Για τα σκουπίδια στα βουνά

Απόψεις και προβληματισμοί για την κατάσταση του ορεινού περιβάλλοντος
Post Reply
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Για τα σκουπίδια στα βουνά

Post by Ibex »

Επειδή το μικρό κάνει την διαφορά θα ήθελα να θίξω το ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ που μαζεύονται κυρίως κατά μήκος των μονοπατιών που πάνε στα καταφύγια. Πιστεύω ότι είναι αρμοδιότητα των φορέων που διαχειρίζονται τα καταφύγια (ΕΟΟΑ, ΣΕΟ) είτε/και της Γενικής Δ/νσης Ανάπτ. & Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος που διαχειρίζεται τους Εθνικούς Δρυμούς να απαιτήσουν όπως λαμβάνεται κάποια πρόνοια (το προ με κεφαλαία). Το πρώτο που μου έρχεται στο νού είναι η επιμελημμένη ενημέρωση των επισκεπτών ότι εισέρχονται σε προστατευόμενο οικοσύστημα με την σχετική σήμανση και τοποθέτηση κάδων απορριμάτων σε μερικά σημεία.
Αν γινόταν όμορφα και με ανακυκλωμένο χαρτί θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο να διανέμεται ένα μίνι-φυλλάδιο με οδηγίες και πληροφόρηση που να εγείρει το ενδιαφέρον για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΟΡΕΙΝΟΥ ΧΩΡΟΥ. Ή μήπως δεν μπορεί να καλυφθεί και το έξοδο ενός μηνιαίου καθαρισμού? Λίγα μεροκάματα ανά σεζόν θα ήταν αρκετά ακόμα και για τον πολυσύχναστο Όλυμπο. Ωστόσο δεν μας αφορά μονάχα να διατηρούμε τα μονοπάτια καθαρά - είναι διπλό το όφελος αν δώσουμε ένα χρήσιμο μήνυμα περιβαλλοντικής αγωγής στον περιστασιακό επισκέπτη του Ολύμπου.
Πέραν αυτών όλοι μας μπορούμε να μαζεύουμε και τίποτα στην κατάβαση και κυρίως να διορθώνουμε το στραβό όταν διαπράττεται μπροστά στα μάτια μας.

Αυτά για την ώρα και καλά σκαρφαλώματα σε όλους.
Χαιρετίσματα απ' την ξενητιά,
Ibex
Last edited by Ibex on 25 Sep 2007 12:07, edited 2 times in total.
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
angelobike
Posts: 225
Joined: 20 Apr 2007 19:52
Location: athina
Contact:

Post by angelobike »

αν δεν έχεις το στοιχειώδες μυαλό να μην πετάς σκουπίδια στο βουνό (και όχι μόνο), τι να σου κάνει ο καθαρισμός... :(
ΑΣΣΑΡΙΩΤΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΕΟΔ ΑΤΤΙΚΗΣ
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Post by Ibex »

File,

An me to ''eheis'' apefthynesai se emena prosopika
tha sou protina na kaneis ena kryo mpanaki na synefereis
giati planasai planin oiktra.

An pali to ''eheis'' anaferetai genika tote min xehnas oti panta tha yparhoun kai kapoioi pou petane skoupidia sto vouno opos kanoun kai stin plateia sto Syntagma. Ti proteineis diladi na katargithei i ypiresia dimosias kathariotitas?

Telos panton
den tha sou antapantiso.
Kala myala.

Ibex
angelobike
Posts: 225
Joined: 20 Apr 2007 19:52
Location: athina
Contact:

Post by angelobike »

