Γιατί δεν έχω facebook !

Θέματα που δεν σχετίζονται άμεσα με την αναρρίχηση και το ορεινό περιβάλλον, αλλά μας ενδιαφέρουν
Post Reply
ALPHAKAPPA
Posts: 40
Joined: 09 Aug 2014 18:38

Γιατί δεν έχω facebook !

Post by ALPHAKAPPA »

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε 30 Ιουλίου του 2017, όταν πήρα την απόφαση να "αυτοκτονήσω" κοινωνικά (τρόπος του λέγειν) και να διαγράψω μια για πάντα το φατσοβιβλίο της απάτης :

" Τι επιδίωξα ; Να βρω ενημέρωση, παρέα, άτομα με ίδια ενδιαφέροντα....τι άλλο ; Επικοινωνία, να καλύψω τη μοναξιά μου ; ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΩΣ !
-
Μπαίνοντας κάνεις 3 λεπτά να συνδεθείς. Μετά οι επιτακτικές ενημερώσεις που πρέπει να δεις, σε υποχρεώνει το κόκκινο αλάρμ πάνω δεξιά. Τυχαίες σου επιλογές ή και συνήθειες στο σερφάρισμα-όλα σου καταγράφονται- έχουν μαζέψει ενημερώσεις "φίλων" που δήθεν σε ενδιαφέρουν, σε αφορούν και που θα πρέπει να τις δεις...να στερηθείς τον χρόνο σου. Ψυχαναγκαστικό το αλάρμ...δεν σβήνει αν δε το "ανοίξεις". Ένας αχταρμάς από τις κινήσεις των "φίλων" και δίπλα τα μηνύματα σου...αληθινά και ψεύτικα. Μπορεί να την πατήσεις και να είναι ιός από κάποιο ψεύτικο-αλλά αληθοφανές- προφίλ. Άρα κινδυνεύεις. Άρα εδώ σου καλλιεργείται ο φόβος
-
Παραδίπλα αριστερά τα αιτήματα "φιλίας". Δλδ το κερασάκι ότι εδώ μέσα θα βρεις παρέα. Ότι εδώ θα διευρύνεις τους κοινωνικούς σου ορίζοντες της φιλίας. Και ξαφνικά εκεί που ήξερες 5, 10 ανθρώπους...σε λίγο "αποκτάς" 500. Γνωστοί άγνωστοι, "φίλοι φίλων" , σημαντικοί κ διάσημοι, μαγαζιά και ότι υπάρχει στη αγορά. Ξαφνικά πέφτει πάνω σου ένας ασήκωτος όγκος πληροφοριών που σου προβάλλονται εν ριπή και σε τοποθετούν απέναντι, ως υποκείμενο που υποχρεούται να επιλέγει και να αξιολογεί. Διαθέτοντας τον χρόνο σου. Υπάρχουν άπειρα πράγματα που το fb τα προβάλει ως απαραίτητα για το ενδιαφέρον σου. Επιτακτικά και δόλια σε καθηλώνει στην οθόνη σου (πουλώντας τις επιλογές και τις συνήθειες σου στους διαφημιστές και όχι μόνο) Το μέσο σε παρακολουθεί συνεχώς και καταγράφει τα πάντα στους σέρβερ του. Σου φτιάχνει κοινωνικό και ψυχολογικό προφίλ. Ξέρει ποιες ώρες μπαίνεις, πόσο κάθεσαι, τι και ποιους βλέπεις, πόση ώρα "στέκεσαι" στην τάδε σελίδα στο τάδε κείμενο, τι συνήθειες τι προτιμήσεις και σε ποιά θέματα έχεις, ποιους "φίλους κοιτάς" και τι...ποιους απορρίπτεις, ποιους επικροτείς, πως εκφράζεσαι, τις απόψεις σου, τα μηνύματα σου....ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ...τα οποία δεν σβήνονται ποτέ ! Όλα τα like σου καταγράφονται και αξιολογούνται επίσης. Οι φωτο που βάζεις και που βλέπεις, τα θέματα που προβάλεις, ότι παρακολουθείς, ποιες τάσεις έχεις στο σερφάρισμα ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ καταγράφονται απ το πρόγραμμα, φιλτράρονται και σε κατατάσσουν κάπου. Σε λίγο καιρό...το πρόγραμμα θα ξέρει περισσότερα για σένα κι από σένα (χα !) Αρχίζει να σε ελέγχει... και συ αρχίζεις να εξαρτάσαι.
-
Όσον αφορά το περιβόητο προφίλ σου τώρα. Αυτό που υποσυνείδητα σου έχει εντυπωθεί ως δικός σου χώρος...ένα 2ο σπίτι σου.
