Αρχείο "αθλητικών" διαδρομών στην Ελλάδα

Πληροφορίες, εντυπώσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις αθλητικές διαδρομές
Post Reply
Minimus
Posts: 95
Joined: 29 Nov 2007 10:08
Location: Αθήνα

Αρχείο "αθλητικών" διαδρομών στην Ελλάδα

Post by Minimus »

Φίλοι ορειβάτες,

Αποφάσισα να κάνω κι εγώ την πρώτη μου εμφάνιση στο πιο δημοφιλές ορειβατικό forum της χώρας μας, θίγοντας ένα θέμα το οποίο μάλλον δύσκολα θα απαντηθεί.

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι που εργάστηκαν για την υλοποίηση του παρόντος ιστοχώρου, έκαναν πολύ καλή δουλειά και για το λόγο αυτό αξίζουν τα συγχαρητήρια και το "ευχαριστώ" όλων μας.

Γιατί δεν υπάρχει όμως, ένα αντίστοιχο site το οποίο να περιλαμβάνει όλες τις αθλητικές (ή μίας σχοινιάς) διαδρομές;

Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για κάποιο φορέα (ενδεχομένως η Ε.Ο.Ο.Α.) να καταγράψει και να συντηρήσει ένα ενημερωμένο αρχείο όλων των σπορ διαδρομών της Ελλάδας;

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ενασχολουμένων με την αναρρίχηση αυξήθηκε σημαντικά. Πράγμα που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι (και σχετικώς άπειροι) σκαρφαλώνουν σε σπορ διαδρομές. Άλλωστε κι οι αρχάριοι από αυτές ξεκινάνε. Θεωρώ ότι η σωστή κι ενημερωμένη "πληροφορία" για κάποια διαδρομή, είναι κυρίως ζήτημα ασφάλειας.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν οι λεγόμενοι "αναρριχητικοί οδηγοί" ο οποίοι αποτελούν αντικείμενο προσπάθειας και πρωτοβουλίας κάποιων ιδιωτών.
Με αυτούς κάναμε οι περισσότεροι τα πρώτα μας βήματα. Όμως κάποτε αυτό θα πρέπει να σταματήσει.
Αφενός διότι ο έντυπος οδηγός παρουσιάζει το τεράστιο μειονέκτημα της "παρωχημένης πληροφορίας" έναντι του ηλεκτρονικού. Κι αφετέρου διότι είναι μάλλον αντιδεοντολογικό να "πωλούνται" τέτοιου είδους πληροφορίες.

Πρέπει ο επίσημος φορέας να αναλάβει τη συντήρηση όλων των διαδρομών καθώς κι ενός ανοιχτού αρχείου στο οποίο θα είναι αυτές καταγεγραμμένες.
Θα αποτελεί τον επίσημο "οδηγό αναφοράς" για όλους όσους αναρριχώνται στη χώρα μας, και θα ενημερώνεται άμεσα από εμάς τους ίδιους. Αν δεν μπορεί να το κάνει η Ε.Ο.Ο.Α ας το αναθέσει σε κάποιον που μπορεί, με δικά της έξοδα.

Η πληροφορίες είναι σαν τα βράχια. Κανείς δεν έχει (ή δεν θα έπρεπε να έχει) "πνευματικά δικαιώματα" πάνω σ' αυτά.
Dimitris
Posts: 662
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Αν και θα συμφωνήσω με τους προβληματισμούς σου, άλλωστε μπορείς να δεις και σχετικό διάλογο στο Δημοσίευση νέων διαδρομών, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι παγκοσμίως η έκδοση αναρριχητικών οδηγών, γίνεται είτε από ιδιώτες (με στόχο τις πωλήσεις) είτε από φορείς αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με ντόπιους αναρριχητές (με στόχο την προσέλκυση αναρριχητών-τουριστών). Γενικά το σύστημα έτσι δουλεύει παντού και τελικά ένας αναρριχητής χρειάζεται μιαν ολόκληρη βιβλιοθήκη από οδηγούς, έναν για κάθε πεδίο, τους οποίους πρέπει να ανανεώνει όταν επανεκδίδονται. Εγώ δεν θα έλεγα ότι είμαι εναντίον αυτής της διαδικασίας, απλά την περιγράφω.

