The Trouble With Glue-In Bolts

Πληροφορίες και απόψεις για την ασφάλεια και την βαθμολόγηση διαδρομών
Post Reply
Planar
Posts: 365
Joined: 30 Mar 2007 14:28
Location: Maganopigado
Contact:

The Trouble With Glue-In Bolts

Post by Planar »

Για επίδοξους νέους bolters αλλά και "βετεράνους" του ανοίγματος...

https://goo.gl/GHJczK

"For a glue-in to be strong, the glue has to stick to the bolt and to the rock. Getting these bonds isn’t as easy as you might think. Hole cleanliness is paramount. Unlike mechanical bolts, where a quick toot on a piece of aquarium tubing suffices to clear the drill dust from the hole, glue-ins require a hole that is absolutely spotless. Think of your colon prepped for a colonoscopy."

Πηγή: Rock and Ice
geka
Posts: 249
Joined: 15 Mar 2010 13:45

Re: The Trouble With Glue-In Bolts

Post by geka »

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος νέος η παλιός ειναι απλά να ακολουθήσει τις οδηγίες των κατασκευαστων και να πάρει συμβουλές απο ειδικούς πάνω σε τέτοιες εργασίες όπως εταιρίες σαν την hilti η την Fisher η οποίες και έχουν τεράστια εμπειρία και πρωτόκολλα πάνω στο αντικείμενο αυτό, η ανθρώπους που εξειδικεύονται και που εχουν δουλέψει πολλά χρόνια πάνω σε τέτοιες εργασίες.
Dimitris
Posts: 662
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Re: The Trouble With Glue-In Bolts

Post by Dimitris »

Planar wrote:Think of your colon prepped for a colonoscopy.
Την καλύτερη παρομοίωση έκανε ο συντάκτης...

Πάντως, όπως λέει ο geka, διαβάστε τους κατασκευαστές. Η fischer που έβλεπα τελευταία, έχει οδηγίες γραπτές (αλλά και σε video όπως αυτό fischer chemical) για κάθε τεχνική και αξίζει τον κόπο να πάρει κάποιος ότι μικροεργαλεία χρειάζονται (και προτείνονται) αντί να αυτοσχεδιάζει.
Planar
Posts: 365
Joined: 30 Mar 2007 14:28
Location: Maganopigado
Contact:

Re: The Trouble With Glue-In Bolts

Post by Planar »

Δημήτρη έστειλα το άρθρο ακριβώς επειδή περιγράφει μια διαδικασία εγκατάστασης όπως προδιαγράφεται από συγκεκριμένο κατασκευαστή. Το νόημα του άρθρου ειναι ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ειναι πολύ δύσκολο (ουσιαστικά ανέφικτο) να ακολουθηθεί σε αναρριχητικές εφαρμογές και κατά συνέπεια τα βύσματα εγκαθίστανται εκτός προδιαγραφής. Αυτό ειναι και το "trouble with glue-in bolts" που αναφέρει ο τίτλος.
geka
Posts: 249
Joined: 15 Mar 2010 13:45

Re: The Trouble With Glue-In Bolts

Post by geka »

Νομίζω οτι το άρθρο Καλώς αναρωτιέται για τις κόλλες αν κσι δεν νομίζω να ειναι άρθρο κάποιας εταιρίας.
Όπως είπα παραπάνω πρέπει να ρωτάμε τους κατασκευαστες για την εργασία που θα κάνουμε γιατί η λεπτομέρεια κανει την διαφορά.
Πχ η κάθε κόλλα κάνει για συγκεκριμένη εφαρμογή και οχι για όλες τις εφαρμογές,αλλη για κρύο,αλλη για ζέστη,αλλη για διαφορετικά πετρώματα,αλλη για θαλλασα κλπ.
Το ίδιο ισχύει και για τον τύπο του ατσαλιού που το καθένα ειναι για διαφορετικό περιβάλλον.
Τα λεω αυτα γιατι γίνονται διάφορα παρατράγουδα οσο αφορά τοποθετήσεις βυσματων (λάθος κόλλες.λάθος μέταλλα.λάθος διαδικασίες εφαρμογής)
Παράδειγματα.
1.Τα χημικά βύσματα τυπου raumer με γυάλινη αμπουλα θα πρέπει να μπαίνει με ειδικό ανταπτορα ωστε η ρητίνη να αναμιγνύεται με το τρυπάνι και οχι με το σφυρί και το χέρι.
2.Λάθος κόλλες σε "εχθρικό περιβάλλον(θάλασσα.χημικό.ατμοσφαιρικο ) καπου άκουσα οτι σε γνωστο πεδίο που μπήκαν χημικά οι κόλλες δεν ηταν για πέτρα αλλα για τσιμέντο,οπως τα βύσματα που μπήκαν στου Φιλοπάππου ενω ειχε χαμηλές θερμοκρασίες και δεν έπιασαν καθόλου.
3.Λάθος χαλυβας η αμφιβόλου ποιότητας χάλυβα η ακομα και λαθος μηχανικό βύσμα με κίνδυνο σπασίματος,πλεον όλες οι αναρριχητικες εταιρίες βγάζουν βύσματα HCR που ειναι κατάλληλα για "εχθρικό περιβάλλον"(δασκαλειο.εύβοια.αγιοφαραγγο .κόρινθο.βαρασοβα.κλπ)
Οπως και να εχει το πράγμα επειδή οι τοποθετήσεις βυσματων στον χώρο μας εχουν να κάνουν άμεσα με την ανθρώπινη ζωη καλο θα ηταν να είμαστε διαβασμένοι πολύ καλά πριν κάνουμε τέτοια δουλειά.
Post Reply