Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Γενικές συζητήσεις που σχετίζονται με την αναρρίχηση και το ορεινό περιβάλλον
Dimitris
Posts: 647
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Post by Dimitris »

Όπως όλοι γνωρίζετε, έχει προκληθεί μεγάλη κινητοποίηση στην αναρριχητική κοινότητα με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να μην δώσει άδεια για την διεξαγωγή του Petzl Rock Trip στους βράχους και την ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων.

Προσωπικά θα εκφράσω μια γνώμη, η οποία δεν είναι καθόλου επιπόλαιη, αλλά αντίθετα στηρίζεται σε επιχειρήματα:
Δεν έπρεπε η ΕΟΟΑ να ζητήσει άδεια από το ΚΑΣ, αλλά να προχωρήσει κανονικά στην διοργάνωση της συνάντησης.

Οι λόγοι που το υποστηρίζω αυτό είναι οι εξής:

1) Ζητώντας άδεια από το ΚΑΣ, του αναγνωρίζεις και αρμοδιότητα, άρα υποχρεούσαι να υπακούς στις αποφάσεις του.

2) Κάθε χρόνο γίνεται η πανελλήνια αναρριχητική συνάντηση, όπου δεν ζητείται η άδεια από το ΚΑΣ για να γίνει.

3) Καμιά πρακτική και ουσιαστική αντίδραση δεν θα μπορούσε να υπάρξει από πλευράς αρχών, αν γινόταν η διοργάνωση, αφού όποιος έβαζε οποιαδήποτε εμπόδια θα ήταν έκθετος στα διεθνή μέσα.

4) Η εφαρμογή αστυνομικών μέτρων για εφαρμογή μιας απαγόρευσης είναι αδύνατη, εκτός αν υπάρχουν κρατικά όργανα που μπορούν να πάρουν στο κατόπι αναρριχητές πάνω στους βράχους.

Το αποτέλεσμα θα ήταν η δημιουργία τετελεσμένων, που θα ακύρωναν τις αποφάσεις του ΚΑΣ, ενός οργάνου που έχει αποδείξει την αναλγησία του χρόνια τώρα.

Αντίθετα, αν ζητάμε άδεια για αναρριχητική συνάντηση, θα φτάσουμε στο σημείο να ζητάμε και για μεμονωμένες αναβάσεις. Μακριά από όλους αυτούς λοιπόν. Δεν μπορούν να είναι συνομιλητές μας.

Δείτε πόσα αρχαία (κλασικά ή βυζαντινά) βρίσκονται πεταμένα σε ολόκληρη την Ελλάδα και έχουν γίνει μαντριά, χωράφια και υπαίθριες τουαλέτες. Δείτε που παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους όλοι αυτοί οι "αρχαιολόγοι", μέσα στον αρχαιολογικό χώρου Φιλοπάππου. Δείτε τους άσχετους και αμόρφωτους φύλακες των αρχαιολογικών χώρων, που αποτελούν την πρώτη επαφή του επισκέπτη με τον χώρο και δεν μπορούν να απαντήσουν στις πιο απλές ερωτήσεις. Δείτε πόσες αρχαιότητες μάσησαν οι μετροπόντικες στην Αθήνα, με την άδεια του ΚΑΣ φυσικά. Και μιας και στα Μετέωρα μιλάμε για βυζαντινές αρχαιότητες, ας μας πει το ΚΑΣ τι έγιναν οι βυζαντινοί ψηφιδωτοί τάφοι που βρέθηκαν στη Βαράσοβα πριν 15 χρόνια κατά την εκσκαφή θεμελίων ταβέρνας. Μήπως φτιάχτηκε πίστα χορού πάνω από τους τάφους αυτούς; Τι άδεια έδωσε εκεί το ΚΑΣ; Ή μήπως έχει δώσει άδεια για τα μπάζα, τους ντενεκέδες και τα βαρέλια στο βράχο κάτω από την Μονή Αναπαυσά;

Πιστεύω λοιπόν ότι το Petzl Rock Trip πρέπει να γίνει στα Μετέωρα κανονικά και να μην υπάρξει ξανά η παραμικρή επαφή με το ΚΑΣ για οποιοδήποτε άλλο θέμα σχετίζεται με την αναρρίχηση.
voutiros
Posts: 362
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Re: Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Post by voutiros »

