Γκιώνα-Πυραμίδα_Οι Τρεις Χάριτες

Πληροφορίες, εντυπώσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις διαδρομές βουνού
Post Reply
menelaos
Posts: 50
Joined: 20 Sep 2007 16:36

Γκιώνα-Πυραμίδα_Οι Τρεις Χάριτες

Post by menelaos »

Αναφορά και το ιστορικό 3 μικρών διαδρομών στην Πυραμίδα της Γκιώνας.

Οι Τρεις Χάριτες, Αυξώ, Ηγεμόνη, Φαέννα.

Ηγεμόνη, (VI, 45 m). Μενέλαος Μανωλούκος-Δημήτρης Βίτσας, 10/9/2007.

Αυξώ, (VI+, 2A0, 2A1, 30 m). Μενέλαος Μανωλούκος-Κατερίνα Θεοδωρακάκη-Δημήτρης Παλαβούρας, πρώτη προσπάθεια 10/6/2018, ολοκλήρωση 16/6/2019.

Φαέννα, (V+/VI-, 45m). Δημήτρης Παλαβούρας-Μενέλαος Μανωλούκος, 16/6/2019.

Μια και τα ονόματα των Χαριτών, άλλοτε δύο και άλλοτε τρεις δεν είναι δεδομένα και αλλάζουν ανάλογα την περιοχή και τους λάτρες τους στην αρχαιότητα (προφανώς και το πότε), πήραμε τη πρωτοβουλία και δώσαμε τα ονόματα που μας άρεσαν από το διαθέσιμο πλήθος.

Τα ονόματα των Χάριτων από τη Μυθολογία,
Όμηρος: Χάρις, Πασιθέα,
Αθηναίοι: Αυξώ και Ηγεμόνη
Σπαρτιάτες: Κλήτα (αστραφτερή), Φαέννα (ακτινοβόλος)
Αίγινα, Τροιζίνα, κ.α.: Αυξησία, Δαμία
Ησίοδος: Αγλαΐα, Ευφροσύνη, Θάλεια (Τα πιο διαδομένα)

Αρχές Σεπτέμβρη του 2007, μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια με τον Δημήτρη Βίτσα να ολοκληρώσουμε την Αλπίνα λόγο ψύχους, μας έκατσαν στο μάτι τρεις μικρές γραμμές όλες στον ίδιο πυλώνα που σήμερα φιλοξενεί τη διαδρομή Ιncognito και η οποία αρχίζει στην αριστερή όψη (ανατολική) του πυλώνα. Οι γραμμές αυτές βρίσκονται στη μπροστινή πλευρά (βορινή) σε ένα τοίχο περίπου ύψους 15 κάθετων μέτρων, που ορίζεται από τη δεξιά του πλευρά με το λούκι και τη σάρα της διαδρομής των Κ. Γκέκα-Χατζηδίνα-Σαλυβανιώτη και από την αριστερή του πλευρά από τη γωνία που βρίσκεται δεξιά της αρχής της Incognito. Η πρώτη γραμμή από αριστερά (Αυξώ) είναι μία διαγώνια σχισμή, από αριστερά προς τα δεξιά, που ανεβαίνει όλο τον τοίχο. Οι άλλες δύο (Ηγεμόνη και Φαέννα), είναι κάθετες σχισμές, δεξιά της Αυξώ και ακριβώς αριστερά από το δεξί λούκι που περιέγραψα. Οι τρεις αυτές ενώνονται στο ίδιο πατάρι για να συνεχίσουν σε μικρό τοίχο με σχισμή στο κέντρο του μέχρι την μεγάλη ξαπλωμένη πλάκα ακριβώς κάτω από το 2ο ρελέ της Ιncognito.

To 2007 αφού υποχωρήσαμε με τον Δ. Βίτσα από την Αλπίνα και ζεσταθήκαμε στον ισχνό ήλιο, έκανα την Ηγεμόνη, τη μεσαία από τις τρεις γραμμές μέχρι την ξαπλωμένη πλάκα (45 μέτρα), ακριβώς κάτω από το σημερινό 2ο ρελέ της Incognito (δεν υπήρχε τότε), όπου έκανα ρελέ με κορδονέτο/ιμάντα για το ραπέλ.

