«Στην ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας, ο αλπινιστής κ. Αντώνιος Συκάρης»

Απόψεις σχετικά με την αναρριχητική δεοντολογία, τα ήθη και τους κανόνες του βουνού
Post Reply
slazaridis
Posts: 11
Joined: 26 Jan 2021 09:17

«Στην ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας, ο αλπινιστής κ. Αντώνιος Συκάρης»

Post by slazaridis »

(Μια, περίπου, επανάληψη, με ονοματεπώνυμο)

Μήνες και χρόνια τώρα διαβάζουμε διθυραμβικά άρθρα για τον κ. Συκάρη και τις επιτυχίες του στις κορυφές του πλανήτη. Δημοσιεύματα που δημιουργούν ένα μύθο (κυριολεκτικά) της ελληνικής και διεθνούς ορειβασίας.
Θεωρώ πως πρέπει να γραφτούν δύο λόγια σχετικά, ώστε να προστατεύσουμε, αν μη τι άλλο, την υπόσταση και την ιστορία της ελληνικής ορειβασίας.
Το αλπινιστικό ταλέντο του κ. Συκάρη μοιάζει με το τέρας του Λοχ Νες στο ότι και τα δύο είναι διάσημα, αλλά υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι κανένα από τα δύο δεν υπάρχει.