Είναι η διαδικτυακή ταυτότητα σου. Εδώ κοινοποιείται στο σύμπαν των "φίλων" σου(και όχι μόνο)... η υπόσταση σου. Άσχετα αν είναι αληθινή, ή τεχνηέντως καλλιεργημένη. Αυτή που εσύ έχεις επιλέξει να δείξεις. Το fb σου προσφέρει άπειρες δυνατότητες. Ανεβάζεις π.χ. ότι φωτογραφίες γουστάρεις...αληθινές, φτιαχτές με οτιδήποτε σχολιασμούς και τις οποίες προβάλλεις. Το σύστημα αξιολογεί και καταγράφει τα πάντα...αν τα like πέφτουν "βροχή" ή όχι, από ποιους και με τι σχόλια...και ταυτόχρονα σε ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΙ ΚΑΠΟΥ. Παράλληλα τα like σε ταίζουν αυτοεκτίμηση. Από την επιδοκιμασία... "φουσκώνεις"από αξία. Σε εγκρίνουν...εισ ωραίος...κορδώνεσαι. ΑΞΙΖΕΙΣ ! Είσαι γλυκούλης (χα!) Αρχίζεις να εθίζεσαι και να λειτουργείς για τα like και τα κολακευτικά σχόλια των άλλων. Προσαρμόζεις την εικόνα σου στο πιο αρεστό. Προβάλλεις τα πιο "πιασάρικα", αυτά που ξέρεις ότι θα σου φέρουν likes...και ωραία σχόλια...και ΑΠΟΔΟΧΗ. Τρομπάρεις τον εγωισμό και τη ματαιοδοξία σου. Και σε λίγο χωρίς να το καταλάβεις αρχίζεις να υπάρχεις να υφίστασαι για το χειροκρότημα του κοινού (των likes)...αυτής της ψεύτικης επικοινωνίας μιας εικονικής πραγματικότητας. Χωρίς αληθινή επαφή. Απέναντι σε μια οθόνη που σου χαιδεύει το θυμικό. Και κολλάς πάνω της...αρχίζει να σε ρουφάει.
-
Αλλάζεις σελίδες τώρα. Παρακολουθείς τις κινήσεις των "φίλων". Παίρνεις "μάτι" στις "προσωπικές" τους ζωές. Τις εικονικές τους ζωές. Όταν πιστεύεις κάτι και μετά διαψεύδεσαι αυξάνεται η καχυποψία σου...αρχίζεις να δηλητηριάζεσαι. Χάνεις τον μπούσουλα. Τα αξιολογικά σου κριτήρια βραχυκυκλώνονται. Δεν ξέρεις πια τι να πιστέψεις ! Οι "φίλοι" σου αυξάνονται διαρκώς...και η υποκρισία επίσης. Και η πίεση όλων αυτών των δημοσιεύσεων και γεγονότων επίσης. Που σου επιτάσσουν να τα δεις ως σημαντικά. Ένα σωρό αλάρμ βαράνε μέσα και έξω απ το μυαλό σου. Γίνεσαι θύτης και θύμα ταυτόχρονα. Γίνεσαι μηχανή που μέσω μια άλλης μηχανής "επικοινωνεί" με έναν άλλο άνθρωπο που κι αυτός λειτουργεί ως μηχανή...έτσι όπως σας ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ το μέσο. Και η πραγματική επαφή με τον άλλον (όποτε συναντιέσαι στην πραγματικότητα)..αρχίζει να έχει και αυτή τα στοιχεία που σας έχει εκπαιδεύσει η μηχανή. Να είστε δλδ επιφανειακοί...προσχηματικοί...με ρηχό συναίσθημα...υποκρινόμενοι...ΜΗ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ! Σε έχουν βάλει στην πρίζα οι "πάροχοι" ελέγχοντας τον χρόνο σου και κατευθύνοντας τις επιλογές σου. Ίσως και να θέλουν να ταυτίσεις την ύπαρξη σου με το παιχνιδάκι τους. Όλοι εκεί μέσα να πλασάρουμε τον μοναδικό εαυτό μας. Και να γινόμαστε πιο παθητικοί...ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΜΕ...να μην αντιδράμε σε αυτό που πραγματικά είναι η ζωή
-
Όμως όχι, ίσως είμαι κάπου άδικος. Υπάρχουν εκει μέσα και τόσα χρήσιμα πράγματα... έ ; Τόσα ενδιαφέροντα θέματα, πραγματικά ενδιαφέρουσες σελίδες (που"κοντράρουν" αυθεντικές ιστοσελίδες μη διαδραστικές). Ω γλυκιά μου ζωή (του fb) ! Λες να κάνω λάθος ;
Ναι ΑΛΛΑ το θέμα είναι ΤΟ ΜΕΣΟ. Το πως λειτουργεί το ίδιο το μέσο. Το τι σου επιβουλεύεται. Το πως τα χρησιμοποιεί όλα αυτά...πως εσένα σε χρησιμοποιεί. Πως προγραμματίζει το μυαλό σου στο να διαχειρίζεται και να επεξεργάζεται πληροφορίες. Και βρισκόμενος μέσα σε ένα περιβάλλον που "βομβαρδίζεται" χάνεις τον έλεγχο. Και Όλα να συμβαίνουν καταιγιστικά...με ρυθμούς που χάνεσαι μέσα τους ! Και να σου τρώει χρόνο...πολύ χρόνο, ότι πιο πολύτιμο έχεις. Και σκέψη...αυθεντική προτότυπη σκέψη με ανεξάρτητη βούληση...σφραγίδα της ύπαρξης σου
-Οπότε τι κάνω μ αυτό το μέσο ;
Επιλέγω... ΕΠΙΛΕΓΩ εκτος ! "
-
Last edited by ALPHAKAPPA on 15 Dec 2019 14:21, edited 5 times in total.
ALPHAKAPPA
Posts: 40
Joined: 09 Aug 2014 18:38