Το 2008, σε μία επίσκεψη με σχοινοσυντρόφους τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιώργο Μεταξά, επανέλαβα τη διαδρομή, μόνο που αυτή τη φορά έκανα και άλλα 15 μέτρα που συμπίπτουν με μέρος της τρίτης σχοινιάς της incognito. Από εκεί καταρρίχηθηκα στο προηγούμενο σημείο για ραπέλ από όπου και κατέβηκα. Την ίδια μέρα τη διαδρομή επανέλαβε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμφωνήσαμε πως είναι μάλλον ένα κάπως σκληρό VI στα δύσκολά της μέτρα, με πολύ ενδιαφέρον σκαρφάλωμα σχισμής, απαιτητική ψυχολογικά, που όμως ασφαλίζεται πολύ καλά.

Η διαδρομή παρέμεινε αδημοσίευτη μέχρι σήμερα και έχει μόνο αυτές τις γνωστές σε εμάς επαναλήψεις, ενώ μία προσπάθεια που έκανα τον Ιούνιο του 2017 μέσα σε καύσωνα ήταν αποτυχημένη. Ένα φρεντ και ένα καρφί που άφησα τότε για υποχώρηση σε μία σπηλίτσα πριν τις σχισμές, τα μάζεψα την επόμενη χρονιά.

Δέκα χρόνια μετά από την Ηγεμόνη, τον Ιούλιο του 2018 έκανα την πρώτη προσπάθεια στην Αυξώ με την Κατερίνα Θεοδωρακάκη να ασφαλίζει υπομονετικά. Μπήκα, όχι από τη φυσική της αρχή την αρχή δηλαδή της διαγωνίου, αλλά λίγο πιο δεξιά από εναλλακτικό σημείο, ακριβώς κάτω από το διαγώνιο σχισμοδίεδρο (όπως φαίνεται στη φωτογραφία-5 και το σχεδιάγραμμα της φωτογραφίας-9) παρακάμπτοντας τα πρώτα 10 μέτρα. Στη βάση του σχισμοδίεδρου και πριν αυτό γίνει σχισμή δαχτύλων βρήκα σφηνωμένη καρύδα που φαινόταν πολύ παλιά με σχοινί και όχι ιμάντα (μετά από πρόσφατο ψάξιμο σε φωτογραφίες από το 2008, βρήκα πως η καρύδα υπήρχε από τότε). Ακολουθεί ένα σκληρό σχισμοδίεδρο δαχτυλικό, με κάθετο τοίχο αριστερά και λεία πλάκα δεξιά, το οποίο έκανα τεχνητά (2xA1). Στο επόμενο κομμάτι της σχισμής ώμου, κόλλησα για τα καλά και αφού δεν έβρισκα τρόπο να το ανέβω χωρίς τεχνητά και λόγο έλλειψης χρόνου εγκατέλειψα υποχωρώντας από ιμάντα σε διαμπερές στη βάση της σχισμής.

Στις 16 Ιουνιού 2019 επισκεφτήκαμε τη Πυραμίδα με τον Δημήτρη Παλαβούρα. Πίσω στην Αυξώ, αυτή τη φορά μπήκα από την αρχή της και έκανα τα πρώτα 10 μέτρα. Πιθανώς VI/VI+, και δύσκολο τελείωμα με σύρσιμο απελπισίας αν το πάει κανείς χρησιμοποιώντας τη ράμπα για χέρια και πόδια στον από κάτω τοίχο όπως το πήγα εγώ. Τα τελευταία 2-3 μέτρα μέχρι τη βάση του σχισμοδίεδρου ασφαλίζονται δύσκολα και θέλουν προσοχή. Το σχισμοδίεδρο που ακολουθεί δε κατάφερα να το ελευθερώσω ούτε αυτή τη φορά, παρότι δε χρειάστηκε τράβηγμα για να το προσπεράσω (2xA0, πιθανώς κοντά στο VII ελεύθερα). Από πάνω, στη σχισμή ώμου συνέχισε το «πανηγύρι». Είχα κατά νου πως μάλλον δεν είχα προσπαθήσει αρκετά την πρώτη φορά και δεν είχα βρει τον τρόπο να το κάνω αφού μπορούσα να σφηνώσω αλλά όχι και να βρω πάτημα για να ανέβω. Τελικά μετά από αρκετή προσπάθεια κατάφερα να ανέβω τεχνητά, μόνο με τη βοήθεια δύο φρεντς, ένα Νο. 4.5 και ένα Νο. 5.0 (Camalot) που κουβάλαγα για το πέρασμα αυτό. Τράβηγμα και πάτημα σε ιμάντες και ένα αδιευκρίνιστο πάτημα στον αριστερό τοίχο (το μόνο;) έδωσαν λύση σε αυτό το δύσκολο τεχνικά πέρασμα (σφηνωμένο Α1 για 3 μέτρα χωρίς πόδια). Η έξοδος οδηγεί με χούφτες και «αποσυμφόρηση» και πάλι στο πατάρι που ενώνονται οι τρεις διαδρομές. Πάνω από το πατάρι, o τοίχος με τη σχισμή στο κέντρο του οδηγεί στη κεκλιμένη πλάκα και το 2ο ρελέ της Incognito.

