ΠΕΝΤΕΛΗ- Σπηλιά Νταβέλη

Απόψεις και προβληματισμοί για την κατάσταση του ορεινού περιβάλλοντος
Post Reply
xrise
Posts: 72
Joined: 09 Dec 2007 18:25
Location: Athens

ΠΕΝΤΕΛΗ- Σπηλιά Νταβέλη

Post by xrise »

Με αφορμή μια πρόσφατη επίσκεψη μου στα καμένα της σπηλιάς Νταβέλη και μιας χθεσινής συζήτησης με άλλους αναρριχητές που μεγάλωσαν εκεί και αγαπούν το πεδίο αυτό θα ήθελα να κάνω μια πρόταση .

Όπως θα έχετε ήδη μάθει τα εναπομείναντα, από παλιότερες φωτιές, δέντρα εχουν καει περίπου κατα το ήμισυ. Σε πέδια παραπάνω απο την σπηλια η ζημιά ειναι ακομα μεγαλυτερη. Κάτω από τα ώριμα αυτα καμένα δεντρα εχουν προφανως πέσει σπόροι οι οποιοι αν αφεθουν θα φυτρώσουν ξανά σε μικρά δεντράκια. Στις περισσότερες περιοχές υπάρχει παχύ έδαφος που θα διευκολύνει αυτή την διαδικασία. Τα καινούρια αυτά πευκάκια θα αρχίσουν να φυτρώνουν περίπου την προσεχή άνοιξη.

Προτείνω να αφήσουμε το έδαφος αυτό κάτω από τα καμένα δέντρα ανέπαφο τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. Μιας και είμαστε σχεδόν οι μόνοι που πάμε σε κάποια μέρη στην περιοχή ( π.χ. το ζωνάρι πάνω από τις διαδρομές όπου είναι τα ρελε κτλ.) αν περπατάμε εκεί πάνω θα εμποδίσουμε την φυσική αναγέννηση. Επίσης θα πρότεινα να μην οργανωθούν σχολές εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Για να μην παρεξηγηθώ δεν εννοώ να μην σκαρφαλώνουμε. Απλά να προσέξουμε λιγάκι και να κάνουμε τουλάχιστον το ελάχιστο που μπορούμε.

Τέλος μπορούμε από την άνοιξη (όπως κάποιοι σωστά πρότειναν) να πάρουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία ανάπλασης χωρίς όμως να εμποδίσουμε την όποια φυσική αναγέννηση.

Φιλικά,

Χρηστος Ευαγγελιδης
Last edited by xrise on 06 Sep 2009 20:36, edited 1 time in total.
dimspar
Posts: 111
Joined: 21 Jun 2008 17:59
Location: Penteli

Post by dimspar »

Symfwnw
Outws h allws apo thn deytera peftoun oi thermokrasies opote den paizei kai poly h pedeli.
Nektarios79
Posts: 51
Joined: 08 Nov 2007 12:27
Location: Athens

Post by Nektarios79 »

Συμφωνώ απόλυτα! απλά λίγη απλή προσοχή χρειάζεται και όταν έρθει η στιγμή βλέπουμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε... Χρήστο στείλτε μηνύματα για όποια βοήθεια!
Post Reply