Άγριες Μέλισσες του Ολύμπου

Απόψεις και προβληματισμοί για την κατάσταση του ορεινού περιβάλλοντος
Post Reply
βελουχιωτης
Posts: 3
Joined: 21 Oct 2009 12:22
Location: Βόλος Μαγνησίας

Άγριες Μέλισσες του Ολύμπου

Post by βελουχιωτης »

Αγαπητοί συνοδοιπόροι,

Όπως θα δείτε και στην ακόλουθη επιστολή, στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας με θέμα «Άγριες Μέλισσες του Ολύμπου», ανεβαίνοντας για το Οροπέδιο των Μουσών από το μονοπάτι της Γκορτσιάς θα δείτε να υπάρχουν σε διάφορα σημεία χρωματιστά πιατάκια γεμάτα με άχρωμο υγρό τοποθετημένα σε σιδερένιους πασσάλους. Τα πιατάκια αυτά αποτελούν παγίδες συλλογής των αγρίων μελισσών προκειμένου να καταγραφούν τα διάφορα είδη που απαντώνται στον Όλυμπο.

Το υγρό που χρησιμοποιείται στις παγίδες αυτές δεν είναι νερό, αλλά συντηρητικό, και έχει μεταφερθεί με πολύ κόπο και προσωπικά έξοδα στα σημεία τοποθέτησης των παγίδων. Εκεί υπάρχει αποθηκευμένο σε φιάλες, σαν κι αυτές που χρησιμοποιούνται στους ψύκτες νερού. Μην σας ξεγελά όμως αυτό-το υγρό που περιέχουν είναι υγρό παγίδευσης εντόμων και συνεπώς ΔΕΝ ΠΙΝΕΤΑΙ!

Ευχαριστώ πολύ για την κατανόησή σας και ελπίζω να έχω τη συμπαράστασή σας για την επιτυχία της έρευνας αυτής, που θεωρώ ότι μπορεί να ισχυροποιήσει κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος του Ολύμπου.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και ελπίζω να τα πούμε και από κοντά στον Όλυμπο.

φιλικά,

Κώστας Μιναχείλης


Αξιότιμοι Κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνουμε για την διενέργεια ερευνητικής εργασίας πεδίου στο όρος Όλυμπος στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής με τίτλο «Οι άγριες μέλισσες του Ολύμπου: βιοποικιλότητα, πανιδική σύνθεση και επικονιαστική αποτελεσματικότητα», του κ. Μιναχείλη Κωνσταντίνου, υποψήφιου διδάκτορά του Εργαστηρίου Βιογεωγραφίας & Οικολογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η καταγραφή των ειδών των αγρίων μελισσών στο όρος Όλυμπος, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Επιπλέον, επειδή όπως είναι γνωστό, οι άγριες μέλισσες είναι υπεύθυνες για την επικονίαση και την γονιμοποίηση των ανθέων των φυτών, θα γίνει μια εκτίμηση του ρόλου των αγρίων μελισσών στην επικονίαση της πλούσιας χλωρίδας του Ολύμπου. Χρήσιμα συμπεράσματα θα εξαχθούν σχετικά με τις παραμέτρους που επιδρούν στο οικοσύστημα του Ολύμπου. Το ερευνητικό αυτό αντικείμενο εντάσσεται στις γενικότερες προσπάθειες του Εργαστηρίου Βιογεωγραφίας & Οικολογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, να καταγράψει την βιοποικιλότητα των επικονιαστών της Ελλάδος, καθώς και των υπηρεσιών που αυτοί προσφέρουν.
Στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας θα γίνουν συστηματικές και επαναλαμβανόμενες δειγματοληψίες για τη συλλογή άγριων μελισσών. Οι δειγματοληψίες θα πραγματοποιούνται με τη χρήση παγίδων συλλογής εντόμων (πινακοπαγίδων, τοποθετημένων σε μεταλλικές βάσεις, σε τρία χρώματα) και με απόχη. Παράλληλα, στις θέσεις τοποθέτησης των παγίδων θα συλλέγεται και μικρό δείγμα των φυτών της αυτοφυούς χλωρίδας με σκοπό την ταξινόμησή τους.
Η έρευνα πεδίου, και οι συναφείς δειγματοληψίες, θα λαμβάνουν χώρα στη νοητή γραμμή Λιτόχωρο – Οροπέδιο Μουσών και πιο συγκεκριμένα κατά μήκος της διαδρομής Λιτόχωρο – Σταυρός – Γκορτσιά – Πετρόστρουγκα – Οροπέδιο Μουσών. Οι δειγματοληψίες θα λαμβάνουν χώρα περίπου δύο φορές το μήνα, από Απρίλιο έως Νοέμβριο για τρία συναπτά έτη.
Για την παραπάνω ερευνητική εργασία έχει εκδοθεί σχετική άδεια από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Αριθμός Αδείας 128258/743/28-03-2013, ΑΔΑ:ΒΕ2Ψ0-Μ0Γ), ενώ εποπτεία στην ερευνητική εργασία θα ασκεί η Δ/νση Δασών Πιερίας. Στις θέσεις τοποθέτησης των παγίδων συλλογής θα τοποθετηθεί ενημερωτική σήμανση.
Σας παρακαλούμε για την βοήθεια σας στην επιτυχία αυτού του σημαντικού αλλά παράλληλα δύσκολου ερευνητικού εγχειρήματος. Παρακαλούμε καταρχήν για την ενημέρωση όλων των τοπικών και γενικότερα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες ως προς τους στόχους και τα κίνητρα μιας τέτοιας προσπάθειας και να αποφευχθούν έτσι φαινόμενα βανδαλισμού των απαραίτητων για την έρευνα υλικών.
Λάβετε υπόψη ότι η παραπάνω ερευνητική εργασία δεν είναι επιχορηγούμενη ή ενταγμένη σε κάποιο χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα, συνεπώς κάθε χορηγία οικονομική, υλική ή οποιαδήποτε άλλου τύπου, μικρή ή μεγάλη, είναι ευπρόσδεκτη προκειμένου να καλυφθούν κάποια από τα έξοδα υλικών, μετακίνησης ή διαμονής. Σχετική ευχαριστήρια αναφορά θα γίνει τόσο στο τελικό κείμενο της διατριβής, όσο και στις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων σε διεθνή περιοδικά του χώρου, καθώς και στις προφορικές παρουσιάσεις σε συνέδρια.
Θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα της παραπάνω ερευνητικής εργασίας θα είναι πολύ σημαντικά και θα μπορούν να αναδείξουν στον επιστημονικό κόσμο, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, το σπάνιο και μοναδικό οικοσύστημα του Ολύμπου.
Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία
Στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες
Με εκτίμηση,
Μιναχείλης Κωνσταντίνος
Βόλος Μαγνησίας
+30 6977217044
k.minachilis@geo.aegean.gr
Όποιος φοβάται να μην πέσει, μια ζωή θα σέρνεται...
Post Reply