Η διαδρομή αυτή δεν χρειάζεται να τελειώσει ψηλά στη κεκλιμένη πλάκα αφού τα επόμενα μέτρα δημιουργούν πολλές τριβές και τα σχοινιά έρχονται δύσκολα. Επίσης αλλάζει εντελώς το ύφος της διαδρομής και δεν παρουσιάζει το ίδιο ενδιαφέρον στη συνέχεια. Οπότε στην επόμενη μου επίσκεψη θα βάλω ρελέ στην έξοδο από τη σχισμή σε καλό σημείο σε βράχο που υπάρχει, όπου μπορεί να εξυπηρετήσει και την Ηγουμένη.

Την ίδια μέρα, ο Δημήτρης έκανε την τρίτη γραμμή που ονομάσαμε Φαέννα, η οποία βρίσκεται πιο δεξιά από τις άλλες δύο και ακριβώς στον αριστερό τοίχο που ορίζει το λούκι που ξεκινάει η διαδρομή των Γκέκα-Χατζηδίνα-Σαλυβανιώτη. H διαδρομή αυτή έχει ένα εύκολο ξεκίνημα γύρω στο IV και στα δύσκολά της, τα τελευταία μέτρα για την έξοδο στο πατάρι έχει δύο παράλληλες σχισμές που καλο-ασφαλίζονται και βγάζουν ωραίες, ευχάριστες κινήσεις στο V+/VI-. Θυμίζουν λίγο το δύσκολο πέρασμα της Blotti στο λούκι, αλλά με πολύ καλές ασφάλειες. Από εκεί βγαίνει στο πατάρι που ενώνονται οι τρεις διαδρομές. Πάνω από το πατάρι αυτή τη φορά ο Δημήτρης μπήκε από τη δεξιά πλευρά του μικρού τοίχου με τη σχισμή που είναι σπασμένο και με δύο περάσματα IV βγαίνει στη κεκλιμένη πλάκα και στο 2o ρελέ της Incognito. Τη διαδρομή την επανέλαβα και εγώ αμέσως μετά. Στο ραπέλ, βρήκα στην έξοδο της Ηγουμένης στο πατάρι 2 λούπες σκοινί περασμένο σε βράχο, ξεπλυμένο και πολυκαιρισμένο από τον χρόνο (μπορεί να υπήρχε και το 2008 αλλά δε το θυμάμαι, πάντως όχι το 2007).

Σχόλια:
Στην Αυξώ, στο μέσο της αρχικής ράμπας έχει μείνει κορδονέτο κέβλαρ σε μικρό διαμπερές το οποίο δε χρησιμοποίησα στο άνοιγμα, αλλά το έβαλα για να βοηθήσει στο μάζεμα των υλικών στο τέλος και τελικά δεν χρειάστηκε. Αργότερα, μετάνιωσα που το άφησα, οπότε, οπότε αν κάποιος ξαναμπεί ας το αφαιρέσει παρακαλώ. Τα υλικά μαζεύονται κατά το ραπέλ χωρίς πρόβλημα παρά το διαγώνιο της διαδρομής.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω δει κάπου αναφορά των διαδρομών αυτών. Η καρύδα στη βάση του δύσκολου σχισμοδίεδρου στην Αυξώ να δείχνει πως η διαδρομή έχει γίνει παλαιότερα, πριν το καλοκαίρι του 2008 ή πως έχει γίνει τουλάχιστον μέχρι εκείνο το σημείο που είναι ακριβώς πριν να ξεκινήσουν τα δύσκολα αν μπει κανείς από την παράκαμψη και όχι από την αρχή της διαδρομής στα αριστερά της. Η διαδρομή είναι πανέμορφη για να μην έχει δημοσιευτεί και μάλλον κάποιος την κρατάει φυλαγμένη στο ντουλαπάκι με τα πολύτιμα του αν την έχει κάνει.

