ΚΟΣΤΟΣ ΣΧΟΛΩΝ

Ερωτήσεις, απαντήσεις και τοποθετήσεις για την ορειβατική εκπαίδευση
voutiros
Posts: 368
Joined: 19 Apr 2006 16:40

ΚΟΣΤΟΣ ΣΧΟΛΩΝ

Post by voutiros »

Παράκληση προς τους φίλους εκπ/τές και όλους όσους διοργανώνουν σχολές: παιδιά έχουμε οικονομική κρίση, κρατήστε το κόστος χαμηλό, εκτός και αν θέλετε να κάνετε μόνο σε αυτούς που τους περισεύουν...

ΓΒ
Nektarios79
Posts: 51
Joined: 08 Nov 2007 12:27
Location: Athens

Post by Nektarios79 »

Πολύ εύστοχη παρατήρηση Γιώργο, πραγματικά πιστεύω ότι είναι πολύς ο κόσμος που ενδιαφέρεται αλλά δεν μπορεί...
Ναι μεν αλλά...

Πρόσφατα μάλιστα σε μία συνομιλία με ένα άτομο που ενδιαφέρεται για σχολή αρχαρίων μου είπε ότι τον ενδιαφέρει πολύ γιατί θέλει να πηγαίνει με ασφάλεια στο βουνό αλλά αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά! Μάλλον θα κάνει οικονομία κανένα χρόνο και θα παρακολουθήσει την σχολή του χρόνου! Και προσοχή μιλάω για άτομο στα 28 περίπου ούτε καν συζήτηση για πιτσιρικάδες... με ότι και αν σημαίνει αυτό για το μέλλον!

Παρ' όλα αυτά ο άνθρωπος αυτός θα συνεχίσει να πηγαίνει στο βουνό αφού του αρέσει έστω και χωρίς γνώσεις που θα του πρόσφεραν μία σχετική ασφάλεια και για την ακρίβεια μόνος του αφού δεν έχει και παρέες που να ακολουθούν... τα υπόλοιπα είναι απλή λογική...
Dimitris
Posts: 662
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Μα καλά, δεν τόχετε καταλάβει ακόμη ότι ζούμε σε μια ελεύθερη, παγκοσμιοποιημένη αγορά; Και ότι μέρος της αγοράς είναι πλέον και οι σχολές; Ότι ισχύει και εκεί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης; Ότι μόνο προσωπικές προτροπές όπως αυτή του Γιώργου μπορούν να γίνονται πλέον και όποιος είναι καλό παιδί θα τον ακούσει; Άλλωστε οι προτροπές πρέπει πλέον να απευθύνονται στους επαγγελματίες, όχι στους συλλόγους που, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν χάσει τον έλεγχο και την ευθύνη των σχολών, απλά βάζουν τη σφραγίδα τους. Ευτυχώς οι σχολές των στελεχών είναι υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδίας, για πόσο όμως ακόμη;
User avatar
kayak
Posts: 163
Joined: 14 Nov 2007 08:41

Post by kayak »

Από πρόσφατη κουβέντα με συνάδελφο ειπώθηκε πως παρ'όλο που οι σχολές μπορούν να πραγματοποιηθούν και με μικρότερο κόστος, χάνουν σε κύρος (απέναντι σε άλλες) αν είναι φθηνές (δηλ. φθηνό=φθηνιάρικο?)!
Μήπως είμαστε "λίγο" αντιφατικοί?
vmargaritis
Posts: 29
Joined: 07 Aug 2006 18:47

Post by vmargaritis »

Δημήτρη καλησπέρα

πέρα από τις προτροπές του Γιώργου ή κάθε άλλου ενδιαφερόμενου, θα πρέπει η ίδια η ομοσπονδία να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να λάβει δραστικά μέτρα για τη συγκράτηση του κόστους, αφού η ορειβατική εκπαίδευση δεν θα πρέπει να ορίζεται ως «καπιταλιστικό αγαθό».

