Οξειδωμενα Βύσματα Ερωτήσεις

Πληροφορίες και απόψεις για την ασφάλεια και την βαθμολόγηση διαδρομών
kangoo
Posts: 80
Joined: 23 Aug 2006 17:00

Οξειδωμενα Βύσματα Ερωτήσεις

Post by kangoo »

Καλησπέρα,
θα ήθελα να ρωτήσω τα εξης σχετικα με τα οξειδωμενα/επικινδυνα βύσματα που συζυτατε τόσες μέρες.

1. Εφόσον έχουν αγοραστεί απο ελληνική εταιρία να μαθουμε πληροφοριες σε ποιους έχουν πωληθεί αν υπάρχει αρχείο και σε ποια πεδια έχουν χρησιμοποιηθει για ασφαλιση ώστε να ελεχθουν.

2.Αν το προβλημα περιοριζετε μονο στο βύσμα ή και στην πλακετα?

3.Αν σκαρφαλωνοντας συναντησεις ενα απο αυτα σε κακή κατάσταση και είσαι χωρις σφυρί πως μπορείς να ελεγξεις την αντοχή του? (σκεψου να το συναντησεις σε crux!@#!!)



Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Γ.Κ.
teochristopoulos
Posts: 223
Joined: 09 Oct 2007 19:36
Contact:

Re: Οξειδωμενα Βύσματα Ερωτήσεις

Post by teochristopoulos »

kangoo wrote:3.Αν σκαρφαλωνοντας συναντησεις ενα απο αυτα σε κακή κατάσταση και είσαι χωρις σφυρί πως μπορείς να ελεγξεις την αντοχή του? (σκεψου να το συναντησεις σε crux!@#!!)
Γιατί άμα είσαι με σφυρί πως μπορείς να ελέγξεις την αντοχή του?!
Planar
Posts: 365
Joined: 30 Mar 2007 14:28
Location: Maganopigado
Contact:

Re: Οξειδωμενα Βύσματα Ερωτήσεις

Post by Planar »

teochristopoulos wrote:
kangoo wrote:3.Αν σκαρφαλωνοντας συναντησεις ενα απο αυτα σε κακή κατάσταση και είσαι χωρις σφυρί πως μπορείς να ελεγξεις την αντοχή του? (σκεψου να το συναντησεις σε crux!@#!!)
Γιατί άμα είσαι με σφυρί πως μπορείς να ελέγξεις την αντοχή του?!
Το πως ειναι ευκολο. Το αν θελεις να το κανεις ειναι το ερώτημα...
pap1482
Posts: 29
Joined: 21 Apr 2008 13:45

Post by pap1482 »

Καλά, μη τρελαθούμε κιόλας!!!
Η Petzl κάθε μήνα ανακαλεί κάποιο υλικό της, με τελευταίο το GriGri 2 .
Υπάρχει κάποιος που εμπιστεύεται σκουριασμένα βύσματα;
Αντε τα παλιά καρφιά να τα δοκιμάσεις (συστολές -διαστολές γαρ), αλλά αν είναι να κουβαλάμε σφυριά και στα σπόρ....αντε γειά!!!
Η Rockland έβγαλε ανακοίνωση για την ελάττωματική παρτίδα. Τώρα όσοι έχουν καρφώσει με τα ελαττωματικά ας βγουν να το πούν και ας σπεύσουν να τα αντικαταστήσουν. Βλέπετε προς το παρόν, Δασκαλείο, Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής, Εύβοια.
kangoo
Posts: 80
Joined: 23 Aug 2006 17:00

Post by kangoo »

Για το σφυρι μάλλον είπα μ@λ@κι@ γιατί αν σπανε με το βαρος του σωματος το ιδιο θα παθαινουν και με την σφυρια αλλα αν και φυσικα αν το κοπανησεις και αντεξει κανεις ζημια στο βυσμα. Οποτε δεν στεκει...Ειπα μπας το κανουμε οπως στα καρφια αλλα...μπα...

Καλύτερα οποιος εχεις παρει βυσματα και τα εχει βαλει να το ανακοινωνει καπου προς ενημερωση ολων μας.

