Αναχώρηση Ορειβατικής Αποστολής για τα Ιμαλάϊα της Ινδίας

Ανακοινώσεις ορειβατικών εκδηλώσεων ή γεγονότων
Post Reply
Dimitris
Posts: 646
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Αναχώρηση Ορειβατικής Αποστολής για τα Ιμαλάϊα της Ινδίας

Post by Dimitris »

Από τον Ν. Κρούπη πήραμε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Μια μικρή ομάδα ορειβατών από διάφορα μέρη της Ελλάδας αναχωρεί στις 2 Ιουλίου για τα Ιμαλάια της Ινδίας με στόχο την ανάβαση για πρώτη φορά στην απάτητη μέχρι τώρα κορυφή με την ονομασία CB33a και υψόμετρο 6000 μέτρα. Η κορυφή CB33a είναι μια από τις περίπου 70 κορυφές του ορεινού συγκροτήματος Chandra Bhaga που βρίσκεται στα βόρεια της Ινδίας.

Η οροσειρά Chandra Bhaga (σε συντομία CB) των Ιμαλαΐων αποτελεί το φυσικό σύνορο την Ινδίας με το Θιβέτ (Κίνα) στα Ιμαλάια. Το μεγαλύτερο τμήμα της οροσειράς ανήκει στην Ινδία και ένα μικρό τμήμα στην Κίνα. Γεωγραφικά, η οροσειρά βρίσκεται περίπου 600 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας (Δελχί) και είναι μια περιοχή που δεν είναι συχνά επισκέψιμη από τους ορειβάτες. Διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό κορυφών περίπου 70 με τις περισσότερες από αυτές να έχουν υψόμετρο πάνω από 6000 μέτρα. Στο κέντρο του ορεινού όγκου CB βρίσκεται η κορυφή CB33a απομακρυσμένη και κρυμμένη πίσω από άλλες κορυφές του συγκροτήματος που δεν έτυχε ανάβασης μέχρι σήμερα. Η δυσκολία πρόσβασης και η μη οπτική επαφή από χαμηλά είναι ίσως δυο λόγοι που δεν έχει ανέβει κανείς στην κορυφή αυτή μέχρι σήμερα. Στόχος της παρούσας αποστολής είναι τα μέλη της να σταθούν για πρώτη φορά στην ιστορία στην κορυφή CB33a. Μια παγκόσμια πρωτιά που θα ανήκει στην ελληνική ορειβασία.

Το πλάνο της αποστολής

Στις 2 Ιουλίου η ομάδα αναχωρεί από Αθήνα για το Δελχί της Ινδίας μέσω του Μπαχρέιν. Στο Δελχί θα φτάσει την επόμενη ημέρα το πρωί και οδικώς θα αναχωρήσουν για την πόλη Μανάλι σε υψόμετρο 2060μ, 500 χλμ βόρεια του Δελχί, που είναι η πύλη προς τα Ιμαλάια. Εκεί η ομάδα θα μείνει για δύο ημέρες για την αγορά τροφίμων και οργάνωση της αποστολής. Μια ακόμα μέρα δρόμος με τα τζιπ θα χρειαστεί για να φτάσει η ομάδα στο μικρό οικισμό Batal σε υψόμετρο 3900 μέτρα σημείο αφετηρίας για την ανάβαση στο βουνό. Η παραμονή ένα ή δύο βράδια στο Batal κρίνεται απαραίτητη για τον σωστό εγκλιματισμό στο υψόμετρο αφού ήδη η ομάδα θα βρίσκεται πάνω από τα 3000 μέτρα. Με μουλάρια θα γίνει η μεταφορά του εξοπλισμού και των τροφίμων μέχρι την κατασκήνωση βάσης σε υψόμετρο 4300 μέτρα. Για τα 20 και πλέον χιλιόμετρα από το Batal μέχρι το σημείο την κατασκήνωσης βάσης θα χρειαστούν δυο ή τρεις ημέρες πεζοπορίας λόγο του δύσβατού πεδίου αλλά και των ορμητικών χειμάρρων που πρέπει να περάσουν.

Από την κατασκήνωση βάσης για την κορυφή δεν υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες αφού κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει επιχειρήσει ανάβαση και οι μόνες πληροφορίες που έχουμε είναι από τους χάρτες και τις δορυφορικές φωτογραφίες. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνει μια κατασκήνωση πάνω στον παγετώνα Samudar Tapu Glacier και πιθανόν μια δεύτερη στο παγώνα Chandi Ki Shigri (Ασημένιος παγετώνας). Η προσπάθεια ανάβασης θα γίνει από τα νοτιοδυτικά της κορυφής ανεβαίνοντας στο αυχένα μεταξύ των κορυφών CB33 και CB33a και σκαρφαλώνοντας στην ανατολική ράχη μέχρι την κορυφή CB33a.