Δυστυχώς, στο στάδιο ανάπτυξης που βρισκόμαστε θα πρέπει να εξεταστούν «προστατευτικές» ενέργειες εωσότου «ωριμάσει» η αγορά και συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού είτε καθιερώσουν τους «δυνατούς» ή αποδώσουν τη δυνατότητα επιλογής στους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Στην υπάρχουσα κατάσταση το κόστος εκπαίδευσης είναι απαγορευτικά υψηλό αν αναλογιστεί κανείς το πλήθος των επιπέδων και τις διακρίσεις των αντικειμένων για τη πλήρη συμμετοχή ενός νέου ατόμου σε πρωτοβάθμιο επίπεδο στο εκπαιδευτικό σύστημα της ΕΟΟΑ, (Σχολές αρχαρίων, Μέσου επιπέδου, προχωρημένων σε Αναρρίχησης βράχου- Χειμερινό βουνό και Ορειβατικού Σκι)

Συγκεκριμένα πέρα από το εν λόγω κόστος θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα κόστος ασφάλισης, το κόστος εγγραφής σε ορειβατικό σωματείο, οι μεταφορές, διαμονή, εξοπλισμός κλπ.

Ως εκ τούτου είναι σχεδόν αδύνατο να δούμε νέα άτομα να συμμετάσχουν στις αναγνωρισμένες σχολές της ΕΟΟΑ (όπως και συμβαίνει), ενώ πληθώρα αυτών είτε αναγκάζονται να επιλέξουν τη δράση μέσα από πίστες και τα χαμηλά βράχια ή την ανάληψη ρίσκου λόγω άγνοιας και μη εκπαίδευσης.

Για την εξασφάλιση της ευρέως συμμετοχής και τη διασφάλιση της μη οικονομικής διαλογής των μαθητών, θεωρώ ότι θα πρέπει είτε να υπάρξει παρεμβατική ρύθμιση από την ΕΟΟΑ στα δίδακτρα των σχολών, είτε χρηματοδότηση ευαίσθητων ηλικιακά ομάδων ή κατηγοριών από αυτή ή τους συλλόγους. Αυτό βέβαια, και σε συνδυασμό του ολοένα μειούμενου αριθμού αναγνωρισμένων εκπαιδευτών, που τείνει να οδηγήσει σε καθεστώτα ολιγοπωλίου, με συνέπειες την όλο και λιγότερη δυνατότητα επιλογής από πλευράς αποφασίζοντα (Σωματείο ή Εκπαιδευόμενου).

Ενδεικτικά αναφέρω την προτεινόμενη τιμή της σχολής του συλλόγου στον οποίο ανήκω, 530 ευρώ, αρκετά πιο ακριβή από σχολές αρχαρίων άλλων συλλόγων ή σχολές άλλων υπαίθριων δραστηριοτήτων που επωμίζονται κόστη πιστοποίησης σε διεθνείς φορείς, εξειδικευμένου εξοπλισμού, τοπικών μετακινήσεων, συγγραμμάτων κλπ (ιστιοπλοΐα, καταδύσεις, canyoning, parapente, kayak,…με πιστοποιήσεις ΠΟΙΑΘ, HATTA, BCU, PADI, RESCUE, …)
voutiros
Posts: 368
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Post by voutiros »

Ρε παιδιά δεν χρειάζονται πολλά για να κρατηθεί μια σχολή σε χαμηλό κόστος, μη τρελαθούμε.

Καταρχήν, το κύριο έξοδο είναι οι πληρωμές (μας) των εκπ/τών... Οι περισσότεροι από δαύτους ασχολούνται ημιερασιτεχνικά, δηλαδή δεν ζουν από αυτό, ε αυτοί ας κάνουν και μια μέρα τσάμπα ...

Από εκεί και πέρα, μαθαίνω ότι οι σχολές αρχαρίων έχουν πάει 450 ευρώ οι περισσσότερες, έχοντας παράλληλα αυξήσει και τις μέρες εκπαιδευσης από 10 σε 12 (6 σκ), ας κόψουν και αυτές ένα ΣΚ (2 ημέρες λιγότερα έξοδα), δεν καταλαβαίνω καθόλου τι το φοβερό περισσότερο έχουν να μάθουν οι αρχάριοι σε ένα ΣΚ, όταν η ύλη πια έχει μειωθεί τόσο (με τον νέο κανονισμό).

