Ο επισκεπτης της ανοιξης

Πληροφορίες, εντυπώσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις αθλητικές διαδρομές
Post Reply
nioniakis
Posts: 179
Joined: 25 Oct 2006 17:01
Location: Κυθηρα
Contact:

Ο επισκεπτης της ανοιξης

Post by nioniakis »

Και φετος,ο επισκεπτης της 5 στο καραβι Αττικης,ηρθε να μεγαλωσει τα πιτσιρικια του,και να τα μαθει να πετανε...Το κιρκινεζι,κατοικει στο μεσον της 5,αλλα θα μπορουσε να ενοχληθει και απο την 4.Ας προσεξουμε λοιπον την φαμιλια του,για να'ρθει και του χρονου!
Dimitris
Posts: 662
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Τα είδα την περασμένη Κυριακή αλλά δεν τα περίμενα τόσο νωρίς. Καλώς τα λοιπόν και φέτος. Όποιος πάει τις επόμενες μέρες, ας βάλει ένα σημείωμα από κάτω με την παράκληση προς τους αναρριχητές να μην σκαρφαλώνουν την 4 και την 5. Πάντως οι γονείς τους δεν τα πλησιάζουν, ακόμη και όταν σκαρφαλώνουμε σε άλλες διαδρομές. Τα κρατάνε στη δίαιτα όλη τη μέρα μέχρι που φεύγουμε το βράδυ.
Last edited by Dimitris on 19 Apr 2007 19:58, edited 1 time in total.
Dimitris
Posts: 662
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Να προσθέσω ότι τα γεράκια αυτά είναι από τα ομορφότερα πουλιά που υπάρχουν στην φύση και αξίζει να τα δείτε από κοντά και να τα φωτογραφίσετε όταν κάθονται στα βράχια και επιθεωρούν το χώρο. Μια τέτοια κοντινή φωτογραφία που βγάλαμε στη Ζηλνιά, υπάρχει στη σελίδα http://www.routes.gr/?Page=el/Climbing/ ... on/Olympos και είναι πραγματικά εντυπωσιακή αν την δείτε σε πραγματικό μέγεθος.
Planar
Posts: 365
Joined: 30 Mar 2007 14:28
Location: Maganopigado
Contact:

Post by Planar »

Ναι τα είδα και γω πριν κάνα μήνα, δεν έχω ξαναπαει καράβι απο τότε. Πάντως πέρσι έτυχε να είμαι στο καράβι όταν ένας μαλ#@$% ξεκίνησε να σκαρφαλώνει την 4 (?) παρά τις προειδοποιήσεις μας ότι υπάρχει φωλιά στην 5. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το ένα από τα μικρά φοβήθηκε και έπεσε από τη φωλιά. Πήρα τηλέφωνο επιτόπου την ορνιθολογική και μου είπαν να μην το αγγίξουμε γιατί διαφορετικά δεν θα το ξαναπλησιάσει η μητέρα του. Τις επόμενες ημέρες δεν το ξαναείδα. Ελπίζω να τα κατάφερε.

Ίσως θα έπρεπε να μη σκαρφαλώνουνε στο Καράβι καθόλου κατά τη διάρκεια τη περιόδου του φωλίασματων των πουλιών. Σε άλλες χώρες κλείνουν πολύ σημαντικότερα πεδία την άνοιξη για αυτό το λόγο... Ίσως πρέπει οι οικολογικές μας ανησυχίες να μην αναλώνονται μόνο στις συζητήσεις περι γκολο. Η υποβάθμιση που προκαλεί η ίδια παρουσία μας στις ορθοπλαγιές είναι πολύ μεγαλύτερη αλλά κανείς μας δεν το παραδέχεται γιατί δεν μας βολεύει.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση απογοητευτική ήταν και η στάση του Ανεβαίνοντας. Πήρα τηλέφωνο για να γράψουν μια προειδοποίηση στο περιοδικό αλλά προφανώς δεν τους φάνηκε αρκετά σημαντικό για να το δημοσιεύσουν
angelobike
Posts: 225
Joined: 20 Apr 2007 19:52
Location: athina
Contact:

Post by angelobike »

Πόσο δικιο έχεις...