Re: Γιατί δεν έχω facebook !

Post by ALPHAKAPPA »

Έχουν περάσει 2,5 χρόνια από όταν δραπέτευσα από το fb. Και διαπιστώνω ότι ακόμα και σήμερα το φατσοβιβλίο διατηρεί τα στοχεία μου. Όταν προσποιούμαι ότι θέλω να δω κάτι από τον κόσμο του, αυτό μου "σερβίρει" τους υποτίθεται σβησμένους -από την πλατφόρμα του- κωδικούς μου (και το mail) για να με "ξαναδέσει στο άρμα του".
(Με "ξέρει" από τον IP της σύνδεσης μου στο internet)
Όπως ακριβώς έγραφα τότε : τα δεδομένα σας... ( και όλες οι πληροφορίες για σας ) δεν σβήνονται ποτέ
t-rex
Posts: 128
Joined: 10 Sep 2013 22:33

Re: Γιατί δεν έχω facebook !

Post by t-rex »

Το ψηφιακό σου αποτύπωμα θα είναι για πάντα εκεί...
ALPHAKAPPA
Posts: 40
Joined: 09 Aug 2014 18:38

Re: Γιατί δεν έχω facebook !

Post by ALPHAKAPPA »

Ζούμε έναν "θαυμαστό καινούργιο κόσμο"...όπου έχει εμφανιστεί στην Γη ένα νέο είδος ανθρώπου :
O homo-socialmedius
... ή όπως λέω εγώ, το απορροφημένο* αυτόματο.
Και είναι όπως ακριβώς τα περιγράφει ο νεαρός στο παρακάτω video :
https://www.youtube.com/watch?v=pOchBnZJdEk
-
ΣΣ: *απορροφημένο σε - και από - κάποια οθόνη...
ALPHAKAPPA
Posts: 40
Joined: 09 Aug 2014 18:38

Re: Γιατί δεν έχω facebook !

Post by ALPHAKAPPA »

Το Κοινωνικό Δίλημμα...ένα διαφωτιστικό ντοκιμαντέρ για τα social media

1o link
https://gamato3.com/movies/%cf%84%ce%bf ... %bc%ce%b1/
2o link
https://tainio-mania.online/load/-2020/ ... -1-0-24442
Last edited by ALPHAKAPPA on 27 Jan 2021 17:54, edited 3 times in total.
t-rex
Posts: 128
Joined: 10 Sep 2013 22:33

Re: Γιατί δεν έχω facebook !

Post by t-rex »

Ναι ρε φίλε, είδα χθες το μισό.
Τώρα εδώ που τα λέμε, αν δεν ζεις στο λιβάδι με τις παπαρουνες λίγο πολυ καταλαβαίνεις τι γίνεται.
ALPHAKAPPA
Posts: 40
Joined: 09 Aug 2014 18:38

Re: Γιατί δεν έχω facebook !

Post by ALPHAKAPPA »

Σωστός !
Και επειδή "μια ζωή την έχουμε", καλό είναι να την ζήσουμε συνειδητοποιημένα...να μετέχουμε στην διαδρομή
t-rex
Posts: 128
Joined: 10 Sep 2013 22:33

Re: Γιατί δεν έχω facebook !

Post by t-rex »

Με βάση το τελευταίο σου post λοιπόν, έχεις δει το "click" ?
Post Reply