Αξίζουν όλες μία προσπάθεια, αφού και οι τρεις είναι πολύ όμορφες. Η Φαέννα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παραλλαγή αντί των πρώτων δύο σχοινιών της Incognito, αφού ταιριάζει τόσο βαθμολογικά όσο και στο ύφος. Αντίθετα, η Ηγεμόνη και η Αυξώ έχουν διαφορετικό ύφος και δυσκολία και δεν είχα σκοπό να συνεχίσουν ως παραλλαγές της Incognito οπότε τις δημοσιεύω ως ανεξάρτητες, μικρές διαδρομές μίας σχοινιάς 45 μέτρων η Ηγεμόνη και 30 μέτρων η Αυξώ και όχι ως παραλλαγές της Incognito.

Υλικά για τις διαδρομές
Φαέννα, μία σειρά καρύδια και 4-5 μεσσαία φρεντς.
Ηγεμόνη, μία σειρά φρεντς με έμφαση στα μεσαία μέχρι και το Νο 3.5 της Camalot και 2-3 μεσαία καρύδια.
Αυξώ, μία πλήρης σειρά από καρύδια, με ενισχυμένα τα μικρά νούμερα (εγώ χρησιμοποίησα και τα Νο. 2 και Νο3 Ball and Nut της CAMP), μία πλήρης σειρά από φρεντς που να καλύπτει όλο το εύρος, και το Νο 4.5 δύο φορές ή αντί του δεύτερου το Νο. 5.0 της Camalot που μπαίνει κάπως οριακά (είναι λίγο μεγάλο) για τη σχισμή ώμου στο τέλος.

menelaos
Posts: 50
Joined: 20 Sep 2007 16:36

Re: Γκιώνα-Πυραμίδα_Οι Τρεις Χάριτες

Post by menelaos »

Φωτογραφία-1: Η περιοχή της Πυραμίδας της Γκιώνας με τις διαδρομές «Οι Τρεις Χάριτες».
Φωτογραφία-2: Οι διαδρομές Ηγεμόνη και Φαέννα σε όλο τους το μήκος.
Φωτογραφία-3: Δεύτερη επανάληψη στο δύσκολο κομμάτι της Ηγεμόνη. Δεξιά φαίνονται οι δύο σχισμές της Φαέννα.
Φωτογραφία-4: Η αρχή και η έξοδος της διαδρομής Φαέννα.
Φωτογραφία-5: Η διαδρομή Αυξώ με τις δύο εναλλακτικές αρχές της.
Φωτογραφία-6: Τμήματα της διαδρομής Αυξώ.
Φωτογραφία-7: Αυξώ-Η θέση στην οποία βρίσκεται η σφηνωμένη καρύδα. Η καρύδα ήταν εκεί από τον Ιούλιο του 2008 και άγνωστο από ποιον και από πότε.
Φωτογραφία-8: Σχεδιάγραμμα των διαδρομών Ηγεμόνη και Φαέννα.
Φωτγραφία-9: Σχεδιάγραμμα της Αυξώ.

Το link για τις φωτο
https://drive.google.com/drive/folders/ ... Fyg9uaL8gz
Last edited by menelaos on 05 Aug 2019 22:43, edited 1 time in total.

menelaos
Posts: 50
Joined: 20 Sep 2007 16:36

Re: Γκιώνα-Πυραμίδα_Οι Τρεις Χάριτες

Post by menelaos »

Παρακαλώ ,
λόγω προβλήματος που προκύπτει στη χρήση του συγκεκριμένουλογαριασμού Google Drive, δεν είναι δυνατόν να δώσω πρόσβαση στα αρχεία των φωτογραφιών. Θα επανορθώσω ετοιμάζοντας άλλο αύριο και αναρτώντας το όσο πιο σύντομα είναι δυνατόν.
Ζητώ συγνωμη για την ταλαιπωρία.

menelaos
Posts: 50
Joined: 20 Sep 2007 16:36

Re: Γκιώνα-Πυραμίδα_Οι Τρεις Χάριτες

Post by menelaos »

Νομίζω πως τώρα είναι εντάξει.
Μπορείτε να δοκιμάσετε ξανά το παραπάνω Link και να δείχνει ελεύθερα τις φωτο.
:D

Post Reply