Matterhorn Χειμερινή

Πληροφορίες, εντυπώσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις διαδρομές βουνού
Post Reply
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Matterhorn Χειμερινή

Post by Ibex »

Όταν όλα πάνε όπως τα έχουμε υπολογίσει και ακόμα χειρότερα, τότε κοιτάμε απλά να τη σκαπουλάρουμε. Όμως όχι ξανά χωρίς να κάνουμε κορυφή. Από το μπιβουάκ Carrel μέχρι το μεταλλικό σταυρό και πίσω, 22 ώρες non-stop. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή.

Στην Ιταλία —όπως και στην Ελλάδα— όταν η Πέμπτη είναι αργία, ο κόσμος κάνει γέφυρα και το κάνει τετραήμερο. Αρχές Δεκέμβρη κι ο καιρός φαινόταν τζάμι στις Άλπεις. Δεν την πάλευα άλλο να μένω στο σπίτι. Πριν 10 χρόνια είχα πάει με μια ιταλίδα φίλη μου να κάνω την κλασική διαδρομή από την ιταλική μεριά (Lion Ridge), όμως μια καλοκαιρινή καταιγίδα μάς σταμάτησε στο Carrel. Μήπως να τη ξαναδοκίμαζα τώρα χειμερινή; Για παρέα είχα μια δυνατή Ρωσίδα αναρριχήτρια.

Πήρα τηλέφωνο τους οδηγούς βουνού στην Breuil-Cervinia για να επιβεβαιώσω ότι τα καταφύγια (Abruzzi και Carrel) έχουν το χειμερινό τμήμα προσβάσιμο. Μία κυρία μου απάντησε ευθαρσώς "δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να ανέβετε στο Cervino, τα σχοινιά είναι θαμμένα στο χιόνι και οι σχισμές είναι γεμάτες πάγο..." Εντάξει, το τυρί βρομάει και το κρασί είναι παλιό... Φυσικά δεν είχε άδικο. Όλα πήραν ακριβώς τον διπλό χρόνο, κι αυτό με πολύ αγώνα και με μια αναζωογοννητική δόση χαροπαλέματος.

ΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ
Στην Breuil-Cervinia (2000 μ.) περιμέναμε μέχρι τις 4 μ.μ. για να ανοίξει το ένα και μοναδικό σούπερ μάρκετ για να αγοράσουμε τρόφιμα. Εντωμεταξύ, ήπιαμε κάτι και ακονίσαμε τα κραμπόν μας. Αναχώρηση στις 4:20 για το καταφύγιο Αbruzzi (2940 μ.) με τα σακίδια γεμάτα μάσα και εξοπλισμό. Μια διαδρομή που το καλοκαίρι γίνεται σε 2–2.5 ώρες μάς πήρε 5 και βάλε καθώς δεν υπήρχαν βήματα και βουλιάζαμε μέχρι το γόνατο στο χιόνι. Ανεβήκαμε στη σοφίτα, φάγαμε πολέντα με γκοργκοντζόλα, ήπιαμε μια Αυστραλέζικη μπύρα Mountain Goat (κάτι σαν τις δικές μας Σόλο, όμως αυτή τη φορά δεν ήμουν μόνος) και την πέσαμε για ύπνο.

ΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ
Μας έφαγε η μόδα και το "go light". Δεν έχω άλλη δικαιολογία για το ότι άφησα τις γκέτες μου στο σπίτι. Βρήκα κάτι πλαστικές σακούλες και τις εφάρμοσα πάνω στις μπότες κακήν-κακώς. Ωστόσο, οι μπότες ήταν ήδη μούσκεμα από την προηγούμενη. Ξεκινήσαμε κατά τις 8 π.μ. Περάσαμε από μια απότομη πλαγιά όπου φαινόταν έτοιμη να φύγει καθώς από κάτω είχε χορτάρι (στην επιστροφή είχε όντως σαρωθεί από χιονοστιβάδα). Είπα να το παίξω δυνατός και το πήγα όλο μπροστά, 9 ώρες μέχρι το Carrel (3830 μ.). Οι μπότες παπάρα.

ΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ
Είπαμε ότι έτσι κι αλλιώς θα νυχτώσουμε, οπότε ας κοιμηθούμε λίγο παραπάνω. Ξεκινήσαμε λίγο μετά το ξημέρωμα κατά τις 8:00. Το route-finding πρέπει να είναι εύκολο το καλοκαίρι (γρατζουνισμένα βράχια, υπάρχουσες ασφάλειες και φιξαρισμένα σχοινιά) όμως με φουλ χειμερινές συνθήκες δεν ήταν καθόλου απλό. Στην πραγματικότητα σε ορισμένα σημεία μπορούμε να πούμε ότι χαθήκαμε καθότι ήταν αναγκαίο να αναζητήσουμε εναλλακτικά περάσματα (ανασφάλιστες χιονισμένες πλάκες). Με αυτά και με τ' άλλα οι ώρες πέφτανε σαν τις μονάδες στον τηλεφωνικό θάλαμο. Γενικά σκαρφαλώναμε παράλληλα και λυπάμαι πολύ που δεν στάθηκα να πάρω φωτογραφίες. Μιλάμε για εικόνες μαγικές, π.χ. πάνω στην οριζόντια μαχαιρωτή κόψη Tyndall (αεροφωτογραφία από το ίντερνετ).

Image

Φτάσαμε κορυφή λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα (5:00). Έχοντας δει τί είχαμε να αντιμετωπίσουμε κατά την κατάβαση (ατέλειωτα μέτρα καταρρίχησης σε δύσκολο πεδίο, σαθρά τμήματα χωρίς ρελέ για ραπέλ, χιονισμένη μαχαιρωτή κόψη, εκτεθειμένες τραβέρσες) ήμουν σε κατάσταση extreme alarm. Φυσικά, αν δεν ήξερα την Όλγα θα είχα ζητήσει να γυρίσουμε πίσω προ πολλού. Δεν προλάβαμε να κάνουμε 1-2 ραπέλ και ο αέρας άρχισε να φορτώνει. Τουλάχιστον είχε αρκετή φεγγαράδα.

Στο τελικό όρθιο κομμάτι (μετά την κόψη Tyndall κατά την ανάβαση) κρέμονταν πολλά κρούσταλλα και το σκηνικό θύμιζε Περού/Παταγονία. Εκεί δεν είχαμε βρει ούτε ρελέ ούτε ασφάλειες. Πήγαινα μπροστά ψάχνοντας για τα ραπέλ όμως εκεί ό,τι υπήρχε ήταν καλυμμένο από rime ice και δεν ήταν καν εύκολο να στήσεις ρελέ. Σε εκείνη την άσπρη κόλαση αναγκάστηκα να αφήσω κάτι υλικά (κορδονέτα, καρύδια κι ένα λαμάκι). Μέσα σε μια καμινάδα βρήκαμε κι ένα παλιό σακίδιο που εξείχε από τον πάγο.

Εννοείται ότι κατεβαίνοντας έριχνα ό,τι πάγους κρέμονταν από τα αρνητικά, όμως στο προτελευταίο ραπέλ κατά την ανάκληση των σχοινιών μου ήρθε συστημένο, ντουπ ανάμεσα στα μάτια, ένα παγάκι. Ήταν πρόνοια εκ μέρους μου να καθαρίζω τους πάγους, όμως ήταν και τυχερό μου που το παγάκι ήταν τόσο μικρό. Αίματα στα γάντια, τακ τακ έσταζαν στο τζάκετ, κύλησαν ως το στόμα μου κι άρχισα να τα γλύφω. Ευτυχώς η νοσοκόμα ήταν δίπλα μου και δεν λιποθύμησε. Δοκιμάσαμε έναν επίδεσμο αλλά μου κάλυπτε την ορατότητα. Βάλαμε μια γάζα και από πάνω την μπαλακλάβα. Κάναμε ένα ακόμα ραπέλ και πατήσαμε σε μια χιονισμένη ράμπα που μας έφερε στην αρχή της οριζόντιας κόψης.