Δημήτρη πιθανόν να μη ξέρεις όλο το παρασκήνιο της προσφυγής στο ΚΑΣ.
Καταρχήν η Petzl ζήτησε από την ΕΟΟΑ τα έξοδα διαμονής-διατροφής για όλες τις μέρες για τα 50 άτομα της διοργάνωσης και επιπλέον τα έξοδα για 1 γεύμα με παραδοσική μουσική και χορούς για όλους τους συμμετέχοντες, δηλ. 500-1100 άτομα! Η ΕΟΟΑ με δεδομένη την αδυναμία της να καλύψει μόνη της όλες αυτές τις απαιτήσεις απευθύνθηκε στους τοπικούς παράγοντες, Δήμαρχο και περιφέρεια οι οποίοι ουσιαστικά επέβαλλαν τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ για να συμμετάσχουν. Η ΕΟΟΑ λοιπόν αναγκαστικά απευθύνθηκε στο ΚΑΣ ίσως όχι τόσο προετοιμασμένη και τελικά απορρίφθηκε το αίτημα της. Έτσι δόθηκε ουσιαστικά το άλλοθι σε αυτούς που δίσταζαν και δε θα συμμετάσχουν τελικά.
Όμως από αυτά που ξέρω το φεστιβάλ της Petzl θα γίνει στα Μετέωρα. Μάλιστα είδα και τη σχετική αφίσσα που έστειλε πρόσφτα η Petzl. Δεν υπάρχει κανένας νόμος να το απαγορεύσει, όπως και γενικότερα την αναρρίχηση. Το ΚΑΣ γνωμοδοτεί, δεν νομοθετεί!
Όμως, το μέλλον είναι αβέβαιο και σύντομα ίσως έρθει νομοθετική ρύθμιση και αυτό είναι που θα πρέπει να μας ανησυχεί.
wu
k.giotis
Posts: 32
Joined: 07 Nov 2012 17:20

Re: Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Post by k.giotis »

http://www.petzl-roctrip.com/en/base-ca ... middle-sky

Εδω παντως αναφερει οτι, υπερηφανα η ομοσπονδια θα φιλοξενησει το φεστιβαλ. Θα ερθει εκεινη η μερα και θα δουμε αν θα σταματησει το καραβανι στα Μετεωρα.
Dimitris
Posts: 647
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Re: Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Post by Dimitris »

Ναι Γιώργο, γνωρίζω μερικά από αυτά που λές. Κάτι άλλο έλεγα στο αρχικό post: ότι δεν πρέπει να απευθύνεσαι σε θεσμούς που είναι απέναντί σου, νομιμοποιώντας τους, ενώ μπορείς απλά να τους αγνοείς.

Αν οι τοπικοί παράγοντες ζήτησαν τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, τότε βγάζουν τα μάτια τους μόνοι τους γιατί θα το βρουν μπροστά τους. Η ΕΟΟΑ όμως δεν έπρεπε να εμπλακεί σ' αυτό. Ας πήγαιναν αυτοί (ως τοπικός Δήμος ή ως ξενοδόχοι - εστιάτορες) ή η Petzl (ως ιδιωτική επιχείρηση) να ζητήσουν γνωμοδότηση. Πιστέψτε με, με τέτοιο προηγούμενο, μπορεί στην επόμενη αναρριχητική συνάντηση να έρθει κάποιος να πει ότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς γνωμοδότηση.

Εκείνο πάντως που δεν ήξερα, ήταν ότι η Petzl (αν και ιδιωτική επιχείρηση) ζητάει τα έξοδα διαμονής - διατροφής. Δικαίωμά της, αλλά και πάλι νομίζω έπρεπε να απευθυνθεί η ίδια στους αρμόδιους (Δήμο, ξενοδόχους - εστιάτορες, ΚΑΣ), όχι η ΕΟΟΑ.

Αν τελικά γίνει η διοργάνωση παρά την αντίθετη γνώμη του ΚΑΣ, καλώς να γίνει, όλοι συμφωνούμε.

