Επαγγελματική σχολή ορειβασίας.

Ερωτήσεις, απαντήσεις και τοποθετήσεις για την ορειβατική εκπαίδευση
Post Reply
geka
Posts: 249
Joined: 15 Mar 2010 13:45

Επαγγελματική σχολή ορειβασίας.

Post by geka »

Πρώτη σχολή συνοδών βουνού του ΙΙΕΚ ΕΝΩΣΗ όπου σύμφωνα με τον νέο οδηγό σπουδών οι απόφοιτοι αποκτούν επαγγελματική κατάρτιση στην δραστηριότητα της κλασικής ορειβασίας.
https://www.facebook.com/29760600367989 ... 591783725/
Hippo
Posts: 158
Joined: 01 Feb 2007 14:25

Re: Επαγγελματική σχολή ορειβασίας.

Post by Hippo »

Δηλαδή μετά από μια εκπαίδευση τύπου σχολής αρχαρίων χειμερινού βουνού θα είναι ικανοί να συνοδέψουν πελάτες σε χειμερινό πεδίο???
Συγνώμη αλλά επειδή έχω και εμπειρία από σχολή συνοδών, μικρή αλλά κατατοπιστικοτατη, το επίπεδο γενικά είναι παααρα πολύ χαμηλό και αυτό που πάνε να κάνουν με το χειμερινό πεδίο είναι επικίνδυνο.Θα γεμίσουμε κατσαπλιαδες που θα σέρνουν αθώα πρόβατα στη σφαγή (στο βουνό στην προκειμένη περίπτωση). Εδώ υπάρχουν δύο άκρα, από τη μια για να γίνεις οδηγός βουνού... δε θα γίνεις ΠΟΤΈ με τον καινούργιο κανονισμό γιατί με το ρυθμό που (δεν) γίνονται οι σχολές θα έχεις βγει στη σύνταξη, και από την άλλη σε ένα ΙΕΚ με πολύ χαμηλό επίπεδο (φωτεινές εξαιρέσεις κάποιοι οδηγοί - εκπαιδευτές που πραγματικά το πονάνε και προσπαθούν) παίρνεις πιστοποίηση σχεδόν για τα πάντα αλλά την τραβερσα για το κτφ στα Βαρδούσια παγωμένη δεν μπορείς να την περάσεις με ασφάλεια. Εν κατακλείδι, πολύ καλή η ειδικότητα σύνοδος βουνού και έλειπε πραγματικά αλλά μόνο στο ξερό πεδίο, συνοδεία πεζοπορικης ομάδας. Ως εκεί, οτιδήποτε άλλο θα γίνει επικίνδυνο για τους συμμετέχοντες.
geka
Posts: 249
Joined: 15 Mar 2010 13:45

Re: Επαγγελματική σχολή ορειβασίας.

Post by geka »