Επίσης, τα σωματεία ας επιδοτήσουν και λιγο τις σχολές τους αν δεν θέλουν να γκρινιάζουν για λειψιδρία (400-500 ευρώ φτάνουν για μια σχολή).
Λύσεις υπάρχουν...

'Οσον αφορά τώρα, αυτά που λέει ο Kayak για τις φθηνιάρικες σχολές, τι να πω αν ο άλλος είναι τόσο μαλάκας που να κρίνει μόνο από το κόστος, ας πηγαίνει να τα σκάει, τι θα γίνουν οι φίλοι μας ρε να πεθάνουν από την ασιτία, ας βγάλουν και αυτοί κανά φράγκο, άλλωστε, κρινοντας από το ποιόν των ατόμων που εισέρχονται τελευταία, οι περισσοτεροι στις δουλείες τους το ίδιο κάνουν.

Το θέμα πάντως ειναι οι άλλοι που ζουν χωρίς υπεραξίες και κουραφέξαλα και ιδιαίτερα οι νέοι, που τείνουν να εκλείψουν από τις σχολές μας πια, αυτοί με ενδιαφέρουν, γιατί από αυτούς βγαίνουν ορειβαταράδες, όχι από τους χορτασμένους...

ΓΒ
AlexHwaRang
Posts: 425
Joined: 01 Jul 2007 16:33

Post by AlexHwaRang »

Επειδή δεν πρόκειτε κανένας βαρύς 30άρης ή 28άρης να γίνει στα λίγα χρόνια που του μένουνε Steve House νομίζω ότι οι σύλλογοι, είτε μέσω ΕΟΟΑ και ΓΓΒ ή ΥΠΟΙΟΜΑΛ, είτε επειδή γουστάρουν πραγματικά να βγάλουν αξιόλογο κόσμο, να επιδοτούν με ένα καλό 50% τα δίδακτρα όσων είναι κάτω από 23 ή 25. Να μην πω καλύτερα για τα σχολεία. Με την επένδυση στην νέα γενιά φτιάχνεις ορειβάτες.
Ant
Posts: 89
Joined: 07 Feb 2008 12:20

Post by Ant »

Υπάρχουν καλές σχολές, με καλούς εκπαιδευτές και με πολύ χαμηλό κόστος - μην τρελαθούμε. Άκουσα οτι φέτος ο ΕΠΟΣ Φυλής θα κάνει αρχαρίων με 200 ευρώ για όσους είναι κάτω των 28..αυτοί πως το καταφέρνουν δηλαδή?

Και από την άλλη υπάρχουν και οι πιο ακριβοί "επαγγελματίες"..χτες πήγα να πάρω ένα ζευγάρι παπούτσια και ο τύπος προσπαθούσε να μου πουλήσει επί μισή ώρα σχολή βουνού...γιατί τα βουνά ειναι επικίνδυνα! μου γύρισε το μάτι! έλεος..
Planar
Posts: 365
Joined: 30 Mar 2007 14:28
Location: Maganopigado
Contact:

Post by Planar »

AlexHwaRang wrote:Επειδή δεν πρόκειτε κανένας βαρύς 30άρης ή 28άρης να γίνει στα λίγα χρόνια που του μένουνε Steve House
Φτου ρε πουστη δε προλαβαινω δηλαδη; :lol:

Planar ο βαρυς

(ακου στα λιγα χρονια που του μένουνε!!) :oops:
Dimitris
Posts: 662
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Εσένα Planar κάτι σου μένει. Εγώ τάφαγα τα ψωμιά μου πριν πολλά πολλά χρόνια...
AlexHwaRang
Posts: 425
Joined: 01 Jul 2007 16:33

Post by AlexHwaRang »

Μάγκες μην σας πέρνει από κάτω. Ο Μπονάτι άνοιγε διαδρομές στην Παταγονία μέχρι τα 70φεύγα του και ο Μιχαϊλίδης ξεκίνησε την αναρρίχηση στα 30 του. Το μπορώ είναι άρρηκτα συνεδεμένο με το θέλω.

