Κορρέ -Σωτηράκη

Πληροφορίες, εντυπώσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις διαδρομές βουνού
Post Reply
pikaifi
Posts: 31
Joined: 19 Mar 2017 22:25

Κορρέ -Σωτηράκη

Post by pikaifi »

Κάναμε χθες το λούκι των Κορρέ -Σωτηράκη στα Βαρδούσια μια πενταμελής ομάδα (ο γράφων, pod, zorf, Μιχάλης και Γιώργος). Πολύ όμορφη κλασική, παλιομοδίτικη διαδρομή η οποία πηγαίνει χωρίς κάποιο πρόβλημα. Οι κλίσεις δε νομίζω να ξεπερνούν πουθενά τις 50 -55 μοίρες, οπότε ο βαθμός "3" που δίνεται στην περιγραφή στο site δεν ισχύει. Στις Κοπρισιές κατεβήκαμε από απότομο λούκι (50 σίγουρα) το οποίο όμως ήταν σε καλές συνθήκες. Από το ίδιο σημείο μπορεί κάποιος να κατέβει με ραπέλ επίσης. Η εύκολη πλαγιά που λέει η περιγραφή δεν υπήρχε. Είναι πιθανόν να εννοεί τη ράμπα από την οποία πιάνεις το πρώτο πέρασμα της κόψης Κόρακα, αλλά εκείνο το σημείο δεν προσφερόταν για κατάβαση.
Παρά το ότι μόλις βγήκαμε πάνω φύσαγε αρκετά, μέσα στο λούκι επικρατούσε άπνοια. Οι συνθήκες χιονιού ήταν καλές στα τελευταία πιο όρθια 150 μέτρα, αλλά πιο πριν είχε φρέσκο χιόνι και έπρεπε να ανοιχθούν βήματα. Αυτά τα βήματα και γενικά το χιόνι μέσα στο λούκι θα κρατήσουν καμιά βδομάδα σίγουρα, οπότε αν θέλει κάποιος να το κάνει μάλλον προλαβαίνει! Εκτός αν ξεχιονίσει στη βάση του, οπότε η είσοδος γίνεται μάλλον προβληματική.
geka
Posts: 228
Joined: 15 Mar 2010 13:45

Re: Κορρέ -Σωτηράκη

Post by geka »

Όλες οι χειμερινές διαδρομές που ανοίγονται παίρνουν την βαθμολογία που τους αρμόζει και στις συνθήκες στις οποίες βρήκαν οι ανοιξαντες κατά το άνοιγμα, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως οι επόμενες επαναλήψεις θα βρουν ακριβώς τις ίδιες συνθήκες και τις ίδιες ακριβώς δυσκολίες εκτός αν υπάρχουν σημεία τα οποία δεν αλλάζουν οι συνθήκες οπότε και δεν αλλάζει και η βαθμολογία. Πάντοτε κατά το άνοιγμα και μέχρι να γίνουν κάποιες επαναλήψεις υπάρχει μια αμφιβολία για την βαθμολογία γιαυτό και στην αρχή μπορεί και να αλλάξει η βαθμολογία εφόσον υπάρχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις επόμενες επαναλήψεις, σαφώς όμως μετά από τόσα χρόνια δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης για την βαθμολογία, η συγκεκριμένη διαδρομή είναι σαφώς εύκολη αλλά έχει αρκετές υποχωρήσεις λόγο κακών συνθηκών οπότε και σαφώς μεγαλύτερης συνολικής δυσκολίας που μπορεί να βρει κάποιος. Καλό θα ήταν να μην κρίνουμε τόσο εύκολα τέτοιες διαχρονικές και κλασικές διαδρομές οι οποίες ανοίχτηκαν από μεντορες όπως ο Κορρές και ο σωτηρακης οι οποίοι και σαφώς έχουν πολύ μεγάλυτερη εμπειρία σε τέτοιου είδους διαδρομές και ας χαρούμε τις διαδρομές και στην βαθμολογία που έχουν δώσει οι ανοιξαντες. Λιγο πάνω, λίγο κάτω, η βαθμολογία δεν θα αλλάξει σε τίποτα η συνολική ομορφιά μιας διαδρομής.
pikaifi
Posts: 31
Joined: 19 Mar 2017 22:25

