Page 1 of 1

Τσιπάρσιμα στη Μικρη Βαράσοβα;

Posted: 05 Nov 2018 11:53
by Planar
Καλημερα σε ολους

Βρέθηκα σημερα το πρωι στη Μικρη Βαράσοβα μετα απο παρα πολυ καιρό. Στο ξεκινημα της "Χαλαρα" ειδα αυτο:

https://photos.app.goo.gl/HvuwPo8P3tRKs3an6

Ξερει κανεις τι εχει γινει; Μιλαμε για χονδροειδες και εντελως αχρείαστο τσιπαρισμα ή χανω κατι;

Συγνωμη αν αυτο ειναι "παλια νέα" αλλα δεν έχω επαφή με τα βραχια εδω και πολυ καιρο.
Απλα το μέρος το πονάω και μου φανηκε πολυ περιεργο και ασχημο

Ειδα "περιεργα πραγματα" και σε αλλες διαδρομές χωρις ωστοσο να θυμαμαι με σιγουρια τη παλια τους κατάσταση

Re: Τσιπάρσιμα στη Μικρη Βαράσοβα;

Posted: 05 Nov 2018 23:24
by voutiros
Και εγώ που πήγα το Σάββατο μετά από πολύ καιρό, την ίδια ..απροσδιόριστη αίσθηση είχα, τρύπες που ανοίγουν! Εκτός και αν έγινα ξαφνικά superfit και δεν το χω πάρει χαμπάρι.

Re: Τσιπάρσιμα στη Μικρη Βαράσοβα;

Posted: 06 Nov 2018 11:58
by Dimitris
Βρήκαμε τον ένοχο. Κοιτάξτε τι έκανε σε ένα άλλο πεδίο:

Image

Ο σχοινοσύντροφός του είχε συλληφθεί παλιότερα για τον ίδιο λόγο:

Image

Λέτε να το έσκασε;

Πάντως, πέρα από την πλάκα, αν είστε σίγουροι ότι πρόκειται για "ανθρώπινο έργο", επειδή οι τρύπες είναι μεγάλες, ας βάλει κάποιος μια πινακίδα που να γράφει ότι απαγορεύεται το σκάλισμα του βράχου και μετά με λίγο τσιμέντο (γκρι ή λευκό ανάλογα με το χρώμα του βράχου) οι τρύπες μάλλον δεν θα φαίνονται.

Re: Τσιπάρσιμα στη Μικρη Βαράσοβα;

Posted: 07 Nov 2018 09:48
by Planar
Λοιπον ανέτρεξα στο αρχειο μου και βρηκα παλιές φωτογραφίες (του 2014)

Η συγκριση παρακάτω:

Αρχη της "Χαλαρα"
Image

Αρχη της "Πρωτομαγίας"
Image

Απογοητευση και προβληματισμός...

Re: Τσιπάρσιμα στη Μικρη Βαράσοβα;

Posted: 07 Nov 2018 16:23
by Nikolas_A
Στη "Χαλαρά" το μαύρο φαίνεται κούφιο. Μπορεί απλά να έσπασε και να αποκάλυψε τις τρύπες. Το άλλο μοιάζει περισσότερο με chipping. Από τη φωτό είναι δύσκολο να διακρίνεις πάντως.

Re: Τσιπάρσιμα στη Μικρη Βαράσοβα;

Posted: 08 Nov 2018 09:46
by Planar
Στη "Χαλαρά" έχει γίνει όντως αποκόλληση ενός τμήματος του μαύρου σταλακτίτη. Το ζήτημα είναι αν αυτό έγινε επίτηδες (με χτύπημα από σφυρί) ή απλά προέκυψε από φυσικό εκφυλισμό του πετρώματος σε συνδυασμό με τη κίνηση που βλέπουν οι διαδρομές. Για τις τρύπες δε μπορώ να πω με σιγουριά αν ανοίχτηκαν επί τούτου ή αν προϋπήρχαν κάτω από το πέτρωμα και απλά αποκαλύφθηκαν αλλά μου φαίνεται εντελώς κουφό να σκάλισε κάποιος δυο(!) τρύπες σε εκείνο το σημείο.

