Συμπληγάδες : Κάτι τρέχει με τη "Μαρία"...

Πληροφορίες και απόψεις για την ασφάλεια και την βαθμολόγηση διαδρομών
Post Reply
arigo
Posts: 39
Joined: 19 Nov 2014 21:47

Συμπληγάδες : Κάτι τρέχει με τη "Μαρία"...

Post by arigo »

Στη βάση της διαδρομής, κάποιος έχει βάλει ένα "X", φτιαγμένο από tape. Φαίνεται ότι έχουν πέσει κάποια κομμάτια μετά τις πρόσφατες βροχές μάλλον. Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι ούτως ή άλλως ό,τι πιο σαθρό έχω δει σε σπορ πεδίο...

Όποιος ξέρει περισσότερα, ας ενημερώσει !! :D
ioanna
Posts: 2
Joined: 16 Nov 2016 18:05

Re: Συμπληγάδες : Κάτι τρέχει με τη "Μαρία"...

Post by ioanna »

Την προηγούμενη Δευτέρα (5/6/17) σκαρφαλώσαμε τη Μαρία και τοποθετήσαμε το Χ με το tape. Κατά το σκαρφάλωμα δύο από τα πολλά σαθρά (αρκετά μεγάλα) κομμάτια αποκολλήθηκαν χωρίς να δεχθούν πίεση, μόνο με ένα ελαφρύ χτύπημα. Η διαδρομή από τη μέση και πάνω έχει ακόμα πολλά σαθρά τα οποία θεωρήσαμε ότι την καθιστούν επικίνδυνη τόσο για αυτούς που σκαρφαλώνουν όσο και για όσους βρίσκονται από κάτω…
User avatar
kayak
Posts: 163
Joined: 14 Nov 2007 08:41

Re: Συμπληγάδες : Κάτι τρέχει με τη "Μαρία"...

Post by kayak »

Από πρόσφατη επανάληψη (λόγω ανησυχίας για την ασφάλειας, έπειτα από τα παραπάνω γραφόμενα) της διαδρομής το συμπέρασμα είναι:
-από τη διαδρομή δεν ξεκόλησε το παραμικρό πετραδάκι παρόλο που πολλά δίνουν την αντίθετη εντύπωση. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν δυνατά και απότομα τραβήγματα με το χέρι στο πέτρωμα καθώς και δοκιμές με σφυρί για τη σταθερότητα και στιβαρότητα αυτού.
-λίγα χώματα που μπορεί να υπάρχουν (μετά τις βροχές του χειμώνα) σε πατάρια της διαδρομής δεν επηρρεάζουν την ασφάλεια του επικεφαλής μιας και στα συγκεκριμένα σημεία υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές πιασιμάτων/πατημάτων.
-Οι εκατέρωθεν διαδρομές της "Μαρίας" (Σκύλλα και Χάρυβδη) έχουν 1-2 σημεία που μπορεί να θεωρηθούν σαθρά από μερικούς αναρριχητές. Λόγω γειτνίασης των διαδρομών αυτών και προς αποφυγή χασίματος/μπερδέματος της μιας διαδρομής από την άλλη (μιας και η διαδρομή Μαρία συγκλίνει μέχρι το ρελέ της Χάρυβδης), καλό θα είναι να ακολουθηθεί η χάραξη που υπάρχει στον οδηγό "Athens Climbing Guidebook" (που αναφέρεται και η θέση των ρελέ της κάθε διαδρομής) ή σε διαφορετική περίπτωση να έχει κανείς κατά νου ότι οι διαδρομές Σκύλλα και Χάρυβδη είναι εξοπλσμένες με πλακέτες Petzl ενώ η Μαρία είναι εξοπλισμένη με πλακέτες Raumer (υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο σχήμα και στη χάραξη της πλακέτες από εταιρεία σε εταιρεία).
-Για οποιαδήποτε διευκρίνηση σχετικά με τη διαδρομή, μη διαστάσετε να επικοινωνήσετε μαζι μου.

με εκτίμηση,
Καγιαυτάκης Γιάννης
zof
Posts: 36
Joined: 24 May 2016 20:08

Re: Συμπληγάδες : Κάτι τρέχει με τη "Μαρία"...

Post by zof »

Στον κόκκινο τοίχο στη Ρόζα το τρίτο βύσμα έχει μαυρίσει, ή μάλλον πιο σωστά είναι μαύρο το παξιμάδι και ίσως το βύσμα, δεν είχα μαζί κλειδί για να τσεκάρω.
Επίσης είναι μαύρο και σίγουρα πρέπει να αλλαχτεί το 4ο βύσμα στη bro.
Post Reply