Την συζήτηση την ξεκίνησα κυρίως γιατί έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στα μέσα (τηλεόραση και internet) η "απαγόρευση της αναρρίχησης στα Μετέωρα από το ΚΑΣ". Με καλή πρόθεση λέω πως αν η ΕΟΟΑ είχε λειτουργήσει πιο διπλωματικά, η "απαγόρευση" δεν θα έπληττε την αναρριχητική κοινότητα (όπως ερμηνεύεται στα μέσα), αλλά τον Δήμο ή την Petzl. Μην ξεχνάμε ότι τα δημοσιεύματα υπάρχουν και στα Αγγλικά, οπότε οι ξένοι αναρριχητές που σκόπευαν να επισκεφτούν το μέρος, μόλις τα διαβάσουν, θα διστάσουν και ίσως ακυρώσουν το ταξίδι τους.

Πάντως, εγώ απλά λέω τη γνώμη μου, χωρίς να αποτελεί αυτό κριτική κατά της ΕΟΟΑ, αφού δεν είμαι εκεί για να ξέρω όλες τις λεπτομέρειες, αλλά θα ήταν η ίδια ακόμα και αν το ΚΑΣ είχε γνωμοδοτήσει υπέρ του να γίνει το Rock Trip.
voutiros
Posts: 362
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Re: Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Post by voutiros »

Δημήτρη δε υπερασπίζομαι την ΕΟΟΑ, απλά σημειώνω πως έγιναν τα πράγματα και φτάσαμε στην απόφαση του ΚΑΣ, η οποία ας σημειώθει και πάλι δεν είναι δεσμευτική το φεστιβάλ είναι για να γίνει στα Μετέωρα και είναι να απορεί κάνεις με την ευκολία που μιλάνε κάποιοι για απαγορεύσεις, ακυρώσεις, κλπ
wu
Dimitris
Posts: 647
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Re: Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Post by Dimitris »

Ακριβώς, θεωρώ πως ουσιαστικά δεν υπήρξε κάποια απαγόρευση, αλλά με τόσα δημοσιεύματα δώσαμε μεγαλύτερη αξία στο ΚΑΣ από όση το ίδιο έχει κερδίσει με τις πράξεις του.

Σκεφτείτε (και για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω τα μέρη αυτά) να ζητήσουμε γνωμοδότηση του ΚΑΣ για κάθε μέρος που γίνεται αναρρίχηση. Δεν θα έμενε ούτε ένα.

Πάντως θεωρώ λανθασμένη (ίσως και προμελετημένη) την απαίτηση του Δήμου για γνωμοδότηση από το ΚΑΣ. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να ζητήσει και από Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Πολεμική Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό, Προσκόπους και όχι μόνο.
xrise
Posts: 72
Joined: 09 Dec 2007 18:25
Location: Athens

Re: Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Post by xrise »

Καλησπέρα,

Να υποθέσω ότι φέτος η Πανελλήνια στα Μετέωρα θα συμπέσει με το Rocktrip το ΣΚ 2-3/10. Η πανελλήνια γίνεται κάθε χρόνο και θεωρώ ότι πρέπει να συμπέσει τις ίδιες ημερομηνίες γίνει δεν γίνει το Rocktrip εκεί. Τι λέτε?
jtj
Posts: 106
Joined: 25 Nov 2013 18:57

Re: Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Post by jtj »

Μπράβο καβουρια η petzl!
voutiros
Posts: 362
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Re: Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Post by voutiros »

Το άσχημο με τις αποφάσεις του ΚΑΣ είναι ότι δεν αλλάζουν και στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί ένα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο. Τώρα γιατί ζήτησαν οι τοπικοι φορείς γνωμοδότηση, η απόψη μου είναι για να αποφύγουν την εμπλοκή, γιατί βέβαια αυτοί γνωρίζουν καλύτερα τι εστί ΚΑΣ, κάτι που δυστηχώς δε γνώριζε η ομοσπονδία και όλοι μας δηλαδή. Είναι πάντως εύκολο να κρίνουμε απέξω και εκ των υστέρων... όμως πραγματικά το πρόβλημα είναι αλλού.
Ας σημειώθει λοιπόν ότι επίκειται προεδρικό διάταγμα που θα εξιδικεύει το νόμο του 1995 περί ιερού χώρου, φαντάζομαι ότι θα περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέριες για τις "αποδεκτές" δραστηριότητες στη περιοχή. Αυτό λοιπόν το ΠΔ το οποίο έχει από καιρό δρομολογηθεί (ίσως πριν ξεκινήσει η σχετική φασαρία) και μάλιστα αναφέρεται ότι αναμένεται και στην απόφαση του ΚΑΣ, δε γνωρίζουμε από που θα 'ρθει και πότε και είναι αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί.
wu
Dimitris
Posts: 647
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Re: Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Post by Dimitris »