Στην κόψη κατά την ανάβαση είχαμε κάνει ένα μικρό ραπέλ. Δεν υπήρχε φιξαρισμένο σχοινί, όμως κατά την κατάβαση η αναρρίχηση δεν ήταν δύσκολη. Το πρόβλημα ήταν ότι εκεί ήμασταν εκτεθειμένοι στον δυνατό άνεμο και η επικοινωνία μεταξύ μας ήταν δύσκολη. Για ασφάλεια έβαλα ένα ropeman στην κορυφή του μικρού πύργου και συνέχισα. Λάθος μου, γιατί ύστερα δεν μπορούσα να δώσω μπόσικα στην Όλγα που χαροπάλεψε αναγκασμένη να πάει από αλλού. Αυτό συνέβη γιατί οι ασφάλειες ήταν αραιές και το σχοινί έφευγε εκτός διαδρομής με το τέντωμα (lesson learned).

Μετά την οριζόντια κόψη έπρεπε να καταρριχηθούμε καμιά 150 μέτρα σε πεδίο ΙΙΙ. Δεν ήξερα τί ήταν καλύτερο να κάνω: να πηγαίνω μπροστά για να βρίσκω το δρόμο, ή να πηγαίνω πίσω όπως κάνουν τα γίδια με τους πελάτες; Έχοντας εμπιστοσύνη στη σχοινοσυντρόφισσά μου επέλεξα το πρώτο επειδή είχα καλύτερο φακό. Στο τέλος της καταρρίχησης και πριν πέσουμε από την άλλη μεριά την κόψης όπου θα γλιτώναμε επιτέλους από τον αέρα και θα βρίσκαμε τα σταθερά σχοινιά, έπρεπε να κάνουμε ξανά ραπέλ. Εκεί λοιπόν συνέβη το απροσδόκητο, γιατί όταν μπορεί, απλά συμβαίνει. Παρότι κάναμε 30-άρια ραπέλ με ένα μισό σχοινί (ευχαριστώ την POLO Center για την υποστήριξη με σχοινιά TENDON) σε εκείνο το σημείο μάς πήρε ο άνεμος τα σχοινιά και τα έριξε στο πλάι της κόψης όπου σκάλωσαν και δεν έρχονταν επάνω με τίποτα. Σε εκείνο το σημείο η κόψη δεν έπαιρνε ασφάλειες και έτσι δεν υπήρχε καν η δυνατότητα να κατέβω να τα ξεσκαλώσω. Ορισμένες φορές είναι καλύτερα να μην κάνουμε κόμπο με τις δύο άκρες... (lesson learned). Ευτυχώς ο παλιός καταλαβαίνει από στάσιμα κύματα και ξέρει πως να τινάζει τα σχοινιά (με αρκετά μπόσικα και με περιστροφή).

Οι φακοί μας, παρότι είχαν καινούριες αλκαλικές μπαταρίες, είχαν αρχίσει να τα παίζουν από το κρύο. Έτσι τον άναβα για να κατέβω και τον έσβηνα όσο περίμενα την Όλγα. Ακόμα κι έτσι όμως μετά από κανα δίωρο οι φακοί μας είχαν γίνει πυγολαμπίδες (η τεχνολογία προχωρά κι εγώ έχω μείνει πίσω, καιρός να πάρω έναν Petzl NAO που κάνει τη νύχτα μέρα). Φυσικά, η εξάντληση και το κρύο είχαν καταβάλει κι εμάς τους ίδιους. Σε μια ανάκληση τα σχοινιά ξανακόλλησαν. Φτου κι ανέβα να βρεις την άκρη... Ευτυχώς εκεί η διαδρομή έχει ένα φιξαρισμένο συρματόσχοινο.

Ύστερα απόμεναν δύο εκτεθειμένες τραβέρσες χωρίς φιξαρισμένα σχοινιά. Εκεί θυμόμουν ότι έπρεπε πρώτα να ανέβω λίγο, πριν την γωνία. Η μνήμη μου φώτιζε το δρόμο καλύτερα από τον φακό. Στο προτελευταίο ραπέλ, μια ανάσα από το καταφύγιο, κι ενώ είχε αρχίσει να χαράζει, ξεκίνησα να κάνω ραπέλ με το καραμπίνερ κλιπαρισμένο αλλού ντ' αλλού (ντρέπομαι που το λέω αλλά έγινε). Έγειρα πίσω να φύγω... κι ένας άγγελος με ξανάσπρωξε μπροστά. Ευτυχώς έχω συνηθίσει να διπλοτσεκάρω ακόμα κι όταν είμαι ρετάλι (ειδικά τότε).