Αγαπητέ Hippo.
Όπως γνωρίζεις οι περισσότεροι επαγγελματίες ασκούν δραστηριότητες στην φύση με απλά σεμινάρια τύπου 10 ημερών και με οτι αυτό συνεπάγεται μιας και νομικά δεν χρειάζεσαι κανένα χαρτί για να δουλέψεις ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Εφόσον κάποιος που τελειώνει μια σχολή αρχαρίων μπορεί και ασκεί την δραστηριότητα αυτή με ασφάλεια τότε και σαφώς και εφόσον έχει αποκτήσει μια σχετική εμπειρία μπορεί και να το κάνει επαγγελματικά και εφόσον του το επιτρέπει ο νόμος,πολλοί δε ανεβάζουν κόσμο μέσο συλλόγων έτσι και αλλιώς.
Να είσαι σίγουρος πως η συγκεκριμένη σχολή ξεπερνάει κατά πολύ τα διεθνή στάνταρ η οποία έχει διάρκεια 2.5 ολόκληρα χρόνια με θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα και μέσα στα πλαίσια της απλής ορειβασίας, το όνομα λίγη σημασία έχει διότι είτε λέγεσαι οδηγός είτε Συνοδός είτε αρχηγός ο σκοπός είναι ο ίδιος δλδ να οδηγήσεις κόσμο στο βουνό και σε διάφορες δραστηριότητες και μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο οδηγός σπουδών του καθενός.
Εδώ θα ήθελα να σε ενημερώσω πως αντίστοιχο πρόγραμμα υπάρχει εδώ και χρόνια στα πανεπιστήμια και στην ειδικότητα υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες αναψυχης και χειμερινά αθλήματα αναψυχης όπου έχουν δικαίωμα να κάνουν τα πάντα,σε πληροφορώ δε πως το πρόγραμμα των ΙΕΚ στην ειδικότητα του συνοδού βουνού είναι πολύ πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό με τον νέο οδηγό σπουδών στα πρακτικά μάθημα σε σχέση με αυτο του πανεπιστημίου. Όσο για το πρόγραμμα της ΕΟΟΑ απλά υπενθυμίζω πως δεν αναγνωρίζεται πουθενά στον κόσμο ως επαγγελματική κατάρτιση και αφορά καθαρά τα ΜΕΛΗ των συλλόγων. Το ότι μία αθλητική ερασιτεχνική ομοσπονδία ΕΟΟΑ προσπαθεί να ελέγχει κατά αποκλειστικοτητα τις δραστηριότητες βουνού ενώ δεν έχει καμία αδειοδότηση και από πουθενά για επαγγελματική αποκατάσταση ίσως να είναι παγκοσμίως και η μοναδική πρωτοτυπία. Τέλος φίλε μου ας ασχοληθούν τα μέλη της ΕΟΟΑ με τα δικά τους θέματα και μέσα στα πλαίσια μιας ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και ας αφήσουμε τα πανεπιστήμια και τα ΙΕΚ στα δικά τούς θέματα μιας και η δουλειά τους είναι βα δίνουν επαγγελματική αποκατάσταση. Στο κάτω κάτω κάτω της γραφής ας δημιουργήσουν οι οδηγοί βουνού και οι εκπαιδευτές ένα επαγγελματικό πρόγραμμα δικό τους ΕΚΤΟΣ της ΕΟΟΑ και μέσο αδειοδοτημένης επαγγελματικής Σχολής όπως κάνουν και οι εκπαιδευτές καταδύσεως και εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα ακολουθήσω.
Θα συμφωνήσεις όμως μαζί μου πως η ΔΩΡΕΑΝ επαγγελματική αποκατάσταση των πολιτών είναι και παραμένει μια υποχρέωση της πολιτείας, εξου και τα δημόσια πανεπιστήμια και ΙΕΚ,και το λέω αυτό διότι εάν θέλει κάποιος να γίνει οδηγός βουνού στην Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το ερασιτεχνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΟΟΑ, να γίνει μέλος σωματείου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και να πληρώσει πάνω από 10.000 ευρώ συνολικά με μια διάρκεια χρόνου άνω των 10 χρόνων,και αυτός είναι ο λόγος που κάποια συμφέροντα δεν θέλουν αυτήν την ΔΩΡΕΑΜ σχολή των ΙΕΚ να υπάρχει.
Όσο αφορά τα ατυχήματα σου υπενθυμίζω τα τόσα που έχουν γίνει στους συλλογους και τον θάνατο του αλεξ σε σχολη μέσου.
Dimitris
Posts: 662
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Re: Επαγγελματική σχολή ορειβασίας.

Post by Dimitris »

Hippo, βλέποντας τα προγράμματα σπουδών, νομίζω πως ούτε για ξερό πεδίο (δηλαδή πεζοπορία σε μονοπάτια χωρίς χιόνι ή πάγο) αρκούν αυτές οι σχολές, εκτός αν υπάρχει προηγούμενη εκπαίδευση σε ορειβασία / αναρρίχηση από τις σχολές των συλλόγων / ομοσπονδίας. Μην ξεχνάμε ότι έχουν γίνει πολλά, πάρα πολλά, δυστυχήματα (δηλαδή με νεκρούς), κυρίως στον Όλυμπο, σε εντελώς ξερό πεδίο. Και μάλιστα, μες το καλοκαίρι, όπου πιο ξερό δεν γίνεται, η χιονούρα στο μονοπάτι από καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός προς οροπέδιο, είναι εκεί και περιμένει, κάθε ανυποψίαστο πεζοπόρο.