Όντως αυτό το ΠΔ, αν είναι φτιαγμένο από ανθρώπους με τα ίδια μυαλά, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Αλλά πάντα όπως λέω, νόμοι υπάρχουν πολλοί, αλλά λίγοι εφαρμόζονται. Ίσως όμως χρειαστεί να δημιουργηθεί μια νομική ομάδα, έτοιμη για προσφυγή.
User avatar
Ibex
Posts: 695
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Re: Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Post by Ibex »

Πίσω απ' όλα κρύβονται τα παπάδια. Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού 'ναι ο παπάς;
Βασικά θέλουν να περάσουν την απαγόρευση ως επιταγή αρχαιολογικής φύσεως.
Αυτοί είναι ικανοί να κάψουν μοναστήρι και να πουν ότι ο εμπρησμός έγινε από
αναρριχητές :mrgreen:
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
GeSpin
Posts: 167
Joined: 11 Feb 2008 11:57
Location: Ηράκλειο Κρητης

Re: Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Post by GeSpin »

βρε Βούτυρε, ξέρεις πόσο σε αγαπάμε και σε εκτιμούμε, αλλά θα μας τρελάνεις... ;;;;
http://www.tradwave.eu/trad-days-chroni ... la-tragila
"Αν η απάντηση είναι "κόψε το βραδυνό" τότε η ερώτηση είναι λάθος... " -- (ένας φίλος)
jtj
Posts: 106
Joined: 25 Nov 2013 18:57

Re: Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Post by jtj »

Ειρήνη ημιν που λένε και οι άλλοι.
Και σε κάθε περίπτωση ´´να φοβάστε τα πισίνα του γαιδαρου και τα μπροστινά του καλογερού´´ που λέει και ο σοφός λαός.
jtj
Posts: 106
Joined: 25 Nov 2013 18:57

Re: Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Post by jtj »

Και σωστά. Το φεστιβάλ έγινε και επειδή έγινε και όλο αυτο το θέμα είχε και περισσότερο κόσμο...
voutiros
Posts: 362
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Re: Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Post by voutiros »

