Page 1 of 1

Νάστου-Κινατίδη (περιγραφή και σκίτσο in fault)

Posted: 24 Jul 2011 19:21
by Ibex
Η περιγραφή αλλά και το σκίτσο της Νάστου-Κινατίδη που είναι αναρτημμένα στο Routes χρειάζονται διορθώσεις ή αντικατάσταση. Αυτό αποτελεί πρόβλημα γιατί το έμπα της διαδρομής (2-3 πρώτες σκοινιές) δεν είναι προφανές και πολύς κόσμος χάνεται ακολουθώντας την υπάρχουσα περιγραφή και το σκίτσο. Βέβαια, ένας ακόμα λόγος για το χάσιμο είναι ότι η στάνταρ είσοδος της διαδρομής δεν είναι προσβάσιμη όταν υπάρχει μεγάλη χιονούρα όπως φέτος. Εχθές ο Μωραϊτίνης με την παρέα του αλλά και εγώ χαθήκαμε. Με τον Γιάννη Κινατίδη όταν την σκαρφαλώσαμε το 2003 πάλι είχαμε χαθεί στο ξεκίνημα.

Για το έμπα της διαδρομής (ειδικά τώρα που έχει ανοιχτεί εκεί δίπλα και μια καινούρια διαδρομή με τα δικά της ρελέ) μάλλον χρειάζεται μια close-up φωτογραφία με τις χαράξεις των διαδρομών. Ας αναφερθεί ότι όλα τα ρελέ που φαίνονται στο υπάρχον σκίτσο έχουν πλέον δύο βύσματα ή βύσμα και καρφί (μπράβο σε όποιον τα έβαλε).

Ένα βασικό λάθος του σκίτσου είναι πως το πραγματικό R3 (ή R2, ανάλογα πως θα μπει κανείς) αναφέρεται στο σκίτσο ως R1. Επίσης, αμέσως μετά αυτό το ρελέ, το σκίτσο δείχνει κάτι πλακούλες με ένα V- και ύστερα ένα δίεδρο IV+ που φεύγει ευθεία πάνω. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν πλακούλες αλλά μόνο κάτι αρνητικά σαθρά μπλοκ πάνω από τα οποία τραβερσάρουμε λίγο ανασφάλιστα (V-) για να μπούμε σε μια κεκλιμένη προς τα δεξιά ραμπούλα/δίεδρο που βγάζει στο ρελέ (IV+) μετά από αρκετά μέτρα.

Η περιγραφή είναι και αυτή σωστή από την 4η σχοινιά και πάνω. Αυτό που αναφέρεται όμως για τα σαθρά στην έξοδο της 8ης σχοινιάς δεν είναι απλά "καλό" αλλά απολύτως επιβεβλημένο. Ίσως θα έπρεπε να μπει ένα καρφί εκεί στην έξοδο (στον τοίχο αριστερά και πάνω) ώστε τα σχοινιά να κατευθύνονται μακριά από τα επικίνδυνα σαθρά. Με μικρά φρεντ, μικρά καρυδάκια και λίγο ψάξιμο γίνεται η δουλειά, αν όμως κανείς πάει με σφυρί ας πάρει μαζί και ένα μικρό U ή κανένα μικρό lost arrow.

Πιστεύω πρέπει να αναφέρεται ότι η 4η σχοινιά της περιγραφής (μεταξύ των R2 και R3 στο υπάρχον σκίτσο) δεν παίρνει απολύτως καμία ασφάλεια. Oύτε κανένα καρφί είδα. Η δυσκολία που αναφέρεται στο σκίτσο δεν είναι συνεχής, όμως η τραβέρσα είναι ψιλοσαθρή και θέλει προσοχή. Τέλος, η 10η σχοινιά της περιγραφής (καμιναδούλα εξόδου στη σάρα) είναι νομίζω υπερβαθμολογημένη —δυο κινήσεις όλες κι όλες, αρκεί να βγάλει κανείς το σακίδιο— το υπόλοιπο της σχοινιάς με λίγο ψάξιμο πάει γύρω στο IV και σε γερό βράχο.

Σε σχέση με τα υλικά, δεν ξέρω αν το Νο3 Camalot θεωρείται "μεσαίο μέγεθος" πάντως εμένα μου φάνηκε χρήσιμο να το κουβαλάω και το έχωσα σε τουλάχιστον δύο σημεία... Και μιλώντας για friends, δεν μου έφτανε η ταλαιπωρία του να σκαρφαλώνω με έναν μπελαλή silent partner, είχα και έναν σάτυρο από κάτω να με φωνάζει κωλάτζα.