ΤΗΧ
xrise
Posts: 79
Joined: 09 Dec 2007 18:25
Location: Athens

Post by xrise »

Όπως είπα σε άλλο post θα πρέπει να ξέρει και ο έμπορος πότε πούλησε τι και σε ποιους.
AlexHwaRang
Posts: 425
Joined: 01 Jul 2007 16:33

Post by AlexHwaRang »

Αν έχει ικανές διαδικασίες ταυτοποίησης και ιχνηλασημότητας.
Προσωπικά αμφιβάλλω αφού το ISO του τύπου μπάζει από παντού.

Φαντάζομαι (λόγω μπύρας) ότι ψωνίζει από τον καθε Κινέζο, χωρίς να τον έχει δοκιμάσει, χωρίς ή με διαβλητά έγγραφα διασφάλισης ποιότητας και κωδικούς ταυτοποίησης. Όπως είναι τα πετάει χύμα σε ένα κουτί μαζί με τα προηγούμενα που αγόρασε... Έπειτα κατασκευάζει ή συναρμολογεί το προϊόν στο οποίο σιγά μη γράφει παρτίδα (φαντάζομαι) και το πουλάει χύμα χωρίς FIFO.

Είναι Κρίμα και Επικίνδυνο και όχι η Πρώτη φορά.
pap1482
Posts: 29
Joined: 21 Apr 2008 13:45

Post by pap1482 »

Μη βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας.
Στο site της Rockland αναφαίρεται η περίοδο πώλησης της ελαττωματικής παρτίδας ,οπως και τα στάνταρ και οι προμηθευτές που έχει η εταιρεία. Το ISO πιστοποιεί την ποιότητα στην διαδικασία παραγωγής.
Τώρα εαν αυτά είναι ψέματα ΤΙ να πούμε!!
Οι πιστοποιήσεις κοστίζουν ΠΟΛΛΑ και το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει η εταιρεία είναι δειγματοληπτικά από κάθε παρτίδα να τεστάρει τα υλικά της έστω και σε εργαστήρια στην Ελλάδα.
Μήπως η Petzl ή η BD στη Κίνα δεν κατασκευάζονται. Ή μήπως η Raumer έχει κάποια πιστοποίηση που δεν μας την λέει και έχουν γεμίσει τα Ελληνικά βράχια προ 5ετίας.
Μόνο στο site της UIIA αναφαίρονται κάποια πιστοποιημένα προιόντα της FiXE και 2-3 της Kong.
Τέλος ένα βύσμα της FiXE 10*7 κοστίζει 2.50ευρώ και ένα της Rockland γύρω στο 1,50ευρώ. Διαλέγεις!!!
xrise
Posts: 79
Joined: 09 Dec 2007 18:25
Location: Athens

Post by xrise »

pap1482 wrote:Μη βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας.
Σωστά ας κάτσουμε ήσυχοι μέχρι να σπάσει κάποιος τουλάχιστον τα κόκαλά του!!!

ΣΣΣΣΣΣ. Ησυχία.....

Στην Ελλάδα άλλωστε είμαστε.

Έλα μωρέ τώρα...

Σου είπε κάνεις φίλε μου ότι εγώ είμαι στην ίδια παρέα με σένα και τον όποιο τύπο εμπορεύεται σκάρτα πράματα? Οπότε το "μόνοι μας" μάλλον άκυρο είναι.
pap1482 wrote: Διαλέγεις!!!
Εννοείται ότι διαλέγω. Απλά για να διαλέξουν και οι υπόλοιποι πρέπει να είναι ΓΝΩΣΤΟ τι έχει γίνει και ορισμένα πράματα να βγαίνουν στη φόρα!!!
AlexHwaRang wrote:Είναι Κρίμα και Επικίνδυνο και όχι η Πρώτη φορά.
Άλλωστε όπως λέει και ο Αλεξ παραπάνω υπήρξε και μια περίοδος κάποιας ανοχής. Σωστά??? Είδατε καμιά βελτίωση ?
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Post by Ibex »

Να μια ιδέα:

Να γίνει μία έκκληση (δεν θα προτείνω με ποιανού πρωτοβουλία) μέσω του forum, των ορειβατικών περιοδικών και των ορειβατικών συλλόγων, ώστε όλοι όσοι έχουν βυσματώσει πρόσφατα ή παλαιότερα και είναι στο χωρο να δώσουν μια ταχυδρομική διεύθυνση και/ή ένα email. Στην συνέχεια κάθε ένας εξ αυτών να δώσει μια λίστα με τις διαδρομές που έχει βυσματώσει και να δώσει Ο,ΤΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΥΜΑΤΑΙ για τα βύσματα (πότε περίπου τοποθετήθηκαν, τι μάρκας ήταν και από που αγοράστηκαν και πότε). Έτσι, θα συνταχθεί μια βάση δεδομένων (ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΕΛΛΕΙΠΗΣ αλλά καλύτερη από το τίποτα) η οποία θα μπορεί να κρατιέται σε ενημερότητα από εδώ και στο εξής. Ίσως με αυτό τον τρόπο να συγκεντρωθεί αρκετή πληροφορία, και ίσως να σωθεί και κανένας άνθρωπος. Στο εξωτερικό κάποιοι φορείς ανέλαβαν δράση αφότου είχαν γίνει ήδη θανατηφόρα ατυχήματα. Έχει κανείς να προτείνει κάτι άλλο;

Παρεπιπτόντως, στην Κάλυμνο τι γίνεται; Έχουν μπει καθόλου Rockland; Δεν έχω διαβάσει ακόμα το άρθρο του Κάραλη, αλλά από ό,τι θυμάμαι από την συζήτηση για την Βαράσοβα, ένα πρόβλημα φαίνεται να είναι το υπερβολικό σφίξιμο! Χρειάζεται καλό σφίξιμο για να παραμορφωθεί (εκτονωθεί) το βύσμα εσωτερικά, όμως στο τέλος δεν θα ήταν καλό να ξεσφίγγεται 1-2 στροφές ώστε να μειώνεται ο μόνιμος εφελκυσμός;
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
pap1482
Posts: 29
Joined: 21 Apr 2008 13:45

Post by pap1482 »

ΣΣΣΣΣΣ. Ησυχία.....xryse... εαν ήταν έτσι δεν θα ήξερες τιποτα για τα βύσματα και δεν θα υπήρχε λόγος συζήτησης.
ΕΙΠΑΜΕ!!! όσοι έχουν αγοράσει από την ελαττωματική παρτίδα να βγουν και να το πούν για να το γνωρίζει ο κόσμος και να πάρει τα μέτρα του. Η rockland αναφέρει ποιά είναι. Δεν είναι όλα της τα βύσματα προβληματικά (προφανώς).
Ακόμη ΠΡΙΝ γίνει το κακό θα πρέπει να αντικατασταθούν τα ελαττωματικά.

xryse δυστυχώς από τα ατυχήματα μαθαίνουμε. Εαν δεν είχε σπάσει αυτό στη Βαράσοβα θα ημασταν όλοι καλά & όλοι καλοί....για αυτό λέω μη βγάζουμε τα μάτια μας.
Όποιος βυσματώνει, έχει και μία ευθύνη που δυστυχώς στην Ελλάδα σταματάει εκεί. Όποιοι σκαρφαλώνουν και επαναλαμβάνουν διαδρομές δεν ευθύνονται ούτε για τα σκουριασμένα βύσματα, ούτε για τις σάπιες ροδέλες, ούτε για τη συντήρηση, ούτε για της ξεβυδωμένες πλάκετες....εεε μη βάλω χέρι και χαλάσει και ο χαρακτήρας της διαδρομής!!!! ΩΡΑΙΑ εεεε!!!!
Ibex κάτι από Αnchor Replacement Initiative μου θυμίζουν αυτά που σωστά λές. Μακάρι να υπάρχαν τόσοι εθελοντές και σε τακτά διαστήματα να γινόταν συντήρηση των πεδίων με βύσματα που θα έδειναν δωρεάν κάποιές εταιρίες ή η Ε.Ο.Ο.Α.
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Post by Ibex »

...με βύσματα που θα έδιναν δωρεάν κάποιές εταιρίες ή η Ε.Ο.Ο.Α.
Χα χα χα, καλό :D
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
xrise
Posts: 79
Joined: 09 Dec 2007 18:25
Location: Athens

