Yosemite

Πληροφορίες, εντυπώσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις διαδρομές βουνού
Post Reply
voutiros
Posts: 368
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Yosemite

Post by voutiros »

Αρκετά με τις 'χαμένες' του Υμητού (!) και τα τέτοια...
Δείτε λίγη πραγματική αναρρίχηση στο http://picasaweb.google.com/Doribex/Valley# από το φίλο μας τον Πάνο Αθανασιάδη που μέσα σε τρεις μέρες σκαρφάλωσε Nose και ΒΔ Half Dome με ένα 19 χρονο Αμερικάνο πιτσιρικά. Και για τους δυο ήταν η πρώτη ουσιαστικά φορά στην κοιλάδα.
Αναμφισβήτητα η καλύτερη προσπάθεια από Ελληνα αναρριχητή στο Yosemite!

ΓΒ
GRAPAS
Posts: 2
Joined: 27 Mar 2009 11:23

Post by GRAPAS »

ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ....ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΘΕΣΗ

ΜΠΡΑΒΟ...

ΑΓ
Planar
Posts: 365
Joined: 30 Mar 2007 14:28
Location: Maganopigado
Contact:

Re: Yosemite

Post by Planar »

voutiros wrote: μέσα σε τρεις μέρες σκαρφάλωσε Nose και ΒΔ Half Dome ΓΒ
Ρε συ Βου, σιγουρα εννοείς αυτο που γράφεις; Η επαναληψη αυτων των διαδρομών ειναι ουτως η αλλως εντυπωσιακή για τα ελληνικά δεδομένα αλλα και τις δυο μεσα σε τρεις μέρες ειναί κατι παραπάνω...

Μπράβο σε καθε περιπτωση
voutiros
Posts: 368
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Post by voutiros »

συνολικό σκαρφάλωμα με 2 μπιβι και 1 μερα ξεκούρασης μεταξύ τους...
voutiros
Posts: 368
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Post by voutiros »

Ε...ενταξει καμιά φορά υπερβαλλουμε από ενθουσιασμό...
Και για να είμαστε δίκαιοι υπήρξαν και άλλες πολύ καλές παρουσίες ελλήνων στην κοιλάδα πχ Αντωνόπουλος 2003 (Nose με ένα μπιβουακ και zodiac σολο!).
Planar
Posts: 365
Joined: 30 Mar 2007 14:28
Location: Maganopigado
Contact:

Post by Planar »

δικαιολογημενος ο ενθουσιασμος
μπράβο- φοβερη προσπάθεια

και μιας που μιλαμε για προσπάθειες μου κανει εντυπωσει που δεν εχει αναφερθει καθολου αυτό:

http://raghshur6089m.blogspot.com/

Μαλλον του αξιζει ενα topic μονο του αλλα θα το στειλω οταν ολοκληρωθει το blog
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Post by Ibex »

Ώπα παιδιά, έχει γίνει κάποια παρεξήγηση εδώ πέρα. Αρχής γενομένης από τον φίλο μας τον Γ.Β. Θες κάτι ενδεχομένως αόριστο στις λεζάντες των φωτογραφιών ή -πιθανότερα- οι "μεγάλες προσδοκίες" του δάσκαλου για τους πρώην μαθητές του οδήγησαν σε μοιραίες παρερμηνείες.

Ο Αθανασιάδης δεν σκαρφάλωσε την Nose και την NW του Half Dome σε τρεις μέρες. Με τον Taylor σκαρφαλώσαμε την Nose με δύο μπιβουάκ και την NW του Half Dome με ένα. Με άλλα λόγια δεν κάναμε τίποτα άξιο λόγου, απλά τραβιόμασταν από τις ασφάλειες μέσα στην ζέστη. Είχε φάση πάντως και μάθαμε πως να τραβάμε τη "γουρούνα". Άσε που είχε και ωραία θέα από εκεί πάνω.

Πάνος
Last edited by Ibex on 25 Jun 2010 12:02, edited 5 times in total.
voutiros
Posts: 368
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Post by voutiros »

Ok Πάνο κατάλαβα...

Ακυρο λοιπόν φίλοι το post...

Και για να μη νομίζετε ότι διασπέρνω ψευδείς ειδήσεις το παίρνω πίσω (ανάποδα):

"Αναμφισβήτητα η χειρότερη προσπάθεια από Έλληνα αναρριχητή στο Yosemite.
Δεν του ήταν και η πρώτη φορά στη κοιλάδα.
Με έναν 19 χρονο πιτσιρικά ο φίλος μας Πάνος Αθανασιάδης κατάφερε να σκαρφαλώσει τη NW Half Dome και Nose μέσα σε 4 ημέρες αναρρίχησης, χώρια τις προσβάσεις, επιστροφές, ξεκουράσεις. Στο http://picasaweb.google.com/Doribex/Valley# δείτε λίγη πραγματικά αργή αναρρίχηση, αν και στη θέση σας θα προτιμούσα να ασχολούμε με τις 'χαμένες του Υμητού'..."