Αγαπητέ ibex,
Επειδή δεν γνωριζόμαστε δεν θα απευθυνόμουν ποτέ σε πρώτο πρόσωπο για πράγματα που δεν γνωρίζω αν κάνεις (αν πετάς ή όχι σκουπίδια στο βουνό-ελπίζω πώς όχι). Φυσικά δεν θα σου έλεγα και να πας να κάνεις ένα κρύο μπάνιο!
Τέλος πάντων αντιπαρέρχομαι στον τόνο και ύφος της απάντησης σου και απαντω σε αυτό που γράφεις σχετικά με αυτό που λές για την υπηρεσία καθαριότητας. Δεν μπορεις να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα, όπως το βουνό με την πόλη. Αφενός στην πόλη πληρώνεις Δημοτικά Τέλη και απαιτείς την καθαριότητα στο βουνό δεν πληρώνεις για κάτι τέτοιο. Εξάλλου στην πόλη βρίσκεσαι καθημερινά και αναγκαστικά ενω στο βουνό (φύση γενικά) πανε αυτοί που θέλουν να πάνε εκει γιατί ακριβώς δεν είναι πόλη. Δηλαδή να είναι ρυθμισμένη η κυκλοφορία, να υπάρχουν δρόμοι, να υπάρχει υπηρεσία καθαριότητας, να υπάρχουν τροχονόμοι κλπ κλπ. Αρα λοιπόν πρέπει να σκεφτείς ότι οποιαδήποτε πράξη σου θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα από ότι θα είχε στην πόλη. Αυτήν την ατομική ευθύνη βέβαια πρέπει να την καλλιεργήσεις.
Δεν λέω να μην γίνουν προσπάθειες καθαρισμού από συλλόγους κλπ, αλλά το θέμα είναι βαθύτερο αγαπητέ Ibex.
Ισως βέβαια και τα πράγματα να είναι διαφορετικά και να μην μπορώ να τα δω αν δεν αποκτήσω τα μυαλά που μου εύχεσαι. Μέχρι τότε θα εμμείνω στην άποψη μου.
ΑΣΣΑΡΙΩΤΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΕΟΔ ΑΤΤΙΚΗΣ
Dimitris
Posts: 662
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Πάντως αγαπητοί μου φίλοι, είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει, δυστυχώς όχι μόνο εδώ, με τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα. Ενώ είναι σαφέστατο ότι κατά βάθος δυο συνομιλητές διαθέτουν την ίδια ευαισθησία για το ίδιο αντικείμενο, αναζητούν σχεδόν πάντα να βρουν ένα σημείο διαφωνίας για να αντιπαρατεθούν. Αυτό το βλέπεις μέσα σε κόμματα, συλλόγους, ομάδες, πρωτοβουλίες, κλπ. Πιστεύω, για να κάνω και λίγο τον ψυχαναλυτή, ότι οφείλεται στην συσσωρευμένη αντιπάθεια προς αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα (πχ αυτούς που ρυπαίνουν), οι οποίοι επειδή δεν είναι μπροστά μας για να αποτελέσουν τον στόχο μας, ξεσπάμε στον διπλανό μας ακόμη και αν αυτός τελικά είναι μαζί μας. Πάντως, μετά τον ψυχαναλυτή, θα ήθελα να παίξω και λίγο τον ρόλο του ποιητή: "Διαφωνώ με αυτό που λες, όμως θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες. - Βολταίρος".