Εμπρός περήφανα γηρατιά. :lol:
voutiros
Posts: 368
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Post by voutiros »

Ο Μπονάτι τα παράτησε πριν κλείσει τα 35 Alex...
giatroulis
Posts: 32
Joined: 22 Aug 2007 13:38
Location: EPOS FILIS - Chasia
Contact:

Post by giatroulis »

Ant wrote:. Άκουσα οτι φέτος ο ΕΠΟΣ Φυλής θα κάνει αρχαρίων με 200 ευρώ για όσους είναι κάτω των 28..αυτοί πως το καταφέρνουν δηλαδή?
.
Φίλε Ant (αν και δεν ξέρω ποιος είσαι),
όντως κάνουμε σχολή χειμερινού βουνού σε αυτό το κόστος και σχολή αναρρίχησης με 225 ευρώ φέτος, για όσους είναι μέχρι και 28 ετών... αλλά διπλάσιο κόστος για τους μεγαλύτερους (δηλαδή κάναμε το 50% που λέει ο Άλεξ).
Ακόμα κι έτσι, κουβεντιάζοντας με φίλους, αλλά και από γραφόμενα στο oreibasia.gr όπου δημοσιεύσαμε αγγελία για τη σχολή, παρά το ότι εξήγησα το σκεπτικό, από κάποιους θεωρείται άδική μεταχείριση.
Το σκεπτικό είναι το εξής συνοπτικά: η Σχολή έχει κάποιο κόστος το οποίο επωμίζονται οι εκπαιδευόμενοι και ο διοργανωτής Σύλλογος. Στην κάλυψή του κόστους αποσκοπούν τα δίδακτρα. Δεν μπορούν να έχουν τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες ένας άνθρωπος που μόλις τέλειωσε τις σπουδές του, απολύθηκε από φαντάρος και τώρα ξεκινά μια δουλειά ή ένας 20άρης φοιτητής που τον στηρίζει η οικογένειά του, με εκείνον που είναι 30,35 ή 40 χρονών και εργάζεται κάποια χρόνια.
Από την άλλη, ξέρουμε ότι οι Σχολές έχουν γίνει λίγο προϊόν μάρκετινγκ. Αυτό προάγει ενδεχομένως το επίπεδο διοργάνωσής τους Όμως, έτσι αντιμετωπίζονται και από τους μαθητές και απόφοιτους. Τελικά, οι περισσότεροι δεν ενσωματώνονται ποτέ στο σύλλογο που παρείχε τη σχολή, αλλά χάνονται και δεν ανατροφοδοτούν ούτε το θεσμό των σχολών ούτε του συλλόγου. Θεωρούν ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο και την αγορά του προϊόντος, έλήξε και η συναλλαγή...
Τελοσπάντων, πολλά μπορούμε να πούμε, αλλά ως μέλη συλλόγων ας σκεφτούμε τουλάχιστο, συλλογικά. Όλη η υπόλοιπη καθημερινότητά μας είναι ατομικοκεντρική και εξ ιδίων δεν κρίνονται πάντα τα αλλότρια.
Δεν μπορούμε να θέλουμε και σχολές αξιώσεων, και άρτιους εκπαιδευτές, και την προβλεπόμενη αναλογία ανά εκπαιδευόμενους (καλύτερα να μην αναφέρω παραδείγματα που έχω δει) και ικανοποιητικά αμειβόμενους εκπαιδευτές, και χαμηλά δίδακτρα για όλους τους εκπαιδευόμενους και όλες τις δεδομένες παροχές του συλλόγου (π.χ. υλικά, ασφάλιστήριο ζωής) και να έρχονται πιτσιρικάδες στις σχολές και να επενδύσουμε στους νεότερους.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να καταφέρουμε το μέγιστο δυνατό από τα παραπάνω.
Θέληση, ευελιξία, καλοπροαίρετη διάθεση και κατανόηση του κοινού σκοπού χρειάζονται...Από όλους μας.