Στην Ελλάδα, όπως θα δεις να αναφέρεται σε κάποιες σελίδες του Routes.gr, υπήρχε (και μάλλον υπάρχει ακόμη) μεγάλο κενό στις πληροφορίες που αφορούν βουνίσιες διαδρομές, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις αθλητικές, αφού πολύ εύκολα, με μια δημοσίευση σε ένα περιοδικό, μπορείς να έχεις όλες τις διαδρομές ενός sport πεδίου, ενώ παράλληλα πολλοί αναρριχητές που συντηρούν sport πεδία διαθέτουν δικά τους sites (Ζαφειριάδης, Θανόπουλος, κλπ).

Όσον αφορά την ΕΟΟΑ, διατηρεί αρχείο εντύπων, αλλά όχι εξειδικευμένο αρχείο διαδρομών, αθλητικών ή βουνίσιων. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι η ΕΟΟΑ δεν εκπροσωπεί μόνο την αναρρίχηση αλλά και μια σειρά άλλες δραστηριότητες ή αθλήματα του βουνού, γι αυτό οι ενέργειες της δεν θα είναι ποτέ μονομερώς στραμμένες προς μια από αυτές.

Αφού λοιπόν αναλύσαμε το τι γίνεται, ας αφήσουμε πίσω το τι κάνουν ή δεν κάνουν οι άλλοι και ας ενεργήσουμε μόνοι μας. Το Routes.gr, είναι διατεθειμένο να φιλοξενήσει και αθλητικές διαδρομές. Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει εσείς να βοηθήσετε στέλνοντας υλικό, όχι αποσπασματικά αλλά συστηματικά και ολοκληρωμένα, όπως έχουμε περιγράψει σε άλλα σημεία στο forum. Θα περιμένουμε την ανταπόκρισή σας και, αν είναι η αναμενόμενη, θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση. Σκεφτείτε όμως πόσο δύσκολο θα είναι να συγκεντρωθεί αυτό το υλικό, όταν υπάρχουν πεδία που «συχνάζουν» λίγα άτομα τα οποία ούτε γνωρίζουν ότι υπάρχει αυτό το site, ή πεδία αχανή όπως η Κάλυμνος. Ποιος μπορεί να αφιερώσει τον χρόνο που απαιτείται, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από το σκαρφάλωμα; Και ποιος θα φροντίζει για την ανανέωση, όταν είναι γνωστό ότι τα sport πεδία αλλάζουν εικόνα από την μια μέρα στην άλλη; Αν υπάρχουν κάποιοι για να το κάνουν, εμείς είμαστε εδώ…
voutiros
Posts: 368
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Post by voutiros »

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΟΜΩΣ ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΤΕΣ: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΕΔΙΑ ΑΘΛΗΤ. ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΡΕΣΕΙ ΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ, ΝΑ ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ, ΚΛΠ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΑΝ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΚΟ ΟΙ ΝΤΟΠΙΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ (¨η ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΟΙ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΕΣ) ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ "ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ" ΝΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΟΔΗΓΟΥ. Ο ΟΔΗΓΟΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΣΑΝ ΘΕΤΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΠΕΔΙΟΥ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΕ ΣΥΧΝΑ ΜΕΣΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ.
ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΟΔΗΓΟ. ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΜΟΧΘΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΠΕΔΙΟ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΜΟΥ Σ' ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥΣ.
ΚΑΙ ΜΗ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟ ΠΡΑΜΑ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ.
ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;
Minimus
Posts: 95
Joined: 29 Nov 2007 10:08
Location: Αθήνα

Post by Minimus »

Φίλε Γιώργο,

Συμφωνώ μαζί σου, όσον αφορά στην έκδοση των οδηγών.
Εγώ δεν πρότεινα να γίνει το εν λόγω αρχείο προκειμένου "να τη σπάσουμε" σε αυτούς που εκδίδουν τους οδηγούς.
Αντιθέτως.

Νομίζω ότι μας δίνεται πλέον η δυνατότητα (λόγω της ευκολίας που μας παρέχει η τεχνολογία και το Internet) να δημιουργήσουμε σιγά σιγά ένα πλήρες αρχείο το οποίο θα συγκεντρώνει πληροφορίες από όλους όσους σκαρφαλώνουν.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, φαντάζομαι μια απλή βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει 4 πεδία :

Όνομα διαδρομής, βαθμολογία, αριθμός ασφαλειών και παρατηρήσεις.
Στις παρατηρήσεις θα εμπεριέχονται πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του βράχου, την κατάσταση των ασφαλειών κ.λ.π. οι οποίες θα μπορούν να ενημερωθούν από εμάς τους ίδιους.

