Σεσι - Απαγόρευση πρόσβασης

Απόψεις και προβληματισμοί για την κατάσταση του ορεινού περιβάλλοντος
Dimitris
Posts: 648
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Σωστά. Έγινε η μεταφορά, ελπίζω μόνο να μην έχει πρόβλημα ο αρχικός συγγραφέας, ο Planar.

Φίλιππε κανονικά δεν θα έπρεπε να έχεις τέτοιο δίλημμα, γιατί στην πράξη δεν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ προσώπων. Ουσιαστικά εγώ πυροδότησα τη συζήτηση λέγοντας ότι αμφισβητώ την αποτελεσματικότητα των ενεργειών που προέρχονται απλά και μόνο από την θέληση κάποιων ανθρώπων για κοινωνική προσφορά. Δεν πιστεύω ότι η αντιπαράθεση είναι προσωπική, αν και το σχόλιο ότι ως Ελληνάρας λέω μόνο λόγια και όχι πράξεις, είναι κάπως προσωπικό. Και οι εθελοντές, επειδή αφιερώνουν χρόνο και χρήμα και κυρίως βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο κάποιες φορές, αντιδρούν άμεσα μόλις κάποιος αμφισβητήσει το έργο τους, παίρνοντας έτσι το θέμα προσωπικά.

Το θέμα λοιπόν που με απασχολεί είναι η αποτελεσματικότητα του εθελοντισμού (αυτό δεν είναι προσωπική κριτική στους εθελοντές που τους συγχαίρω, αλλά στο αποτέλεσμα) και αν αυτό αποτελεί άλλοθι για τους δημόσιους φορείς ώστε να μην κάνουν όσα οφείλουν.

...

Μόλις άκουσα ότι αυτή τη στιγμή στην Καλιφόρνια καίνε 330 πυρκαγιές. Μήπως τελικά δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει αυτό το κακό που έχει βρει τον πλανήτη, όσα μέσα και αν διαθέσουμε, όση οργάνωση και αν έχουμε, όσοι εθελοντές και αν βοηθήσουν;
Ant
Posts: 89
Joined: 07 Feb 2008 12:20

Post by Ant »

Μήπως τελικά δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει αυτό το κακό που έχει βρει τον πλανήτη, όσα μέσα και αν διαθέσουμε, όση οργάνωση και αν έχουμε, όσοι εθελοντές και αν βοηθήσουν;
Ίσως...
ακόμα κι έτσι να είναι όμως δεν αξίζει να προσπαθείς? να είσαι "μια ενοχλητική μύγα απέναντι τους" (όπως πολύ εύστοχα μου είχε πεί μια εθελοντής δασοπροστασίας στην Πάρνηθα)
Dimitris
Posts: 648
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Κατ' αρχήν απέναντι σε ποιους; Όλες οι μελέτες που άκουσα πέρσι από ειδικούς έχουν ως συμπέρασμα ότι οι εμπρησμοί αποτελούν μικρό μόνο μέρος των δασικών πυρκαγιών. Οι περισσότερες προέρχονται από τις άλλες αιτίες που έχω ήδη αναφέρει (που δεν σημαίνει ότι γι αυτές δεν υπάρχουν ευθύνες, ίσα ίσα μάλιστα). Ξέρεις, ο προσωποποιημένος φανατισμός βοηθάει πολύ στον αποπροσανατολισμό, αλλά κυρίως δίνει πόρους (ανθρώπινους και οικονομικούς) σε αυτούς που τον εκμεταλλεύονται. Έτσι, αν δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιος είναι ο εχθρός, μάλλον ακολουθούμε λάθος στρατηγική.

Να πω όμως τώρα και κάτι που μου συνέβη χθες βράδυ και είχε πολλή πλάκα όταν έφερα στο μυαλό μου όσα είχα γράψει για τους κυνηγούς και τους Θρακομακεδόνες:

Λοιπόν χθες το απόγευμα, αμέσως μετά τη δουλειά, πήγαμε στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου για να δούμε τον "Ματωμένο γάμο" από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Επειδή δεν είχαμε εισιτήρια, πήγαμε πολύ νωρίς, και μόλις τα βγάλαμε, καθίσαμε δίπλα, στα πεζούλια πάνω από το ρέμα. Για όσους δεν ξέρουν, το ρέμα, αν και έχει κακοποιηθεί βάναυσα από τους νεοέλληνες, διατηρεί αρκετά μεγάλα πεύκα στην κοίτη του. Κρατούσαμε και μια σακούλα με γιαούρτια και νερά. Μια παρέα κατοίκων καθόταν εκεί και είχε μπροστά της 3 αυτοκίνητα (νομίζω είναι πεζόδρομος εκεί) με ανοιχτές πόρτες. Κοιτούσαν περίεργα τη σακούλα με τα γιαούρτια και πιστέψαμε ότι πεινάνε, αλλά δεν δώσαμε σημασία και αράξαμε κοντά τους. Μετά από λίγο όμως καταλάβαμε. Ήρθε προς το μέρος τους λαχανιασμένη μια κυρία, η οποία φορούσε πράσινο παντελόνι και πράσινη μπλούζα (που έγραφε πάνω "SV1GRC - Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδας"), έχοντας γύρω από τη ζώνη όχι μαχαίρι αλλά έναν ασύρματο και ακούγεται ο ακόλουθος διάλογος με συνωμοτικό ύφος:
- Έχει κάτσει σε μια πέτρα και έχει βάλει τα πόδια του μέσα στο νερό.
- Και η σακούλα που κρατούσε;
- Την έχει δίπλα του κλειστή. Ας έκανε να την ανοίξει και... Τέλος πάντων εγώ φεύγω κι εσείς τα μάτια σας μην κάνει καμιά κίνηση...

