ΓΚΙΩΝΑ νέα βουνίσια διαδρομή

Πληροφορίες, εντυπώσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις διαδρομές βουνού
Post Reply
ALPHAKAPPA
Posts: 25
Joined: 09 Aug 2014 18:38

ΓΚΙΩΝΑ νέα βουνίσια διαδρομή

Post by ALPHAKAPPA »

Το ανέβασα πριν 2 χρόνια στο hellaspath.gr :
http://www.hellaspath.gr/forum/viewtopic.php?t=1231
**********************************************************************
Προσφάτως έκανα και μια ανάβαση της διαδρομής με "όψιμες" χειμερινές συνθήκες...
1ον) ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Με χιόνι τα πράγματα αλλάζουν. Η διαδρομή μεταμορφώνεται ανάλογα με τις συνθήκες χιονιού. Η συνεχής κλίση, τα πολλά κρυφά λούκια, οι ράμπες, το τριμμένο πεδίο άνω και κάτω του 2ου αμφιθεάτρου, τα διάφορα βραχοπεράσματα...και τέλος η εκτεθειμένη κίνηση, απαιτούν άτομα με γνώσεις και ικανότητες για να πραγματοποιηθεί. (Προσωπικά χειμώνα έχω υποχωρήσει δυό φορές, στην 1η μάλιστα με πτώση στην επιστροφή- σταμάτημα στο παρα πέντε, τραυματισμό και δύσκολη κατάβαση μετά)
Δεν έχει πουθενά κανονικό σκαρφάλωμα (εκτός λίγου scrambling) ΑΛΛΑ το χτίσιμο που κάνει το χιόνι -ανάλογα από που το χει φέρει- απαιτεί προσεκτικές κινήσεις σχοινοσυντροφιάς και συνεχή εγρήγορση. Πάνω απ το αμφιθέατρο “τρέχουν” χιονοστιβάδες και πλάι στο κεντρικό λούκι ψηλά (χούνη) θελει παράλληλη κίνηση και τοπική ασφάλιση. Συστήνω αναβάσεις προς το τέλος του χειμώνα όταν τα χιόνια θα έχουν σταθεροποιηθεί.
Κατά τ άλλα η διαδρομή είναι μεγάλης αισθητικής αξίας, προσφέρει δυνατές συγκινήσεις, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν εκπαιδευτική για απόκτηση εμπειριών και ικανοτήτων προ εξορμήσεως στις Άλπεις και σε άλλα βουνά του εξωτερικού
2ον. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ξεκινάς είτε από Συκιά(μονοπάτι) είτε από την ράχη στο ίσωμα όπου πάει χωματόδρομος και έχει και νερό. Ακολουθείς την σήμανση μέχρι την χαράδρωση ψηλότερα όπου τραβερσάρεις την πλαγιά (φωτο 1) πάνω απ τα δέντρα μέχρι το γύρισμα στα 1520μ. Από πίσω στρίβεις για πάνω σε ανοικτό λούκι-χαράδρωση (φ2). Το ανεβαίνεις μέχρι το 1ο αμφιθέατρο (βράχια –τέλος λουκιού). Κάνεις αριστερά σε πέρασμα στα βράχια για να βρεθείς από πάνω στο μεγάλο ζωνάρι με τα δέντρα (θέα από κάτω προς τη σαρώδη πλαγιά, φ3)που ανεβαίνει στο πλάι μέχρι το 2ο αμφιθέατο (φ4). Ανεβαίνεις προς το κέντρο στην βάση του αμφιθεάτρου έχοντας το ανοικτό πεδίο από κάτω σου (φ5) και ακολουθείς την κρυφή ράμπα αριστερά (υπάρχει εκεί ευρύχωρη σπηλιά, φ6) και (φ7, φ8 προς τα πίσω). Βγαίνεις σε τμήμα ανοικτής πλαγιάς με βράχια να το φράζουν από πάνω (φ9). Το λέω πεδίο pacman λόγω των πολλών κρυφών λουκιών και περασμάτων. Ο στόχος είναι ψηλά προς τα δεξιά για να πλησιάσεις το μεγάλο κεντρικό λούκι (χούνη) που κατεβαίνει απ τις σάρες κάτω της κορυφογραμμής. Αν χάσεις την σήμανση τότε θα πρέπει να έχεις αυτήν την εικόνα στα πίσω (φ10) πλησιάζοντας το απώτερο σημείο των βράχων. Μετά θα πρέπει να κατέβεις ένα λούκι (φ11) για να μεταπηδήσεις στο ζωνάρι (φ12) πλάι απ΄τη χούνη που σε ανεβάζει όμορφα προς το πέρασμα για τις σάρες. Οι κλίσεις δεν ξεπερνούν γενικά τις 40~45 μοίρες -τοπικά παραπάνω στα μέσα χειμώνα- και με καλό χιόνι δεν έχεις θέμα. Κοιτώντας πίσω απ τα μισά σ αυτό το ζωνάρι βλέπεις πίσω σου την διαδρομή (φ13) με το κατηφορικό λούκι χαμηλότερα. φθάνεις στο πέρασμα με τα σχοινιά (φ14) τα οποία καλό είναι να τα δοκιμάσεις πριν τα εμπιστευτείς. Εισέρχεσαι στις σάρες (φ15) σε μικρή κλίση και με απολαυστική κίνηση προς τα πάνω. Κοιτώντας πίσω ξεδιπλώνεται με αεροπλανική θέα (φ16) η χαράδρα του Μόρνου. μπροστά σου τώρα μια περιοχή “φυτευτών” βράχων κάτω της κορυφογραμμής που ονομάζω κρυμμένο βασίλειο (φ17). Θέα στα κάτω από κεί (φ18). Διαλέγεις γραμμή εξόδου ανάμεσα στα λούκια (φ19)...και τσακ ! σε λίγο πατάς την νότια κορυφογραμμή και στην νοτιότερη 2400άρα κορφή της Γκιώνας με υψόμετρο 2448 μέτρα. Game over…με μια εξίσου ενδιαφέρουσα αλλά πιο εύκολη κατάβαση (δες καλοκαιρινή περιγραφή)
Φωτο :
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