Post by xrise »

pap1482 wrote:ΣΣΣΣΣΣ. Ησυχία.....xryse... εαν ήταν έτσι δεν θα ήξερες τιποτα για τα βύσματα και δεν θα υπήρχε λόγος συζήτησης.
Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να είμαι και ένας από αυτούς που προκαλούν την φασαρία ? Στα 2 από τα 3 πεδία που ήδη αναφέρθηκαν έχουμε διαπιστώσει αυτήν την έντονη φθορά των βυσμάτων καιρό τώρα. Η όλη φασαρία γίνεται γιατί το ίδιο λάθος δείχνει να επαναλαμβάνεται λόγο ωχαδερφισμού και άγνοιας.
pap1482 wrote: xryse δυστυχώς από τα ατυχήματα μαθαίνουμε. Εαν δεν είχε σπάσει αυτό στη Βαράσοβα θα ημασταν όλοι καλά & όλοι καλοί....για αυτό λέω μη βγάζουμε τα μάτια μας.
Υπήρχε ποιο πριν και το περιστατικό της Κρήτης...
pap1482 wrote: Όποιος βυσματώνει, έχει και μία ευθύνη που δυστυχώς στην Ελλάδα σταματάει εκεί. Όποιοι σκαρφαλώνουν και επαναλαμβάνουν διαδρομές δεν ευθύνονται ούτε για τα σκουριασμένα βύσματα, ούτε για τις σάπιες ροδέλες, ούτε για τη συντήρηση, ούτε για της ξεβυδωμένες πλάκετες....εεε μη βάλω χέρι και χαλάσει και ο χαρακτήρας της διαδρομής!!!! ΩΡΑΙΑ εεεε!!!!

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ!!! Και οι ανοίξαντες αλλά και αυτοί που σκαρφαλώνουν μετά. Αρκεί να υπάρχει σωστή, αντικειμενική και όσο το δυνατόν ποιο ολοκληρωμένη πληροφόρηση. Και μετά ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.
Che
Posts: 267
Joined: 01 Jan 2009 20:07
Location: ATHENS,GREECE

Post by Che »

Τέλος ένα βύσμα της FiXE 10*7 κοστίζει 2.50ευρώ και ένα της Rockland γύρω στο 1,50ευρώ. Διαλέγεις!!!
ποσο αληθεια κοστολογουμε μια ζωη και την ασφαλεια αυτης????
η μηπως αν καποιος μεινει αναπηρος εξαιτιας τετοιας περιπτωσης θα αποζημειωθει απο καποια εταιρεια κατασκευης τετοιων υλικων?
Ή μήπως η Raumer έχει κάποια πιστοποίηση που δεν μας την λέει και έχουν γεμίσει τα Ελληνικά βράχια προ 5ετίας
4 χρονια που σκαρφαλωνω βυσμα raumer σκουριασμενο δεν εχω δει.ακομα και σε πεδια κοντα στη θαλασσα και να μην αναφερω οτι ακομα και οταν γινονταν ανανεωσεις τα βυσματα της θελανε αρκετα χτυπηματα για να κοπουν.
Στο site της Rockland αναφαίρεται η περίοδο πώλησης της ελαττωματικής παρτίδας ,οπως και τα στάνταρ και οι προμηθευτές που έχει η εταιρεία. Το ISO πιστοποιεί την ποιότητα στην διαδικασία παραγωγής.
Τώρα εαν αυτά είναι ψέματα ΤΙ να πούμε!!
α οκ ολα τοτε ρε παιδι μου...δε μας μενει παρα να μαθουμε ποιες διαδρομες ανοιχτηκαν μεταγενεστερα εκεινης της περιοδου και ολα θα ειναι μια χαρα...οπως και πρωτα....
Οι πιστοποιήσεις κοστίζουν ΠΟΛΛΑ
ξαναερχομαστε στο θεμα κοστολογησης μιας ανθρωπινης ζωης οπως επισης και του λογου του οποιου γι αυτο ενα fixe εχει 2.5 ευρω και ενα rockland 1.5
Μήπως η Petzl ή η BD στη Κίνα δεν κατασκευάζονται.
μαλλον δεν εχεις ιδεα τι σημαινει made in china η made in romania κλπ.
δεν εχει σημασια το που αλλα με ποια κριτηρια....και ολες αυτες οι εταιρειες για την διασφαλιση του σωστου ποιοτικου ελεγχου εχουν δικους τους ανθρωπους επιστημονες και ειδικους.
xryse δυστυχώς από τα ατυχήματα μαθαίνουμε. Εαν δεν είχε σπάσει αυτό στη Βαράσοβα θα ημασταν όλοι καλά & όλοι καλοί....για αυτό λέω μη βγάζουμε τα μάτια μας.
ενταξει τοτε μωρε κι εγω θα παω να βαλω κρικους μπανιου σε μια διαδρομη και να πεσει να σκοτωθει καποιος για να το θεσω σαν ζητημα μετα για να εχουμε να λεμε κατι μεσα στο φορουμ.
ΕΙΠΑΜΕ!!! όσοι έχουν αγοράσει από την ελαττωματική παρτίδα να βγουν και να το πούν για να το γνωρίζει ο κόσμος και να πάρει τα μέτρα του
μη τους δειρεις κιολας αμα δεν το πουν...
Η rockland αναφέρει ποιά είναι
μηπως η rockland Θα αποζημιωσει ολους αυτους που τρυπαγανε και για το χρονο που καταναλωσαν τσαμπα και θα πρεπει να ξανακαταναλωσουν για να τις αλλαξουν?χωρια τις μπαταριες που χαλανε και αυτες καποια στιγμη και κοστιζουν ΠΟΛΛΑ...αλλα απο οτι καταλαβα μαλλον το θεμα δεν ειναι το ποσο κοστιζει κατι αλλα απο ποιου τη τσεπη βγαινουν.......