Posted: 25 Jul 2011 12:57
by little_chris
Χαχα...άκου σάτυρο την κωλατζα!
Εγώ θα φοβόμουν να έβαζα απο κάτω μου έναν τέτοιο. Ελπίζω να ήσουν κ εδώ αρκετά γρήγορος κ να μη σε πρόλαβε αυτό το ανθρωπόμορφο, φαλακρο, με μυτερά αυτιά μυθικό όν..Μήπως για αυτό το λόγο ήταν ο σχοινοσύντροφος σου silent partner??

Posted: 25 Jul 2011 13:24
by Ibex
...άκουγα κάτι βογκητά από κάτω σαν κάποιος να έχει χτυπηθεί από πέτρες :lol:

Posted: 26 Jul 2011 13:56
by Ibex
Το www.anevainontas.gr έχει μια περιγραφή και φωτογραφία με την χάραξη της διαδρομής (την βάζω εδώ για να μη ψάχνετε να τη βρείτε). Αυτή είναι γενικά σωστή, όμως δεν είναι αρκετά λεπτομερής. Χρειάζεται νομίζω καλύτερη ανάλυση εικόνας και αλληλένδετα προς αυτό μια προσεκτικότερη χάραξη της γραμμής. Για παράδειγμα, έχω να παρατηρήσω τα εξής: Το 1ο ρελέ νομίζω είναι λίγο χαμηλότερα από εκεί που το δείχνει η κουκίδα στη φωτογραφία (στο προηγούμενο ζωνάρι). Το 2ο ρελέ είναι λίγο ψηλότερα από την κουκίδα στη φωτογραφία, σχεδόν εκεί που η γραμμή κάνει γωνία (αρχή τραβέρσας στο ζωνάρι). Μεταξύ του 1ου και του 2ου ρελέ (όπως αυτά φαίνονται στην φωτογραφία) υπάρχει ένα ακόμα εκεί που η κόκκινη γραμμή διασταυρώνεται με ένα σχισμοδίεδρο λίγο πριν το τέλος της πρώτης τραβέρσας. Τέλος, η 6η σχοινιά όπως φαίνεται στην φωτογραφία (προτελευταία στο δίεδρο) κανονικά κάνει 2 μέτρα τραβέρσα αριστερά από το ρελέ και μετά ακολουθεί το αριστερό δίεδρο. Τέλος, η σχετική περιγραφή του Ανεβαίνοντας αναφέρει δέκα σχοινιές και η φωτογραφία με τη χάραξη δείχνει εννέα. Συγνώμη που είμαι ψείρας, όμως τα λάθη που κάνουμε όταν σκαρφαλώνουμε είναι πολλά, ας προσπαθούμε να μην προσθέτουμε σ' αυτά κι άλλα.

Image

Re: Νάστου-Κινατίδη (περιγραφή και σκίτσο in fault)

Posted: 08 Sep 2021 00:15
by papapoufis
Πρόσφατα επαναλάβαμε την Νάστου-Κινατίδη και προσπάθησα να κάνω ένα σκίτσο, γιατι αυτό που ειναι ανεβασμένο στο routes δεν ειναι πολύ ακριβές. Μετά την τραβέρσα που οδηγει στην βάση των διέδρων, ταυτίζεται με το ήδη υπάρχον, ενώ η υπάρχουσα περιγραφή, είναι επαρκής, με εξαιρεση την 3η σχοινιά. Εκει ανεβαινει για 2-3 μέτρα στο σχισμοδίεδρο και ύστερα τραβερσάσει δεξια πάνω απο αρνητικά σαθρά μπλοκ(λίγο εκτεθειμένα και υπάρχει καρφι προς το τέλος της τραβέρσας). Μετά συνεχίζει πάνω και δεξια προς εύκολο δίεδρο IV(δεν ασφαλίζεται πολύ καλά). Όσον αφορά την έξοδο της τελευταίας σχοινιάς των διέδρων, οπου υπάρχουν σαθρά, αντί για καρφί αριστερα, μπορει να μπει μικρο φρεντ δεξια(0.3-0.4) για να κραταει τα σχοινια μακρια απο τις πέτρες.

Εννοειται οποιαδήποτε διόρθωση ειναι ευπρόσδεκτη.
https://drive.google.com/file/d/1QzCkGK ... sp=sharing