Επί της ουσίας τώρα. Αυτοί που ρυπαίνουν τα βουνά, είναι άνθρωποι που δεν αγαπούν γενικά τη φύση και ρυπαίνουν όπου βρίσκονται, όχι μόνο τα βουνά. Είναι οι ίδιοι που, πηγαίνοντας προς το βουνό, πετάνε το χαρτάκι από τα διόδια έξω από το παράθυρο, ή αφήνουν στο δάσος το πλαστικό μπουκάλι που άδειασε, κλπ. Λύση στο πρόβλημα δεν υπάρχει. Γιατί αυτή βρίσκεται στην παιδεία, που φυσικά δεν έχουμε και ούτε πρόκειται ποτέ να αποκτήσουμε αφού η κοινωνία μας δεν ενδιαφέρεται για να αποκτήσουμε. Μόνο μεμονωμένες προσπάθειες μπορούν να γίνονται και αυτές θα έχουν ελάχιστα αποτελέσματα. Τι μπορείτε να κάνετε όταν, στο μονοπάτι που ανεβαίνει Όλυμπο από Πετρόστρουγκα, στο σημείο που μέσα στο δάσος φεύγει μονοπάτι προς τα δεξιά για την μικρή δεξαμενή νερού, συναντήσετε έναν τεράστιο σωρό από άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού και κόκα-κόλα και χρειάζεστε τουλάχιστον ένα μουλάρι για να τα κατεβάσετε κάτω; Αυτά ποιοι τα πέταξαν; Οι άνθρωποι της πόλης ή κάποιος μεμονωμένος πεζοπόρος; Όχι φυσικά. Σίγουρα κάποια συντεταγμένη ομάδα που "δραστηριοποιείται" στο βουνό το έκανε. Σωστά; Άρα, ακόμη και 100 πεζοπόροι ασυνείδητοι αν περάσουν και πετάξουν από ένα πλαστικό μπουκαλάκι, δεν θα αφήσουν τόσα σκουπίδια όσα μια "διοργάνωση", ή κάτι τέτοιο, μέσα σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο.
Last edited by Dimitris on 11 May 2007 17:48, edited 1 time in total.
angelobike
Posts: 225
Joined: 20 Apr 2007 19:52
Location: athina
Contact:

Post by angelobike »

Σίγουρα το θέμα της επικοινωνίας είναι περίπλοκο. Ουκ ολίγες φορές, ακομα και στην δια ζώσης επικοινωνία, άλλα λέει ο ένας και άλλα καταλαβαίνει ο άλλος... Τελος πάντων όπως και να εχει, εδω το θέμα μας είναι άλλο.
Σίγουρα πίσω από όλα κρύβεται η παιδεία του καθενός. Η οποία διαμορφώνεται στο σπίτι, στο σχολείο και γενικά στο περιβάλλον που κανεις ανατρέφεται. Επειδή όμως δεν μπορει να περιμένει κανεις να έχουν όλη αυτήν την πολυπόθητη παιδεία και μεχρι να την αποκτήσουν όλοι τι θα γίνει; Θα καταστρέψουμε ότι καλό υπάρχει σε αυτήν την χώρα, δηλαδή την όμορφη φύση;
Ισως γίνομαι κακός, αλλά πιστεύω ότι όπως τιμωρείται ο διαπράττων διάφορα αδικήματα, ετσι πρέπει να τιμωρείται και αυτός (-οι) που ρυπαίνουν τη φύση. Άφησες το σκουπιδάκι σου στην Πετρόστρουγκα; 300 € πρόστιμο. Μα που θα τον δεις, θα μπορούσε να πει καποιος. Ειδικά στους Εθικούς Δρυμούς μπορεί να γίνεται αυτός ο έλεγχος με πολλούς τρόπους.
Νόμοι ίσως υπάρχουν για αυτό, αλλά δεν νομίζω ότι ποτέ κανένας υπάλληλος καμμίας υπηρεσίας δεν έκοψε πρόστιμο σε αυτόν που πέταξε το σκουπίδι του είτε στο βουνό, είτε στην πόλη. Το ίδιο το κρατος δεν δίνει δεκάρα για το περιβάλλον (φαίνται από τα προστιμα που πληρωνουμε σαν χωρα στην ΕΕ σε θέματα περιβάλλοντος).
Πολλές φορές φοβάμαι αυτέ τις "συντεταγμένες ομάδες" που δραστηριοποιούνται στο βουνό. Θυμάμαι κάποιες εικόνες άσχημες μετά από ΠΟΣ και μετά απο κάποιες ομαδικές εξορμήσεις συλλόγων. Είναι λυπηρό να ονομάζεται κάποιος ορειβάτης και αυτό να μην είναι ταυτόσημο με το φυσιολάτρης.
ΑΣΣΑΡΙΩΤΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΕΟΔ ΑΤΤΙΚΗΣ
dim.kar
Posts: 51
Joined: 29 Oct 2006 10:23
Contact:

Post by dim.kar »

Kαλημέρα!

Συμφωνόντας μαζί σας να υπενθυμίσω ένα χαρακτηριστικό και φαιδρό στοιχείο.

