ιντεγκράλε κόψη Βαρδουσίων - χειμερινή επανάληψη

Πληροφορίες, εντυπώσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις διαδρομές βουνού
Post Reply
little_chris
Posts: 36
Joined: 18 Feb 2009 11:10
Location: Chania

ιντεγκράλε κόψη Βαρδουσίων - χειμερινή επανάληψη

Post by little_chris »

Ένα πουλάκι μου είπε πως έγινε η ιντεγκράλε κόψη των Βαρδουσίων με χειμερινές συνθήκες εντός της χειμερινής σεζόν! Νομίζω πως δεν είχε πραγματοποιηθεί ολόκληρη χειμώνα, αν κάνω λάθος συγχωρέστε με!
Μπράβο στον Κώστα, το Λεφτέρη και το Φίλιππο!
freeq
Posts: 20
Joined: 02 Dec 2013 11:53

Re: ιντεγκράλε κόψη Βαρδουσίων - χειμερινή επανάληψη

Post by freeq »

Αν μιλάμε για την ίδια κόψη (δυτική κορυφογραμμή) εδώ http://www.oreivatein.com/oreivatein/cl ... housia.htm αναφέρει ότι έχει γίνει παλαιότερα (3/1994) από: Μπ. Τσουπράς - Θ. Παπαγιάννης - Γ. Τζαβέλας - Θ. Δαρμάρος - Γ. Κεκεδάκης.

Μπράβο στα παιδιά όπως και να χει!

Την κατάφεραν χωρίς bivuak?
Dimitris
Posts: 647
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Re: ιντεγκράλε κόψη Βαρδουσίων - χειμερινή επανάληψη

Post by Dimitris »

freeq wrote:Αν μιλάμε για την ίδια κόψη (δυτική κορυφογραμμή)...
Όχι ακριβώς. Εδώ υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με το τι είναι η integrale: Τραβέρσα δυτικών Βαρδουσίων
pod
Posts: 38
Joined: 05 Nov 2014 20:08

Re: ιντεγκράλε κόψη Βαρδουσίων - χειμερινή επανάληψη

Post by pod »

σύμφωνα με αυτό που περιγράφετε ως integrale,δεν κάναμε ολοκληρωμένη επανάληψη.
δηλαδή,κάναμε κόψη κόρακα,αλογόραχη και πλάκα-πυραμίδα(με μπιβουάκ στην αλογόραχη).
αφήσαμε δηλαδή κάποιο λούκι από σκόρδα μουσουνίτσας.
Dimitris
Posts: 647
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Re: ιντεγκράλε κόψη Βαρδουσίων - χειμερινή επανάληψη

Post by Dimitris »

Ότι κάνατε είναι άξιο αναφοράς και μπράβο σας. Αυτό το συνδυασμό δεν ξέρω να τον έχει κάνει άλλος μέχρι τώρα, μάλιστα νομίζω πως κάποιοι ως "integrale" αυτό θεωρούν. Λέω να το καταγράψουμε στην περιγραφή της διαδρομής και όποιος ενδιαφέρεται για κάτι παραπάνω θα έχει έναν ακόμα στόχο στο βουνό. Επομένως στείλτε κάποιες λεπτομέρειες για την καταγραφή, όπως ημερομηνία, ονόματα, διαδρομή, διάρκεια και διανυκτερεύσεις να τα βάλουμε στην περιγραφή. Αν έχετε και καμιά ωραία φωτογραφία (οι δικές μου από την κόψη είναι τυπωμένες σε χαρτί και έχουν κιτρινίσει πλέον...). Πάντως, ένα σημείο που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι η ανάβαση στο Γιδοβούνι. Δηλαδή εσείς, όπως κι εμείς όταν κάναμε την κορυφογραμμή, παραλείψαμε το Γιδοβούνι. Πράγμα που δεν ξέρω σίγουρα αν το είχαν κάνει και το Μάρτιο 1994 στην πρώτη χειμερινή. Όποιος το ξέρει ας μας πει. Γιατί αν το είχαν κάνει, τότε μια "integrale" δεν πρέπει να το παραλείψει.
koutsman
Posts: 60
Joined: 16 Mar 2010 19:08
Location: Άγιος Στέφανος

