ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΓΙΑ ΚΟΡΑΚΟΦΩΛΙΑ

Γενικές συζητήσεις που σχετίζονται με την αναρρίχηση και το ορεινό περιβάλλον
Post Reply
anna
Posts: 4
Joined: 14 Feb 2010 21:01
Location: Athens

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΓΙΑ ΚΟΡΑΚΟΦΩΛΙΑ

Post by anna »

Πολύ προσοχή χρειάζονται όσοι πηγαίνουν στην Κορακοφωλιά. Στα μισά περίπου πριν το πεδίο, όπου το μονοπάτι στενεύει και για λίγα μέτρα γίνεται πετρώδες, αμέσως πριν τη διχάλα, υπάρχει εδώ και λίγες μέρες φωλιά από τεράστες κοκκινοκαφετί σφίγγες (κοινώς σερσέγγια). Σήμερα δεχθήκαμε κυριολεκτικά επίθεση, με εμένα να έχω γύρω στα 6-7 τσιμπήματα. Μέσα σε λίγα λεπτά εμφανίστηκε οίδημα με κοκκίνισμα, πρήξιμο στα άκρα και το πρόσωπο, εμβοές, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, δύσπνοια και τάση προς λιποθυμία. Η ημέρα συνεχίστηκε σε κοντινό φαρμακείο και στο νοσοκομείο. Δεν ήμουν αλλεργική στις σφίγγες (με εχουν τσιμπήσει επανειλημμένα στο παρελθόν). Ως εκ τούτου, θεωρούσα περιττό το να έχω μαζί μου κάτι για την αντιμετώπιση.... ΛΑΘΟΣ!!!

Που θέλω να καταλήξω...

1) Το σημείο του μονοπατιου καλό είναι να αποφεύγεται με μικρή παράκαμψη από αριστερά.

2) Κινούμαστε στο φυσικό περιβάλλον και παραλείπουμε να έχουμε μαζί μας το βασικότερο μέσο για την αντιμετώπιση της οξείας αλλεργικής αντίδρασης, την ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ.
Σε κάθε σακίδιο είναι απαραίτητα:
- SOLU-MEDROL INJ. 500mg + 2 σύρριγγες 5ml 21G (Κορτιζόνη ταχείας δράσης για ενδομυϊκή χορήγηση. Δε χρειάζεται φυγείο. Γίνεται σε οξεία αλλεργική αντίδραση, βλ.συμπτώματα παραπάνω)
- ANAPEN PFS 300mg (προγεμισμένη ένεση αδρεναλίνης για ενδομuϊκή χορήγηση. Δε χρειάζεται φυγείο. Γίνεται ΑΜΕΣΑ και μόνο σε περιπτώσεις αναφυλακτικού shock, δλδ σε όλα τα παραπάνω αρχικά συμπτώματα καθώς και ασφυξία, άπνοια, υποξία και καρδιαγγειακή κατέρειψη. To αναφυλακτικό shock είναι μια επικίνδυνη αντίδραση. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά και καταλήγουν στο θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα. Στο βουνό, ακόμα και στην Κορακοφωλιά, μπορεί να μην προλάβεις.

Ευχαριστώ θερμά το Γιάννη Πετρομιανό που με πήγε σε φαρμακείο και περίμενε το ΕΚΑΒ.

Dimitris
Posts: 646
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Re: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΓΙΑ ΚΟΡΑΚΟΦΩΛΙΑ

Post by Dimitris »

Επειδή είχα πάντα στο σακίδιό μου αυτά που αναφέρει η anna, θα ήθελα να προσθέσω ότι:

1) Τα φάρμακα αυτά μπορεί να σώσουν τη δική μας ζωή, ή κάποιου φίλου μας ή κάποιου μέλους της οικογένειάς μας.

2) Δεν πρέπει να ξεχνάμε να τα ανανεώνουμε κάθε χρόνο γιατί λήγουν, ειδικά όταν μεταφέρονται σε σακίδια που ανεβάζουν υψηλές θερμοκρασίες.

3) Καλό είναι μαζί με αυτά να έχουμε και ένα σημείωμα με οδηγίες χρήσης, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθούν από κάποιον άλλο όταν δεν θα μπορούμε να του δώσουμε εμείς οδηγίες.

4) Τα παραπάνω πρέπει να βρίσκονται στο σακίδιο όσων οδηγούν ομάδες σε φυσικό περιβάλλον, όχι μόνο σε βουνά.

