπου )η μεγάλη σχισμή περιπου Μ8-,Αριστερά απο την σχισμή ειναι βραχινη δεν την πειραζουμε περίπου 7c+ ελευθερώθηκε στο φεστιφαλ ,
Τελευταία Αριστερά διπλα στην συκιά Μ7.(x dream)

Πεντέλη Άδη υπάρχουν 10 διαδρομές εδω στο routes (η διαδρομή αριστερά απο την cheesecake είναι ημιτελής ) επισης υπάρχουν άλλες 3 στην αρχη και δεξιά χωρις πληροφορίες.

Υπάρχει αλλο ενα πεδιο πισω και Αριστερά απο τον λιαγκο (πεδίο Γαβριήλ) η πιι δύσκολη ειναι Μ6/+ στην Μέση Αριστερά απο αυτην ειναι περιπου στο Μ4+και οι αριστερες περίπου Μ5..

Γιώργος καρνακης.
Genirous
Posts: 61
Joined: 05 Mar 2009 12:45
Location: Αθήνα

Re: dry tooling πεδία

Post by Genirous »

Προϋπάρχουν (των διαδρομών dry-tooling) 6 διαδρομές σπορ στη Σπηλιά της Μικρής Βαράσοβας (Σπηλιά Ρίζου) που θα πρέπει να προσεχθούν ώστε να μην αλλοιωθούν. Αν δεν γνωρίζεις ποιες είναι αυτές, μπορείς να τις βρεις στον αναρριχητικό οδηγό της Αθήνας.

1. Υψιπετή
2. Βρυχώγατα
3. Αστέρω
4. Καίσαρας
5. Μαυρισμένη
6. Δάκτυλος
geka
Posts: 236
Joined: 15 Mar 2010 13:45

Re: dry tooling πεδία

Post by geka »

Στην σπηλιά ριζου εδω και πολλά χρόνια όλες οι διαδρομές εκτός απο αυτην που εχει ελευθερωθεί στο φεστιβάλ έχουν σκαρφαλώθει ως dry tooling απο παρα πολυ κόσμο,ο λόγος απλός πολλά νερά ,πολλά σαθρά ,κακής ποιότητας βράχου ,πολλα βρύα ακομα και το καλοκαίρι ιδίως οι 4 διαδρομές δεξιά απο αυτην που ελευθερώθηκε οι οποίες δεν πρέπει να έχουν ελευθερωθεί (χέρια) και οι οποίες δεν υπάρχουν πουθενά δημοσιευμένες στο Διαδίκτυο....
Και όπως λεει και το ΠΡΟΤΥΠΟ της ομοσπονδίας οι διαδρομές που επιλέγονται για σπορ αναρρίχηση (χερια )θα πρέπει να είναι "καθαρές" χωρίς νερά και Χώματά ,χωρις σαθρά και βρύα....Γι'αυτό και κανένας δεν τις σκαρφαλώνει με χέρια.....
Lacrimosa
Posts: 106
Joined: 20 Aug 2008 10:06

Re: dry tooling πεδία

Post by Lacrimosa »

Καρνάκη έχει ήδη εκφράσει -και σε εσένα προσωπικά- ο Στραβογένης ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ οι διαδρομές του να σκαρφαλώνονται ως dry tooling. Δεν είσαι εσύ που θα αποφασίσεις το χαρακτήρα διαδρομών που ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΕΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ με τα χέρια όπως ονομάζεις.

Για αυτό θα σε παρακαλέσω να σεβαστείς τον κόπο κάποιων ανθρώπων και να αφήσεις ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΟ το χαρακτήρα των διαδρομών που έχουν ανοίξει.

Οι διαδρομές που αναφέρθηκαν ΕΙΝΑΙ σπορ και καλό θα ήταν να μην σκαρφαλώνονται ως dry tooling. Το γεγονός ότι κάποιοι από εμάς δεν μπορούν να τις σκαρφαλώσουν δεν σημαίνει ότι αλλάζει ο χαρακτήρας τους.
geka
Posts: 236
Joined: 15 Mar 2010 13:45

Re: dry tooling πεδία

Post by geka »