Re: ιντεγκράλε κόψη Βαρδουσίων - χειμερινή επανάληψη

Post by koutsman »

Μπράβο στα παιδιά! Σκούφια και Σουφλες;
ALPHAKAPPA
Posts: 25
Joined: 09 Aug 2014 18:38

Re: ιντεγκράλε κόψη Βαρδουσίων - χειμερινή επανάληψη

Post by ALPHAKAPPA »

Μπράβο σε όλους για τις διαδρομές τους στις κορυφογραμμές των Δυτικών. Πολύ ξεχωριστές και "αέρινες" κορφές
Έχω κάποιες σκέψεις να καταθέσω...
Αν θέλαμε να ονοματίζαμε μια διαδρομή ώς ΤΡΑΒΕΡΣΑ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ, αυτή θα έπρεπε να περιλαμβάνει όλες τις κορφές τους σε μια κάποια σειρά. Αυτό δεν γίνεται όμως λόγω της μορφολογίας τους. Υπάρχουν ξεκομμένες κορφές όπως το Κάτω Ψηλό και η Κωστάριτσα.
Αν ξεκινήσει κάποιος από μετερίζια προς Σούφλες αφήνει απέξω την Δυτική Σούφλα στην σύνδεση του προς Αλογόραχη. Αν πέσει μουσουνιτσιώτικη διασέλα και πιάσει τα Πλάκα-Πυραμίδα-Γιδοβούνι...αφήνει απέξω τα δυό Ψηλά (και την Κωστάριτσα). Αλλά και το Γιδοβούνι πως θα το πιάσει ; Direct ή πέφτοντας δεξιά του για να μπει στο λούκι ; (δεν χαλάει η τραβέρσα ;)
Οπότε σκέφτομαι ότι θα ήταν σωστότερο να την λέγαμε αυτήν την τραβέρσα : ΤΡΑΒΕΡΣΑ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ ώστε να ανταποκρινόμαστε στην πραγματικότητα.
Και για να πάρουμε μια ιδέα : https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