Στη Πρωτομαγιά από την άλλη είναι σχεδόν σίγουρα εσκεμμένη η παρέμβαση...

Το ζήτημα για εμένα είναι να αποτρέψουμε επιπλέον chipping αν αυτό γίνεται από κάποιον νέο αναρριχητή που δε γνωρίζει τη κουλτούρα γύρω από το θέμα. Ο αριθμός των νέων αναρριχητών έχει αυξηθεί κατακόρυφα και είναι πιθανό να μπαίνουν άνθρωποι στο χώρο που δε έχουν διδαχθεί την επικρατούσα δεοντολογία περί παρεμβάσεων στο βράχο. Έχουν υπάρξει αντίστοιχα παραδείγματα σε χώρες όπως η Αγγλία και οι ΗΠΑ που νέοεισαχθείς αναρριχητές κατέστρεψαν τσιπαροντας κλασικές διαδρομές εν αγνοία τους και αργότερά βγήκαν και ζήτησαν συγνώμη δηλώνοντας ότι "δεν ήξεραν".

Αν από την άλλη ο πιθανός τσιπαριστης λειτουργεί εν γνώση και κατά παράβαση της δεοντολογίας, δυστυχώς πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γινούν για να τον/την σταματήσουν.

Re: Τσιπάρσιμα στη Μικρη Βαράσοβα;

Posted: 08 Nov 2018 13:33
by Nikolas_A
Σωστό, πρέπει να αρχίσουμε να διδάσκουμε δεοντολογία στις σχολές.
Παλιά οι μαθητές των σχολών ήταν κατα κύριο λόγο ορειβάτες/ πεζοπόροι/ μέλη συλλόγων, που γνώριζαν την αναρρίχηση από τους παλιότερους και αποφάσιζαν να κάνουν σχολή.
Σήμερα οι περισσότεροι βλέπουν μια αναγγελία σχολής στο internet και αποφασίζουν να το δοκιμάσουν. Για κάποιους είναι η πρώτη δραστηριότητα στη φύση (οπότε χρειάζεται και οικολογική ευαισθητιοποίηση).

Re: Τσιπάρσιμα στη Μικρη Βαράσοβα;

Posted: 21 Nov 2018 13:02
by pxatzis
Σαν καινουργιος στον χωρο και μολις αποφοιτος σχολης εχω να πω οτι μας εγινε σχετικη συσταση καθος και κουβεντα για την δεοντολογια την οποιο ερχομενος απο αλλο σπορ βουνου (ΜΤΒ) την βρηκα πολυ ενδιαφερουσα.

Re: Τσιπάρσιμα στη Μικρη Βαράσοβα;

Posted: 29 Dec 2018 18:58
by pikaifi
Σήμερα έκανα την Πρωτομαγιά και πράγματι η διαδρομή έχει αλλάξει. Κόβει λιγότερο και πιάνει πιο άνετα. Πάντως νομίζω ότι δεν είναι εσκεμμένη η παρέμβαση, καθώς είχε ένα μυτάκι που κούναγε εκεί που φαίνεται το σπάσιμο (κουνάει ακόμα), και από την άλλη υπάρχει το ερώτημα γιατί να τσιπάρει κάποιος την Πρωτομαγιά. Γιατί να τσιπάρει δηλαδή μία από τις συγκριτικά πιο εύκολες διαδρομές ενός πεδίου με σχετικά δυσκολότερες; Άσε που όποιος δεν μπορούσε να κάνει το κάτω, σίγουρα δεν μπορούσε να κάνει και την κίνηση επάνω.
Αν το τώρα όντως κάποιος έχει τσιπάρει τη διαδρομή, τι να πω, άβυσσος η ψυχή του τσιπαριστή...