Γράψε ένα κειμενάκι, να το υπογράψουμε και άλλοι και να το στείλουμε ΚΟΡΦΕΣ και ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
ΑΣΣΑΡΙΩΤΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΕΟΔ ΑΤΤΙΚΗΣ
Dimitris
Posts: 662
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Η δική μου ταπεινή γνώμη είναι ότι δεν υπάρχει λόγος για τέτοια κινητοποίηση. Χρόνια τώρα συμβιώνουμε με τα γεράκια. Απλά λίγη συνείδηση χρειάζεται. Τα μικρά ταΐζονται κανονικά όταν σκαρφαλώνουμε στις διαδρομές που είναι δεξιά και πρόβλημα υπάρχει μόνο όταν πάμε κάτω από τη φωλιά. Αν όλοι μας το λέμε σε κάθε αναρριχητή που συναντάμε εκεί κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο (φέτος τα μικρά βγήκαν νωρίς, τέλη Απριλίου), τότε σίγουρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Νομίζω επίσης ότι αρκεί και να βάζουμε μια μικρή ταμπελίτσα από χαρτόνι κάτω από την 5 μόλις δούμε ότι γέννησαν αυγά. Ήδη, κάποιες χρονιές είχαμε αντιπαραθέσεις με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες που μας κάνουν συνεχείς παρατηρήσεις για τα αυτοκίνητα και τις μηχανές, οπότε αν κυκλοφορήσει και ψήφισμα για τα γεράκια μας βλέπω χωρίς πεδίο.
User avatar
kayak
Posts: 163
Joined: 14 Nov 2007 08:41

ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΥΛΑΚΙΑ?!

Post by kayak »

ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΤΙΚΗΣ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ ΕΝΤΟΝΗ "ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ" ΑΠΟ ΠΤΕΡΩΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΒΑΡΑΣΟΒΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ "ΔΙΑΤΑΣΗ" ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΛΙΑ ΜΕ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΜΕΣΑ.
ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΝΤΑΒΕΛΗ, ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ "ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ" ΣΤΗ ΣΧΙΣΜΗ ΣΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΔΡΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΛΙΑ ΜΕ 4 ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ.

ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΑΡΦΑΛΩΘΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΟΥΝ ΟΙ ΦΩΛΙΕΣ (ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΝΗΛΗΚΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΤΗΝΩΝ,ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ,ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ). ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΙ.
Ant
Posts: 89
Joined: 07 Feb 2008 12:20

Post by Ant »

Καλό είναι με το που διαπιστώνει κάποιος την ύπαρξη φωλιάς να τοποθετεί απ'ευθείας ένα αντίστοιχο προειδοποιητικό μύνημα κάτω από την εκάστοτε διαδρομή.
xrise
Posts: 79
Joined: 09 Dec 2007 18:25
Location: Athens

Post by xrise »

Αποψή μου είναι ότι προειδοποιητικό σήμα μπεί, ιδιαίτερα στον Νταβέλη να μην είναι ορατό σε μη αναρριχητικό μάτι. Ιδιαίτερα στον Δούρειο Ίππο μπορεί να μπεί πάνω από το τσιμέντο. Αλλιώς ενα σήμα μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά, ιδιαίτερα απο διάφορους περίεργους τύπους που έχω συναντήσει εκεί με 4χ4, στερεοφωνικά, φακούς και πολλή περιέργεια.

Μια άλλη διαδρομή που έχει συνήθως φωλιά είναι η Ληστεία, αλλά φέτος ειναι καθαρή. Επίσης στο Νταμάρι, στην πρώην στέγη Αλιγιάννη έχει φωλία με κιρκινέζια. Υποθέτω οτι θα ενοχλούνται απο τις δεξιές διαδρομές.

Κάλο θα ήταν στον πίνακα αθλητικών διαδρομών του site να υπάρχει μια στήλη με παρατηρήσεις όπου κάθε διαδρομή με φωλιά να έχει μια προειδοποίηση. Admin? Στον Νταβέλη δεν υπάρχουν πάνω απο 5 διαδρομές που επηρεάζονται και έτσι κι αλλίως τα μικρά γεράκια φεύγουν απο την φωλιά περί τα τέλη Μαίου.

Φιλικά,

Χρήστος Ευαγγελίδης
User avatar
Admin
Site Admin
Posts: 402
Joined: 17 Apr 2006 21:35

Post by Admin »

xrise wrote:Κάλο θα ήταν στον πίνακα αθλητικών διαδρομών του site να υπάρχει μια στήλη με παρατηρήσεις όπου κάθε διαδρομή με φωλιά να έχει μια προειδοποίηση. Admin?
Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε στη σελίδα της αθλητικής αναρρίχησης αναφορά για φωλιές. Τέτοιες πληροφορίες, οι οποίες είναι πολύ περιορισμένης διάρκειας αφού οι φωλιές διαρκούν το πολύ ένα μήνα, μπορούν να ανακοινώνονται από εσάς εδώ στο forum.
xrise
Posts: 79
Joined: 09 Dec 2007 18:25
Location: Athens

Post by xrise »

Όπως νομίζεις...
Ένα παράδειγμα απο το ROCKFAX database του Portland, UK.
To απαγορευτικό σήμα πάνω δεξιά είναι για bird nesting.

http://www.rockfax.com/databases/result ... tml?id=271
petro.y.x
Posts: 19
Joined: 03 Apr 2008 17:53
Location: on the rocks

Re: ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΥΛΑΚΙΑ?!

Post by petro.y.x »

kayak wrote:ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΑΡΦΑΛΩΘΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΟΥΝ ΟΙ ΦΩΛΙΕΣ (ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΝΗΛΗΚΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΤΗΝΩΝ,ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ,ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ). ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΙ.
Λοιπόν Καγιάκ, έστειλα το απόσπασμα της συζήτησης παραπάνω, στον ορνιθο-σύντροφο φίλο μας, και απάντησε τα παρακάτω:

Η κουβέντα γύρω από τα (βραχο-)κιρκίνεζα που μου έστειλες ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Παρουσιάζεται ανάγλυφα το πρόβλημα και οι πιθανές λύσεις του. Διέκρινα αρκετό και ειλικρινές ενδιαφέρον, όμως δεν ξέρω αν αυτό φτάνει. <deleted > Για την ώρα εύχομαι μόνο, οι ευαίσθητοι να αποτελούν πλειοψηφία. <deleted>

Πληροφορίες, πότε πρωτοπετάνε τα βραχοκιρκίνεζα κτλ:
γέννηση αργά τον Μάρτιο,
εκκόλαψη 27-29 ημέρες,
πρώτη πτήση στις 27-39 ημ.

Δ.
nioniakis
Posts: 179
Joined: 25 Oct 2006 17:01
Location: Κυθηρα
Contact:

Post by nioniakis »

σχετικα με τα πουλια και τις φωλιες τους ειχα διαβασει παλια (σε αμερικανικο περιοδικο)οτι οι πλακετες ιδιως ενοχλουσαν τα πουλια που ειχαν τις φωλιες τους απο προηγουμενα χρονια λογω τιης λαμψης οταν επεφτε ο ηλιος πανω τους.ετσι τις χρωματιζαν με το αντιστοιχο χρωμα του βραχου.η ροκλαντ εχει τετοιες πλακετες βαμενες με ηλεκτροστατικη βαφη και σε μια πλουσια γκαμα χρωματων,(και σε φυσικη...) :)
Planar
Posts: 365
Joined: 30 Mar 2007 14:28
Location: Maganopigado
Contact:

Σέσι-Μουζαχετίν

Post by Planar »

19 Μάιου 2008 – Έχουμε γεννητούρια και στη διαδρομή Μουζαχετίν στο Σεσι . Υπάρχει φωλιά κιρκινεζιού με μικρά. Όπως απέχετε και από αυτή παρακαλώ.
yannis-x
Posts: 26
Joined: 09 Jan 2008 12:45
Location: Athens

Post by yannis-x »

Χθες στο Καράβι άκουσα κάποια μικρά σε μία τρύπα στην 6Α. Μάλλον είναι σωστό να αποφεύγουμε τις 6, 6Α και 7. Έτσι κι αλλιώς "ελευθερώθηκαν" οι 4 και 5 από τους προηγούμενους καταληψίες!

Αρχές Ιουνίου το Καράβι θα είναι και πάλι δικό μας! :-)
Go climb yourself ρε...
Planar
Posts: 365
Joined: 30 Mar 2007 14:28
Location: Maganopigado
Contact:

Post by Planar »

17 Ιουνιου 2008. Αναφέρθηκαν γερακάκια και στη διαδρομή "Λουλουκος" στο Βραχόκηπο. Ας τους δώσουμε 2-3 εβδομάδες. Συντομα θα ειναι ετοιμα για την πρώτη πτηση
Ειναι ευχάριστο παντως να βλέπουμε τετοιου είδους καταληψιές στα βράχυα ; :)
dimspar
Posts: 112
Joined: 21 Jun 2008 17:59
Location: Penteli

Post by dimspar »

Yparxei folia sth mavrosouvala sth diadromh hello.kalo einai na thn apofeygoume.
dimspar
Posts: 112
Joined: 21 Jun 2008 17:59
Location: Penteli

Re: Ο επισκεπτης της ανοιξης

Post by dimspar »

Η κλασσικος επισκεπτης της 5 στο Καραβι ειναι παλι εδω.
Επισης στο πεδιο Κολωνες-Αχαρνεις βρεθηκε φιδακι(σαιτα) να πινει νερο στην τρυπα κατω απο τη στεγη της Ζαχιρ.
tirol
Posts: 34
Joined: 25 Nov 2011 00:28

Re: Ο επισκεπτης της ανοιξης

Post by tirol »

Αχαρνείς έχει χαθεί αυτή η μικρούλα και την ψάχνει η οικογένεια της. Μήπως την πήρε κάποιος?
Attachments
20231001_162416 (1).jpg
20231001_162416 (1).jpg (1.41 MiB) Viewed 115 times
Post Reply