αυτα I REST MY CASE.απο δω και περα οπου βλεπω rockland θα βαζω καρυδια....θα νιωθω πιο ασφαλης.....
Lacrimosa
Posts: 106
Joined: 20 Aug 2008 10:06

Post by Lacrimosa »

pap1482 wrote:Καλά, μη τρελαθούμε κιόλας!!!
Τώρα όσοι έχουν καρφώσει με τα ελαττωματικά ας βγουν να το πούν και ας σπεύσουν να τα αντικαταστήσουν. Βλέπετε προς το παρόν, Δασκαλείο, Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής, Εύβοια.
Επειδή η Ευβοια είναι μεγάλο νησί και μπορεί να υπάρξουν λανθασμένες εκτιμήσεις, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι στο Καμάρι Ευβοίας χρησιμοποιήσαμε αποκλειστικά υλικό της Raumer, έστω και αν στοιχίζει λίγο παραπάνω.
geka
Posts: 249
Joined: 15 Mar 2010 13:45

Post by geka »

Υπάρχουν και κατασκευαστικές εταιριές όπως η HILTI η FISCHER οι οποιές εχουν πιστοποιηση και μάλιστα βύσματα με ειδική αντιδιαβρωτική επίστρωση.
Nikolas_A
Posts: 382
Joined: 15 Apr 2008 18:30

Post by Nikolas_A »

geka wrote:Υπάρχουν και κατασκευαστικές εταιριές όπως η HILTI η FISCHER οι οποιές εχουν πιστοποιηση
Δεν υπάρχει πιστοποίηση UIAA η CE για βύσματα, αυτό που μπορεί να έχει μια εταιρία είναι πιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου (π.χ. ISO ή TUV). Με λίγα λόγια δεν "πιάνουν" κάποιο συγκεκριμένο standard, απλώς λόγω των πιστοποιήσεών τους εμπιστεύεσαι τα χαρακτηριστικά που οι ίδιοι δίνουν για το προϊόν τους
geka wrote:και μάλιστα βύσματα με ειδική αντιδιαβρωτική επίστρωση.
δηλαδή μη ανοξείδωτα
Απετάξω τις πλακέτες; Απεταξάμην!
Συνετάξω τα καρύδια; Συνεταξάμην
geka
Posts: 249
Joined: 15 Mar 2010 13:45

Post by geka »

Αν ψάξεις υπάρχουν βύσματα με πιστοποιήση CE απλά ειναι πάρα πολύ ακριβά,τα χρησιμοποιούν εταιριές όπως αυτές που είπα και ειναι ανοξείδωτα και έχουν ειδίκες επίστρωσεις γιατί τα χρησιμοποιούν σε ακραιές συνθήκες κρύου και ζέστης.Υπάρχουν μέχρι και βύσματα ειδικού τύπου τιτανίου.
Nikolas_A
Posts: 382
Joined: 15 Apr 2008 18:30

Post by Nikolas_A »

Έλεγξε τους συνδέσμους σου μόλις μπορέσεις, μόνο ένας μου βγάζει προϊόν
Απετάξω τις πλακέτες; Απεταξάμην!
Συνετάξω τα καρύδια; Συνεταξάμην
Post Reply