Αφορμή για συζήτηση: "Το νέο εκπαιδευτικό σύστημα της ΕΟΟΑ"

Ερωτήσεις, απαντήσεις και τοποθετήσεις για την ορειβατική εκπαίδευση
kitsos
Posts: 202
Joined: 12 May 2007 01:03
Location: exarceia city

Post by kitsos »

"Δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην υλοποίηση των προγραμμάτων των συλλόγων, καθώς η Σχολή Αρχηγών Αναβάσεων προαπαιτεί πλέον Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων, Σχολή Αναρρίχησης Αρχαρίων, Σχολή Αναρρίχησης Μέσου Επιπέδου και Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου. Όλα αυτά για να συνοδεύουν απλές πεζοπορίες, χωρίς ανάγκη ασφαλιστικών μέσων. Ακόμα και οι Βοηθοί Εκπαιδευτές Ορειβασίας δεν μπορούν να συνοδεύσουν συλλόγους σε αναβάσεις που μπορεί να χρειαστούν ένα σταθερό σχοινί σε ένα πέρασμα!"

Οπότε είναι προτιμότερο κατα τη γνώμη σας οι αρχηγοί αναβάσεων να μη διαθέτουν καμμιά κατάρτιση, ακόμα και σε μια απλή πεζοπορία χρειάζονται στοιχειώδεις γνώσεις πρώτων βοηθειών, πόσοι γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν μια π.χ., αλλεργική κρίση και ακόμα χειρότερά πόσοι γνωρίζουν τις πιθανές επιπτώσεις αυτής; Πόσα σοβαρά ατυχήματα έχουν γίνει σε "πεζοπορίες"´;πόσοι σοβαροί τραυματισμοί και πόσοι νεκροί; Αν δεν είναι η κατάρτιση ο καλύτερο τρόπος για να αποφεύγουμε τέτοιου είδους καταστάσεις τότε τι είναι ακριβώς; Όσο για τη δράση της σχολής μέσου επιπέδου, αυτή είναι το μίνιμουμ για να μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει με ασφάλεια, ο προηγούμενος κανονισμός δεν είχε καμμία προυπόθεση και μπορούσε να την παρακολουθήσει ακόμα και κάποιος που είχε ένα δίπλωμα αρχαρίων αλλά είχε να ακουμπήσει σχοινί και ασφαλιστήρι καμμιά δεκαετία, ακόμα θυμάμαι μαθητή σχολής μέσου να με ρωτάει αν είναι ασφαλές να αφήνει να χέρια από τον κουβά για να ξεμπλέξει τα σχοινιά του και όμως ψηφίστηκε και για αυτό το λόγο εξακολουθεί να ισχύει.
teochristopoulos
Posts: 224
Joined: 09 Oct 2007 19:36
Contact:

Post by teochristopoulos »

Καταρχήν δεν είμουν παρών, αλλά μίλησα με ανθρώπους που ήταν.

Τα προβληματικά λειτουργικά/διαδικαστικά της ομοσπονδίας είναι γνωστά, η αυταρχική κυκλοθυμική συμπεριφορά κάποιων εκεί το ίδιο, η αμέλεια και αδιαφορία κάποιων άλλων επίσης. Γνωστή είναι και η αδιαφορία πολλών από μας στο επίπεδο των συλλόγων μας και πρέπει να αναλάβουμε το μερτικό της ευθύνης που μας αναλογεί.

Στα ερωτήματα που θέτεις:
-"Ποιος θα πήγαινε με τον καινούργιο κανονισμό για Αρχηγός Αναβάσεων; Γιατί να μην πήγαινε για Βοηθός Εκπ/της; Τα ίδια προαπαιτούμενα θα είχε." Δεν νομίζω! Ο υποψήφιος για την Β.Ε. πρέπει να έχει σημαντικότατη δράση!
Παρόλα αυτά θα συμφωνήσω ότι η Σχ.Αρχ.Αν. είναι πολύ "ψηλά".
Στην ουσία τώρα: Πόσες Σχ.Αρχ.Αν. έχουν γίνει; Πόσοι από τους Αρχ. Αν. που είναι στους συλλόγους έχουν κάνει κάποια σχολή(οποιαδήποτε) και το σημαντικότερο πόσοι είναι διατεθιμένοι να μπούν σε διαδικασίαα σχολών. Ακόμα και χωρίς προαπαιτούμενα κτλ; Νομίζω πως οι απαντήσεις είναι απογοητευτικές.