Δεν είμαι ειδικός. Ίσως πρέπει να δούμε τι γίνεται σε προηγμένες ορειβατικά χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία, Ν. Ζηλανδία, κλπ) ώστε να ξέρουμε τι σημαίνει συνοδός βουνού. Αλλά από αυτά που γνωρίζω, δική μου άποψη είναι πως οι σχολές συνοδών βουνού πρέπει να δέχονται υποψήφιους που είναι τουλάχιστον απόφοιτοι σχολών μέσου επιπέδου ορειβασίας, ενώ όταν αποφοιτήσουν να μπορούν να συνοδεύουν κόσμο επαγγελματικά μόνο σε ξερό πεδίο, χωρίς χρήση αναρριχητικού εξοπλισμού.

Αλλά πως να γίνονται δεκτοί στις σχολές συνοδών οι απόφοιτοι σχολών μέσου επιπέδου ορειβασίας, όταν εκτός από τις "φωτεινές εξαιρέσεις εκπαιδευτών" όπως λες στα ΙΕΚ, υπάρχουν και άλλοι σ' αυτά που διδάσκουν αναρρίχηση, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν περάσει ούτε από σχολή αρχαρίων εγκεκριμένη από ΕΟΟΑ, οπότε με αυτό που λέω θα είχαμε εκπαιδευόμενους με πολύ περισσότερες γνώσεις από τους δασκάλους τους;

Προσέξτε: Δεν εννοώ πως ένας απόφοιτος μέσου επιπέδου θα οδηγεί πελάτες σε αντίστοιχες δραστηριότητες, αλλά οι γνώσεις του θα του δώσουν βασικές ικανότητες και ψυχολογία, ώστε να προβλέψει ή να αντιμετωπίσει ένα ατύχημα πριν γίνει δυστύχημα. Με λίγα λόγια, αν δει την τραβέρσα στα Βαρδούσια να γυαλίζει, θα πει «καλύτερα να κατέβουμε για μπριζόλες», αντί να συνεχίσει.

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του εν λόγω ΙΙΕΚ, το οποίο υποθέτω ότι αναφέρει όσα νόμιμα αναφέρονται στα σχετικά ΦΕΚ:
Ο «Συνοδός βουνού» μπορεί να εργαστεί είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας ή ως εργαζόμενος με εξαρτημένη εργασία:
• Σε ορειβατικές εκδρομές – εξορμήσεις τις οποίες ο ίδιος διοργανώνει.
• Σε ορειβατικές-πεζοπορικές εκδρομές που διοργανώνει τουριστικό γραφείο.
• Ως διοργανωτής δραστηριοτήτων υπαίθριας αθλητικής αναψυχής.
Αλλά τι σημαίνει «ορειβατικές εκδρομές»; Ας δούμε την αγγλική wikipedia:
Mountaineering, or alpinism, is the set of outdoor activities that involves ascending tall mountains. Mountaineering-related activities include traditional outdoor climbing, skiing and traversing via ferratas. Indoor climbing, sport climbing and bouldering are also considered variants of mountaineering by some.
Ναι, όλα αυτά, καταλαβαίνει ο συνοδός βουνού ότι μπορεί να τα κάνει, αφού του λες ότι μπορεί να εργαστεί σε ορειβατικές δραστηριότητες.