Ο κύριος αυτός, δεν μπορεί καν να θεωρηθεί αλπινιστής, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους αλπινιστές.
Ίσως είναι ο μόνος αλπινιστής παγκοσμίως, που δεν έχει στο ενεργητικό του, ούτε μία αξιόλογη αναρριχητική διαδρομή στις Άλπεις!
Διεθνώς η ταυτότητα του είναι ανύπαρκτη, καθώς δεν γνωρίζεται, καν, με την πραγματική ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας (ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά μιάς ελίτ, είναι να γνωρίζει ο ένας τον άλλο).
Η ιδιότητα του ως κορυφαίου αλπινιστή, παρόλο που αναφέρεται σε πάρα πολλά μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν τεκμηριώνεται από καμία επαληθεύσιμη πηγή.
Ως επαληθεύσιμες πηγές εννοώ τους θεσμικούς φορείς της ελληνικής ορειβασίας, δηλαδή την Ελληνική Ομοσπονδεία Ορειβασίας Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.), το Σωματείο Ελλήνων Οδηγών Βουνού (Σ.Ε.Ο.Β.) και την ορειβατική/αναρριχητική/αλπινιστική κοινότητα της Ελλάδος.
H δράση του στα βουνά, είναι, του επιπέδου ενός μέτριου ορειβάτη.
Παρά τα υπερβολικά δημοσιεύματα και το πλουμιστό βιογραφικό του, ο κ. Συκάρης δεν πέτυχε τίποτε σημαντικό στην ορειβασία, τίποτε παραπάνω από αυτά που καταφέρνει ένας μέτριος ορειβάτης που διαθέτει χρήματα.
Συνάντησε μέχρι και τον πρωθυπουργό, στο Μαξίμου. Τα ύστερα του κόσμου!
Ο αυτόκλητος "σταρ" δημιούργησε και site με τον τίτλο GREEK ALPINIST! Κάτι, σαν, εθνικός μας αλπινιστής δηλαδή. Στην Ελλάδα του «ό,τι δηλώσεις είσαι» γιατί να μην μπορείς και να αυτοανακηρύσσεσαι, στο οτιδήποτε θέλεις.
Καθώς ο όρος, αλπινιστής δεν είναι ευρέως γνωστός, ας τον προσεγγίσουμε.
Αλπινιστής είναι ένας έμπειρος ορειβάτης που έχει πραγματοποιήσει αντικειμενικά δύσκολες:
1. αναρριχητικές διαδρομές βράχου (αναρρίχηση σε κάθετα βράχια)
2. διαδρομές μεικτές (συνύπαρξη βράχου και χιονιού/πάγου)
3. διαδρομές πάγου (παγοαναρρίχηση)
4. αναβάσεις/αναρριχήσεις σε δύσκολες κορυφές
Εκ των ων ουκ άνευ, να τις έχεις πραγματοποιήσει (αυτές τις αναρριχήσεις) σκαρφαλώνοντας ο ίδιος επικεφαλής ή εναλλάξ επικεφαλής και όχι ως «δεύτερος». Ο επικεφαλής, σκαρφαλώνει την διαδρομή με κίνδυνο πτώσης, ενώ ο δεύτερος όχι (εξαιρούμενων, κάποιων τραβερσών, για να ...ακριβολογούμε).
Στην Ελλάδα οι «πραγματικοί» αλπινιστές ( οι οποιοί είναι αρκετοί), έχουν να επιδείξουν, δύσκολες αναρριχητικές διαδρομές στα γνωστά αναρριχητικά πεδία της χώρας (Όλυμπο, Βαράσοβα, Μετέωρα, Γκιώνα, Βαρδούσια και σε πολλά άλλα πεδία), των Άλπεων αλλά και άλλων ορεινών όγκων ανά την υφήλιο.
Ο κ. Συκάρης δεν έχει σκαρφαλώσει τίποτε απολύτως, που να ξεπερνάει το μέγιστο κατώτατο, του απολύτως μετρίου! Αμφιβάλλω αν έχει σκαρφαλώσει, οτιδήποτε, δυσκολότερο του εύκολου.
Σημαντικό να επισημανθεί, ότι, οι Έλληνες αλπινιστές έχουν να επιδείξουν δύσκολες και απαιτητικές αναβάσεις στους σημαντικούς ορεινούς όγκους διεθνώς, όπου επιχείρησαν χωρίς την βοήθεια πληρωμένων συνοδών (να τους τραβάνε/σπρώχνουνε).
Ο κ. Συκάρης, ποτέ δεν σκαρφάλωσε σε ένα βουνό ως ο ηγέτης. Είτε εμφανίζονταν ως αρχηγός αποστολής ( ως διοργανωτής, δηλαδή), παίρνοντας μαζί του, ικανούς ορειβάτες (οι παροικούντες την ορειβατική Ιερουαλήμ, τους γνωρίζουν) ή συμμετείχε (πληρώνοντας) σε εμπορικές αποστολές (που διοργανώναν τουριστικά γραφεία) και τον βοηθούσαν να ανέβει στην κορυφή.
Στον αλπινισμό, διεθνώς δεν υπάρνει ούτε ΕΝΑΣ, καταξιωμένος ορειβάτης/ισσα, που να συμμετείχε, ούτε σε μία εμπορική αποστολή, προκειμένου να ανέβει σε μια κορυφή. Τελεία και παύλα.
Στο, καλοστημένο, ορειβατικό βιογραφικό του, προκειμένου να εντυπωσιάσει, παρουσιάζει 61 αποστολές. Η ανάβαση στις περισσότερες από αυτές δεν συνιστά καν «αποστολή». Κάποιες μπορούν να χαρακτηριστούν ως ορειβατικές εκδρομές και κάποιες λίγες ορειβατικές αναβάσεις. Η ανάβαση στις περισσότερες από αυτές τις κορυφές, απαιτεί ικανότητες καλού πεζοπόρου και σε κάποιες από αυτές τις ικανότητες ενός μέτριου ορειβάτη.
Αποστολές είναι αυτές στα Ιμαλάια και άλλα ψηλά ορεινά συγκροτήματα (όπως Παμίρ, Άνδεις κ.ά.)
Στη συνέχεια, λοιπόν, άρχισε να χρησιμοποιεί αυτές τις αποστολές του στα Ιμαλάια για να απογειώσει τον «μύθο» του.
Υπερηφανεύεται, πως είναι ο μόνος Έλληνας που έχει «κατακτήσει» 4 κορυφές άνω των 8.000 μ.
Συγχαρητήρια, αλλά ας δούμε πως τις έχει κατακτήσει.
Κατ’ αρχάς να σημειώσω ότι η αίγλη των αναβάσεων στις κορυφές των 8.000 μ. (από τις κλασσικές διαδρομές) άρχισε να σβήνει στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, αρχές του τρέχοντος. Με τις σύγχρονες δυνατότητες (πρόβλεψη καιρού, υπερσύγχρονες φιάλες οξυγόνου, εξελιγμένος ρουχισμός και εξοπλισμός κ.ά.) τα πράγματα έγιναν πιο απλά.