Φίλε μου το πρότυπο ειναι ξεκάθαρο οσο αφορά τις σπορ διαδρομές (καθαρές,χωρις χώματα,σαθρά,νερά,βρύα )οσο για τις διαδρομές ΔΕΝ τις σκαρφαλώνει ΚΑΝΕΝΑΣ με χέρια απο τότε που ανοίχτηκαν και ΔΕΝ έχουν ελευθερωθεί ολες ακριβως γιατί έχουν θέματα ,επίσης οι διαδρομές δεν υπάρχουν πουθενά στο διαδίκτυο.....Τώρα αυτα σε προκαλώ να τα πεις σε ολους αυτούς που τις σκαρφαλώνουν ως dry tooling με ονοματεπώνυμο δημόσιος μιας και φαίνεται να ξερεις πολλά (οδηγους βουνού ,εκπαιδευτές ,αναρριχητές ), επισης σε προκαλώ να πας να τις σκαρφαλωσεις με χέρια αν μπορεις ιδίως την σχισμή....
Το οτι δεν παει εκεί κόσμος να τις σκαρφαλώσει με χερια αλλα με πιολε υπάρχει λόγος φιλε μου και αν κάποιοι εχουν κάλο στο μυαλό πρόβλημα τούς,αν εγω θεωρώ οτι με τα χερια κινδυνεύω λόγο σαθρων ,νερων ,βρυων, κλπ τότε θα κανω οτι νομίζω, εξάλλου τα βράχια δεν ανήκουν σε κανέναν,και τέλος το οτι μου ειπε κατι ο Διονύσης δεν σημαίνει οτι ειμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω και μαζι του οπως και οσοι παμε εκει για dry Ο παραλογισμός εχει και τα όρια του....
Lacrimosa
Posts: 106
Joined: 20 Aug 2008 10:06

Re: dry tooling πεδία

Post by Lacrimosa »

Πραγματικά εκπλήσσομαι από την επιμονή να χαρακτηριστούν ως dry tooling οι εν λόγω διαδρομές, ενάντια στην ξεκάθαρη βούληση των ανοιξάντων!!! Φοβάμαι δε, ότι αν μείνει χωρίς σχολιασμό και αντίδραση, ανοίγουμε το δρόμο να χαρακτηριστούν πλείστες άλλες διαδρομές ως "dry tooling", επειδή έτσι έκρινε κάποια μειοψηφία (ή ένας μόνος του!) (θυμίζω ότι και οι Αχαρνείς έχουν αρχίζει να έχουν εμφανή τα σημάδια από "πιολεδιές").

Όσον αφορά στις επίμαχες διαδρομές σημειώνω ότι οι εν λόγω διαδρομές ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΩΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΕΣ στο Οδηγό του Τίτου.

Επιπρόσθετα, οι εν λόγω διαδρομές συμπεριλήφθηκαν στην επίσημη συντήρηση που οργανώθηκε από την Ομοσπονδία με Υπεύθυνο το Στραβογένη και επανεξοπλίστηκαν ΩΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ.

Κατά τη συντήρηση των εν λόγω διαδρομών τα ρελέ κατέβηκαν, ώστε να είναι πιο άνετη η έξοδος, ενώ στο σύνολο τους (πλην της μίας του φεστιβάλ) ΕΧΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΑ από τους ανοίξαντες ή τρίτους αναρριχητές (!!!).

Οι περισσότερες δε των διαδρομών ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΕΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ .

Άρα δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι δεν είναι αναρριχητικές επειδή ΔΗΘΕΝ ΔΕΝ ΣΚΑΡΦΑΛΩΝΟΝΤΑΙ.... Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για διαδρομές που δεν μπορούν να σκαρφαλωθούν από όλους ή για διαδρομές οι οποίες δεν είναι πια δημοφιλείς ή έχουν καταστραφεί από τα πιολέ και τα κραμπόν. Αυτό όμως δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να τις φέρει στα μέτρα του (ήτοι να τις βαφτίσει ως "dry tooling").

Ξαναγράφω.

Ο ίδιος ο Στραβογένης -με τον οποίο έχω επικοινωνήσει- (και ο οποίος άνοιξε τις εν λόγω διαδρομές μαζί με το Στέφανο) έχει δηλώσει και μου ζήτησε να επαναλλάβω εδώ, ότι ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ DRY TOOLING.

ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ, δεν έχουν ανοιχτεί και δεν έχουν συντηρηθεί για το σκοπό αυτό.

Έχουν δε ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ από τα πιολέ και την μη κανονική χρήση εξοπλισμού.

