Ιερά οδός ή λατσουδορεμα

Πληροφορίες, εντυπώσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις αθλητικές διαδρομές
Post Reply
jimbean
Posts: 6
Joined: 19 Jun 2019 00:41

Ιερά οδός ή λατσουδορεμα

Post by jimbean »

Βρέθηκα το Σαββατοκύριακο στην Ιερά οδό για σκαρφαλώμα σαν επισκέπτης για δεύτερη φορά. Την προηγούμενη φορά ήταν πριν από τις πρόσφατες φωτιές και ειμασταν δεν ειμασταν 5 σχοινοσυντροφιες, αυτή τη φορά όπως και πριν κάνα 2 μήνες (που βρέθηκα πάλι σαν επισκέπτης στην Αθήνα ) στην Μερέντα μετρούσες σχεδόν μια σχοινοσυντροφια για κάθε διαδρομή.

Αυτό που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ιδιαίτερα στη ιερά οδό είναι πως ακόμα και αναρριχητές που φαίνεται ότι έχουν σκαρφαλώσει καιρό στα βράχια δείχνουν είτε να μη γνωρίζουν είτε να αγνοούν βασικούς άγραφους κανόνες καλής συμπεριφοράς, ευγένειας αλλά και ασφάλειας.

-Πράγματα αφημένα κάτω από τις διαδρομές ενώ οι ιδιοκτήτες βρίσκονταν 10 διαδρομές πιο εκεί.
-Σκυλάκια χωρίς λουρί να τριγυρνούν ανάμεσα από τους αναρριχητές.
-Αναρριχητές να σκαρφαλώνουν δίπλα ο ένας στον άλλο σε διαδρομές που μοιράζονται πιασίματα αγνοώντας αν η πτώση τους θα καταλήξει πάνω τους .
-Τοπ ροπ με αναρριχητές να περνάνε μέσα από το σκοινί...να μπλέκονται και να συνεχίζουν μετα από παρότρυνση του "έμπειρου" ασφαλιστή.
-Camping κάτω από μια διαδρομή με όλη την παρέα 8 ατόμων να την δοκιμάζει αρκετές φορές ακόμα και αν ξεκάθαρα κάποια άτομα δεν μπορούν (ούτε έχουν τις τεχνικές γνώσεις)να περάσουν το εισαγωγικό κομμάτι και να φτασουν στο crux πόσο μάλλον στο ρελέ. Ακόμα και όταν κάποιος τους ρώτησε ευγενικά αν θα μπορούσε να δοκιμάσει γιατί είναι το project του δεν συγκινήθηκαν και συνέχιζαν.

Τέλος κάποια στιγμή αφού ευγενικά ρωτήσαμε την παρέα δίπλα μας που είχε "κατασκηνώσει" (κυριολεκτικά) κάτω από τις διαδρομές αν μπορούμε να μπούμε σε μια διαδρομή, παίρνοντας μια αγενή απάντηση τύπου "κάντε ότι θέλετε" ούτε νοιάστηκαν να μαζέψουν τα πράγματα τους μπροστά από τη διαδρομή και όταν κατέβασαν το σκοινί τους κατάφεραν με μαγικό τρόπο να το περάσουν κάτω από το δικό μας (ενώ σκαρφαλώναμε) και να το μπλέξουν αναγκάζοντας μας να σταματήσουμε να κατέβουμε από τη διαδρομή και να πρέπει να λύσουμε το δικό μας σκοινί γιατί αυτοί αδυνατούσαν να λύσουν το δικό τους για κάποιο περίεργο λόγο.

Οκ δεν είμαστε περίεργοι όλο το παραπάνω μπορεί να συμβεί δεν είναι αυτό το πρόβλημα, το θέμα ήταν η αντιμετώπιση που είχαν στην κατάσταση γέλια και άγνοια αλλά και αγένεια του τύπου δεν τρέχει τίποτα που σε ενοχλώ.