* Ενημερώνω ότι σε πρόσφατη επίσκεψη(9/7/2020) στην διαδρομή μου, έκανα επανασηματοδότηση με κόκκινο χρώμα από την αρχή στην ποτίστρα στο ίσιωμα στα 900μ μέχρι τα 1600μ ψηλά στο γύρισμα στο λούκι (πριν τα αμφιθέατρα). Η σήμανση έως εκεί είναι πολύ εμφανής και ως προς άνοδο και ως προς κάθοδο και κανείς δεν πρόκειται να μπερδευτεί. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να το συνεχίσω πιο πάνω (λόγω έλλειψης χρόνου). Η παλιά κίτρινη σήμανση παραμένει στα ψηλά και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πρόβλημα εφόσον υπάρχει και η καταγραφή στο GPS αποτυπωμένη και σε χάρτες . Τα σχοινιά που είχα τοποθετήσει στις τραβέρσες έχουν φθαρεί και όποιος πάει προς τα κει να έχει απαραίτητα δικό του σχοινί και υλικά αυτασφάλισης. Έχω ανιχνεύσει και μια νέα έξοδο στη κορυφογραμμή που σε πάει σχεδόν direct στο Τραγονόρος 2456μ και μετά συνεχίζεις : 1ον) στην Νότια κορυφογραμμή για να κατέβεις από Καραγιάννη προς Συκιά* (το έχω κάνει, mountaineering...για γερά πόδια και μυαλά)
2ον) πηγαίνεις για λάκκα Καρβούνη στο ΚΤΦ του ΠΟΑ και γυρίζεις την επομένη (είτε από μακρύλακκο είτα από Καραγιάννη είτε από λαζόρεμα, διήμερη διάσχιση)
Διευκρίνιση. Η ονομασία της διαδρομής "μονοπάτι Μπέκου" είναι δικό μου βαπτίσι και ο ίδιος ο Δημήτρης Μπέκος δεν έχει καμία σχέση με την δημιουργία της. Την βρήκα και την ολοκλήρωσα αποκλειστικά μόνος χωρίς καμιά πληροφορία από κανέναν. Γνωρίζω και άλλες διαδρομές στην ίδια περιοχή που ίσως κάποια στιγμή να τις βγάλω στην επιφάνεια. Επίσης το λεγόμενο "μονοπάτι Ζέρβα" είχε γίνει πριν και από μένα αλλά και από άλλους (παλιότερα ανεβαίνανε και τσοπάνηδες με κοπάδια).
_____________________________________________________________________________________________________
Στις 3/10/2020 ανέβηκα ξανά οδηγώντας ομάδα 16 ατόμων
Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει στο wikiloc ανεβασμένη η διαδρομή με κάποιες παραλλαγές βελτίωσης.
Επίσης συνέχισα την 2η κόκκινη σηματοδότηση έως τα 1900μ :
https://el.wikiloc.com/mountaineering-d ... a-58216418
-
Κώστας Αιβαλιώτης

*Αν κάποιος επιλέξει να κάνει την επίπονη κατάβαση από Καραγιάνη (ή από τη μεριά του Λάζου) μπορεί να τραβερσάρει κατευθείαν προς ράχη-ίσωμα (αποφεύγοντας το κατέβασμα στο χωριό). Όπως δείχνω στον χάρτη, ερχόμενος από Λάζο πέφτεις στην ρεματιά της Πλάκας και ακολουθείς απέναντι ένα χονδρό μαύρο λάστιχο νερού το οποίο σε πάει κατευθείαν στο ίσωμα (πάει στην εκεί ποτίστρα)...την ράχη του οποίου την βλέπεις.
https://drive.google.com/file/d/1AI3jyq ... sp=sharing
Post Reply