Η Αττική έχει πολλά βράχια ακόμα, όπου μπορεί κάθε οπαδός του "dry tooling" να πάει να ανοίξει διαδρομές και να χαρεί αυτό που του αρέσει.

Νομίζω ότι σοφίσματα δεν χωρούν εδώ, ούτε επίσης η παρερμηνεία της πραγματικότητας και της ηθικής στην αναρρίχηση. Η προσπάθεια στρέβλωσης του τρόπου με τον οποίο το σύνολο της αναρριχητικής κοινότητας, αντιμετωπίζει διαδρομές που έχουν ανοίξει τρίτοι, είναι εμφανής.

Τα πράγματα λοιπόν είναι ξεκάθαρα. Οι διαδρομές που έχουν ανοιχτεί για αναρρίχηση δεν είναι για dry tooling, εκτός αν ο ανοίξαντας δώσει τη σχετική άδεια.

Από την άλλη, επειδή γίνεται επίκληση του Κανονισμού της Ομοσπονδίας (???), παρατηρώ ότι δεν αναφέρεται σε διαδρομές που ήδη έχουν ανοιχτεί!!!! Θα ήταν εξάλλου παράλογο η Ομοσπονδία να αποφασίζει οριζόντια για διαδρομές που έχουν ανοίξει Εκπαιδευτές ή άλλοι κατά παρελθόντα έτη. Θα ήθελα να μας παραθέσεις επακριβώς πού βασίζεις τη θεωρία ότι οι διαδρομές με δήλωση της Ομοσπονδίας είναι πλέον DRY TOOLING ???? Υπάρχει κάποια γραπτή αναφορά? Όσο και να έψαξα δεν βρήκα κάτι σχετικό.

Κλείνοντας:

Παρακαλώ όπως σταματήσει η στρέβλωση και να σταματήσουν να σκαρφαλώνονται αναρριχητικές διαδρομές ως dry tooling, ενάντια στη βούληση όσων τις έχουν ανοίξει.

Φιλικά

Θοδωρής Γράσσος
geka
Posts: 236
Joined: 15 Mar 2010 13:45

Re: dry tooling πεδία

Post by geka »

Φιλε μου εγω δεν έδωσα κανένα χαρακτηρισμό ούτε ειπα οτι ανοίχτηκαν για dry tooling εγω ειπα απλα οτι κανενας δεν τις σκαρφαλώνει με τα χέρια για συγκεκριμένους λόγους και οτι παρα πολλοί τις σκαρφαλώνουν με πιολε και κραμπον εδω και παρά πολύ καιρό σχεδον απο τότε που ανοίχτηκαν και εχουν δοθεί και βαθμολογίες...

1)Οι διαδρομές το ξαναλέω ειναι ακατάλληλες να σκαρφαλωθουν με χερια. Αυτο το δηλώνουν τουλάχιστον 3 οδηγοι βουνού και αλλοι 4 εκπαιδευτές τουλάχιστον 3 απο τις 6 διαδρομές του Διονύση..

2)Συντήρηση;;;;;;;;ποια συντήρηση τα περισσότερα βύσματα ειναι παλιά χημικά και μάλιστα στην δύσκολη διαδρομή σκουριασμένα,ασε που δεν ηταν ηταν υπεύθυνος συντηρητής για το πεδιο ο Διονύσης αλλα ο Μπελογιάννης.
http://www.anevenontas.gr/news/sportcli ... ina-h-eooa

3)Γιατί τόσο καιρό δεν εχουν δημοσιευτεί σε κάποιο Φόρουμ και δημοσιεύτηκαν εντελως τυχαία πριν απο 2 χρόνια σε οδηγό τον οποίο φυσικά θα πρέπει να πληρώσει κάποιος για να τις βρει,(τόσα χρόνια διαδρομές φάντασμα) και ποιοί τις έχουν έχουν ελευθερώσει;;;;;Απο τις 6 διαδρομές εχουν ελευθερωθεί μονο 2 σύμφωνα και με τον τελευταίο οδηγό μιας και στον οδηγό του τιτο οι 4 απο τις 6 αναφέρονται ως ημιτελής και 1 που ελευθερώθηκε στο φεστιβάλ....

4)Αχαρνεις;;;;;μην τα συγκρίνουμε καλύτερα στο ενα πεδίο γινεται πανικος απο κόσμο στο αλλο δεν πατάει κανένας άραγε γιατί;;;;;Οποιος τωρα πάει με πιολε Αχαρνών ΚΑΚΟΣ πάει.