Και τι σημαίνει «υπαίθρια αθλητική αναψυχή», τα γνωστά ως «adventure parks»; Ας δούμε πάλι την αγγλική wikipedia:
An adventure park is a place which can contain a wide variety of elements, including but not limited to, rope climbing exercises, obstacle courses, bouldering, rock climbing, target oriented activities, and zip-lines.
Όποιος έχει πάει σε κάποιο σχετικό πάρκο, σαν αυτό στη Μαλακάσα, εύκολα καταλαβαίνει ότι ούτε γι αστείο δεν θα καλούσες έναν συνοδό βουνού να το σχεδιάσει. Τεντωμένα συρματόσχοινα, backup σχοινιά, υπερυψωμένες εξέδρες, μποντριέ, καραμπίνερ, ιμάντες, τοίχος αναρρίχησης, κλπ.

Δηλαδή, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις από αυτά που λένε ότι μπορούν να κάνουν, την αναρρίχηση θα βρεις από κάτω. Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Σωστά;

Επαναλαμβάνω, απόψεις είναι αυτές, που τις λέμε μεταξύ μας και μένουν μεταξύ μας, γιατί στην πράξη βγαίνουν εκατοντάδες συνοδοί κάθε χρόνο, που ούτε καν πλησιάζουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για τις παραπάνω δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να εργαστούν.
geka
Posts: 249
Joined: 15 Mar 2010 13:45

Re: Επαγγελματική σχολή ορειβασίας.

Post by geka »

Αγαπητέ Dimitris.

1. Υπάρχει συγκεκριμένος νόμος 4582/2018 όπου ορίζει όλες αυτές τις δραστηριότητες ως αθλητικές υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχης και περιπέτειας,οπότε ισχύει η ελληνική νομοθεσία.
2. Η Διακήρυξη του Τιρόλο ορίζει συγκεκριμένα το τι σημαίνει κλασική ορειβασία ,μπορεί στην σημερινή εποχή να υπάρχουν πολλές μορφές όπως πχ την via verrata αλλά ο οδηγός σπουδών αναφέρει ξεκάθαρα την κλασική ορειβασία και οχι κάτι άλλο,αλίμονο εάν μέσα στα 2.5 χρόνια δεν θα μπορεί ένας σπουδαστής να περπατήσει σε πεδίο 30 μοιρών,ενώ σε ένα σεμινάριο 10 ημερών ενός σωματείου θα κρίνεται ως επαρκείς.
Τα περισσότερα επαγγέλματα στην Ελλάδα ακολουθούν συγκεκριμένα πρότυπα εκπαίδευσης τα οποία είναι αναγνωρισμενα από ΕΕ και τον εθνικό κανονισμό επαγγελματικής κατάρτισης και σε καμία περίπτωση ΟΧΙ μέσα από ερασιτεχνικά σωματεία.
Πάρε παράδειγμα τις καταδύσεις οι οποίες αν και επικίνδυνες ακολουθούν ένα διεθνές μοντέλο εκπαίδευσης μέσα από ιδιωτικές ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ή μέσα από δημόσια ΔΩΡΕΑΝ επαγγελματική σχολή.
3. Η διεθνείς ιδιωτική οργάνωση mountain leaders της UIMLA έχει ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ χειμερινή εκπαίδευση στο πρόγραμμα της ,ενώ και σε άλλες χώρες υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα εκπαίδευσης η οποίες όμως γίνονται μέσα από ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ και όχι μέσα από ερασιτεχνικα σωματεία. Γενικός η τάση πλέον της αγοράς είναι να υπάρχει εξειδίκευση πχ οδηγός Αναρρίχησης, οδηγός σκι,οδηγός παγετώνα, οδηγός χειμερινής αναρρίχησης,οδηγός ραφτιγκ κλπ όπως υπάρχουν στην Αμερική και στην νέα Ζηλανδία.
4. Στο ερώτημα σου να υπάρχουν προϋποθέσεις στην συμμετοχή ενός πολίτη σε σχολη επαγγελματικής κατάρτισης η απάντηση είναι πως είναι αντισυνταγματικο να υπάρχουν προϋποθέσεις εκτός εάν υπάρχουν λόγοι ασφαλείας πχ το ύψος στους σπουδαστές τγς πολεμικής αεροπορίας. Θα ήταν δε περίεργο πχ στο επάγγελμα του γιατρού ή του πυροσβέστη πρώτα να αποκτάς εμπειρία ερασιτεχνική και μέσα από σεμινάρια και ύστερα να πηγαίνεις στην σχολή και μάλιστα να σου ζητάνε υποχρεωτικά τέτοιες προϋποθέσεις πριν μπεις στην σχολή.
Dimitris
Posts: 662
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Re: Επαγγελματική σχολή ορειβασίας.