Στην τελευταία ανάκληση φυσούσε πια τόσο που το σχοινί πέταγε σαν χαρταετός. Σχεδόν μπουσουλώντας μπήκαμε στο καταφύγιο/μπιβουάκ σαν τους προσκυνητές της Τήνου.

ΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ
Ο καιρός χάλαγε και στο Carrel δεν μπορούσαμε να μείνουμε, έπρεπε να κατέβουμε το γρηγορότερο. Με μόλις 5 ώρες ξεκούραση μετά από 22 ώρες non-stop δεν ήταν καθόλου εύκολο να σηκωθούμε και να ετοιμαστούμε. Έξω ο αέρας λυσσομανούσε και ο ουρανός είχε συννεφιάσει. Φορέσαμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε και αρχίσαμε τα ραπέλ από τα κάγκελα του καταφυγίου. Μέσα σε αυτή τη θύελλα τα σχοινιά σκάλωσαν ξανά. Ας πούμε ότι εγώ ήμουν ο υπαίτιος κι εγώ έπρεπε να ανέβω να τα ξεσκαλώσω. Το βουνό γρύλιζε απειλητικά και το spindrift μάς βαρούσε σαν αμμοβολή. Θα κάναμε έτσι 6–7 ραπέλ μέχρι που να βγούμε σε πιο βατό πεδίο, επιτέλους προστατευμένοι από τον άνεμο. Η κατάβαση μέχρι το χωριό βγήκε πάνω από 8-ωρο με καταρρίχηση σε απότομες χορταριασμένες μισοπαγωμένες πλαγιές (εκεί όπου είχαν φύγει οι χιονοστιβάδες) με το πιολέ στο χέρι, νύχτα.

ΥΓ. Η διαδρομή έχει γίνει χειμώνα πρώτα από τους Vittorio Sella, Jean Antoine Carrel, Jean Baptiste Carrel, Louis Carrel με κατάβαση από την Hornli (18/03/1882) καθώς και από τον Giusto Gervasuti (23-25/12/1936) με κατάβαση από τα ίδια. Η διαδρομή δεν είναι δύσκολη (AD+, III+, με τα σταθερά σχοινιά το καλοκαίρι) όμως ακόμα δεν την έχει κατέβει κανένας με σκι.
Last edited by Ibex on 24 Sep 2018 11:46, edited 26 times in total.
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
polos
Posts: 54
Joined: 28 Mar 2012 14:13
Location: Θεσσαλονίκη

Re: Matterhorn Χειμερινή

Post by polos »

Μπραβο παλληκαρε.Εισαι απ τους ελαχιστους Ελληνες ορειβατες που ''κανουν'' ...αληθινο βουνο τα τελευταια χρονια--και γινεται γνωστη η δραση τους,γγοιατι παντα θα υπαρχουν κι αλλοι που δεν θα θελουν να την γνωστοποισουν,σεβαστο...--ομως,θελω να πιστευω,πως ηταν η αρμονικοτητα που εχεις αποκτησει με το βουνο που σε εσωσε,εσυ το λες αγγελος,αλλωστε αυτη η αρμονικοτητα ηταν που σου ''μιλησε'' και στο Κ2 ,εκει λιγο πριν το τελος...Αυτο ειναι το κερδος απ την ρημαδα την ορειβασια τελικα...Νασαι γερος,παλληκαρε και καλες γιορτες ναχεις ,οπως και τα υπολοιπα μελη της ιστοσελιδας
feskos
Posts: 39
Joined: 12 Feb 2014 10:38

Re: Matterhorn Χειμερινή

Post by feskos »

Eiswraios panai
Genirous
Posts: 61
Joined: 05 Mar 2009 12:45
Location: Αθήνα

Re: Matterhorn Χειμερινή

Post by Genirous »

Respect!
koutsman
Posts: 65
Joined: 16 Mar 2010 19:08
Location: Άγιος Στέφανος

Re: Matterhorn Χειμερινή

Post by koutsman »

Μπράβο ρε φίλε!