Το 1821 στην Ελλάδα κάναμε επανάσταση.

Το 1821 στο Chamonix ιδρύεται το πρώτο σωματείο οδηγών βουνού...

Δημήτρης
Image

Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο: απλά, προσθέστε τη σπηλιά!
angelobike
Posts: 225
Joined: 20 Apr 2007 19:52
Location: athina
Contact:

Post by angelobike »

dim.kar φίλε μου είμαστε πολύ πίσω...

διαβάστε το παρακάτω άρθρο για να μην σας μείνει τρίχα στο κεφάλι...

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_arti ... 07_1286534
ΑΣΣΑΡΙΩΤΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΕΟΔ ΑΤΤΙΚΗΣ
nioniakis
Posts: 179
Joined: 25 Oct 2006 17:01
Location: Κυθηρα
Contact:

....

Post by nioniakis »

το αρθρο της καθημερινης ειναι ενδεικτικο της καταστασης που εχουν επιβαλει(με την ανοχη μας η την ελλειψη οικολογικης αποψης),οι πολιτικοι μας.. εμεις μπορουμε ομως να συνεχισουμε να μεταδιδουμε αυτα που χρειαζεται για να γινουν λιγοτεροι αυτοι που πετανε σκουπιδια στο βουνο.γιατι κατα την γνωμη μου ειναι ατυχο να ζητας αντιδραση απο καποιον που δεν καταλαβαινει οτι αυτα που πεταει στο μονοπατι θα υπαρχουν καναν αιωνα ακομα μετα το θανατο του(στην καλυτερη των περιπτωσεων).μας χρειαζεται παιδεια και δυστυχως αυτο που μας τελειωνει...ΧΡΟΝΟΣ
οσο για το θεμα της επικοινωνιας,καλη θεληση,γιατι ειμαστε ολοι στην ιδια πλευρα..
dim.kar
Posts: 51
Joined: 29 Oct 2006 10:23
Contact:

Post by dim.kar »

Καλημέρα

Σωστός! Αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε πως η "επανάσταση" ξεκινά από τη δική μας συμπεριφορά. Ας φροντίσουμε λοιπόν τα βράχια στου Φιλοπάππου να είναι (καταρχάς) καθαρά και μετά βλέπουμε...

Δημήτρης

Υ.Γ. Παιδιά δεν υπονοώ τίποτε για ΚΑΝΕΝΑΝ! Να το διευκρινήσουμε για να μην παρεξηγηθούμε...
Image

Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο: απλά, προσθέστε τη σπηλιά!
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Post by Ibex »

Οφείλω να ανακαλέσω που παρεξήγησα την πρώτη σου απάντηση αγαπητέ Αγγελοποδήλατε. Και πρώτος εγώ έγραφα όχι στους διαξιφισμούς. Τέλος πάντων και οι διαφωνίες (όταν χρειάζονται) είναι καλές και άγιες.

Έτσι λοιπόν αγαπητέ Δημ.Καρ. άμα χρειάζεται να "παρεξηγηθείς" με κάποια πρόσωπα που πιθανόν να γνωρίζεις ότι πετάνε σκουπίδια να το κάνεις μιας και ορισμένα πράματα βαραίνουν περισσότερο από το να τα έχουμε καλά με όλους και όλες. Επί του θέματος όμως - εδώ μιλάμε για τα σκουπίδια στα βουνά (δες αρχικό τίτλο).

Όποιος θέλει να λέγεται "φυσιολάτρης" πως μπορεί και προσπερνά τα σκουπίδια όταν τα βρίσκει μπροστά του στην κατηφόρα? Η νοικοκυρά που είναι αρχόντισσα θα περιμένει την καθαρίστρια (ή την πάσα υπηρεσία καθαριότητας) να καθαρίσει τα σκατά του επισκέπτη σκύλου στο καθιστικό της? Ο σκύλος είναι ζωντανό και δεν καταλαβαίνει (θέλει μια με το ραβδι στον κώλο). Εμείς όμως θα αφήσουμε τα σκατά μέσα στο καθιστικό μας? Το βουνό είναι το σπίτι μας και τα υπόλοιπα είναι ευκόλως εννοούμενα.