Post by Dimitris »

Εγώ εκείνο που θα πω και πάλι σχετίζεται με την αναρρίχηση. Γιατί το θολό τοπίο σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ο απόφοιτος που πήρε μια βεβαίωση ΙΕΚ η ενός σεμιναρίου, οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις. Υπάρχουν τώρα που μιλάμε ΠΟΛΛΟΙ που είτε κάνουν μαθήματα αναρρίχησης, είτε στήνουν σχοινιά και συρματόσχοινα όπου ανεβαίνουν παιδιά και ενήλικες, είτε φτιάχνουν τοίχους αναρρίχησης, είτε ασφαλίζουν παιδιά (που δεν ξέρουν τα ίδια πως να ασφαλιστούν) σε τοίχους αναρρίχησης ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΕΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ. Βάζουν στα παιδιά μποντριε χωρίς να τα προσαρμόσουν και τους φτάνουν μέχρι τον αστράγαλο. Αν τους πεις κάτι, σου λένε ότι είναι εντάξει. Εσείς τι λέτε; Είναι εντάξει; Εμάς ως αναρριχητές δεν μας νοιάζει;

Σε πάρα πολλά επαγγέλματα ζητούνται τυπικά προσόντα: ECDL, Lower, δίπλωμα οδήγησης, απολυτήριο λυκείου, κλπ. Σίγουρα λοιπόν μόνο αντισυνταγματικό δεν είναι να ζητάς βεβαίωση σχολής αναρρίχησης ως προσόν για να μπεις στο ΙΕΚ.

Αλλά ας πούμε ότι τώρα είναι νόμιμοι. Ε, και; Οι νόμοι υπάρχουν για να αλλάζουν. Κι αλλάζουν με δύο τρόπους, τον καλό και τον κακό. Ο καλός είναι να χρησιμοποιείς συμβούλους, γνώστες του αντικειμένου, για να φτιάξεις ένα νόμο. Ο κακός είναι να περιμένεις να πεθάνει κάποιος και τότε να τον αυστηροποιήσεις. Αυτός ο δεύτερος τρόπος είναι ο πιο συνηθισμένος στη χώρα μας.

Οσον αφορά τους αποφοίτους ΤΕΦΑΑ που αναφέρονται σε άλλο post, αυτό δεν είναι κατ ανάγκην κακό. Όπως ακριβώς ο τελειόφοιτος ΤΕΦΑΑ, αφού εξεταστεί από τους καθηγητές του, παίρνει ειδικότητα και μπορεί να προπονεί σε κολύμβηση, σκι, τένις, στίβο, ποδόσφαιρο, κλπ, τότε γιατί όχι και στα αθλήματα βουνού; Οι πανεπιστημιακέας σπουδές δεν μπορούν να συγκριθούν με τις προχειρότητες των ΙΕΚ η των σεμιναρίων. Το μόνο ζήτημα που μπαίνει εδώ ως ερώτημα είναι αν οι καθηγητές που θα διδάσκουν αυτά τα αθλήματα στα ΤΕΦΑΑ, θα έχουν τα προσόντα για να το κάνουν αυτό και είμαι σίγουρος πως ναι. Φυσικά, πάντα υπάρχει η δυνατότητα να καλούν ειδικούς για ειδικά μαθήματα κι έχω έναν στο μυαλό μου (όλοι τον ξέρουμε) που είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, με μεταπτυχιακό, εκπαιδευτής ΕΟΟΑ και UIAGM. Να λοιπόν ένας τρόπος που, αν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό.
Post Reply