5)Εγω προσωπικά το δηλώνω δημόσια έτσι όπως είναι οι διαδρομές(σαθρά,χώματα,βρύα κλπ ) θα πηγαίνω να σκαρφαλωνω με τα πιολε μου και ουδης θα μου το απαγορεύσει ,και αν νομίζει ο Διονύσης οτι οι διαδρομές του ανήκουν και οτι σκαρφαλωνονται με χέρια με ασφάλεια ας παει να τις σκαρφαλωσει εκείνος αν μπορεί....

6)Και για να τελειώνουμε 20 τουλάχιστον άτομα τις σκαρφαλώνουν με πιολε εδω και τουλαχιστον 10 χρόνια γιατι πιστεύουν οτι δεν ειναι ιδανικές για χέρια(χώματα,σαθρά βρύα.νερά ) οπότε καλο θα είναι να το δεχτεί ο Διονύσης και να ηρεμήσει (τα βράχια δεν ανήκουν σε κανέναν )

7)Και τελειώνω απορώ γιατί ο Διονύσης δεν πάει ποτε να τις σκαρφαλώσει και συνεχώς και πάει διπλά στην μικρή βαρασοβα,υπάρχει καποιος λογος;; απαξιώνοντας ο ιδιος τις διαδρομές τού,γιατι ουδης δεν τον εχει δει να σκαρφαλώνει τοσα Χρονια εκεί,όπως και κανέναν αλλον εκτος απο αυτην που ελευθερώθηκε.

Εξάλλου όπως είπες και εσύ οι διαδρομές έχουν καταστραφεί απο τα πιολε οποτε δεν γίνεται να σκαρφαλωθουν με τα χέρια (Ποιά η επιμονή του Διονύση άραγε για κατεστραμμένες διαδρομές ;;;;;;;;;Πραγματικά αναρωτιέμαι ποιος ειναι ο παράλογος...

Η δικια μου ηθική σταματάει εκεί που ξεκινάει ο παραλογισμός του άλλου...

(**)Σκαρφαλωνω dry fooling μόνο στον Αδη,γαβριηλ,σπηλιά ριζου,(για τα υπονοούμενα)

Φιλικά πάντα.
Last edited by geka on 18 Nov 2015 20:37, edited 4 times in total.
chrisbel
Posts: 137
Joined: 12 Jul 2006 14:48

Re: dry tooling πεδία

Post by chrisbel »

Ξανά στο προσκήνιο λοιπόν η κόντρα γι αυτό το πεδίο..
Ορθώς ο θοδωρής υποστηρίζει το δίκαιο του άγραφου νόμου της επιθυμίας του ανοίξαντα για την τύχη των διαδρομών του.
Θα θέσω όμως σε αυτόν και όλους το εξής ερώτημα. Κάποιος ανοίγει διαδρομές για την ικανοποίηση του Εγώ του μέσω της υστεροφημίας του ή για να αποδοθούν στην αναρριχητική κοινότητα και από εκεί να δημιουργηθεί η υστεροφημία του; Φυσικά υπάρχουν και όλες οι ενδιάμεσες καταστάσεις.
Κρίνω πάντως οτι ένας άνθρωπος που έχει ενδιαφερθεί για την αναρριχητική κοινωνία μέσα από τις πράξεις του και την συνεισφορά του θα πρέπει να είναι "ικανοποιημένος" που έστω κι έτσι στρεβλά (όπως το βλέπει ο Θοδωρής) διαδρομές εν αχρηστεία φαίνονται χρήσιμες πλέον σε μια ομάδα ανθρώπων, έστω κι αν αυτοί είναι οι κακόφημοι ντραιτουλάδες.
Το Σαββάτο 7 Νοέμβρη οι υποψήφιοι εκπαιδευτές παρουσίασαν τις εργασίες τους. Σε μια εξαιρετική από αυτές, του Βαγγέλη Ζέκη, σχετικά με την ποιοτική άνοδο των χειμερινών διαδρομών οι συντάξας έκανε την εξής παρατήρηση: "..για την ακρίβεια απο το 2003 και μετά, ανοίχτηκαν και οργανώθηκαν τρία αναρριχητικά πεδία dry tooling (αναρρίχηση σε ξερό βράχο με την χρήση crampons - piolet) στην Αττική".
Αυτό είναι μια απτή άποψη οτι κάποια βράχια ίσως είναι καλύτερα να γρατζουνιόνται από τα κραμπόν παρά να μένουν ανενεργά. Πιστεύω οτι ούτε "Respect" θα υπήρχε, ούτε "Λευκή πολιορκία", αλλά ούτε και "Σχίσμα", χωρίς κάποια άτομα να προπονούνται με κραμπόν και πιολέ.
Αν πάντως ο Θοδωρής θέλει ν' αναλάβει το εγχείρημα να σταματήσει την προπόνηση σε καμιά 20αριά-30ρια άτομα (που έχουν το κακό συνήθειο να πηγαίνουν στο βουνό), πρέπει να έχει πεπειστεί οτι η άποψη του είναι ισχυρή, ισχυρότατη.
ΧΜ
Lacrimosa
Posts: 106
Joined: 20 Aug 2008 10:06