Η ομάδα

Τα μέλη της εξαμελής αποστολής είναι οι Νίκος Κρούπης (αρχηγός) από την Ελάτη Τρικάλων, Χριστόφορος Κουνιάκης από τη Λάρισα, Δημήτρης Τιτόπουλος από την Αθήνα, Μανώλης Λουδάρος από την Αθήνα, και οι Γιάννης Κοβανίδης και Χρόνης Σιούλας από τις Σέρρες.

Νίκος Κρούπης (35 ετών - Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχ. Υπολογιστών - Ελάτη Τρικάλων)
Ασχολείται 21 χρόνια με την ορειβασία και έχει οργανώσει επτά ορειβατικές αποστολές: το 2001 στο Damavand 5671μ του Ιράν. Το 2002 αναζητώντας άγνωστα βουνά μαζί με το Γ. Ζαρδαλίδη εξερεύνησαν την περιοχή του Buni Zom στο Πακιστάν προσεγγίζοντας την κορυφή Gordoghan Zom I 6240μ. Το 2004 οργάνωσε την δεύτερη αποστολή το Buni Zom ανεβαίνοντας στην κορυφή Gordoghan Zom III 6158μ που ο ίδιος ονόμασε, και ήταν η τέταρτη ανάβαση παγκοσμίως. Το 2005 συμμετείχε στην εκπαιδευτική αποστολή της ΕΟΟΑ (Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης) στον Καύκασο (ανάβαση στο Elbrus 5642μ). Το 2006 προσέγγισε την κορυφή Tirich Mir 7708μ του Πακιστάν, ενώ το 2007 οργάνωσε την αποστολή της ΕΟΟΑ στο Buni Zom του Πακιστάν, όπου με το Γ. Βουτυρόπουλο ανέβηκε στην απάτητη μέχρι τότε κορυφή, 6MT 6115μ. Το 2009 επιχείρησε ανάβαση στην ασκαρφάλωτη κορυφή Raghshur 6089μ. του Πακιστάν φτάνοντας στα 5700μ. Την κορυφή Stok Kangri 6153μ στο Κασμίρ της Ινδίας προσέγγισε το Σεπτέμβριο του 2010. μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει αρκετές αναβάσεις στις Άλπεις, στο Μαρόκο, Αίγυπτο και Τουρκία. Περισσότερα στοιχεία: http://nikolas.kroupi.gr/

Χριστόφορος Κουνιάκης (51 ετών - Μαθηματικός - Εκπαιδευτής Ορειβασίας - Λάρισα)
Ασχολείται 32 χρόνια με την ορειβασία και έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές σε ψηλά βουνά. Είναι Οδηγός Βουνού, Εκπαιδευτής Ορειβασίας της Ε.Ο.Ο.Α. Έχει πραγματοποιήσει πολλές πρώτες δύσκολες αναρριχητικές διαδρομές στην Ελλάδα και πολλές αναρριχήσεις στις Γαλλικές Αλπεις, στη Σκωτία στην Πολωνία και στην Ιορδανία. Έχει αναρριχηθεί τη διαδρομή Nose του συγκροτήματος El Capitan στο Εθνικό πάρκο Yosemite της πολιτείας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, μιας από τις αξιολογότερες αναρριχητικές διαδρομές στον κόσμο, και τη διαδρομή El Matador του συγκροτήματος Devils Tower της πολιτείας Wyoming των ΗΠΑ. Έχει πραγματοποιήσει διάσχιση της περιοχής KHUMBU HIMAL μέχρι την βασική κατασκήνωση του Εβερεστ (Chukhung Ree 5.857 μ.). Έχει λάβει μέρος στην αποστολή του Παμίρ (Κorzeneskaya 7.105 μ.) σαν μέλος της Εθνικής Ομοσπονδιακής ομάδας. Επίσης ήταν αρχηγός των επιτυχημένων αποστολών του Ε.Ο.Σ. Αθηνών στο Muztag Ata (7.546 μ.) της Κίνας και του Huascaran (6.768 μ.) των Περουβιανών Άνδεων.

Δημήτρης Τιτόπουλος (49 ετών - Νοσηλευτής - Εκπαιδευτής Ορειβασίας - Αθήνα)
Ασχολείται 32 χρόνια με την ορειβασία και έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές σε ψηλά βουνά. Είναι Οδηγός Βουνού, Εκπαιδευτής Ορειβασίας της Ε.Ο.Ο.Α. Έχει πραγματοποιήσει πολλές πρώτες δύσκολες αναρριχητικές διαδρομές στην Ελλάδα στο Mont Blanc 4807μ στις Αλπεις, στην Πολωνία, στην Ιορδανία, στην Νορβηγία και την Γερμανία. Έχει αναρριχηθεί τη διαδρομή Nose του συγκροτήματος El Capitan στο Εθνικό πάρκο Yosemite της πολιτείας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, μιας από τις αξιολογότερες αναρριχητικές διαδρομές στον κόσμο, και τη διαδρομή El Matador του συγκροτήματος Devils Tower της πολιτείας Wyoming των ΗΠΑ. Έχει ανεβεί στην κορυφή Elbrus 5642μ του Καυκάσου και έχει προσεγγίσει τις κορυφές Cho Oyu 8201μ στο Θιβέτ και Dhaulagiri 8167μ στο Νεπάλ. Επίσης έχει σκαρφαλώσει την τεχνική κορυφή Alpamayo 5900μ των Περουβιανών Άνδεων και έχει προσεγγίσει το Huascaran 6746μ. Έχει προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην ελληνική ορειβασία με την έκδοση τριών αναρριχητικών οδηγών με περιγραφή αναρριχητικών διαδρομών στα ελληνικά βουνά.