Από τις αρχές του 2000, λοιπόν, την σκυτάλη αυτών των αναβάσεων την πήραν ουσιαστικά τα τουριστικά γραφεία ορειβατικών αποστολών και δημιούργησαν τουριστικά πακέτα!
Οι εμπορικές ορειβατικές αποστολές, πλέον, αποτελούν το 60% των ετησίων αποστολών στα Ιμαλάια.
Τα τουριστικά αυτά γραφεία χρησιμοποιούν πολύ έμπειρους και ικανούς, ορειβάτες και σέρπα ώστε να ανεβάσουν τους «πελάτες» τους στις κορυφές.
Οι σέρπα κάποτε βοηθούσαν στις αποστολές των ορειβατών, ενώ τώρα προσφέρουν πλήρεις τουριστικές υπηρεσίες (ως υπάλληλοι, συνεργάτες ή ιδιοκτήτες εμπορικών εταιριών διοργάνωσης ορειβατικών αποστολών).
Όπως προανέφερα ο εξοπλισμός, όσον αφορά στον ρουχισμό και τα υλικά, αλλά κυρίως στην τεχνολογία του οξυγόνου έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, ώστε κάνει τα πράγματα πολύ πιό απλά.
Θα περίμενε κάποιος ο κ. Συκάρης (ως μέλος της ελίτ της ορειβασίας) να έχει μια εταιρία και να ηγείται αναβάσεων. Όχι, όμως. Πληρώνει και συμμετέχει σε τέτοιες αποστολές, ως πελάτης!
Η ικανότητα και η εμπειρία, ελάχιστα μετράει, στις οργανωμένες αυτές αποστολές στις κορυφές των Ιμαλαίων, καθότι:
1. Το πρόβλημα με το «υψόμετρο» δεν υφίσταται, καθώς χρησιμοποιούν, φιάλες οξυγόνου, πολλές μάλιστα! (όταν αναφερόμαστε στις δυσκολίες λόγω υψομέτρου εννοούμε, κυρίως, την μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης). Οι σύγχρονες, πανάλαφρες, συσκευές οξυγόνου ...σε «κατεβάζουν» πια τεχνητά, από τα 8000 μέτρα στα 6000!
2. Τον εξοπλισμό τους, τον ανεβάζουν οι σέρπα
3. Τις κατασκηνώσεις τις στήνουν/ξεστήνουν οι σέρπα
4. Το νερό (λιώνοντας χιόνι) το παρασκευάζουν οι σέρπα
5. Το φαγητό το παρασκευάζουν οι σέρπα
6. Τα σταθερά βοηθητικά σχοινιά, όπου αυτά απαιτούνται τα στήνουν οι σέρπα (σε όλα τα δύσκολα σημεία υπάρχουν προτοποθετημένα σχοινιά για να είναι ασφαλείς οι πελάτες και να τα χρησιμοποιούν για προώθηση!)
7. Αποφάσεις δεν έχουν να πάρουν διότι, αποκλειστικός υπεύθυνος της ανάβασης είναι το τουριστικό γραφείο (ο ορισμένος, αρχηγός της αποστολής)
Λοιπόν, έχοντας τα λεφτά γιά να αγοράσεις αυτά τα πακέτα (τα οποία είναι πανάκριβα), και αν δεν είσαι κουτσός, κατά πάσα πιθανότητα θα ανέβεις.
Έχουν ανέβει τα τελευταία χρόνια σε κορυφές 8.000 μ., εύποροι άνθρωποι που δεν είχαν ξανανέβει σε βουνό στην ζωή τους!
Ενδεικτικά, ας αναφερθούν και ελάχιστα από τα σημαντικά γεγονότα, που έχουν πραγματοποιηθεί από κάποιους σεμνούς και ταπεινούς αλπινιστές (άγνωστους στο ευρύ κοινό):
• Tο ρεκόρ ανάβασης στο Everest είναι 8 ώρες και 10 λεπτά (από τον Νεπαλό, Pemba Dorje Sherpa, στις 21 Μαίου 2004).
• Το 2000, ο Σλοβένος, Davo Karničar κατέβηκε από την κορυφή του Everest στην βάση του, με σκι (χωρίς να τα βγάλει από τα πόδια του).
• Το ίδιο πραγματοποίησε και η Αμερικανίδα, Kit DesLauriers, το 2006.
• Το 2018, ο Πολωνός Andrzej Bargiel κατέβηκε από την κορφή στην βάση, του Κ2 με σκι (χωρίς, καν, να τα βγάλει από τα πόδια του)
Έχουμε να κάνουμε με ένα κατασκευασμένο προφίλ, που κάνει το γύρο των media χωρίς καμία διασταύρωση, παραπληροφορώντας το κοινό. Τα Μ.Μ.Ε. άλλωστε είναι ευεπίφορα στις ηρωοποιήσεις.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη ή η τελευταία φορά που τα ΜΜΕ “κατασκευάζουν” (πιθανώς, εν αγνοία τους) έναν μύθο από το τίποτα.
Δεν υπάρχει περίπτωση, να βρεθεί αλπινιστής, να τον συγκαταλέγει, όχι στους κορυφαίους αλπινιστές, ούτε καν στους ...αλπινιστές (ειδικά στις Άλπεις τα επιτευγματά του, συγκρίνονται μόνο με αυτά ενός μέτριου πεζοπόρου), ούτε καν στους μέτριους ορειβάτες.
Υπάρχει, ένα χρέος, να σταματάμε τη διάδοση τέτοιων διαστρεβλώσεων, και το χρωστάμε, σε νέους και νέες που καταφέρνουν δύσκολες αναρριχήσεις πάνω στα βουνά και τις ορθοπλαγιές και εάν αναζητήσουν χορηγό, θα αποκλειστούν, λόγω του «υπερορειβάτη» κ. Συκάρη.
Ε, λοιπόν, ο κ. Συκάρης, όχι μόνο δεν ανήκει στην ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας, της ευρωπαικής ορειβασίας, της ελληνικής ορειβασίας ή της Αθηναϊκής ορειβασίας, αλλά και πόρρω απέχει από αυτό.
Έλεος, πιά. Ο κάθενας, να αυτοανακηρύσσεσαι σε σπουδαίο, προσπαθώντας να παραπλανήσει, μία ολόκληρη, κοινωνία.
Προφανώς, η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται και πολύ, για όλα αυτά, όμως, ο κ. Συκάρης, χλευάζει και ολόκληρη την κοινότητα των ορειβατών.
Ο σκοπός του άρθρου δεν είναι να μειώσει τον κ. Συκάρη, αλλά να του θυμίσει ότι μειονεκτεί.