Ξεφεύγοντας από τη συζήτηση περί κανονισμού, ομοσπονδίας κτλ: η δικιά μου πικρία με τους συλλόγους είναι αυτό που λέω παραπάνω. Άνθρωποι που παραδοσιακά κάνουν κάποια πράγματα όχι μόνο φρενάρουν, αλλά κατά κάποιο τρόπο απαγορεύουν την εξέλιξη της ορειβασίας προσπαθώντας να κρατήσουν μια κατάσταση. Φόβος για το καινούριο, μη αποδοχή των κινδύνων της ορειβασίας, αποστροφή προς την αναρρίχηση; Δεν ξέρω τι φταίει. Το αποτέλεσμα είναι γερασμένοι σύλλογοι που κόβουν κάθε δυνατότητα εξέλιξης της ιστορίας. Και δεν μιλάω για σχολές κτλ...

Τέλος εγώ θα επιμείνω ότι ο συγκεκριμμένος κανονισμός ήταν καλός (εκτός της Σχ.Αρχ.Αν.). Προσέγγιζε τον (προ-)προηγούμενο, ήταν σαφής και δεν δημιουργούσε βιομηχανία σχολών. Όσο για το σκι η άποψη μου είναι ότι καλώς το έβαλε στη θέση αυτή που περιγράφεις, παρότι οι περισσότεροι εισηγητές έχουν μεγάλη σχέση με το σκι (αγωνιζόμενοι, χαράκτες κτλ) Πολύς κόσμος που ΔΕΝ κάνει σκι, παρόλα αυτά έχει κάνει πολύ σημαντικές ορειβατικές δράσεις κατά καιρούς.

Α! Κι αν πήρες προσωπικά τη φάση συγγνώμη, αλλά δεν έχω κάτι ούτε μαζί σου, ούτε μ' αυτούς που καταψήφισαν τον Ε.Κ. Στα παπάρια μου! Καλά κάναν να στο πω κι έτσι. Ταρακουνήθηκε λίγο και το προεδρείο... Μια γελοιότητα είναι όλα, δεν έχει καμιά σχέση με δημοκρατικές διαδικασίες ούτε αυτό ούτε οτιδήποτε... Δεν μπορεί να έχει δημοκρατική λογική η ψήφος του εκπροσώπου της Ορειβ. Λέσχης Κωλοπετεινίτσας, που ΜΗΝ έχοντας μελετήσει τον κανονισμό από πριν τον ψηφίζει επειδή του το είπε ο πρόεδρος (τυχαίος πρόεδρος: συλλόγου, ομοσποδίας...) ή δεν τον ψηφίζει επειδή κάποιοι διαμαρτύρονται έντονα (άρα έχουν δίκιο)... Μπάχαλο γενικώς.

Θ.Χ.
Ορειβατοπαίδι, αλλά βασικά καλό παιδί!
Nikolas_A
Posts: 372
Joined: 15 Apr 2008 18:30

Post by Nikolas_A »

kitsos wrote:Οπότε είναι προτιμότερο κατα τη γνώμη σας οι αρχηγοί αναβάσεων να μη διαθέτουν καμμιά κατάρτιση
Όχι, πότε το είπα αυτό; Γι αυτό λέω ότι κρίνετε χωρίς να γνωρίζετε.
Εμείς προτείνουμε η Σχολή Αρχηγών Αναβάσεων να έχει προαπαιτούμενη την (αναβαθμισμένη όπως θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο) Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων.
kitsos wrote:Όσο για τη δράση της σχολής μέσου επιπέδου, αυτή είναι το μίνιμουμ για να μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει με ασφάλεια, ο προηγούμενος κανονισμός δεν είχε καμμία προυπόθεση και μπορούσε να την παρακολουθήσει ακόμα και κάποιος που είχε ένα δίπλωμα αρχαρίων αλλά είχε να ακουμπήσει σχοινί και ασφαλιστήρι καμμιά δεκαετία, ακόμα θυμάμαι μαθητή σχολής μέσου να με ρωτάει αν είναι ασφαλές να αφήνει να χέρια από τον κουβά για να ξεμπλέξει τα σχοινιά του και όμως ψηφίστηκε και για αυτό το λόγο εξακολουθεί να ισχύει.
Ποιος σου είπε ότι συμφωνούμε με τον παλιό; Αλλά δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό. Ο κ. πρόεδρος είπε "ψηφίστε τον κι ας διαφωνείτε και τον διορθώνουμε αργότερα", δε συμφωνώ, δε γίνεται συνέχεια με μπαλώματα. Δική μας πρόταση ήταν να γίνει θεσμικά διάλογος, και όχι απλά να ψηφίσουμε Ναι-Όχι και να ξανατεθεί πάλι του χρόνου το θέμα, πιθανόν με νέο σχέδιο ανακοινωμένο μια εβδομάδα πριν. Και εγώ θυσίασα μια μέρα αναρρίχησης για να είμαι εκεί, αν ήσουν και εσύ θα τα ήξερες αυτά.
Απετάξω τις πλακέτες; Απεταξάμην!
Συνετάξω τα καρύδια; Συνεταξάμην
teochristopoulos
Posts: 224
Joined: 09 Oct 2007 19:36
Contact:

Post by teochristopoulos »

geka wrote:Η λυση ειναι απλη,μαζευτειτε ολοι οι παλιοι και φτιαξτε μια καινουργια ομοσπονδια η οποια θα αναγνωριζεται απο το υπουργειο πολιτισμου κ τουρισμου και ετσι θα μπορειτε να φτιαξετε τα πραγματα ετσι οπως πρεπει να ειναι.εξαλλου η ΕΟΟΑ ειναι αθλητικη ομοσπονδια και εχει αναγνωριση απο ΓΓΑ ως αθλητικη ομοσπονδια και κακος ασχολειται με τις εκπαιδευσεις και την ορειβασια και την παραδοσιακη αναρριχηση, πιστεψτε με ειναι πολυ ευκολο να γινει αρκει καποιος να εχει τα κοτσια να το κανει.
geka rulez! Τά 'λεγε ο άνθρωπος, αλλά εμείς... δεν ακούγαμε... Πόσο δίκιο...
Nikolas_A
Posts: 372
Joined: 15 Apr 2008 18:30

Post by Nikolas_A »

teochristopoulos wrote: -"Ποιος θα πήγαινε με τον καινούργιο κανονισμό για Αρχηγός Αναβάσεων; Γιατί να μην πήγαινε για Βοηθός Εκπ/της; Τα ίδια προαπαιτούμενα θα είχε." Δεν νομίζω! Ο υποψήφιος για την Β.Ε. πρέπει να έχει σημαντικότατη δράση!
Συμφωνώ, αλλά όποιος έχει φτάσει να κάνει τις τέσσερις σχολές, ε, γουστάρει να σκαρφαλώνει, θα κάνει και τη δράση. Αντίθετα αποκλείεται να φτάσει κάποιος εκεί με μόνο σκοπό να γίνει αρχηγός αναβάσεων σε πεζοπορικές εξορμήσεις συλλόγων
teochristopoulos wrote: Παρόλα αυτά θα συμφωνήσω ότι η Σχ.Αρχ.Αν. είναι πολύ "ψηλά".
Στην ουσία τώρα: Πόσες Σχ.Αρχ.Αν. έχουν γίνει; Πόσοι από τους Αρχ. Αν. που είναι στους συλλόγους έχουν κάνει κάποια σχολή(οποιαδήποτε) και το σημαντικότερο πόσοι είναι διατεθιμένοι να μπούν σε διαδικασίαα σχολών. Ακόμα και χωρίς προαπαιτούμενα κτλ; Νομίζω πως οι απαντήσεις είναι απογοητευτικές.
Σαφώς, γι αυτό και πρέπει να γίνει πιο λογικό το επίπεδο. Εμείς στηρίξαμε το θεσμό των Αρχηγών Αναβάσεων και στηρίζουμε την επιμόρφωση των μελών μας. Τους δικούς μας προβληματισμούς εκφράσαμε, τη δική μας ψήφο δώσαμε. Δεν επιβάλαμε τίποτα σε κανέναν. Όποιος έχει διαφορετική γνώμη γιατί δεν την εκφράζει (παρά μόνο μέσα στα fora); Δεν άκουσα τα σωματεία που υπερψήφισαν να επιχειρηματολογούν.
teochristopoulos wrote:Φόβος για το καινούριο, μη αποδοχή των κινδύνων της ορειβασίας, αποστροφή προς την αναρρίχηση; Δεν ξέρω τι φταίει. Το αποτέλεσμα είναι γερασμένοι σύλλογοι που κόβουν κάθε δυνατότητα εξέλιξης της ιστορίας. Και δεν μιλάω για σχολές κτλ...
teochristopoulos wrote:Γνωστή είναι και η αδιαφορία πολλών από μας στο επίπεδο των συλλόγων μας και πρέπει να αναλάβουμε το μερτικό της ευθύνης που μας αναλογεί.
Άλλαξα λίγο θέση σ' αυτά γιατί πάνε μαζί...
teochristopoulos wrote:Τέλος εγώ θα επιμείνω ότι ο συγκεκριμμένος κανονισμός ήταν καλός (εκτός της Σχ.Αρχ.Αν.). Προσέγγιζε τον (προ-)προηγούμενο, ήταν σαφής και δεν δημιουργούσε βιομηχανία σχολών. Όσο για το σκι η άποψη μου είναι ότι καλώς το έβαλε στη θέση αυτή που περιγράφεις, παρότι οι περισσότεροι εισηγητές έχουν μεγάλη σχέση με το σκι (αγωνιζόμενοι, χαράκτες κτλ) Πολύς κόσμος που ΔΕΝ κάνει σκι, παρόλα αυτά έχει κάνει πολύ σημαντικές ορειβατικές δράσεις κατά καιρούς.
Θα σου ζητήσω να κάνεις λίγη υπομονή μέχρι να ανακοινώσουμε μια πλήρη πρόταση. Δεν είπα σε καμία περίπτωση όποιος δεν ξέρει σκι να του κόβουμε το βουνό. Αλλά δεν μπορεί και να αντιμετωπίζεται σαν ένα παιχνιδάκι που μαθαίνεται σε μια-δυο μέρες.
Nikolas_A wrote: Νικόλας Αναστασόπουλος
Έφορος Ορειβασίας & Αναρρίχησης ΠΟΑ
Ορειβατοθείος...
teochristopoulos wrote:Θ.Χ.
Ορειβατοπαίδι, αλλά βασικά καλό παιδί!
Μην ψαρώνεις, πιο μικρός από σένα είμαι...
Απετάξω τις πλακέτες; Απεταξάμην!
Συνετάξω τα καρύδια; Συνεταξάμην
voutiros
Posts: 363
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Post by voutiros »

