Αγαπητέ φίλε Minimus θα διαφωνήσω μαζί σου. Μαζί σου όμως, όχι με τον Δήμου που έτσι κι αλλιώς δεν εκτιμώ καθόλου για τις απόψεις του και δεν θα έμπαινα στον κόπο να ασχοληθώ. Επειδή όμως εσύ τις παραθέτεις ταυτιζόμενος με αυτές και ως αναρριχητής που είσαι σε σέβομαι περισσότερο από αυτόν, θα πρέπει να σου απαντήσω.
Κατ' αρχήν λέει ότι όποιοι έχουν την συγκεκριμένη άποψη είναι "εντελώς απαίδευτοι και ακαλλιέργητοι και δεν έχουν κριτήρια ή προσλαμβάνουσες παραστάσεις για τίποτα"; Ωραία τοποθέτηση για "Φιλόσοφο" όπως αυτοαποκαλείται ο Δήμου!
Όσον αφορά τις συγκρίσεις, με απόψεις σαν αυτές του Δήμου γκρεμίστηκε όλη η νεοκλασική Αθήνα και έγινε τσιμέντο. Μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει η σύγκριση με την γνωστή πρεσβεία, αν εννοεί αυτήν που όλοι ξέρουμε, αλλά και τα γνωστά έργα Calatrava. Τουλάχιστον στο δικό μου γούστο δεν ταιριάζουν, αν ταιριάζουν στο δικό σου δεν μου πέφτει λόγος. Λόγος μου πέφτει όταν για να κτιστεί κάτι τέτοιο δεν γκρεμίζονται πολυκατοικίες στην Κυψέλη ή το Παγκράτι αλλά νεοκλασικά, αυτά δηλαδή που ταιριάζουν στο δικό μου γούστο. Το πρόβλημα είναι ότι γκρεμίζεται κάτι που αρέσει σε μένα και σε χιλιάδες άλλους, αλλά δεν γκρεμίζονται τα εκτρώματα που δεν αρέσουν σε κανέναν.
Θα σου πω και κάτι άλλο για να καταλάβεις που είναι το πρόβλημα γιατί ορισμένοι, των οποίων τα κίνητρα δεν γνωρίζεις πάντα, μπορούν εύκολα να μας παγιδέψουν με διλήμματα, τακτική γνωστή από τότε που υπάρχει η πολιτική. Στην Κέρκυρα, μέχρι το 1943, υπήρχε ένα καταπληκτικό θέατρο που οι ντόπιοι έλεγαν ότι ήταν αντάξιο της Σκάλας του Μιλάνο. Το κτίριο αυτό ήταν ένα νεοκλασικό στολίδι για την πόλη. Για να καταλάβεις τι εννοώ δες την φωτογραφία εδώ:
http://users.otenet.gr/~psailasn/Theatro.jpg. Στον πόλεμο βομβαρδίστηκε και κάηκε. Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, αλλά και φωτογραφία που έχω δει, οι εξωτερικοί τοίχοι (και η πρόσοψη) έμειναν άθικτοι, οπότε υπήρχε η δυνατότητα αναστύλωσης. Το 1952 όμως, οι τότε Δήμου - Tschumi - Gropius - Calatrava θεώρησαν ότι έπρεπε στη θέση του να χτίσουν ένα "μοντέρνο" κτίριο. Ξέρεις πως είναι; Ένα τσιμεντένιο κουτί που για παράθυρα έχει κάτι σχισμές σαν πολεμίστρες. Αν δεν με πιστεύεις δες εδω:
http://www.incorfu.gr/wp-content/upload ... rkiras.jpg. Οι Κερκυραίοι ούτε να κατουρήσουν στους τοίχους του δεν θέλουν. Και τους έλεγαν: "Μα τι θέλετε, να μην έχουμε θέατρο;". Το ίδιο λοιπόν μας λένε και τώρα: "Να μην έχουμε μουσείο Ακρόπολης;". Φυσικά και να έχουμε. Γιατί όμως για να φτιάξουμε κάτι χρήσιμο, πρέπει να καταστρέφουμε κάτι όμορφο; Και όταν κάποιοι το κάνουν, εμείς τι θέση παίρνουμε;
Τελικά το πρόβλημα που βρίσκεται; Σε δυο σημεία που οι ειδικοί, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, ηθελημένα αποκρύπτουν από όλους μας: (1) Οι σύγχρονοι είναι ανίκανοι να φτιάξουν νεοκλασικά οικοδομήματα γιατί δεν τα διδάσκονται στις σχολές τους και γιατί η παιδεία τους οδηγεί στην σύγχρονη "λειτουργική" κακογουστιά και (2) Το τσιμέντο και το γυαλί σε συνδυασμό με τη "μοντέρνα" γραμμή του κτιρίου κοστίζει πολύ λιγότερο από την πέτρα, το γείσο, τα αετώματα και τα ψηλά ταβάνια των νεοκλασικών.