Καλύτερα;

ΓΒ
Nektarios79
Posts: 51
Joined: 08 Nov 2007 12:27
Location: Athens

Post by Nektarios79 »

:lol: Ωραίος ο Βούτηρος! :D
Εγώ πάντως Πάνο εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια! Συγχαρητήρια!

Δεν ξέρω αν οι Αμερικάνοι τις κάνουν αυτές σε 4 ώρες και τις δύο, με το κεφάλι κάτω και χωρίς χέρια solo... Αλλά για τα Ελληνικά δεδομένα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες επαναλήψεις! Και μόνο που μας μεταφέρεις την εμπειρία σου και δίνεις και σε άλλους ιδέες και ερεθίσματα αρκεί!

Και μια ιδέα... :idea: Ελπίζω στο μέλλον να υπάρξει κομμάτι του Routes που θα αφορά το εξωτερικό και όποιος κάνει ένα ταξίδι να πηγαίνει να γράφει πληροφορίες εκεί έτσι ώστε κάποιος άλλος που θέλει να πάει στο ίδιο μέρος να μη ψάχνει να ανακαλύψει τον τροχό! ! !

Πιθανές πληροφορίες που σίγουρα ενδιαφέρουν μπορεί να είναι χάρτες της περιοχής, φωτογραφίες, καλύτερη εποχή, πεδία, βαθμολογίες, κόστος, καλή και οικονομική διαμονή, φαγητό, τρόποι μεταφοράς... Ότι δηλαδή μπορεί να ενδιαφέρει κάποιον που ταξιδεύει σε ένα άλλο μέρος του κόσμου ορειβατικού και αναρριχητικού ενδιαφέροντος! Δεν ξέρω αν η πρόταση μου πλατειάζει πολύ το routes αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι και άλλοι που θα θέλανε κάτι τέτοιο!
Ας μας πει την γνώμη του ο Admin...
Planar
Posts: 365
Joined: 30 Mar 2007 14:28
Location: Maganopigado
Contact:

Post by Planar »

Nektarios79 wrote:Και μια ιδέα... :idea: Ελπίζω στο μέλλον να υπάρξει κομμάτι του Routes που θα αφορά το εξωτερικό και όποιος κάνει ένα ταξίδι να πηγαίνει να γράφει πληροφορίες
Δεν ειμαι ο admin αλλα δεν νομιζω οτι το πρόβλημα ειναι η φιλοξενια στο routes αλλα το να βρεις καποιον που θα παει στο εξωτερικό και θα έχει ορεξη να γραψει πληροφορίες για τους αλλους οταν γυρίσει. Εδω βαριόμαστε να γράψουμε για το εσωτερικό. Ολο οι ιδιοι και οι ίδιοι γράφουν. Οι περισσότεροι απλα "πέρνουν"

Τελος παντων για να μην κανω hijack το θέμα να ξαναπώ και γω μπράβο στη χειρότερη προσπάθεια που εγινε ποτε στο yosemity :)
Παντως ρε βου μην απαξιώνεις τόσο τη χαμένη και τη καθε χαμενη του Υμηττού. Ολα σκαρφάλωμα είναι και όλα καλά είναι. One man’s hill is another man’s mountain. Το θέμα είναι να είσαι έξω και να ψάχνεσαι
Dimitris
Posts: 662
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Στο routes υπάρχει θέση για τέτοιες περιγραφές. Είναι τα Άρθρα. Ένα παράδειγμα παρόμοιο με αυτό που συζητάμε είναι το άρθρο "Buni Zom 2007 Expedition" του Ν. Κρούπη. Έχω ήδη ζητήσει από τον Πάνο να γράψει μια περιγραφή, αν ο ίδιος το θέλει και αν έχει χρόνο φυσικά. Όσον αφορά το "πως έγινε", ο Πάνος (που το στυλ του είναι εντελώς αντίθετο στο "άρμεγμα") ίσως το θεωρεί λίγο ή μικρό, εγώ όμως όπως κι εσείς το θεωρούμε αξιόλογο. Άλλωστε υπάρχουν πολλές δημοσιευμένες επαναλήψεις δύσκολων διαδρομών στο εξωτερικό, όπου δεν αναφέρεται τίποτα για "άρμεγμα" αν και έχει γίνει. Το στυλ αναρρίχησης αφορά τον καθένα προσωπικά, αλλά το σημαντικότερο σε αυτές τις περιγραφές είναι η γνώση που αποκομίζουν οι υπόλοιποι. Νομίζω πολλοί θα ήθελαν να μάθουν τι γίνεται σ' αυτή την κοιλάδα, αν είναι δηλαδή κάτι σαν τα Μετέωρα ή υπάρχει ένας σερίφης συνεχώς δίπλα σου για να δει αν γέμισες το "σακουλάκι" σου. Και οτιδήποτε άλλο θεωρεί κάποιος που έχει πάει ότι είναι καλό να το ξέρουν οι άλλοι. Εγώ θα ήθελα να μάθω τα πάντα: πως έφτασε εκεί, πως κόλλησε με τον πιτσιρικά, που έμεινε, πως αποφάσισε τι θα κάνει, πως ξεκίνησαν, που διανυκτέρευαν, πως γύρισαν. Όλα.
Planar
Posts: 365
Joined: 30 Mar 2007 14:28
Location: Maganopigado
Contact:

Post by Planar »

Dimitris wrote:Εγώ θα ήθελα να μάθω τα πάντα
Και η routespresso το ιδιο!!!!! :lol: :lol: :lol:
Dimitris
Posts: 662
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Εγώ πίστευα ότι η routespresso θα έδειχνε ενδιαφέρον αν στη θέση του 19χρονου πιτσιρικά ήταν καμιά 19χρονη φοιτήτρια και αν τα μπιβουάκ ήταν υπόπτως πολλά.
climber7
Posts: 7
Joined: 24 Aug 2006 10:03
Location: Thessaloniki

Post by climber7 »

Καταρχήν συγχαρητήρια.Μια απορία : Έχει και κάποιες φωτό με Scott Stowe και ένα ακόμη αναρριχητή στη Nose το 2008..Έίχε προηγηθεί προηγούμενη προσπάθεια ή είναι δεύτερη επανάληψη της διαδρομής??
voutiros
Posts: 368
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Post by voutiros »

Καταρχήν, συγνώμη για τη φασαρία και επίσης για την ανορθογραφία, μου έκατσε βαρύ "οι Αδοξοι Μπασταρδή".... Δεν απαξιώνω planar καμιά προσπάθεια, το αντίθετο, πίστεύω ότι πέρα από τη σημασία της που μπορεί να έχει (ή να μην έχει) η οποιαδήποτε προσπάθεια γι´αυτόν που την κάνει, πάντα έχει κάτι να προσφέρει στη γνώση, την εμπειρία και εξέλιξη της δραστηριότητας. 'Αλλές φορές βέβαια μικρότερο και άλλες μεγαλύτερο. Η ιστορία κρίνει. Και τέλος ναι, είναι αλήθεια αυτό που λές ότι σημασία έχει να είσαι έξω!

ΓΒ
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Post by Ibex »

Toυς "Άδοξους Μπάσταρδους" δεν τους έχω δεί. Πάντως θα κάτσω να γράψω ένα αρθράκι για την περιπέτειά μας. Στο Yosemite είχα ξαναπάει τον περασμένο Σεπτέμβρη και είχα επιχειρήσει (χωρίς προηγούμενη εμπειρία από big-wall) να κάνω την Nose με ένα μπιβουάκ. Βέβαια ο σκοινοσύντροφός μου τότε τα έπαιξε από την ζέστη και χρονοτριβούσε ακατάσχετα... Άλλη ιστορία αυτή. Πάντως τότε είχαμε κοιμηθεί στο El Cap Tower και γνωρίσαμε τον Stowe που κάπνιζε ένα γυάλινο τσιμπουκάκι με χασίς ώσπου να ανέβει η πελάτισσά του. Ούτε και ξέραμε ποιος είναι ο τύπος και τι σόϊ διαδρομή είναι η Reticent Wall που μας ανέφερε (Α5). Ο τύπος πήγαινε 20-30 μέτρα χωρίς ενδιάμεσες ασφάλειες. Μας είπε ότι έχει ένα ιπτάμενο μίλι από πτώσεις... τι να λέμε τώρα.

Χαιρετίσματα σε όλους, θα ανέβω Αθήνα σύντομα και ελπίζω να τα πούμε από κοντά.

Πάνος
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Post by Ibex »

Το αρθράκι ετοιμάστηκε και μπήκε στην σελίδα των άρθρων:

http://www.routes.gr/?Page=el/Mountaineering/Yosemite

Όμως επειδή δεν είχα τις απαραίτητες πληροφορίες, δυστυχώς έχω παραλήψει να αναφερθώ σε προηγούμενες και πιο αξιόλογες ελληνικές περιπέτειες στην κοιλάδα.

Πάνος 8)
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Re: Yosemite

Post by Ibex »

Τελικά πέρασαν κάτι χρόνια μέχρι να μάθω
ότι Τιτόπουλος και Κουνιάκης είχαν κάνει
την Nose το 1993. Εκείνοι έκαναν τρία
μπιβουάκ και ξεκίνησαν με 48 κιλά νερό.
Εγώ με τον πιτσιρικά ξεκινήσαμε με το
μισό νερό και κάναμε δύο μπιβουάκ υπό
καύσωνα. Ο Αντωνόπουλος έκανε ένα
(σύμφωνα με δήλωση του Γ.Β. πιο πάνω).
Ελπίζουμε οι επόμενοι Έλληνες να κάνουν
NIAD (Nose In A Day). Who will be the next?
Απολαυστικό το άρθρο του Χριστόφορου:
http://eosathinon.gr/?p=353
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
Post Reply