Καταρχήν Τεο, καμία προσπάθεια ΕΚ δεν ήταν προχειροδουλειά, ο προηγούμενος με τις όποιες ατέλειες του, είχε συγκεκριμένο στόχο, δηλαδή κάποια στιγμή να πάρει και το σύστημα εκπαίδευσης μας την πιστοποίηση από UIAA. Αυτόν τον στόχο είχε σαν αφετηρία και ανέπτυξε τη συγκεκριμένη δομή. Ανώφελο, το εγχείρημα, αποτυχία το σχέδιο, εντάξει το παραδέχομαι. Εμείς εδώ άλλωστε τα ξέρουμε όλα και καλύτερα!

Από εκεί και πέρα, παραδέχομαι ότι το λάθος μας ήταν που ασχοληθήκαμε με ένα αντικείμενο που ...πραγματικά δεν μας ενδιαφέρε και πολύ (σχολή αρχηγών).

"Ο ΠΟΑ πρόκειται να παρουσιάσει την πρότασή του στους υπόλοιπους συλλόγους, την Ομοσπονδία, τους εκπαιδευτές και την ορειβατική κοινότητα για να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος. Ελπίζω να καταλήξουμε από κοινού σε μια λύση".

Αφήστε το καλύτερα...
wu
teochristopoulos
Posts: 224
Joined: 09 Oct 2007 19:36
Contact:

Post by teochristopoulos »

Λυπάμαι για τον χαρακτηρισμό, αλλά συνεχίζω να το πιστεύω για τους παρακάτω λόγους:
-Ασάφεια στο χρόνο έναρξης εφαρμογής του (θυμάμαι τουλάχιστον 4 ή 5 σχολές βράχου εκείνο το φθινόπωρο, που είχαν ανακοινώσει πρόγραμμα και κόστος το οποίο διόρθωσαν μετά)
-Ασάφεια προϋπόθεσης σχολής αρχαρίων αναρρ. για συμμετοχή σε Μ.Ε. ορειβασίας.
-Μη αναφορά ελαχιστου αριθμού συμμετεχόντων (με αποτέλεσμα να εκτεθούμε σε μαθητές στο σύλλογό μου με ακύρωση σχολής)
-Προβληματική ρύθμιση μετάβασης, με το δικαίωμα κάποιων αξιόλογων ατόμων σε συμμετοχή στη Β.Ε. να χάνεται.

Το θέμα είναι ότι ο σχεδιαζόμενος Κ.Ε. πρέπει να περάσει.-
voutiros
Posts: 363
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Post by voutiros »

Θα περάσει..
wu
Post Reply