Re: dry tooling πεδία

Post by Lacrimosa »

Θα επανέλθω γιατί όσο πιο πολύ τραβάει η συζήτηση τόσο πιο πολύ στεναχωριέμαι....

Καταρχάς χαίρομαι που σταμάτησε η παραφιλολογία, που εμπλέκει την Ομοσπονδία, ότι δήθεν εγκρίνει ότι οι εν λόγω διαδρομές είναι για dry tooling.

Τώρα ως επιχείρημα προβάλεται ότι "ΧΧ αναρριχητές και ΥΥ εκπαιδευτές έκριναν ότι οι διαδρομές είναι για dry tooling..." και με αφορμή αυτό, θα ήθελα να σημειώσω ότι εδώ τα πράγματα είναι απλά.

Δεν κάνουμε δημοψήφισμα. Δεν πρόκειται για δημοψήφισμα.

Πρόκειται για τη βούληση του ανοίξαντα, η οποία έχει κατατεθεί εγγράφως και παλαιότερα, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Μπελογιάννης. Είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε, αυτή είναι η βούλησή τους! Είναι ισχυρότερη (κάθε φορά) από αυτή όλης της υπόλοιπης κοινότητας. Οφείλουμε να τη σεβαστούμε.

Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το τεκμηριώσω. Νιώθω σαν να παίρνεις ένα κομμάτι κάποιου που αφιέρωσε άπειρο χρόνο, προσωπικό ρίσκο και χρήματα και άνοιξε τις γραμμές και τις σκαρφάλωσε. Για να το θέσω πιο αλληγορικά, είναι σαν να κοιτάς έναν πίνακα που έχει ζωγραφίσει κάποιος- έστω μια προσωπογραφία- και επειδή δεν τον καταλαβαίνεις ή επειδή δεν σου αρέσει ή επειδή δεν τον αγοράζει κανείς, πηγαίνεις και προσθέτεις κάπου ένα μουστάκι, γιατί κρίνεις ότι του λείπει, ενάντια στη βούληση του ζωγράφου, ο οποίος μάλιστα σε έχει παρακαλέσει να μην το κάνεις. Είναι σωστό?

Μόνο εγώ το βλέπω ως κάτι τόσο λάθος?

Αλήθεια, τι θα ήταν η αναρρίχηση χωρίς κανόνες? Αυτούς τους άγραφους κανόνες? Και εδώ τελικά χρειαζόμαστε αστυνομικούς που να τους επιβάλουν?

Δεν φτάνει η πρόσφατη ιστορία / πλάκα / δίδαγμα με τη Νεροσυρμή για να μας κάνει να προβληματιστούμε??

Και ναι, οι διαδρομές, ως γραμμές, χάραξη και χαρακτήρα, ανήκουν στους ανοίξαντες, ιδιαίτερα αν τις έχουν ανοίξει με δικά τους μέσα, σε άλλες εποχές και ιδιαίτερα αν τις έχουν σκαρφαλώσει... Γιατί αν τους ρωτούσες θα σου έλεγαν και τις βαθμολογίες (6c αν θυμάμαι καλά) και ότι κάποιες τις έχαναν εκεί στην έξοδο, στην πλάκα, όπου κατέβηκε το ρελέ στη συντήρηση.

Δεν σου αρέσουν? Είναι βρώμικες? Θέλεις να τις πλύνουμε? Σου φαίνονται δύσκολες? Μακρινές οι ασφάλειες? Απλά δεν πας να τις σκαρφαλώσεις. Δεν τους αλλάζεις το χαρακτήρα και τη χρήση, καθώς κανείς δεν σου έδωσε το δικαίωμα.