Σταύρος Λαζαρίδης

Υ.Σ.: 1. Του εύχομαι τα καλύτερα στις αναβάσεις του, αλλά τον παρακαλώ να κρατάει το μέτρο. Ας αφουγκραστεί τα βουνά που σου σιγοψυθιρίζουν να είσαι ταπεινός.
Last edited by slazaridis on 07 Jul 2021 19:03, edited 8 times in total.
Hippo
Posts: 158
Joined: 01 Feb 2007 14:25

Re: «Στην ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας, ο αλπινιστής κ. Αντώνιος Συκάρης»

Post by Hippo »

Σταύρο γειά σου!
Και αυτό και το προηγούμενο κείμενό σου είναι εξαιρετικά και με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, όπως και αρκετούς ακόμη. Λίγους.Αυτους τους λίγους που γνωρίζουμε ο ένας για τον άλλο... μέχρι και τι νούμερο παπούτσι φοράει ο καθένας. Γράφω λοιπόν για να σκεφτούμε κάτι να το επικοινωνήσουμε και λίγο παραέξω ή τελοσπαντων να του κόψουμε τη φόρα, σε σχέση με την αυτοπροβολή του πάντα. Αφορμή είναι ότι σήμερα για τρίτη φορά, άκουσα από νέους αναρριχητές πόσο ορειβαταρας είναι ο ακατανομαστος και βγήκα από τα ρούχα μου!
Και φέρνω μια ιδέα, μέχρι να υπάρξει καλύτερη, ένα κείμενο (και το δικό σου μια χαρά είναι) υπογεγραμμένο από όσους οδηγούς, εκπαιδευτές, βοηθούς, και κυρίως πραγματικούς αλπινιστές συμφωνούν, το οποίο να πάει στην ομοσπονδία κι αυτή να του το επιδόσει, άλλωστε αυτή δεν μας εκπροσωπεί, δεν πρέπει να πάρει θέση?
Ιπποκράτης
slazaridis
Posts: 11
Joined: 26 Jan 2021 09:17

Re: «Στην ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας, ο αλπινιστής κ. Αντώνιος Συκάρης»

Post by slazaridis »

Φίλε Ιπποκράτη, συμφωνώ, απόλυτα. Πιστεύω πως ο πλέον κατάλληλος να συντάξει ένα τέτοιο κείμενο είναι ο Νίκος Βουτηρόπουλος
Last edited by slazaridis on 07 Apr 2021 04:37, edited 1 time in total.
kitsos
Posts: 206
Joined: 12 May 2007 01:03
Location: exarceia city

Re: «Στην ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας, ο αλπινιστής κ. Αντώνιος Συκάρης»

Post by kitsos »