ΥΓ
άντε και φθινοπωρινή επανάληψη με.. μια κοκκινομάλλα..
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Re: Matterhorn Χειμερινή

Post by Ibex »

Δεν ήταν ωραία σχόλια εκείνα για τις ξανθιές και τις μαυρομάλλες. Κατάλαβα ότι ήταν σεξιστικά και τα έσβησα :roll:
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
voutiros
Posts: 368
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Re: Matterhorn Χειμερινή

Post by voutiros »

Γεια σου ρε Πανή και αλπινισταράς και political correct... δεν μας είπες όμως τίποτε για το παρεάκι σου.. :wink:
wu
AlexHwaRang
Posts: 425
Joined: 01 Jul 2007 16:33

Re: Matterhorn Χειμερινή

Post by AlexHwaRang »

Ο άνθρωπος ασχολείται με βουνά και εμείς το συζητάμε για λοφάκια και αναχώματα.
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Re: Matterhorn Χειμερινή

Post by Ibex »

Δείτε PM.
Last edited by Ibex on 30 Dec 2016 00:00, edited 1 time in total.
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Re: Matterhorn Χειμερινή

Post by Ibex »

Υπάρχει άραγε άλλη ελληνική χειμερινή ανάβαση στο Matterhorn; Προσωπικά δεν γνωρίζω κάτι. Το ίδιο μου είπε κι ο Αλέκος. Κανείς άλλος που να ξέρει κάτι σχετικό;
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
koutsman
Posts: 65
Joined: 16 Mar 2010 19:08
Location: Άγιος Στέφανος

Re: Matterhorn Χειμερινή

Post by koutsman »

Και οι 4 αναβάσεις του αείμνηστου Μιχαηλιδη έγιναν καλοκαιρινούς μήνες, 1 μονο το Σεπτεμβριο νομίζω.. Πάντως στη 2η ανάβαση του από την κόψη Lion οι συνθήκες ήταν ζορικες με χιόνι και πάγο.. Ελπίζω να μας διαφωτίσει κάποιος καλύτερα!
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Re: Matterhorn Χειμερινή

Post by Ibex »

Thanks for the info, Koutsman. Είναι αλήθεια ότι πάνω απ' τα 4000 μ. στις Άλπεις κανείς συναντά χιόνι και πάγο όλο το χρόνο. Η ερώτηση ήταν αν έχει γίνει πριν άλλη χειμερινή ανάβαση.
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
koutsman
Posts: 65
Joined: 16 Mar 2010 19:08
Location: Άγιος Στέφανος

Re: Matterhorn Χειμερινή

Post by koutsman »

Από αυτά που έχω διαβασει, γιατί μου αρέσει όταν δεν είμαι βουνό η μελετη, ή πρώτη χειμερινή είναι δική σου φιλτατε!

Καλή χρονιά με ομορφες αναβασεις σε όλους :D
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Re: Matterhorn Χειμερινή

Post by Ibex »

Ποτέ δεν ξέρεις, ίσως να υπάρχουν κάποιοι που δεν γράφουν ούτε μιλάνε γι' αυτά που κάνουν. Ας πιούμε λοιπόν στον Άγνωστο Ορειβάτη :-)
Καλή Χρονιά
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
ALPHAKAPPA
Posts: 44
Joined: 09 Aug 2014 18:38

Re: Matterhorn Χειμερινή

Post by ALPHAKAPPA »

Έχω κάποιες απορίες : 1)Καλά, ούτε μια φωτογραφία δεν πάρθηκε να δούμε ; Ούτε από σένα ούτε απ την φίλη σου ;
2) Πότε ακριβώς πραγματοποιήθηκε η ανάβαση , ποια είναι η ΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ που κάνατε κορφή ;
3) Πως αποδεικνύει κάποιος ότι έκανε κάτι ; Δεν πρέπει να παρουσιάσει κάποια στοιχεία ; Τι ακριβώς προτάσσει η δεοντολογία ;
-Να ξεκαθαρίσω ότι φυσικά και δεν αμφισβητώ την αξία σου ούτε και τις ικανότητες σου. Όλοι γνωρίζουμε ότι έχεις κάνει σημαντικά πράγματα και έχεις και συ γράψει την ιστορία σου στον χώρο. Οι απορίες μου αφορούν και όσους εδώ στο forum κατά καιρούς ανεβάζουν διαδρομές με ελάχιστα ή ελλειπή στοιχεία με ελάχιστες ή καθόλου φωτογραφίες.
ΣΣ1. Πρόσφατα έκανα μόνος την Lion Ridge και τράβηξα αρκετές φωτογραφίες. Απλώς για να θυμάμαι ότι το έκανα...
ΣΣ2. Απ ότι είδα, ο καιρός στο Matterhorn τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη 2016 ήταν γενικά καλός (εδώ :
https://drive.google.com/file/d/1_uaXLk ... sp=sharing
Το Matterhorn στις 10/12/16 από την κάμερα στο Plateau Rosa από τα 3480μ)
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Re: Matterhorn Χειμερινή