Αλλά προφανώς Καρνάκη, έχεις πάρει τις αποφάσεις σου. Ελπίζω τουλάχιστον να είναι οι τελευταίες διαδρομές που συμμετέχεις στην καταπάτηση και συμβάλλεις στην αυθαίρετη αλλαγή του χαρακτήρα τους, ενάντια στη βούληση των ανοιξάντων, καθώς όπως ισχυρίζεσαι αυτοί (ο Στραβογένης εν προκειμένω) παραλογίζονται...

Και έρχομαι στο δια ταύτα... αφού μου κάνει εντύπωση και κάτι άλλο...

Τόσοι εκπαιδευτές, τόσοι αναρριχητές και ένα τόσο σοβαρό θέμα... Κανείς -πέραν του Μπελογιάννη- δεν επιθυμεί να πει την άποψή του και να υπερασπιστεί την πραγματικότητα? Τελικά μήπως εμείς οι ίδιοι στο τέλος της ημέρας δίνουμε το δικαίωμα να αλλάζουν οι αντικειμενικοί κανόνες και να οδηγούμαστε στην υποκειμενική αυθαιρεσία?

Σκεφτείτε.... όταν θα αλλάξει η χρήση και άλλων διαδρομών, μάλλον θα είναι αργά, καθώς θα έχει δημιουργηθεί -σήμερα κιόλας- το προηγούμενο που θα νομιμοποιεί όποια αλλαγή σε διαδρομές επιθυμεί ο καθένας, ενάντια στη βούληση του ανοίξαντα...

Προτείνω λοιπόν να μείνει εδώ το θέμα και απλά να μείνουν οι διαδρομές ως αναρριχητικές, αφού αυτό εκφράζουν ως επιθυμία οι ανοίξαντες....

Φιλικά
dimspar
Posts: 111
Joined: 21 Jun 2008 17:59
Location: Penteli

Re: dry tooling πεδία

Post by dimspar »

Θοδωρη τι δεν καταλαβαινεις?????
Στην Ελλαδα ζεις.
Οτι γουσταρει θα κανει ο Καρνακης.
Γιατι μπορει
voutiros
Posts: 363
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Re: dry tooling πεδία

Post by voutiros »

Πολλά λέμε... και τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: εφόσον αυτοί που τις άνοιξαν δεν θέλουν με τίποτα (μα με τίποτα!)... το DT στις διαδρομές τους, τότε καλύτερα να πάμε άλλου για τέτοια.
Ας μη το παίρνουμε προσωπικά... Όπως εμείς δε καταλαβαίνουμε τι αξία μπορεί να έχουν αυτές οι διαδρομές για τους βραχάκιδες, έτσι και αυτοί δεν καταλαβαίνουν τη σημασία τους για προπόνηση στο DT,
που μπορεί και να μη τους αρέσει σαν δραστηριότητα.
wu
Genirous
Posts: 61
Joined: 05 Mar 2009 12:45
Location: Αθήνα

Re: dry tooling πεδία

Post by Genirous »

Πολλά διαβάζω και αρχίζω να αναρρωτιέμαι για αυτούς που τα γράφουν...ενώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κόντρα.
Θα έπρεπε να μην σκαρφαλώνονται ως DT διαδρομές που δόθηκαν στη δημοσιότητα (2004 & 2014) ως αναρριχητικές (με τα χέρια).
Θα πρέπει να μην ξανασκαρφαλωθούν.
Οι υπεύθυνοι της στρέβλωσης θα πρέπει να φροντίσουν γι' αυτό.
kitsos
Posts: 202
Joined: 12 May 2007 01:03
Location: exarceia city

Re: dry tooling πεδία

Post by kitsos »

