Παρνασσός - διαδρομή Habi-trIp (trad)

Πληροφορίες, εντυπώσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις διαδρομές βουνού
Post Reply
ALPHAKAPPA
Posts: 25
Joined: 09 Aug 2014 18:38

Παρνασσός - διαδρομή Habi-trIp (trad)

Post by ALPHAKAPPA »

Βρισκόμαστε στην περιοχή του φαραγγιού στο Μάννα του Παρνασσού πάνω δεξιά απ την Αράχωβα. Αριστερά (δυτικά)του φαραγγιού υπάρχει μια βραχοπλαγιά όπου ο χάρτης της ανάβασης ονοματίζει ως Κάτω και Άνω Χαμπίμπια. Στις 29/5/2016 πραγματοποιήθηκε μια διαδρομή εκεί, στο κέντρο των μπλογκ των βράχων, που με ανέβασε ψηλά σε κόψη μέχρι την 2323 κορφή την Τσαρκόραχη και τον Τσάρκο. Πρόκειται για trad διαδρομή με συνολικό ανάπτυγμα 800 μέτρων (από τα 1520 στην έξοδο του Μάννα/στροφή δρόμου έως την ανώνυμη κορφή 2323μ) με ένα πέρασμα κλειδί (στη “γέφυρα”). Το πεδίο στο κάτω τμήμα είναι χαώδες, ένας λαβύρινθος βράχων διαφόρων σχηματισμών, που σχηματίζει κλειστά λούκια και κρυφές μεριές και σε υποβάλλει σε ένα άκρως γοητευτικό παιχνίδι αναζήτησης-εύρεσης διαδρομής. Όταν φτάσεις στο μεσαίο τμήμα...την “γέφυρα”, υπάρχει από πάνω μια φαρδιά καμινάδα με επικλινές πατάρι στο τέλος της και μικρό αρνητικό (μιας κίνησης 5+δυσκολίας) στην έξοδο από πάνω. Το ξεπερνάς και κατευθύνεσαι πιο πάνω σε εύκολο πεδίο προς χαρακτηριστικό Πύργο. Τον σκαρφαλώνεις, ραπελιάζεις και συνεχίζεις σε αέρινο χτένι που μετά γίνεται μακριά κόψη που σε οδηγεί στην ανώνυμη κορφή 2323 και τον Τσάρκο. Η θέα της διαδρομής προς το φαράγγι Μάννα με τους γλυπτούς σχηματισμούς είναι το “κάτι άλλο”. Από Τσάρκο γυρνάς και επιστρέφεις από την σηματοδοτημένη διαδρομή του φαραγγιού Μάννα. Ιδανικό μέρος κατασκήνωσης το δέντρο στην τσιμεντοδεξαμενή δίπλα στον δρόμο στην έξοδο του Μάννα. Εκεί φθάνεις είτε με τα πόδια από Ζεμενό (μονοπάτι 22), είτε με όχημα από τον χωματόδρομο που έρχεται απ την Αράχωβα

ΥΓ. Λεπτομερή περιγραφή για το 1ο τμήμα δεν δύναμαι να δώσω. Επιλέγεις περάσματα και κινείσαι ανάμεσα σε σχηματισμούς από βράχια σάρες λουκια ράμπες κλπ χωρίς κάποια ιδιαίτερη δυσκολία με λίγο scrambling. Σε πάει μόνο του μέχρι το πέρασμα στη γέφυρα, όπου από πάνω της στα δεξιά έχει το σκαρφάλωμα. Η καμινάδα (6μ περίπου ύψος) είναι γύρω στο 4+ και μπαίνεις από την βάση στα δεξιά της. Τελειώνει σε βράχινο πατάρι όπου στέκεσαι με τριβές και μπορείς εκεί να κάνεις ρελέ με ασφάλειες και να περάσεις μετά το από πάνω μικρό αρνητικό 5+ που συνεχίζει με εύκολο λούκι στην έξοδο (δες φωτο που τραβάω το σακίδιο). Μετά το πράμα σε πάει μόνο του μέχρι τον Πύργο που σκαρφαλώνεται εύκολα και κάνεις το ραπέλ μετά. Αν θες τον αποφεύγεις με πέρασμα από τα αριστερά. Στην συνέχεια περνάς χτένι και μετά κόψη και ράχη μέχρι την κορφή.
Καλές αναβάσεις

Φωτο : https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Τον χειμώνα , η διαδρομή μετατρέπεται σε έναν απαιτητικό αλπικό γρίφο. Τα πολλά κρυφά λούκια στο 1ο κομμάτι μέχρι την γέφυρα και τα δαιδαλώδη περάσματα των βράχων της δίνουν μεγάλη αισθητική αξία. Για να το κάνεις (σχοινοσυντροφιά απαραίτητα) απαιτείται καλή ποιότητα χιονιού (σκληρό-συμπαγές=χαμηλές θερμοκρασίες) και πλήρης εξοπλισμός. Με τη συνήθη τοπική ομίχλη δημιουργούνται συνθήκες "κόλασης" στον λαβύρινθο των διαφόρων περίεργων περασμάτων.
-

Παρακάτω φωτο από την χειμερινή γραμμή της -περίπου- κόψης όπως φαίνεται από την διαδρομή Μάννα απέναντι :
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Post Reply