Αρχικά σκέφτηκα ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για να ασχολούμαστε με το "ψώνιο του καθενός", μετά θυμήθηκα φίλους και φίλες, που σκοτώθηκαν στις Άλπεις και στα Βουνά, αλλά και παλαιότερους, που χάθηκαν στα Ιμαλάια και πλέον ελάχιστοι τους θυμούνται, ενώ ήταν άξιοι και βάλε ορειβάτες και αλπινιστές (κάποιοι χάθηκαν στις Άλπεις, π.χ.,). Το πρόβλημα το δημιούργησαν τα ανίδεα ΜΜΕ. Οπότε χρειάζεται ένα Δελτίο Τύπου από τα θεσμοθετημένα όργανα (ΕΟΟΑ, ΣΕΟΒ, κτλ), το οποίο να διανεμηθεί επίσημα στα ΜΜΕ ώστε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Το κείμενο του κ. Λαζαρίδη, μπορεί να είναι μία βάση, αν και θα πρότεινα, αν και συμφωνείτε και εσείς να μην υπάρχουν προσωπικές αναφορές, δεν χρειάζεται ξεκατίνιασμα...(αν συμφωνείτε....)

Καλή συνέχεια.
slazaridis
Posts: 11
Joined: 26 Jan 2021 09:17

Re: «Στην ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας, ο αλπινιστής κ. Αντώνιος Συκάρης»

Post by slazaridis »

Φίλε, "kitsos" κατ αρχάς θεωρώ πως πρέπει να συζητάμε με ονοματεπώνυμα. Κατ αρχήν δεν θεωρώ το κείμενο μου 'ξεκατίνιασμα" (παρότι, το έχω ακούσει κι από άλλους). Οι απόψεις πρέπει να εκφράζονται με σαφήνεια. Αντιδρώ σε ένα καραγκιοζιλίκι, αντικειμενικά άδικο, το οποίο βλάπτει την ελληνική ορειβασία (ποικιλοτρόπως). Αντιδρώ, εξαιτίας του περί δικαίου μου αισθήματος. Διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει "πίσω κείμενο". Βέβαια, καθώς δεν είμαι πλέον ενεργός ορειβάτης, θεωρώ σωστό τον χειρισμό του θέματος να τον αναλάβουν οι ενεργοί. Αν όμως το ζήτημα αφεθεί στην μοίρα του, η ελληνική ορειβασία θα μετατραπεί σε ...τσίρκο.
Έρρωσο.
kitsos
Posts: 206
Joined: 12 May 2007 01:03
Location: exarceia city

Re: «Στην ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας, ο αλπινιστής κ. Αντώνιος Συκάρης»

Post by kitsos »

Σε καμμία περίπτωση δεν θεωρώ το κείμενο σας ξεκατινιασμα, αντίθετα αναφέρω νωρίτερα πως θα μπορούσε να είναι η βάση ενός επίσημου κειμένου. Σχετικά με τις προσωπικές αναφορές, απλά αναφέρω πολύ ευγενικά τη γνώμη μου, χωρίς να απορρίπτω συλλήβδην τίποτα, σε ελεύθερη χώρα ζούμε, ο καθένας επιλέγει τι θα κάνει.

Καλή συνέχεια
geka
Posts: 249
Joined: 15 Mar 2010 13:45

Re: «Στην ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας, ο αλπινιστής κ. Αντώνιος Συκάρης»

Post by geka »

ΑΝΑΠΟΥΡΝΑ.
Η μεγαλύτερη ξεφτίλα της ορειβασίας χωρίς κανένα σεβασμό σε όσους έχουν πεθάνει και κράτησαν τις αρχές μιας αυτόνομης προσπάθειας και φυσικά χωρίς κανενα σεβασμό στην διακυρηξη του τυρολου.

The biggest scam of mountaineering.
https://abenteuer-berg.de/en/summit-pus ... terrupted/

The fixed ropes had run out, she added, writing that there will be another attempt to reach the highest point on Friday. This was also confirmed by the Pakistani climbers Sirbaz Khan and Abdul Joshi. They let it be known that additional material (800m rope, bottled oxygen, food and gas) was dropped by helicopter at Camp 4 at 7,300 meters.
slazaridis
Posts: 11
Joined: 26 Jan 2021 09:17

Re: «Στην ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας, ο αλπινιστής κ. Αντώνιος Συκάρης»

Post by slazaridis »

kitsos wrote: 10 Apr 2021 22:24 Σε καμμία περίπτωση δεν θεωρώ το κείμενο σας ξεκατινιασμα, αντίθετα αναφέρω νωρίτερα πως θα μπορούσε να είναι η βάση ενός επίσημου κειμένου. Σχετικά με τις προσωπικές αναφορές, απλά αναφέρω πολύ ευγενικά τη γνώμη μου, χωρίς να απορρίπτω συλλήβδην τίποτα, σε ελεύθερη χώρα ζούμε, ο καθένας επιλέγει τι θα κάνει.

Καλή συνέχεια
Σέβομαι την γνώμη σου
Post Reply