Post by Ibex »

1)Καλά, ούτε μια φωτογραφία δεν πάρθηκε να δούμε; Ούτε από σένα ούτε απ την φίλη σου;
Πάρθηκαν λίγες φωτογραφίες. Ποστάρω μία από την τελευταία μέρα (11/12/2016, 14:40 ραπελιάζοντας από το Carrel όπου ο αέρας λυσομανούσε).

https://photos.app.goo.gl/sHNC3NvJHAibY8Xf8
2) Πότε ακριβώς πραγματοποιήθηκε η ανάβαση, ποια είναι η ΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ που κάνατε κορφή;
8-11/Δεκέμβρη/2016. Ημέρα κορφής ήταν η 10/12. Φτάσαμε πολύ αργά, μετά το τελευταίο φως... Στη φωτογραφία διακρίνεται ο σταυρός της κορυφής:

https://photos.app.goo.gl/b4g3s9KEK1qaaD2r6

Επίσης, εδώ είναι η Όλγα κατά την ανάβαση (peak Tyndall):

https://photos.app.goo.gl/C2JgTHcGAkXjwayf6

Στην επόμενη φωτογραφία (αυτή είναι ξένη) έχω χαράξει το μικρό χάσιμο που κάναμε (θεόσαθρα). Κατά την κατάβαση στο δεύτερο ραπέλ άφησα ένα λαμάκι με κορδόνι.

https://photos.app.goo.gl/BMSN6Rry1PMhWQvB9
3) Πώς αποδεικνύει κάποιος ότι έκανε κάτι; Δεν πρέπει να παρουσιάσει κάποια στοιχεία; Τι ακριβώς προτάσσει η δεοντολογία;
Τη δεοντολογία την υπαγορεύει ο κοινός νους. Όποιος έχει ανάγκη να αποδείξει μια ανάβαση (είτε για τους σπόνσορες, είτε για προσωπικούς λόγους) καλό είναι να παίρνει φωτογραφίες είτε/και να προνοεί να έχει/αφήνει άλλου είδους αποδείξεις. Υπάρχουν βέβαια φορές που η δεοντολογία δεν ακολουθείται. Για παράδειγμα, όταν έκανα την Μιχαηλίδη-Ξανθόπουλου σε 1h:53' δεν ήταν εκεί κανείς για να καταθέσει τώρα τη μαρτυρία του... Έτσι, ο καθένας που θέλει μπορεί κάλλιστα να αμφισβητήσει εκείνη την ανάβαση. I am afraid, that is how it is.
ΣΣ1. Πρόσφατα έκανα μόνος την Lion Ridge και τράβηξα αρκετές φωτογραφίες. Απλώς για να θυμάμαι ότι το έκανα...
Χαίρομαι που έσβησες το "free". Αυτό ακριβώς είναι η ορειβατική δεοντολογία! Δηλαδή να μάθουμε να μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Όποιος φτάσει εκεί, έχει φτάσει πολύ ψηλά, πάντα στα χνάρια των μεγάλων του αλπινισμού.
ΣΣ2. Απ ότι είδα, ο καιρός στο Matterhorn τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη 2016 ήταν γενικά καλός.
Όχι απλά καλός, άριστος ήταν στις 9-10/12. Όμως από νωρίς το πρωί της 11/12 (κατά τη διάρκεια της νύχτας και ακόμα περισσότερο το πρωί) ο αέρας εκεί πάνω ήταν θυελώδης.

Αρχικά δεν πόσταρα φωτογραφίες γιατί είχα πει ψέματα ότι δήθεν πάω για παγοαναρρίχηση στο Cogne...