Έτσι για παράδειγμα, ο χρήστης "lamogio" θα μπορεί να συμπληρώσει ότι πήγε στο "Μετόχι" και στην "τάδε" διαδρομή διαπίστωσε ότι λείπουν τα ναυτικά από τα ρελέ. Παρεμπιπτόντως, το είχα διαπιστώσει κι ο ίδιος πριν από κανά μήνα και παρόλο που είναι φίλος μου, δεν έτυχε να το συζητήσουμε.

Με λίγα λόγια, στο αρχείο θα μπορούν να καταγράφονται όλες αυτές οι πληροφορίες που ανταλλάσονται σήμερα μέσω του forum στο Routes κι αφορούν διαδρομές, και θα γίνεται με πιο οργανωμένο και ουσιαστικό τρόπο.

Θα μπορούσε να ξεκινήσει σε πειραματική φάση αρχικά για τα πεδία που δεν έχουν ενημερωμένους έντυπους οδηγούς.

Ο Δημήτρης, αναφέρει παραπάνω ότι το Routes.gr, είναι διατεθειμένο να φιλοξενήσει και αθλητικές διαδρομές.

Είμαι σίγουρος ότι αν ο administrator δώσει σαφείς οδηγίες και "προτυποποιήσει" τις ζητούμενες πληροφορίες η ανταπόκριση θα είναι μεγάλη.

:o
Dimitris
Posts: 662
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Πως ακριβώς πιστεύεται ότι πρέπει να γίνει; Υπάρχουν δυο τρόποι, τον έναν τον ανέφερε ο Minimus.
1ος τρόπος: Πίνακας που θα περιέχει κατάλογο διαδρομών του πεδίου με Αριθμό, Όνομα, Δυσκολία, Ασφάλειες, Παρατηρήσεις
2ος τρόπος: Πανοραμικό όπως αυτά που έχουμε στις βουνίσιες, πχ Ηρακλείτσα - Κρυφό πέταλο, Βαρδούσια - Πυραμίδα - Α. Ορθοπλαγιά, κλπ.

Ο 1ος τρόπος είναι ο πιο εύκολος, αφού κάθε πληροφορία προστίθεται στις υπόλοιπες χωρίς κόπο, ενώ ο 2ος απαιτεί φωτογράφηση (ή σκίτσο) πεδίου και χάραξη διαδρομών.

Εκτός από τον Minimus υπάρχουν και άλλοι που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή τη προσπάθεια αν ξεκινήσει; Γιατί αν ξεκινήσει, θα πρέπει να στηρίζεται στη δική σας δουλειά.

Τι λέτε;
voutiros
Posts: 368
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Post by voutiros »

ΚΑΤΑΡΧΗΝ θΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΑΣ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΠΕΔΙΟΥ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙς ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ.
ΘΕΩΡΩ ΠΙΟ ΕΦΙΚΤΗ ΤΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο MINIMUS ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΠΕΔΙΑ ΑΥΤΑ ΣΥΝΗΘΩς ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΥΔΙΑΚΡΙΤΕς ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΣΚΑΡΙΦΗΜΑ ΜΕ ΒΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΕΙ ΝΟΜΙΖΩ...

ΒΟΥΤ
Planar
Posts: 365
Joined: 30 Mar 2007 14:28
Location: Maganopigado
Contact:

Post by Planar »

Εξαιρετική ιδέα! Δημήτρη υπολόγιζε με μέσα σε ότι μπορώ να βοηθήσω.
Απο programming δεν ξερω και πολλα αλλά πέρα από την προφανή παροχή πληροφοριών προτίθεμαι να προσφέρω με τη φωτογράφηση και το post processing των αρχείων. Ειχα κανει αρκετη δουλιτσα με πεδια γυρω απο την αθηνα για προσωπικη χρήση.
Κάτι σαν κι αυτό ας πούμε...