Τώρα που έχει καταλαγιάσει λιγάκι ο θόρυβος, οφείλω να δώσω κάποιες εξηγήσεις για την Tragila… Επιλέγω αυτό το forum μπας και ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για το θέμα των Μετεώρων, κάτι που μέχρι τώρα παραδόξως δεν έχει γίνει, τουλάχιστον συνειδητά και συγκροτημένα, πέρα από τον αυθόρμητο σχολιασμό, διαφόρων δημοσιεύσεων.
Φυσικά το άρθρο μου ήταν προβοκατόρικο, γράφτηκε για να προκαλέσει και μάλλον προκάλεσε, αν μη τι άλλο «τροφή για σκέψη» όπως παρατήρησαν οι Κρητικοί που ομολογώ ότι εκτιμώ απεριόριστα και ας μη μου φαίνεται πάντα.
Επειδή εγώ δεν υπονοώ, δεν κάνω υποθέσεις και μιλάω με ευθύτητα , σας παρακαλώ μη με χρεώνεται με πράγματα που δεν έχω πει. Όμως μια και τα ελληνικά μου μάλλον καμιά φορά πάσχουνε, ξεκαθαρίζω τα εξής:
Τα πανό και οι φωνές. Θεωρώ δικαίωμα αναφαίρετο στο καθένα να εκφράζεται ελεύθερα, …όπως επίσης και να ασκεί κριτική. Στο συνεδριακό κέντρο που τοποθετήθηκαν με τον Λάρυ που ήμασταν παρόντες είπαμε την άποψη μας και μάλιστα αργότερα υπερασπίσαμε τα παιδιά όπου χρειάστηκε. Και κριτική για τα πανό ασκήθηκε από πολλούς, δεν άρεσαν σε όλους. Συμβαίνει συχνά αυτό. Η κριτική όμως δεν είναι πάντα κακή και δεν γίνεται πάντα με δόλο.
Η λαικούρα. Στο εν λόγω άρθρο αλλά και γενικότερα, δεν χαρακτηρίζω προσωπικότητες, μόνο πράξεις. Είναι θέμα αρχής να μη θίγω προσωπικότητες. Λυπάμαι όμως που κάποιοι θεώρησαν τον εαυτό τους λαϊκούρα, δεν ήταν αυτή η πρόθεση και λυπάμαι περισσότερο γι’ αυτούς που υιοθέτησαν τον χαρακτηρισμό και τον προβάλλουν. Ο λαϊκισμός είναι σε μένα τόσο απεχθής, όσο και ο φασισμός, ο ρατσισμός, ο δογματισμός και η μισαλλοδοξία. Όλα αυτά θεωρώ ότι δεν έχουν καμιά θέση στο χώρο μας και στους αγώνες μας. Οι δάσκαλοι στην αναρρίχηση μας μαθαίνουν ότι ο αυτοσκοπός δεν είναι να ανέβεις την πλαγιά με κάθε μέσο, ότι το στυλ μετράει. Έτσι και στην πραγματική ζωή ο τρόπος κάνει τη διαφορά. Ωραίες ιδέες υπήρχαν από την αρχή … η Ελευθερία, εκεί που τα χαλάγαμε ήταν πάντα στον τρόπο. Από ιδιοσυγκρασία λοιπόν εγώ, νοιώθω άσχημα με την λεκτική και σωματική βία, τις κραυγές, …τα αίματα. Τι να κάνουμε; Φταίνε ίσως οι χίπικες καταβολές μου, ξέρετε love-peace-unity… ναι μικρό οι γονείς μου με είχαν πάει στα Μάταλα, ενώ αργότερα είναι αλήθεια ότι προτιμούσα να συχνάζω στην αυλή του Κορρέ, παρά στα Εξάρχεια, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
H tranquilla, η ψυχραιμία-ηρεμία δηλαδή και όχι η απραξία όπως λανθασμένα μεταφέρθηκε, είναι μια αρετή για μας τους αναρριχητές, μας βοηθάει να ξεπεράσουμε μια δύσκολη κατάσταση. Όμως και στην πολιτική είναι εξίσου αποτελεσματική. Ψυχραιμία για μένα σημαίνει να βλέπεις τα πραγματικά γεγονότα, να κρίνεις πράξεις, όχι φήμες, υποθέσεις. Η tragila πήγαινε στη μοναστική ζωή και όχι στα κατσίκια… τα Μετέωρα θεωρώ ότι κουβαλάνε μια ιδιαίτερη ιστορία πίσω τους, θρησκευτική-πνευματική, η οποία έχει την αξία της σαν ιστορία και η οποία εμπνέει εκατομμύρια επισκέπτες, που δεν είναι όλοι απαραίτητα πιστοί, γιατί ακριβώς είναι μια Ανθρώπινη Ιστορία. Αυτή την ιστορία τη σέβομαι, όπως σέβομαι όλους αυτούς που τους εμπνέει. Δεν περιμένω από κανέναν σας να συμφωνήσει σ’ αυτό και δεν ξέρω αν τα Μετέωρα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα, χωρίς αυτή την ιστορία, ούτε νομίζω μπορεί να ξέρει κάποιος άλλος, παρά μόνο να κάνει …υποθέσεις. Η Εκκλησία και ο σύγχρονος μοναχισμός είναι κάτι άλλο και μάλλον εκεί να εντοπίζεται το πρόβλημα.
Οι διακόσιοι. Δεν ξέρω γιατί ήρθε ο καθένας από όλους αυτούς στην ΠΑΣ και γιατί αποχώρησε. Αν το γνωρίζει κάποιος παρακαλώ να μου το πει. Με ενδιαφέρει. Ξέρω όμως γιατί κάθισαν στο «απαγορευμένο φεστιβάλ» όσοι κάθισαν, …για να σκαρφαλώσουν.