--------------------------------------------------------------------------------
Τώρα για να πούμε integrale κάποια χειμερινή διαδρομή/τραβέρσα στα Βαρδούσια, θα πρέπει να ορίσουμε κάτι μεγαλύτερο και πιο δύσκολο.
Ας πούμε 1η μέρα: αρχή από Πρ. Ηλία και κόψη Μουσουνίτσας προς Σκόρδα + κόψη Κόρακα μετά όλο το στεφάνι κορφών του Πιτιμάλικου και κατάβαση από κάποιο λούκι προς καταφύγια (με biv πχ στην τρύπα- το ανάγκης-του ΠΟΑ).
2η μέρα : συνέχεια προς μετερίζια-Σκούφια-Κεντρ. + Βόρεια Σούφλα, μετά προς Αλογόραχη, πέσιμο μουσουνιτσιώτικη, Πλάκα-Πυραμίδα_Γιδοβούνι (direct, εδώ σε θέλω) + κατάληξη σκασμένη (καλύβες)
3η μέρα : επιστροφή Πρ. Ηλία και Αθαν. Διακο
-----------------------------------------------------------------------------------
Winter προυποθέσεις integralleπιτυχίας
1. Μικρή ομάδα (έως 4εις) για ευελιξία και ταχύτητα
2.Γνώση των περασμάτων της διαδρομής. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει ψαχτεί η τραβέρσα και τα περάσματα πριν τον χειμώνα (τσεκάρισμα ξέχιονο). Δηλαδεί θα πάμε 2, 3 φορές να την ψάξουμε τμηματικά.
3.Σωστή οργάνωση-υποστήριξη. Μόνο τα απαραίτητα σε υλικά και εξοπλισμό. Μπορεί να κανονιστεί κάποιος-οι να βοηθήσουν ανεβάζοντας πράγματα στα 2 bivouac ώστε να τα βρουν τζι-τζι τα κουρασμένα παλικάρια στο τέλειωμα της μέρας
4.Καλές συνθήκες χιονιού και καλή πρόβλεψη καιρού (λίγος αέρας, κατάλληλες θερμοκρασίες και καλή ορατότητα...δλδ προς το τέλος του χειμώνα)
5.Το βασικότερον=Ηθικόν...δλδ δε μασάμε
-------------------------------------------------------------
Χάραξη πορείας : Ξεκινάς ένα παγωμένο πρωινό από Πρ.Ηλία. Πας προς την χαράδρωση κάτω των κοπρισιών, τραβερσάρεις τις πλαγιές κάτω απ τα Σκόρδα και μπαίνεις στο "σκαλί" της κόψης Μουσουνίτσας. Μετά ίσα πάνω, κορφή Σκόρδων και κόψη Κόρακα(υποθέτω γνωστές διαδρομές). Κορφή, καταβαίνεις μέγα κάμπο και από λούκι Αετού ή Λιονταριού προς το ΚΤΦ του ΠΟΑ. Στην "τρύπα" βρίσκεις έτοιμη κατάσταση (είπαμε, κάποιος φίλος θα έχει σερπάρει και φιξάρει την φωλιά). Οπότε ξεκουραζόμαστε
Την επομένη πας μετερίζια-κόψη Σκούφιας και κεντρ.Σούφλα. Από κορφή κεντρικής πέφτεις δυτικά από πέρασμα αριστερά (νότια) στην άλλη κορφή (διχάλα). Δεν είναι δύσκολο. Κατεβαίνεις στην ενδιάμεση πλαγιά σημαδεύοντας την βόρεια Σούφλα. Ανεβαίνεται από δεξιά (για πιο γρήγορα). Ραπελιάζεις βόρεια στην μικροπλαγιά (έχει σκαλοπάτι με λούκι από πίσω). Σημαδεύεις την Αλογόραχη που φτάνεις γρήγορα. Κινείσαι για λίγο στην κόψη δυτικά και πέφτεις αριστερά για να βγεις μουσουνιτσιώτικη. Ανεβαίνεις από το λούκι στην αρχή της Πλάκας και όταν φτάσεις στο Μυτίκι της Πυραμίδας (συνήθως ξέχιονο εκεί-ξυρισμένο) το περνάς από δεξιά κατά τα γνωστά για να ανέβεις πάνω Πυραμίδα. Πας για το ραπέλ (έως την βάση του μυτικιού που αρχίζει το χτένι... 20μ είναι). Κατεβαίνεις την κόψη (πριν την βόρεια προκορφή το πάς από δεξιά πρώτα). Αν το συνεχίσεις ευθεία θες ένα ραπέλ αλλιώς πέφτεις δεξιά για καμιά 30~40ριά μέτρα και μετά τραβερσάρεις γύρω-γύρω αριστερά για την ράχη προς το Γιδοβούνι. Αυτό ανεβαίνεται ως δείχνω στην φωτο. Προσοχή στα σαθρά στο χτένι προς την κορφή. Μετά κατεβαίνεις απ το λούκι και την πέφτεις στην στάνη ή στην σκηνή που σου έχει στήσει η "επιμελητεία". Αν απορείς αν όλο αυτό που ξεκίνησες απ το πρωί...αν βγαίνει σε μια μέρα...σε διαβεβαιώ ότι βγαίνει. Αρκεί να ξέρεις την διαδρομή (δες προυποθέσεις on top)
Την επομένη επιστρέφεις πρ.Ηλία και κάτω στην ταβέρνα του Μαστροκωστόπουλου για το επινίκειο γλέντι
Attachments
DSCF4054.JPG
DSCF4054.JPG (1.74 MiB) Viewed 348 times
Post Reply