Κάποιοι προβληματισμοί από τη μεριά ενός διοργανωτή που κάποτε ήταν από τη μεριά του συμμετέχοντα.
"Κρυφή μου ελπίδα στα βουνά καλημερίζω την ηχώ σου"
Aνδρέας Εμπειρίκος
AlexHwaRang
Posts: 425
Joined: 01 Jul 2007 16:33

Post by AlexHwaRang »

Πραγματικά τότε μένουν λίγα χρόνια.

Συμφωνα με Μαρτζουκου Ιστορίες ανεπισημα σκαρφάλωνε στην Παταγονία το 87 (άρα ετών 57 και οχι 70φεύγα).

Ζητω ο γιατρος της Χασιας.
Ant
Posts: 89
Joined: 07 Feb 2008 12:20

Post by Ant »

Μπράβο στον ΕΠΟΣ λοιπον. Δεν το βρίσκω άδικο...αν είσαι 29 πιθανότατα θα βρίσκεσαι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τον 22αρη...(άσε που έχεις γεράσει κι όλας, τι τα θες τα βουνα)

Τώρα για το καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης στις ακριβές και trendy σχολές εγώ θα αμφιβάλλω!
Dimitris
Posts: 662
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Φίλε giatroulis είμαι σίγουρος ότι αν οι σύλλογοι έβγαζαν το κοστολόγιο των σχολών στον άερα, θα έπεφτε πολύ πολύ γέλιο (ή και κλάμα αν θέλεις), γιατί:
- Οι συμμετέχοντες βάζουν όλα τα δικά τους έξοδα μετακίνησης και διαμονής ενώ οι περισσότεροι διαθέτουν και δικά τους υλικά.
- Τα προσφερόμενα υλικά (κράνη, σχοινιά) χρησιμοποιούνται τουλάχιστον για 10 χρόνια και επιστρέφουν το κόστος τους με το παραπάνω, αν και πολλά από αυτά είναι προσφορά μαγαζιών με τα οποία οι σύλλογοι συνεργάζονται προκειμένου να στείλουν εκεί τους μαθητές.
- Οι σύλλογοι είναι ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΙ οργανισμοί άρα δεν θα πρέπει να εμφανίζουν κέρδη.
- Οι εκπαιδευτές είναι ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ και δεν πρέπει να αμοίβονται, αλλά να αποζημιώνονται για τα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους. Αλήθεια, τι σημαίνει "ικανοποιητικά αμειβόμενοι εκπαιδευτές" και πόσοι κόβουν αποδείξεις για τις αμοιβές τους;

Μήπως ενοχλούν αυτά που λέω; Λυπάμαι, αλλά αυτά πιστεύω. Αν τώρα οι σύλλογοι είναι κερδοσκοπικοί (ή και επενδυτικοί λόγω των ημερών) οργανισμοί και οι εκπαιδευτές επαγγελματίες, πρέπει να μας το πουν ευθαρσώς, να αλλάξουν τα καταστατικά τους, να διατηρούν βιβλία στην εφορία (ΑΕ, ΕΠΕ, κλπ) και να μας το ανακοινώσει η ΕΟΟΑ. Αν όχι, ο κάθε μαθητής (ασχέτως ηλικίας, φύλλου, χρώματος, καταγωγής) θα έπρεπε να πληρώνει για συμμετοχή σε μια σχολή:
- Συνδρομή στο σύλλογο για να γίνει μέλος του
- Το μερίδιο των εξόδων που του αναλογεί για την απόσβεση των προσφερόμενων υλικών
- Το μερίδιο των εξόδων που του αναλογεί για την διαμονή και μετακίνηση των εκπαιδευτών
Τα υπόλοιπα έξοδά του θα είναι τα προσωπικά του υλικά, οι μπριζόλες του και οι μπύρες του... Αν τώρα κανείς εκπαιδευτής δεν γουστάρει να συμμετέχει τσάμπα, ας κάτσει σπίτι του και ας σταματήσει η ΕΟΟΑ να κάνει σχολές εκπαιδευτών.
OFIS
Posts: 206
Joined: 26 Apr 2006 09:44