Η ομοσπονδία. Θεωρώ ότι το θέμα των Μετεώρων θα πρέπει να λυθεί με συνεννόηση και ομοψυχία της κοινότητας και ότι ο ρόλος εδώ της ΕΟΟΑ μπορεί να είναι ουσιαστικός. Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι πολλοί φίλοι αναρριχητές συμφωνούν με αυτό και άλλοι τόσοι διαφωνούν. Επίσης, θεωρώ και δεν υπονοώ ότι ο πρόεδρος μπορεί να έχει κάνει λάθη, αλλά δεν είναι αυτός ο τσάμπα μάγκας. Ασχολήθηκε με το ζήτημα αρκετά και θα συνεχίσει να ασχολείται.
Το φεστιβάλ. Παρά την απαγόρευση έγινε! Αυτό είναι ένα αντικειμενικό γεγονός και εγώ μόνο αυτή είδα σαν πραγματική πράξη αντίστασης, δηλαδή με κάποιο απτό αποτέλεσμα. Αν κάποιος είδε και άλλες πραγματικές πράξεις αντίστασης αυτές τις μέρες με κάποιο αποτέλεσμα, παρακαλώ να μου το πει. Μπορεί να σφάλω, δεν είμαι κι’ άσφαλτος.
Για την Αργυρώ. Λυπάμαι πολύ που ανακατεύτηκε σε αυτή τη συζήτηση το κορίτσι και θεωρώ το σχολιασμό εντελώς άσχετο και άδικο. Ο καθένας σε αυτή τη ζωή έχει κάνει τις επιλογές του.
Και τώρα τι… Η υπόθεση των Μετεώρων πιστεύω ότι θα πρέπει να μπει στη πραγματική της βάση, που αυτή δεν είναι υποθέσεις και εικασίες, αλλά πραγματικά γεγονότα. Παραθέτω: το έγγραφο της Εφορείας, η απαγόρευση του φεστιβάλ από ΚΑΣ-Υπουργική απόφαση, το δημοσίευμα του Υπουργού σε εφημερίδα για το επικείμενο ΠΔ και οι προβεβλημένες αντιδράσεις αναρριχητών και τοπικής κοινωνίας. Αν ξέχασα κάτι παρακαλώ συμπληρώστε. Αν δεν έχω ξεχάσει όμως κάτι σημαντικό, κοιτάξτε το ξανά καλά γιατί είναι δύσκολο το παζλ. Τώρα τι;
Να εξηγηθώ πάλι. Υπήρξα μέλος της προσωρινής επιτροπής για τα Μετέωρα. Χαλαρά είναι αλήθεια, αλλά με όλη τη καλή διάθεση. Εφόσον αυτή ολοκλήρωσε ένα κύκλο ενεργειών, άρχισε να με προβληματίζει ιδιαίτερα το ζήτημα νομιμοποίησης της στα μάτια των φίλων αναρριχητών. Εξαρχής το θέμα της αντιπροσωπευτικότητας με αυτή την επιτροπή ήταν ένα ζήτημα, αλλά όταν διάφοροι φίλοι αναρριχητές άρχισαν να το σχολιάζουν αρνητικά, τότε κατάλαβα ότι ήταν πια ένα πρόβλημα που έπρεπε επείγοντος να λυθεί για να προχωρήσουμε. Για κάποιο λόγο οι ενστάσεις κατά τη συνάντηση στα Μετέωρα εντάθηκαν και μάλιστα και εντός της άτυπης αυτής ομάδας. Περισσότερο από όλα τα σχόλια με προβλημάτισε ένα, που έγινε πίσω από την πλάτη μου και πήγαινε κάπως έτσι «τι να μας πουν ο Βουτυρόπουλος και ο Μπελογιάννης, εμείς τους δείξαμε να σκαρφαλώνουν στα Μετέωρα..». Δεν ήμουν αυτήκοος και διατηρώ επιφυλάξεις για το πώς αυτό ειπώθηκε ή αν τελικά ειπώθηκε καν. Δεν με ενδιαφέρει, δεν το παίρνω στα σοβαρά, δεν παρεξηγώ. Το θέμα είναι ότι σκέφτηκα πράγματι ποιος είμαι εγώ να έχω άποψη για τον τόπο τους. Αυτοί πρέπει να μας πουν τι πρέπει να γίνει. Δικός τους ο τόπος, αυτοί πρέπει να μπουν μπροστά, κανείς άλλος. Όμως όχι σαν άτομα, με κραυγές ή επιτροπές που δεν ξέρουμε αν εκφράζουν κάποιους παραπάνω από τα μέλη τους. Υπάρχει έτοιμη η δομή γι’ αυτό που έχει και νομική οντότητα αν χρειαστεί να γίνει χρήση, ο τοπικός σύλλογος.
Λοιπόν, αυτή είναι η δική μου πρόταση, ο τοπικός σύλλογος να εκφράσει επίσημα τις πιο αντιπροσωπευτικές για τα μέλη του θέσεις για το ζήτημα, να μας φωτίσει για το τι πρέπει να γίνει και να μας γνωστοποιήσει πως μπορούμε να βοηθήσουμε αν χρειαστεί. Αν για διάφορους λόγους δεν δύναται ας εξουσιοδοτήσει τουλάχιστον επίσημα την όποια επιτροπή να πράξει κάτι.
Τέλος, συντρόφισσα Δώρα η συνταγή απέτυχε, είμαστε δυστυχώς από άλλον πλανήτη! Ελπίζω τουλάχιστον τώρα να μπορούμε να πιούμε καμιά μπύρα, όποτε βρεθούμε.
wu
Dimitris
Posts: 647
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Re: Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Post by Dimitris »