Μπορεί εγώ να έχω γίνει πολύ κακός, αλλά ο διάλογος είναι 100% αληθινός και μάλιστα έγινε μόλις χθες βράδυ. Προσοχή λοιπόν Αθηναίοι. Μην βγαίνετε στα πάρκα και τις πλατείες (όσα έχουν απομείνει) και αν το κάνετε προσέξτε τις κινήσεις σας: πόδια στο νερό, σακούλες στα χέρια, μακριά μαλλιά, σκουλαρίκια, κλπ, θεωρούνται ύποπτα.
filippos
Posts: 12
Joined: 08 Jul 2008 16:40
Location: Italy,perugia

Post by filippos »

A ΩΣΤΕ ΕΧΕΙΣ ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙΑ Ε...;; ΤΕΝΤΙΜΠΟΥ!!! :lol:
Dimitris
Posts: 648
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Κοίτα, μην με περιγράφεις και μ' αναγνωρίσουν. Άσε μη με κυνηγάνε οι κυνηγοί στο Σέσι...
filippos
Posts: 12
Joined: 08 Jul 2008 16:40
Location: Italy,perugia

Post by filippos »

κι αμα κυνηγάνε οι κυνηγοί, στο τελος there will be blood!!
χαχαχαχα!
τελικά τη σακούλα... την ανοιξες;;
φάγατε κανά γιαουρτάκι να δούμε αντίδραση;;;
Nikolas_A
Posts: 366
Joined: 15 Apr 2008 18:30

Post by Nikolas_A »

filippos wrote:φάγατε κανά γιαουρτάκι να δούμε αντίδραση;;;
Μήπως να πετάγατε κάνα γιαουρτάκι;
Απετάξω τις πλακέτες; Απεταξάμην!
Συνετάξω τα καρύδια; Συνεταξάμην
Dimitris
Posts: 648
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Εντάξει... Μόλις έφυγε το κομάντο SV1GRC, οι υπόλοιποι το ρίξανε στη κουβεντούλα να περάσει η ώρα. Οπότε, στα μουλωχτά, τα φάγαμε. Άλλωστε σε λίγο πλάκωσε τόσος (ύποπτος;) κόσμος για την παράσταση που χάσανε τη μπάλα. Κάποια στιγμή υποθέτω, τελείωσε η βάρδιά τους και επιστρέψανε στο σπίτι τους, πιθανόν σε ένα από αυτά που χτίστηκαν πάνω στα μπαζώματα του ρέματος. Πάντως, αυτό το ρέμα είχε πολλά ύποπτα κοτσύφια ρε παιδιά (φοράνε συνέχεια μαύρα για κάλυψη στα σκοτάδια) και νομίζω πρέπει να αναλάβουν τη φύλαξη της περιοχής οι εθελοντές-κυνηγοί του Κορωπίου.
Dimitris
Posts: 648
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Παιδιά, δεν θέλω να φανεί ότι υπάρχει κάποιο είδος αντίθεσης στην προσπάθεια των εθελοντών. Καλά κάνουν και συμμετέχουν και μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι. Δυστυχώς όμως τα προβλήματα του περιβάλλοντος έχουν βαθιές ρίζες που απλώνονται σε όλες μας τις δραστηριότητες και τα δάση είναι μόνο ένα από τα θύματα. Η θάλασσα, ο αέρας, το νερό και ο άνθρωπος συμπληρώνουν την ομάδα των θυμάτων. Και δεν είναι πάντα στο χέρι μας να κάνουμε κάτι, εκτός αν πετάξουμε στη φωτιά όλους τους "ηγέτες" του κόσμου που πουλάνε το περιβάλλον μας για να περάσουν αυτοί μια καλή ζωή.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι σίγουρο πλέον ότι αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε ερημοποίηση μεγάλο μέρος της Ελλάδας. Δείτε τους χάρτες της ΓΓΠΠ. Συνεχώς, σχεδόν καθημερινά, είναι βαμμένος στα κόκκινα ένας κύκλος που ξεκινάει από Σάμο, πηγαίνει Χίο, συνεχίζει Εύβοια, Αττική, ανατολική Πελοπόννησο, Κρήτη, Δωδεκάνησα και κλείνει πάλι στη Σάμο. Αυτός είναι ο κύκλος της ερημοποίησης με κοινά χαρακτηριστικά τις υψηλές θερμοκρασίες, την λειψυδρία, την εύφλεκτη βλάστηση και τους δυνατούς ανέμους. Όσοι εθελοντές, στρατιώτες, πυροσβέστες, αεροπλάνα και αν τον φυλάνε, η τύχη του είναι προδιαγεγραμμένη. Τη μια φορά θα σταματήσεις τη φωτιά, την άλλη όχι. Λυπάμαι, αλλά έτσι είναι.