http://farm3.static.flickr.com/2230/207 ... daa3_o.jpg

Σε πρώτη φάση θα προτεινα η προσπαθεια να ξεκινήσει όσο πιο απλά γίνεται... βασικές πληροφορίες και ένα πανοραμικό. Αργοτερα αν υπαρξει δυναμικη μπορει να συμπεριληφθουν κι αλλα πραγματα (προσβασεις, κλπ)
kangoo
Posts: 80
Joined: 23 Aug 2006 17:00

Post by kangoo »

planar apo pio pedio einai i fotografia?
User avatar
kayak
Posts: 163
Joined: 14 Nov 2007 08:41

Post by kayak »

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ SPORT ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ. ΞΕΡΩ ΑΡΚΕΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ (Ή ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ) ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ "Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ" ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΤΟΧΟ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ SITE ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ (ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΚΟΜΑ)ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ:

www.anarrixisi.gr/wiki

ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ SPORT ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΑΡΚΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΠΩΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ,ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΙΔΙΑΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ (ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΕΣ ΠΛΑΚΕΤΕΣ, ΝΑΥΤΙΚΑ ΚΛΕΙΔΙΑ) , ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ (ΠΧ ΣΑΘΡΑ,ΦΩΛΙΕΣ ΠΟΥΛΙΩΝ,ΠΑΤΑΡΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΠΤΩΣΕΙΣ) ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ 50αρι,60αρι Ή 70αρι ΣΧΟΙΝΙ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΟΣΟ ΜΟΥ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.
Dimitris
Posts: 662
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Ωραία, κάτι έχει αρχίσει να γίνεται. Όσο περισσότερες πηγές, τόσο το καλύτερο. Στο τέλος θα μας βρίσουν όσοι βγάζουν έντυπους οδηγούς, ενώ εγώ τους συμπαθώ ιδιαίτερα και μου αρέσει να τους έχω μαζί μου και να τους διαβάζω. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, προτιμώ να διαβάζω έντυπα και όχι ηλεκτρονικά κείμενα. Πάντως, αφού η αρχική πρόσκληση-πρόκληση έγινε προς το Routes.gr για την δημιουργία σελίδων αθλητικών διαδρομών και αφού επαναλάβω ότι πολλοί αναρριχητές που συντηρούν πεδία έχουν ωραίες σελίδες στο Internet με πληροφορίες γι αυτά, αποφάσισα να κάνω μια δοκιμή που περιμένει τα σχόλιά σας.
Minimus
Posts: 95
Joined: 29 Nov 2007 10:08
Location: Αθήνα

Post by Minimus »

Μπράβο Δημήτρη.

Κάτι τέτοιο είχα στο μυαλό μου, όταν έκανα την αρχική πρόταση.

Συμφωνώ με την παρατήρηση του Γιώργου, ότι η φωτογραφία δεν είναι τόσο απαραίτητη, όσο η δυνατότητα ενημέρωσης των παρατηρήσεων. Έτσι το αρχείο από "στατικό" γίνεται "δυναμικό".

Από τεχνικής άποψης είναι εύκολο να γίνει με ένα απλό email που θα στέλνει αυτός που έχει να προσθέσει κάποια πληροφορία για κάποια διαδρομή και με τη σειρά του ο administrator θα ενημερώνει τις παρατηρήσεις.

Φανταστείτε έναν ηλεκτρονικό οδηγό διαδρομών, γραμμένο και διαρκώς ενημερωμένο από όλους όσους σκαρφαλώνουν (στο παρόν και στο μέλλον) και καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους.

Το κλειδί για την επιτυχία της προσπάθειας, το ανέφερε ο kayak παραπάνω:
"Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ"

Όσον αφορά τους "αναρριχητές που συντηρούν πεδία κι έχουν ωραίες σελίδες στο Internet με πληροφορίες γι αυτά" μπορούν να συμπεριληφθούν στους αντίστοιχους πίνακες τα σχετικά links τα οποία θα παραπέμπουν σε αυτές τις σελίδες.
Dimitris
Posts: 662
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Ωραία, λοιπόν. Θα βάζουμε ότι έχουμε για κάθε πεδίο. Η φωτογραφία δεν θα είναι απαραίτητη. Μπορεί να υπάρχει φωτογραφία με χαράξεις, χωρίς χαράξεις ή και καθόλου. Ότι στέλνετε εσείς. Όσον αφορά τον τρόπο ενημέρωσης θα πρέπει να γίνεται με e-mail, γιατί για λόγους ασφαλείας και περιορισμένου χώρου, αποφεύγουμε να δώσουμε την δυνατότητα απ’ ευθείας καταχωρήσεων. Έναν περιορισμό μόνο πρέπει να βάλουμε: Τα στοιχεία (φωτογραφίες, χαράξεις, σκίτσα, περιγραφές) να μην προέρχονται από έντυπους αναρριχητικούς οδηγούς για ευνόητους λόγους πνευματικής ιδιοκτησίας.