Καλό φθινόπωρο :)
Last edited by Ibex on 24 Sep 2018 16:38, edited 1 time in total.
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
ALPHAKAPPA
Posts: 44
Joined: 09 Aug 2014 18:38

Re: Matterhorn Χειμερινή

Post by ALPHAKAPPA »

Καταρχάς ευχαριστώ για την απάντηση και τις φωτογραφίες
Τα συγχαρητήρια μου για αυτήν σας την ανάβαση
Μπορεί να είχατε καλές συνθήκες χιονιού, καιρού και θερμοκρασιών ΑΛΛΑ αυτό δεν αναιρεί σε τίποτα την σπουδαιότητα και την σοβαρότητα αυτής της ανάβασης
Και καταλαβαίνω το πόσο ζόρικα θα ήταν με τον αέρα σε τόσο φευγάτο πεδίο ΝΥΧΤΑ
Μπράβο και πάλι μπράβο !
Οσον αφορά τα περί δεοντολογίας ...συμφωνώ για τα αυτονόητα.
Όποιος γράφει εδω μέσα, καλό είναι να σκέφτεται εκτός απ τον εαυτό του και τους άλλους που θα διαβάσουν την περιγραφή του και θα θελήσουν να πάνε κάποτε να κάνουν την διαδρομή. Ας φροντίσει να είναι σαφής...να δίνει αρκετά στοιχεία και να διανθίζει με πολλές φωτογραφίες σε κατάλληλα σημεία. Μόνο έτσι θα προσφέρει και θα βάλει το λιθαράκι του στο ανέβασμα του επιπέδου.
-
Καλή συνέχεια στη σεζόν σε όλους με αγάπη γι αυτά που μας προσφέρει το βουνό
ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ !
-
Παραθέτω μερικές φωτο από τις 9 Σεπτέμβρη που γιόρτασα τα 52 μου χρόνια μόνος πάνω στην Lion Ridge
https://drive.google.com/file/d/14U5Qd5 ... sp=sharing
= Πάνω απ το Col du Lion στο 1ο μέρος της κόψης. Φωτο απ την επιστροφή 10/9. Στις 7/9 που την ανέβηκα νύχτα είχε τοπικά χιόνι και πάγο
https://drive.google.com/file/d/1w4lIwz ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1nsxUnO ... sp=sharing
= σούρουπο στο Carrel
https://drive.google.com/file/d/151sduO ... sp=sharing
= Πάνω στην κόψη μετά το Gran corda (με την αλυσίδα)

https://drive.google.com/file/d/1olWV2A ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1IWjyH7 ... sp=sharing
= Δυο συνεχόμενες φωτό απ τις πλαγιές στην Pic Tyndal λίγο πριν καβαλήσεις την κόψη

https://drive.google.com/file/d/1MMqadw ... sp=sharing
= Αναρριχιτές χαμηλότερα στην κόψη με την βαριά σκιά της κορφής να πέφτει στον παγετώνα

https://drive.google.com/file/d/15ouRFE ... sp=sharing
= Εδώ είναι το σημείο στο τέλος της κόψης που κάνεις το ραπέλ (εύκολη η καταρρίχηση πάντως). Στη φωτό ένας Guide γάλλος με πελάτισα του πυ κάνανε 26 ώρες για κορφή και επιστροφή

https://drive.google.com/file/d/1iOgCvQ ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1TkO7iF ... sp=sharing
= Ο τελικός βράχος προς την ιταλική κορφή. Ψηλά ο σταυρός , με κίτρινο η Jordan και οι αναρριχητές που ανεβαίνουν. Συνθήκες κανονικού χειμερινού !

https://drive.google.com/file/d/1yp-7cv ... sp=sharing
Εδώ φαίνεται το ανάπτυγμα της κόψης. Στον κύκλο είναι το κρεμάμενο Carrel, κυριολεκτικά στον αέρα.
Last edited by ALPHAKAPPA on 06 May 2019 07:07, edited 5 times in total.
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Re: Matterhorn Χειμερινή

Post by Ibex »

Είδα τις φωτό. Μπράβο για την ανάβαση.
Σίγουρα κανείς μπορεί να την πετύχει πολύ
πιο ξερή το καλοκαίρι (Ιούλιος / Αύγουστος).
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
Post Reply