5) Η χρήση της κορτιζόνης, ακόμα και αν είναι άσκοπη, θεωρείται ότι δεν προκαλεί πρόβλημα, εφόσον μιλάμε για μια εφαρμογή. Αντίθετα η αδρεναλίνη απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί αν χορηγηθεί άσκοπα, μπορεί να προκαλέσει ανακοπή. Εγώ, μετά από οδηγίες γιατρού, ως ένδειξη για χρήση της, είχα την πολύ χαμηλή πίεση και τους πολύ χαμηλούς παλμούς, όπου πρόκειται να σταματήσει η αναπνοή. Όμως καλό είναι, όσοι την προμηθευτούν, να πάρουν και τη γνώμη ενός γιατρού.

t-rex
Posts: 118
Joined: 10 Sep 2013 22:33

Re: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΓΙΑ ΚΟΡΑΚΟΦΩΛΙΑ

Post by t-rex »

+ 1 για την κορτιζονη, για την αδρεναλινη δεν γνωριζω

Εγω παντα την κουβαλαω. :D

anna
Posts: 4
Joined: 14 Feb 2010 21:01
Location: Athens

Re: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΓΙΑ ΚΟΡΑΚΟΦΩΛΙΑ

Post by anna »

"Η αδρεναλίνη αποτελεί το αρχικό φάρμακο εκλογής στην αναφυλαξία και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο τότε. Χορηγείται αμέσως και υποδόρια.
Η έγκαιρη αναγνώριση μιας αναφυλακτικής αντίδρασης είναι ουσιώδης και αποβαίνει σωτήρια, καθώς θάνατος μπορεί να επέλθει εντός λεπτών. Η αναφυλαξία λαμβάνει χώρα σε ήδη ευαισθητοποιημένα άτομα κάθε φορά που αυτά εκτίθενται ξανά στο προκαλόν την ευαισθητοποίηση αντιγόνο.
Κλινικές εκδηλώσεις εντός 1-15 λεπτών: δυσφορία, αίσθημα παλμών, κνίδωση, αγγειοοίδημα, απόφραξη αεροφόρων οδών, βρογχόσπασμος, ασφυξία, υπογκαιμικό shock, καρδιαγγειακή κατέρειψη.
Η κορτιζόνη από μόνη της δεν εμφανίζει αποτελεσματικότητα σε οξεία περιστατικά αναφυλαξίας. Θα πρέπει ωστόσο να χορηγείται δευτερευόντως στη θεραπεία."


Ref. Pharmacology, Page et al. Mosby 2000

Συνεπώς, η χρήση αδρεναλίνης ενδείκνυται σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή, όπου η χρήση κορτιζόνης είναι ανεπαρκής.

k.giotis
Posts: 32
Joined: 07 Nov 2012 17:20

Re: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΓΙΑ ΚΟΡΑΚΟΦΩΛΙΑ

Post by k.giotis »

Προσβαση εχει και απο την πανω πλευρα αλλα πρεπει να παρκαρετε στη δεξια φουρκετα που αραζουν οι πυροσβεστες (η 3η μετα το μετοχι) και να συνεχισετε στον χωματοδρομο με τα ποδια.Μετα απο λιγο ξεκιναει μονοπατι στην αριστερη πλευρα του δρομου οπου κατεβαινει μεσα στο ρεμα της Κορακοφωλιας και διακλαδωνεται με το μονοπατι του Αι Γιωργη.Εκει πατε αριστερα και μετα πολυ λιγο φτανετε στο σημειο που αφηνουμε το μονοπατι και παμε προς το πεδιο.

User avatar
agorf
Posts: 107
Joined: 14 Dec 2010 16:30
Contact:

Re: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΓΙΑ ΚΟΡΑΚΟΦΩΛΙΑ

Post by agorf »

Sorry που ξεθάβω το post, αλλά σε σεμινάριο πρώτων βοηθειών από εκπαιδευτή πρώτων βοηθειών έμαθα ότι αν δεν είσαι γιατρός, δεν νομιμοποιείσαι να κάνεις ένεση, ούτε να δώσεις φάρμακα σε τρίτο (εκτός αν έχεις τη συγκατάθεσή του, που μπορεί να μην είναι σε θέση να στη δώσει). Επίσης, ακόμα και να ήταν νόμιμο, πώς χρησιμοποιείς την ένεση χωρίς γνώση; Τις ενδομυϊκές μπορείς να τις καρφώσεις απλά σε μυ και αρκεί;
Not all those who wander are lost.

t-rex
Posts: 118
Joined: 10 Sep 2013 22:33

Re: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΓΙΑ ΚΟΡΑΚΟΦΩΛΙΑ

Post by t-rex »

agorf wrote:Sorry που ξεθάβω το post, αλλά σε σεμινάριο πρώτων βοηθειών από εκπαιδευτή πρώτων βοηθειών έμαθα ότι αν δεν είσαι γιατρός, δεν νομιμοποιείσαι να κάνεις ένεση, ούτε να δώσεις φάρμακα σε τρίτο (εκτός αν έχεις τη συγκατάθεσή του, που μπορεί να μην είναι σε θέση να στη δώσει). Επίσης, ακόμα και να ήταν νόμιμο, πώς χρησιμοποιείς την ένεση χωρίς γνώση; Τις ενδομυϊκές μπορείς να τις καρφώσεις απλά σε μυ και αρκεί;

Η διαδικασια για να κανεις μια ενδομυικη ενεση ειναι απλη και αν την ακολουθησεις εισαι οκ.

Φανταζομαι παντα το θεμα εχει να κανει με την σοβαροτητα της καταστασης.
(Εχεις κορτιζονη; εχεις αδρεναλινη; σε τι κατασταση ειναι ο ασθενης; προλαβαινεις να τον πας στο νοσοκομειο; )

Post Reply