Περιμένουμε λοιπόν την αποστολή του πρώτου υλικού...
Planar
Posts: 365
Joined: 30 Mar 2007 14:28
Location: Maganopigado
Contact:

Post by Planar »

Αυτό με τους οδηγούς είναι όντως σημαντικό. Προσωπικά σέβομαι τον κόπο αυτών που εκδίδουν αναρριχητικούς οδηγούς και δεν θα πάψω να τους αγοράζω για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, από την άλλη όμως πιστεύω και στην ανιδιοτελή διακίνηση της πληροφορίας στην αναρρίχηση. Το internet και το χαρτί είναι αλλολοσυμπληρουμενα μέσα. Δε νομίζω λοιπόν ότι κινδυνεύει να θίγει κάποιος έκδοτης αναρριχητικού οδηγού εκτός αν τα κίνητρα του είναι καθαρά οικονομικά. Ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση πάντως δεν είμαι καθόλου σίγουρος πόσο μια βάση δεδομένων στο interent θα θίξει τις πωλήσεις ενός όμορφου καλοδουλεμένου οδηγού. Από την άλλη, αν κάποιος πουλάει προχειρατζες και τις βαφτίζει οδηγούς μόνο και μόνο για να κονομησει, ε τότε πρέπει να με απασχολεί αν θα του χαλάσω τη μπιζνα?

Τέλος πάντων, πείραμα είναι και ανάλογα με τη ανταπόκριση ας προχωρήσει η όχι. Δημήτρη θα σου στείλω mail με λεπτομέρειες γα το υλικό που έχω

@ kayak. Το πανοραμικό είναι από το "Καράβι" στον Υμηττό
Dimitris
Posts: 662
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Τελικά ο Planar έχει κάνει καλή δουλειά και εμείς αρχίσαμε να την αξιοποιούμε. Μέχρι στιγμής έχουμε ανεβάσει Καράβι και Βαρυμπόμπη, στα Αγγλικά. Φυσικά κάθε διόρθωση είναι δεκτή.
nioniakis
Posts: 179
Joined: 25 Oct 2006 17:01
Location: Κυθηρα
Contact:

Post by nioniakis »

Πολυ ομορφη δουλεια πραγματι.Μου αρεσε πολυ οι συντεταγμενες που εδωσες για googlearth!θα ηθελα να πω και τη γνωμη μου σχετικα με την δημοσιευση σκιτσων διαδρομων,που μπορει να υπαρχουν σε οδηγους.Οποιος εχει κανει καποια διαδρομη και βγαλει ενα πιο λεπτομερες σκιτσο της,εχει το δικαιωμα πιστευω,να το δημοσιευσει.
nioniakis
Posts: 179
Joined: 25 Oct 2006 17:01
Location: Κυθηρα
Contact:

Post by nioniakis »

Πολυ ομορφη δουλεια πραγματι.Μου αρεσε πολυ οι συντεταγμενες που εδωσες για googlearth!θα ηθελα να πω και τη γνωμη μου σχετικα με την δημοσιευση σκιτσων διαδρομων,που μπορει να υπαρχουν σε οδηγους.Οποιος εχει κανει καποια διαδρομη και βγαλει ενα πιο λεπτομερες σκιτσο της,εχει το δικαιωμα πιστευω,να το δημοσιευσει.
Dimitris
Posts: 662
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Post by Dimitris »

Όλες οι πληροφορίες και οι συντεταγμένες του Google είναι του Planar. Σχετικά με τα σκίτσα, φυσικά και δημοσιεύονται με αναφορά του ονόματος του σχεδιαστή/συντάκτη/φωτογράφου στο τέλος του κειμένου.
Post Reply