Μανώλης Λουδάρος (33 ετών -Τεχνικός Δομικών Κατασκευών - Αθήνα)
Ασχολείται με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία, για πολλά χρόνια ήταν αθλητής κωπηλασίας, με πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Έχει 10 χρόνια που πεζοπορεί στα ελληνικά βουνά αλλά τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε εντατικά με την ορειβασία και την αναρρίχηση και έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τις σχολές αρχαρίων και μέσου επιπέδου.

Γιάννης Κοβανίδης (23 ετών - Γυμναστής - Σέρρες)
Είναι φοιτητής στο ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ και μέλος του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης με συνεχή ορειβατική δράση τα τελευταία 4 χρόνια. Έχει κάνει χειμερινές αναβάσεις σε ελληνικά βουνά και έχει πραγματοποιήσει δύσκολες αναρριχητικές διαδρομές. Έχει κάνει αναβάσεις στις Άλπεις (Mont Blanc, Matterhorn κ.α.) και έχει επαναλάβει αναρριχητικές διαδρομές στις βελόνες του Chamonix (Αλπινιστικό Κέντρο ΟΑΛΘ 2008). Επίσης συμμετείχε στην προσπάθεια για την πρώτη ανάβαση στο Raghshur 6089μ στο Πακιστάν το 2009.

Χρόνης Σιούλας (25 ετών - Ελαιοχρωματιστής - Σέρρες)
Ορειβάτης και αναρριχητής, έχει συμμετάσχει σε πολλούς αγώνες αθλητικής αναρρίχησης και έχει σκαρφαλώσει σε πολλά βουνά της Ελλάδας. Πρώην αθλητής εθνικής ομάδας δρόμων αντοχής (Langlauf, Biathlon), αθλητής ορεινής ποδηλασίας (MTB) αθλητής αγωνιστικής αναρρίχησης. Από το 1993 περπατάει στα βουνά αλλά ασχολείται σοβαρά με την ορειβασία και την αναρρίχηση από το 2006 καθώς έχει πραγματοποιήσει βραχινες και χειμερινές διαδρομές τα τελευταία 4 χρόνια στα βουνά τις Ελλάδας.

User avatar
Ibex
Posts: 695
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Post by Ibex »

Ίτε παίδες Ελλήνων!
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.

Planar
Posts: 358
Joined: 30 Mar 2007 14:28
Location: Maganopigado
Contact:

Post by Planar »

Καλή επιτυχία και καλή επιστροφή

Loukianos
Posts: 73
Joined: 02 Nov 2009 23:58
Location: On boulders around Athens

Post by Loukianos »

Με το καλό,να το απολαύσετε, καλή επιστροφή καί περιμένουμε προβολή,ε! :wink:

nkroup
Posts: 21
Joined: 06 Jun 2006 18:37
Location: Elati, Trikala, Greece
Contact:

Epistrofi

Post by nkroup »

H omada einai sto Manali kai se liges ores ksekina to taksidi gia to Delxi. Th Deytera to proi einai h pthsh gia ellada. To plano ths apostolis allakse poly logo toy oti den eitan dynatonna prosseggisoume ton pagetona Samatura, me epotelesa na allaksi telios to arxiko plano. Oi Kouniakis, Titopoulos kai Loudaros anebikan se mia koryfi dipla apo tin Pagoda (tha tin onomasoume otan epistrepsoume ellada) me ypsometro ~5800m Eno ego me ton Kovanidi apofasisame na dokimasoume thn psiloteri koryfi CB10 h' Tara Pahar 6227m apo thn anatoliki pleyra. Skarfalosame ena olokliro brady kai ftasame mexri ta 6088m alla den synexisame dioti to theorisame poly epikindino. Eyxaristithikame skarfaloma 800m <55o D. Htan monadiki empieria afou eimaste oi monoi poy patisame se ayton to pagetona kai eksereynisame thn perioxi. Perisotera otan tha errhtoume ellada.
Kales anabaseis
Nikos Kroupis
Look far, climb high

Che
Posts: 267
Joined: 01 Jan 2009 20:07
Location: ATHENS,GREECE

Post by Che »

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... d=63273145


ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΡΟΥΘΟΥΝΙ!!!!!!

User avatar
Ibex
Posts: 695
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Post by Ibex »

Μπράβο!
Καλώς ορίσατε πίσω.
Από Οκτώβρη περιμένουμε προβολή για την αποστολή.
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.

Post Reply