Στο αρχικό μου μήνυμα κατέθεσα ωστόσο κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις.
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
dim.kar
Posts: 51
Joined: 29 Oct 2006 10:23
Contact:

Post by dim.kar »

Kαλημέρα!

Σε διαβεβαιώνω πως έχω πλακωθεί (όχι παρεξηγηθεί απλώς) με τους αχαρακτήριστους που αφήνουν σκουπίδια όπου νάναι, ενώ είμαι από τους τρελούς με τις σακκούλες... που μαζεύουν και τα υπολείματα του περάσματος των άλλων...

Δημήτρης
Image

Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο: απλά, προσθέστε τη σπηλιά!
angelobike
Posts: 225
Joined: 20 Apr 2007 19:52
Location: athina
Contact:

Post by angelobike »

φίλε ibex δεν υπάρχει κανένα θέμα. όπως είπα και παλιότερα αλλά θέλουμε να πούμε, άλλα λέμε και αλλιώς τα καταλαβαίνει άλλος...
Ούτως ή άλλως στο ίδιο "στρατόπεδο" είμαστε, ακόμα και αν διαφωνούσαμε σίγουρα θα ήταν εποικοδομητικό.
Όχι ότι διαφωνώ με την πρόταση σου, αλλά για μένα είναι περισσότερο θέμα παιδείας που ξεκινάει από το σπίτι αρχικά και μετά στο σχολείο.
Φυσικά περιμένει κανείς από τους ορειβάτες να είναι και φυσιολάτρες... Για μένα εννοείται ότι όταν βρεις σκουπίδια στο βουνό, θα πρέπει να τα πάρεις μαζί σου (στο βαθμό που είναι εφικτό).
ΑΣΣΑΡΙΩΤΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΕΟΔ ΑΤΤΙΚΗΣ
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Post by Ibex »

Μπράβο Δημήτρη.

Angelobike, συμφωνώ ότι είναι πρωτίστως θέμα παιδείας και για αυτό γράφω:

"Αν γινόταν όμορφα και με ανακυκλωμένο χαρτί θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο να διανέμεται ένα μίνι-φυλλάδιο με οδηγίες και πληροφόρηση που να εγείρει το ενδιαφέρον για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΟΡΕΙΝΟΥ ΧΩΡΟΥ ... Ωστόσο δεν μας αφορά μονάχα να διατηρούμε τα μονοπάτια καθαρά - είναι διπλό το όφελος αν δώσουμε ένα χρήσιμο μήνυμα περιβαλλοντικής αγωγής στον περιστασιακό επισκέπτη του Ολύμπου."

Ελπίζω κάποια στιγμή εκτός από τους μεμονωμένους "ευαίσθητους" να ευαισθητοποιηθεί και κανένας αρμόδειος φορέας. Αν είχαν την όρεξη οι κατά τόπους καταφυγιάδες θα μπορούσαν να πάρουν κάποιες πρωτοβουλίες. Πρώτη η ΕΟΟΑ θα όφειλε να στηρίζει την όποια γόνιμη προσπάθεια.

Χαιρετίσματα σε όλους
Πάνος
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
mik
Posts: 3
Joined: 12 Oct 2007 11:12

Post by mik »

Φίλοι ορειβάτες, αναριχιτες και φυσιολάτρες γενικά, πιστευω οτι το θέμα της ρήψης σκουπιδιών στο βουνό είναι άμεσα συνυφασμένο με την συμπεριφορά των ανθρώπων στις πόλεις, τα χωρια και τισ κατοικημένες περιοχές γενικά. Αυτός που πετάει το σκουπίδι στην πόλη, με την ίδια ευκολία θα το αφήσει και στο βουνό. Συμφωνούμε όλοι οτι είναι θέμα παιδείας. Το καλύτερο λοιπόν είναι να τον κράξεις στην πόλη που θα τον δείς να το κάνει γιατί στο βουνό δύσκολα θα τον πιάσεις επ αυτοφώρω. Ισως τότε να νιώσει λιγάκι το πόσο νούμερο είναι και ίσως να το ξανασκευτεί. Δυστυχώς είμαστε κοινωνία πολυ ανεκτική στην καφρίλα αλλα όσοι δεν είμαστε κάφροι πρέπει να τους κράζουμε λίγο... Και δεν είναι κακο να κατεβάζουμε και κανα ξενο σκουπιδάκι γυρνωντας απο το βουνό.
angelobike
Posts: 225
Joined: 20 Apr 2007 19:52
Location: athina
Contact:

Post by angelobike »

τι σχέση έχουν οι περισσότεροι νεοέλληνες με το περιβάλλον;
ΚΑΜΜΙΑ :cry: !
Δυστυχώς η καφρίλα είναι ατελείωτη. Πολλές φορές την λές σε κάποιον που ρίχνει τα σκουπίδια του οπουδήποτε και αντι να το μαζέψει ή να μην πει τίποτα, σου επιτίθεται και από πάνω :evil: Τι να πεις, εδω κοντέυει να ξεχαστει η καλοκαιρινή καταστροφή.
ΑΣΣΑΡΙΩΤΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΕΟΔ ΑΤΤΙΚΗΣ
Nektarios79
Posts: 51
Joined: 08 Nov 2007 12:27
Location: Athens

Post by Nektarios79 »

Δυστυχώς απ' ότι φαίνεται το θέμα της ρίψης σκουπιδιών στο βουνό ΔΕΝ είναι άμεσα συνυφασμένο μόνο με την συμπεριφορά των ανθρώπων στις πόλεις, τα χωριά και τις κατοικημένες περιοχές γενικά κύριε mik.

Σε προ ημερών επίσκεψη στην Σπηλιά της Χασιάς διαπίστωσα πάρα πολλά σκουπίδια πεταμένα! ! ! και μη βιαστείτε να πείτε ότι ο «αυθαίρετος» τα πετάει ή αυτοί που κάνουν πικ-νικ... έχω την αίσθηση ότι κανένας από αυτούς δεν χρησιμοποιεί μέτρα ολόκληρα tape, ή καραμπίνερ για να πετάει τα καρτελάκια τους κάτω... Εκτός από αυτά υπήρχαν επίσης πολλά σκουπίδια από... μπουκάλια νερού, καφέδες, σακούλες, αλουμινόχαρτα σάντουιτς, χυμένη μαγνησία σε πολλά σημεία και φυσικά πάρα πολλά τσιγάρα! Παρόμοια φαινόμενα δεν σπανίζουν βέβαια και σε όλα τα υπόλοιπα αναρριχητικά μας πεδία ούτε είναι κάτι το πρωτοφανές!

Ειλικρινά πριν γράψω το παρόν είχα δίλημμα αν έπρεπε να το τοποθετήσω στην κατηγορία Ορεινό περιβάλλον, στην κατηγορία Αθλητική αναρρίχηση ή μήπως στην κατηγορία... Εκπαίδευση!!!

Τι φταίει και αυτός ο κόσμος συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο;;; (οι οποίοι είναι κάποιοι από εμάς, έτσι; ...δεν είναι οι «άλλοι»... και δεν είμαστε πολλοί, πιθανότατα κάποιοι που συνηθίζουν να συμπεριφέρονται έτσι να διαβάζουν τώρα...).

-Δεν έμαθαν ποτέ από το σπίτι τους ότι δεν σκουπιδοποιούμε τα πάντα;
-Δεν υπήρξε ποτέ ένας εκπαιδευτής που να τους πει ότι προτεραιότητα και σημασία δεν έχει να κάνεις 7β αλλά να προσέχεις τη φύση;
-Είναι βαριά για να τα πάρουν μαζί;
-Δεν βαριέσαι θα έρθουν οι οικολόγοι να τα πάρουν;
-Έλα μωρέ θα λιώσει...

Τι απ' όλα;;;
Post Reply