Και αν ρωτάτε ποια είναι η λύση, τότε σας λέω ότι την είπα παραπάνω...
angelobike
Posts: 225
Joined: 20 Apr 2007 19:52
Location: athina
Contact:

Post by angelobike »

Δεν θα διαφωνήσω ούτε για τις αχρηστες αντιπυρικές ζώνες, ούτε και για το γεγονός ότι οι φωτιές θα μπαίνουν πάντα, ανεξάρτητα των όποιων προληπτικών μέτρων. Εξάλλου έμπαινα χρόνια τώρα και χωρις τη βοήθεια των ανθρώπων.
Διαφωνώ με το σκεπτικό "αφού μπαίνουν φωτιές τι να κανουμε;" Είναι λίγο μοιρολατρικό. Όπως λέει και ο δασολόγος που αναφέρεις, πρέπει να παίρνονται κάποια μέτρα για την πρόληψη. Δεν λέει, άστα να καούν, φυσικό είναι, τι να κανουμε;
Επίσης διαφωνώ με το σκεπτικό ότι η ευθύνη δράσης είναι του κράτους, αρα εγω είμαι αμέτοχος.
Πολλές χωρές, πλην της ψωροκωσταινας, αρκετά πιο προηγμένες βασίζονται σε πολλά θέματα πολιτικής προστασίας σε εθελοντές. Βλέπε και τη σχετική έρευνα της ΕΕ.
Υπαρχουν πολλές φορές που χρειάζονται πολλά μα πάρα πολλά χέρια, όταν μια φυσική καταστροφή χτυπήσει. Κανένας κρατικός μηχανισμός, ακόμα και του πλουσιοτερου κράτους, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.
Μια μικρή παρένθεση αν μου επιτρέπετε, χτες γύρισα από την Κων/πολη όπου είχαμε παει για μια συνεργασία, συνεκπαίδευση και εξάσκηση για ερευνα σε ερείπια από σεισμό με σκύλους. Οι τούρκικες κρατικές ομάδες πολιτικής προστασίας, σε αψογη συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες, έλεγαν συνεχώς οτι αν γινει καποιος μεγάλος σεισμός, τα άτομα και τα μέσα ποτέ δεν είναι αρκετά.
Τωρα βέβαια δεν μπορω να σε αδικήσω για τον κάθε ανεκπαίδευτο (εννοώ χωρίς παιδεία) και ανεγκέφαλο εθελοντή. Εχω δει πολλούς που την εχουν δει κομμάντα, μπάτσοι και δεν ξερω γω τι άλλο.
Οκ, συμφωνώ και γω, αλλά σε ένα κουλούρι εκτός από την τρύπα, υπάρχει και το ψωμί γύρω γύρω :wink:


filippos wrote:... και δεν ξέρω με ποιόν να συνταχθώ και ποιόν να υποστηρίξω!!
Κερνάω παγωτό ξυλάκι για να με υποστηρίξεις. Ασε που άλλος είναι μαλλιάς και τεντυμπόης, ενώ εγώ με την καραφλίτσα μου, μια χαρά :lol:
ΑΣΣΑΡΙΩΤΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΕΟΔ ΑΤΤΙΚΗΣ
Dimitris
Posts: 648
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

angelobike wrote:Ασε που άλλος είναι μαλλιάς και τεντυμπόης
Εγώ είμαι αυτός; :D
filippos
Posts: 12
Joined: 08 Jul 2008 16:40
Location: Italy,perugia

Post by filippos »

e twra htypises fleva... kai egw ta malakia mou ta hw... kai ta genakia mou!
ara mallon me auton me tis perissoteres trihes tha paw
alla to pagwto pali me kanei na to skeftomai!!! :?
xrise
Posts: 72
Joined: 09 Dec 2007 18:25
Location: Athens

Post by xrise »

Σημερα το βραδι οπως κατεβαινα απο Σεσι με σταματησαν οι κυνηγοι και μου ειπαν οτι απο αυριο (27/7) ισχυει απαγορευση προσβασης μετα την δυση του ηλιου.
Αυτο σημαινει οτι το τελευταιο αυτοκινητο θα πρεπει να κατεβαινει απο πανω μολις δυει ο ηλιος και οχι το βραδι.

Παιδια καντε οτι καταλαβαινετε, αλλα πιστευω οτι δεν ειναι και πολυ κοπος να κατεβαινουμε λιγο νωριτερα αφου τουλαχιστον μας αφηνουν να ανεβαινουμε.

Φιλικα,

Χρηστος
Post Reply