Re: Κορρέ -Σωτηράκη

Post by pikaifi »

Καμία αντίρρηση. Δε μίλησα όμως για το βαθμό σοβαρότητας, που δίνεται με λατινικούς αριθμούς (I -V), τον οποίο το site τον δίνει II+ και μάλλον σε αυτόν αναφέρεσαι όταν μιλάς για δύσκολες συνθήκες, συνολική δυσκολία κλπ., αλλά για τις κλίσεις, όπου σύμφωνα με τον πίνακα που έχει το site το "2" σημαίνει κλίση 45° -60° και "3" σημαίνει κλίση 60° -80°. Οι κλίσεις σε μια διαδρομή πιστεύω ότι δεν αλλάζουν. Η ομορφιά της διαδρομής και η ορειβατική ικανότητα των ανοίξαντων είναι αδιαμφισβήτητη, εγώ όμως εδώ αναφέρομαι στη βαθμολογία ως εργαλείο πληροφοριών για τη διαδρομή -όχι για να πω ότι κάτι είναι δύσκολο ή εύκολο- και λέω ότι το "3" δίνει μια πληροφορία που δεν ισχύει. Η διαδρομή δεν έχει κλίσεις 60° -80°.
Πάντως δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή τη βαθμολογία την έδωσε ο Κορρές. Δεν ξέρω αν το 1981 βαθμολογούσαν έτσι τις χειμερινές διαδρομές στην Ελλάδα (πραγματικά δεν το γνωρίζω) ή με με τους συνολικούς βαθμούς δυσκολίας που δίνονται για τις ορειβατικές διαδρομές στις Άλπεις (PD,AD κλπ).
Αυτά και δε ελπίζω να έγινα αντιληπτός και να μην παρεξηγιέμαι.
geka
Posts: 228
Joined: 15 Mar 2010 13:45

Re: Κορρέ -Σωτηράκη

Post by geka »

Όπως είπα και παραπάνω οι χειμερινές διαδρομές έχουν διαφορετικές συνθήκες από χρονιά σε χρονιά και με διαφορετικές συνθήκες και δυσκολίες.
Πάρε παράδειγμα τις μέρες αυτές την ασκί στον γεροντοβραχο και την φλωριαν οι οποίες δεν έχουν σχέση με άλλες χρονιές ούτε και με τότε που ανοίχτηκαν και οι οποίες "σκαρφαλωνονται" σόλο κατεβάζοντας την βαθμολογία και την κλίση αρκετά κάτω,αλλο ένα παράδειγμα το κουτί της Πανδώρας όπου όταν ανοίχτηκε ΔΕΝ υπήρχε παγοκαρακτης και σε δύο επαναλήψεις υπήρχε παγοκαρακτης. Όπως και να έχει οι βαθμολογίες αλλάζουν ανάλογα τις συνθήκες είτε είναι πάγος είτε μικτά είτε κλίσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα αλλάζουμε στα χαρτιά την αρχική βαθμολογία όταν ανοίχτηκε και ιδίως σε κλασικές διαδρομές επειδή μας έτυχαν άλλες συνθήκες, επίσης το 3 μπορεί και να σημαίνει και πάγο μιας και εκεί σχηματιζονται 2 πάγο καταρράκτες και την σοβαρότητα της διαδρομής. Θα συμφωνήσω δε πως ίσως θα έπρεπε να μπουν πιο αναλυτικά στοιχεία εφόσον τότε δεν έμπαιναν, όχι όμως σε αλλαγή της δυσκολίας για τον απλούστατο λόγο πως αυτήν την δυσκολία βρήκαν όταν την άνοιξαν. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.
Post Reply