Post by OFIS »

Πόσο σωστά τα λες Δημήτρη...Πάνε 10 χρόνια από τότε που-ως πρωτοετής φοιτητής-έκανα την πρώτη μου σχολή χειμερινού βουνού.Δίδακτρα,μεταφορικά,καταφύγια,εξοπλισμός:ΞΕΠΑΡΑΔΙΑΣΜΑ!!!Ακολούθησαν 3 χρόνια οικονομίες,γιά να καταφέρω να πάω και σε Αλπινιστικό κέντρο(παραλίγο να ξεμείνω απένταρος σην Ανκόνα τότε:).Σκαρφάλωμα όλα αυτά τα χρόνια;Μόνο με μαθήματα και υποδείξεις από πιό έμπειρους φίλους...Γιά σχολή ούτε λόγος,αυτήν την έκανα όταν ξεκίνησα να δουλεύω κανονικα,χρόνια αργότερα.Αν εξαιρέσουμε την απλή αγνή "χορταράδικη" πεζοπορία,που απαιτεί ελάχιστο βασικό εξοπλισμό,τότε,πραγματικά,οι υπόλοιπες δραστηριότητες βουνού(αναρρίχηση-χειμερινό-ορειβατικό σκι) αποτελούν άπιαστο-πολλές φορές-όνειρο γιά την πλειονότητα των πιτσιρικάδων.Όλα,βέβαια,είναι και θέμα προτεραιοτήτων(αυτό ισχύει και γιά τους νέους,αλλά και γιά την ομοσπονδία και τους συλλόγους).Προς το παρόν,ας βολευτούμε με τους 40άρηδες γιάπηδες μαθητές του σαββατοκύριακου,με τον εξοπλισμό των 2000ευρώ...
Planar
Posts: 365
Joined: 30 Mar 2007 14:28
Location: Maganopigado
Contact:

Post by Planar »

Νταξει παιδια παντως υπαρχει και το μαλλινο παντελονακι του αγγλικου στρατου (circa 1940) απο το Μοναστηρακι, το αντιανεμικο απο το γηπεδο και τα γαντια απο το περίπτερο στην Ομόνοια. Δεν θα πας στο Eiger, στα Βαρδουσια θα πας :)
Εδω διαβαζαμε Διαφορικες στο πουλμαν προκειμενου να μη χασουμε εκδρομη, τα 200 ευρω θα μας σταματησουν; :D
Μη μασατε ρε

Κατα ατα αλλα συμφωνω με τους προλαλησαντες
voutiros
Posts: 368
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Post by voutiros »

Τα καλύτερα τα είπε ο γιατρός... δεν μπορούμε να τα θέλουμε όλα από μια σχολή... και αν είναι Δημήτρη να γίνεται ερασιτεχνικά, ερασιτεχνικό θα είναι και το επίπεδο της. Η εμπειρία στο παρελθόν αυτο έδειξε. Από την άλλη πια παιδιά έει αλλάξει ο κόσμος, οι πιτσιρικάδες που λέτε πάνε Τσούλκα και όχι ΕΟΣ και αν αμφιβάλετε πάτε καμια βόλτα στη νέα σουπερ πίστα του...

ΓΒ
voutiros
Posts: 368
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Post by voutiros »

Οποτε... giatruli αν θέλεις πιτσιρικάδες, φτιάξε καμιά πίστα στη Χασιά, οι Αρβανίτες έχουν λέφτα... Κάτι ανάλογο νομίζω ότι πρέπει να κάνουν και όλοι οι σύλλογοι που θέλουν να επενδύσουν στο μέλλον. Αυτή νομίζω είναι η μόνη λύση για την νεολαία. Μπορεί να μην είναι και τόσο ορειβατική, πάντως είναι ενα ισχυρό κίνητρο για την νεολαία το γυμναστήριο - πίστα... Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γίνεται...


ΓΒ
Post Reply