Και γενικώς αυτό είναι που αποκομίσαμε από τους αναρριχητές στο πεδίο σε ένα μεγάλο ποσοστό: μια έπαρση, μια αγένεια, μια άγνοια γενικώς ως το πώς συμπεριφερόμαστε στον δίπλα μας και γενικώς μια συμπεριφορά ότι μας ανοίκει το πεδίο.
Ο βασικός λόγος που γράφω ειναι γιατί ξέρω ότι μερικοί από εσάς που βρεθήκατε στην Ιερά οδό θα τα διαβάσετε, λοιπόν όταν έρχεστε το καλοκαίρι προς τα μέρη μας:
- σας αρέσει που σας δίνουμε προτεραιότητα επισκέπτη να μπείτε στα project μας.
- σας αρέσει που καθαρίζουμε τα πιασίματα πριν κατέβουμε
-σας αρέσει που μαζεύουμε τα πράγματα μας για να σας διευκολύνουμε να σκαρφαλώσετε
-σας αρέσει που σας καθοδηγούμε γενικώς δείχνοντας σας το πεδίο και τις διαδρομές.
-σας αρέσει τέλος που σας συμπεριφερόμαστε με ευγένεια και σας κάνουμε να νιώθετε σαν το σπίτι σας
Κάντε λοιπόν και σεις το ίδιο είναι τόσο απλό
t-rex
Posts: 140
Joined: 10 Sep 2013 22:33

Re: Ιερά οδός ή λατσουδορεμα

Post by t-rex »

Αγαπητέ φίλε, δραττομε τις ευκαιρίας για να γράψω δυο ακόμα λέξεις.
Αρχικά να σου πω ότι εγώ δεν ήμουν εκεί αλλά είναι ΣΑΝ να ήμουν.
Η αντιμετώπιση αυτη δεν ειναι κάτι το οποίο ανήκει στη σφαίρα τις φαντασίας ουτε στην εξαίρεση του απλά έτυχε.
Η κατάσταση αυτή ειναι κατά βάση ο κανόνας ειδικά όταν υπάρχει κίνηση στο πεδίο.
Στα πλαίσια του "ήρθα να περάσω καλά, δικα σου ειναι τα βράχια" κλπ κλπ. η κατασταση ειναι ακριβώς αυτή.

Κάνεις δεν υπολογίζει κανέναν δυστυχώς στερούμαστε βασικών κοινωνικών δεξιοτήτων.
dimspar
Posts: 112
Joined: 21 Jun 2008 17:59
Location: Penteli

Re: Ιερά οδός ή λατσουδορεμα

Post by dimspar »

Αγαπητέ Jimbean. Νομίζω εξέφρασες εξαιρετικά το τι συμβαίνει στα pop πεδία της Αθήνας αλλα και όχι μόνο. Δυστυχώς είναι μια κατάσταση που πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει, κάτι το οποίο οδηγεί εμάς τους "περίεργους" να τα αποφεύγουμε. Πραγματικά θα είχε ενδιαφέρον να υπήρχε μια πρωτοβουλία απο την ΕΟΟΑ, να αφιερώσει λίγο χρόνο δημιουργώντας κάποιες οδηγίες καλής συμπεριφοράς σε αναρριχητικα πεδία. Αν μη τι άλλο, η sport αναρρίχηση είναι τόσο σημαντική γι αυτή, που μέχρι και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της έφτιαξε...Οσον αφορά τις διαδρομές που είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη και καταλήγει να είναι επικίνδυνο το σκαρφαλωμα 2 αναρριχητών την ίδια στιγμή, αυτο οφείλεται στο quantity over quality που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην sport αναρρίχηση, το οποίο εκτός απο επικίνδυνο είναι και πολύ εκνευριστικό σε καταστάσεις onsight που είσαι σε ένα συνεχή προβληματισμό αν είσαι στη διαδρομή σου ή βγήκες εξω απο αυτή. Τελειώνοντας λες "Κάντε λοιπόν και σεις το ίδιο είναι τόσο απλό".
Δυστυχώς τα απλά και αυτονόητα πράγματα είναι και τα πιο δύσκολα μερικές φορές.
Post Reply