Πάντως εγώ φίλε Γιώργο από όλα αυτά κρατάω το «Ή συμμετέχεις ή το σχοινάκι σου και σε άλλο πεδίο...» που γράφτηκε στο Facebook από τον Λιόλιο προχθές. Όπως καταλαβαίνω, μάλλον δεν σου επιτρέπεται πλέον η επίσκεψη στο μέρος αυτό. Επειδή απλά εξέφρασες μια διαφορετική άποψη;
voutiros
Posts: 362
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Re: Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Post by voutiros »

Δε ξέρω ...λες να έχουμε και άλλες απαγορεύσεις στον 'Ιερό Τόπο" των Μετεώρων; Έγω πάντως από "συντροφικά" μαχαιρώματα έχω χορτάσει τόσα χρόνια. Αλλά όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε μια φίλη, τελικά μάλλον μ' αρέσει να κάνω φίλους και εχθρούς μ' αυτά που γράφω! Δεν έχει πάει κι άσχημα όμως έχουμε αφήσει τουλάχιστον τους φασίστες έξω... να δούμε τι θα κάνουμε με τους γκρούβαλους τώρα!
wu
voutiros
Posts: 362
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Re: Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Post by voutiros »

Και όσον αφορά τον Κώστα Λιόλιο τον οποίο εκτιμώ, μόνο ένα έχω να πω, μπες Κότσο εσύ μπροστα και έγω στρατιώτης σου, μέχρι την κόλαση!
wu
GeSpin
Posts: 167
Joined: 11 Feb 2008 11:57
Location: Ηράκλειο Κρητης

Re: Σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τα Μετέωρα

Post by GeSpin »

voutiros wrote:Δε ξέρω ...λες να έχουμε και άλλες απαγορεύσεις στον 'Ιερό Τόπο" των Μετεώρων; Έγω πάντως από "συντροφικά" μαχαιρώματα έχω χορτάσει τόσα χρόνια. Αλλά όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε μια φίλη, τελικά μάλλον μ' αρέσει να κάνω φίλους και εχθρούς μ' αυτά που γράφω! Δεν έχει πάει κι άσχημα όμως έχουμε αφήσει τουλάχιστον τους φασίστες έξω... να δούμε τι θα κάνουμε με τους γκρούβαλους τώρα!
για το λήμμα "γκρούβαλος" βλ. http://www.slang.gr/lemma/show/gkroubalos_13898/
"Αν η απάντηση είναι "κόψε το βραδυνό" τότε η ερώτηση είναι λάθος... " -- (ένας φίλος)
Post Reply