Προφανώς δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για τα αυτονόητα...οι κανόνες είναι για να τηρούνται, όπως αναφέρουν και οι προηγούμενοι αναρριχητές και εκπαιδευτές...
Είτε η γραμμἠ βρίσκεται σε ένα εθνικό πάρκο κάπου ξεχασμένη, είτε στη Βαράσοβα, είτε οπουδήποτε...Όπως
σεβόμαστε τον Κορρέ και την Παραλλήλων αλλά και τους άγνωστους γερμανούς, που άνοιξαν την Batman (οπότε αφαιρούμε τα βέβηλα βύσματα
προς χάριν της αναρριχητικής καθαρότητας..), έτσι σεβὀμαστε και τον Διονύση (αλλά και τον άλλο Διονύση στο Μαρκόπουλο...) και τις προσωπικές τους επιλογές, διαφορετικά 2 μἐτρα και 2 σταθμά....Ή τηρεἰς τους κανόνες απαρέγκλιτα είτε καθόλου, διαφορετικά εμπίπτεις στην κατηγορία του "εν πολλαίς αμαρτίαις πίπτοντα αλλά πολλάκις φωνάσκοντα Ελληναρά", που διυλίζει τον κώνωπα αλλά καταπίνει την Κάμηλο...

Επιχειρήματα του στυλ " άντε μωρέ με τα μπαζολόβραχα, ας τα κάνουμε ότι θέλουμε..." ισχύουν σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και ο καθένας μπορεί να τα χρησιμοποιήσει
κατά το δοκούν...(παρόλα αυτά αν θέλουμε να αλλάξουμε τους κανόνες, κανένα πρόβλημα...στην πραγματικότητα μπορούμε να αφαιρέσουμε ασφάλειες από διαδρομές που ξέρουμε και συνήθως
δεν κλιπάρουμε όλες τις ασφάλειες και να τοποθετήσουμε τις πλακέτες αλλού, αν κρίνουμε πως οι διαδρομές που σκαρφαλώνουμε έχουν σαθρά, χώματα, φύκια και μπρόκολα, οπότε με μια πλακέτα τα προβλήματα λὐνονται...αλλά ας το κάνουμε συνειδητά τουλάχιστον...)

Επίσης παράλογο είναι να επανεξοπλίζεις και να κάνεις dry-tooling σε ήδη ανοιγμένες και δημοσιευμένες σε οδηγούς διαδρομές...το λογικό είναι να ανοίγεις άλλες
για αυτό το σκοπό...Και κάτι άλλο: Πολλές διαδρομές είναι "παράλογα" ανοιγμένες...αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τις σεβόμαστε... (όπως σεβόμαστε
και κάθε dry tooling πεδίο...).

Φιλικά φυσικά...

ΥΓ. Σαφὠς και η προπόνηση σε αυτά τα μπαζολόβραχα έχει ανεβάσει το επίπεδο της Ελληνικής χειμερινής αναρρίχησης και όλοι χαιρόμαστε για αυτό...(όμως είναι ένα επιχείρημα άσχετο με το θέμα...)
ΥΓ2. Έχω κάνει παλαιότερα πολλές φορές dry-tooling εκεί και να πω την αλήθεια μου, πολύ ωραία ήταν, διαίτερα μετά από χιονιά, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, αντικειμενικοί, ὀσο γίνεται, και με διάθεση αυτοκριτικής...
polos
Posts: 53
Joined: 28 Mar 2012 14:13
Location: Θεσσαλονίκη

Re: dry tooling πεδία

Post by polos »

Πριν 17 χρονια σε καταφυγιο στην βουλγαρια συζητωντας με εναν Μεγαλο της...σειρας Prodanov-Tzambazof θυμαμαι που μου λεγε,εσεις οι Ελληνες εχετε τοσες δυνατοτητες οχι μονο οικονομικες αλλα και σωματικες-ψυχικες,φτανει να μην αποσπαται η προσοχη σας απο τον στοχο. Και δυστυχως το κανετε αυτο συχνα, δεν αυτοσυγκεντρωνεστε στους στοχους σας μεχρι να τους καταφερετε,αλλα απεναντιας ξεκινατε κατι με ενθουσιασμο και μετα απο λιγο...το παρατατε,για διαφορους λογους,που οι πιο πολλοι αν καθειστε και το καλοσκεφτειτε δεν ''στεκουν '' μπροστα στην αξια του στοχου.Και συνεχιζοντας...( αυτο παντα θα το θυμαμαι ) επειδη σας ξερω καλα,σας αρεσει περισσοτερο να εξαντλειστε στα φτηνα,στα λογια.Λογια-λογια που τα λετε φωναχτα.Ενω εμεις τα λεμε μεσα μας ,πεισμωνουμε και βγαζουμε προς τα εξω τα εργα μας/στοχους,απατωντας μ αυτον τον τροπο.Και μετα απο τοσα χρονια,διαβαζοντας εδω πιο πανω για τις....περισπουδαστες σαλτανιες--ας μου επιτραπει η εκφραση--την ωρα που γινεται λιγο πιο εξω,ως συνηθως,ετσι..,το ελα να δεις στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ Ορειβασια--Πρωτη στο south nilgiri απο Αuer-Brumel-Fiegl,o Fowler 59 χρονων με τον rammsden 46 τα ιδια σε ορθοπλαγια 1600 μ σε κορυφη 6850μ,πριν απο λιγο καιρο 4 κοπελλες απ το καζαχσταν επανελαβαν για πρωτη φορα την δυσκολοτερη διαδρομη σε τοιχο στα ΑKSU...Kαι μεις εδω,ως συνηθως, κοιταμε τον αφαλο μας και αναρωτιομαστε αν η κοτα εκανε τ αβγο η το αντιθετο. Λυπαμαι μονο,γιατι αυτη η αναρριχητικη γενια 30-40 χρονων,εχει πραγματικα ταλεντο και προοπτικες και δυστυχως την βλεπω να πηγαινει...απατη αν συνεχισει να ξοδευται στα ''μικρα'' χανοντας τον στοχο
kitsos
Posts: 202
Joined: 12 May 2007 01:03
Location: exarceia city

Re: dry tooling πεδία

Post by kitsos »

Ναι, υπάρχουν πολλοί λαοί που έχουν συνολικά ανώτερο ορειβατικό - αναρριχητικό επίπεδο, πάντοτε κάποιοι θα είναι καλύτεροι και
κάποιοι χειρότεροι...τι σχέση έχει όμως αυτό με το παρών θέμα μας;;; Θα μπορούσε άνετα να είναι μια ξεχωριστή ανάρτηση με τα
αίτια αυτού του φαινομένου...και εδώ που τα λέμε η κουβέντα για δεοντολογικά θέματα πως επηρεάζει το αναρριχητικό επίπεδο; μάλλον
όταν τηρούνται οι κανόνες σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πρόοδο...μην ξεχνάμε πως το σκαρφάλωμα στη (σκληροπυρηνική) σπηλιά Νταβέλη συνέβαλε προς τη σωστή κατεύθυνση...(σκεφτείτε τι θα γινόταν αν πήγαινε κάποιος να κάνει εκεί dry tooling ή να βάλει ασφάλειες για τις ανάγκες του dry tooling...ξέρω, θα πει κάποιος τι συγκρίνεις; τα μπαζολόβραχα με το πεντελικό μάρμαρο; Σεβόμαστε και τηρούμε τους κανόνες σε όλες τις περιπτώσεις...)
chrisbel
Posts: 137
Joined: 12 Jul 2006 14:48

Re: dry tooling πεδία

Post by chrisbel »

Ρε σεις..
πηγαίνετε να σκαρφαλώσετε κάτι..
μη χαραμίζετε το χρόνο σας γράφοντας και γράφοντας..
κατά προτίμηση κάτι καλό, λίγο πιο μεγάλο από το Φλαμπούρι. Αν κι εδώ που τα λέμε θα χαρώ να σας δω να σκαρφαλώνετε ακόμα και στα μπαζολόβραχα, που λέτε, μη τα ζνομπάρετε..
ΧΜ
voutiros
Posts: 363
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Re: dry tooling πεδία

Post by voutiros »

Καρνάκη.. κάτσε να πω στον Ιδοσίδη που τόλμησες να ξύσεις τη διαδρομή του στη Γκαμήλα, να δεις τι θα πάθεις!
wu
jtj
Posts: 106
Joined: 25 Nov 2013 18:57

Re: dry tooling πεδία

Post by jtj »

voutiros wrote:Καρνάκη.. κάτσε να πω στον Ιδοσίδη που τόλμησες να ξύσεις τη διαδρομή του στη Γκαμήλα, να δεις τι θα πάθεις!
Το καλύτερο σχόλιο που έχω διαβάσει σε φόρουμ ever!
chrisbel
Posts: 137
Joined: 12 Jul 2006 14:48

Re: dry tooling πεδία

Post by chrisbel »

Πες τα ρε Βουτ!!
Μόνο μη πήτε τίποτα στον Knapp, αυτοί οι ξένοι στραβώνουν πολύ, χειρότερα από τους Έλληνες.
Post Reply