Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Απόψεις σχετικά με την αναρριχητική δεοντολογία, τα ήθη και τους κανόνες του βουνού
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Re: Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Post by Ibex »

Ορμώμενος από κάποιες αναφορές του στυλ όπου είναι καρφί θα ξαναμπεί καρφί...
Che, αρκετά θέματα έχει θέσει επί τάπητος ο Chrisbel, μην ανοίγεις νέες πληγές. Αυτό που θίγεις
παραπάνω μπορείς να το αναπτύξεις αλλού, αν το θεωρείς απαραίτητο δηλαδή. Σίγουρα υπάγεται
στο "δεοντολογία, ήθη και κανόνες" αλλά όχι εδώ, στο συγκεκριμένο topic.
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
Genirous
Posts: 61
Joined: 05 Mar 2009 12:45
Location: Αθήνα

Re: Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Post by Genirous »

Μένω άφωνος βλέποντας προσωπικές συζητήσεις/απόψεις μέσω email να γίνονται βορά δημόσιας κριτικής και κουτσομπολιού... :o Εκτός εάν υπάρχει η απαραίτητη συγκατάθεση...
dimspar
Posts: 112
Joined: 21 Jun 2008 17:59
Location: Penteli

Re: Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Post by dimspar »

Belo προς τον Τσουτσια απευθυνομαι ,οχι εσενα.
Nikolas_A
Posts: 382
Joined: 15 Apr 2008 18:30

Re: Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Post by Nikolas_A »

Genirous wrote:Μένω άφωνος βλέποντας προσωπικές συζητήσεις/απόψεις μέσω email να γίνονται βορά δημόσιας κριτικής και κουτσομπολιού... :o Εκτός εάν υπάρχει η απαραίτητη συγκατάθεση...
chrisbel wrote:Χ.Μπελογιάννης 11/7
Όμως, κατά την πάγια άποψη μου, οι προβληματισμοί αυτοί πρέπει να κοινωνούνται κι όχι να παραμένουν στα στενά όρια κάποιων παραληπτών του μέιλ, έτσι δημιουργείται η κοινότητα των αναρριχητών. Σκεφτείτε μπας και μεταφερθεί η κουβέντα σε ένα φόρουμ.. τα γραπτά μένουν και δημιουργείται ιστορία και παράδοση..
Γ Βουτυρόπουλος 11/7 wrote: Συμφωνώ με τον Χρήστο, αυτά θα πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω.

ΓΒ
Χ Τσούτσιας 11/7 wrote: ΥΓ: άντε ξεκίνα το φόρουμ να δούμε πως θα πάει!!..Αν και πιστεύω πως ο φίλος Ιβέξιος θα σε προλάβει! Το μόνο που ίσως τον αποτρέψει είναι ο καλός καιρός στην περιοχή των Άλπεων..κουφάλαα

Χρήστος
Απετάξω τις πλακέτες; Απεταξάμην!
Συνετάξω τα καρύδια; Συνεταξάμην
Genirous
Posts: 61
Joined: 05 Mar 2009 12:45
Location: Αθήνα

Re: Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Post by Genirous »

Το να μεταφερθεί η κουβέντα/οι προβληματισμοί σε δημόσια συζήτηση νομίζω (?) ότι είναι πολύ διαφορετικό από το να αντιγραφεί αυτούσια μια προσωπική συζήτηση, μέσα στην οποία θίγονται ονόματα και υπολήψεις... :o Άλλωστε εάν το θέμα έμενε στο πρώτο ποστ, θα είχε δοθεί απόλυτα το νόημά του προς συζήτηση.



ΥΓ: Πάντως εάν ισχύει κάτι τέτοιο και δόθηκε η συγκατάθεση να αντιγραφούν αυτούσια τα περιεχόμενα των email, τότε δεν πρυτανεύει λογική... :(
voutiros
Posts: 368
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Re: Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Post by voutiros »

Πουθενά σε αυτόν τον πλανήτη, ποτέ στην ιστορία, δε πρυτάνευσε η λογική σε οποιαδήποτε συζήτηση για βύσματα. Άλλωστε πίσω από αυτή τη δραστηριότητα είναι πάντα ...ο άνθρωπος!
wu
Che
Posts: 267
Joined: 01 Jan 2009 20:07
Location: ATHENS,GREECE

Re: Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Post by Che »

Σωστα Βουτυρε....και τελικα εγω απο ολη αυτη τη συζητηση καταλειγω στο μηπως τελικα δεν μας νοιαζει και τοσο το ηθος και το ποσο παρεμβαινουμε στο περιβαλλον αλλα στο ποσο γαματοι θα φανουμε εμεις στα ματια των αλλων???

εχω την βαθεια εντυπωση πλεον οτι στο χωρο κοιταμε πως θα διαβαλλουμε τον αλλο για να αναδειχθει το δικο μας επιτευγμα και να παρουμε το τιτλο του καλυτερου-ηθικοτερου, ορειβατη-αναρριχητη και να μας λατρευουν και να μας εξυμνουν οι αλλοι.

πολλα τα παραδειγματα και δεν θα τα παραθεσω εδω γιατι πραγματικα δε μου αρεσει αυτη η ''κατινια''.το ζητημα ειναι οτι ολοι μεγαλοι-μικροι ασημοι διασημοι εχουν κανει τη ''μαιμουδια'' τους εστω και μια φορα στη ζωη τους αλλα λιγοι την παραδεχονται.

παντως θεωρω οτι ετσι οπως εχουν αλλαξει οι εποχες πρεπει να προσαρμοστουμε και να υπαρξουν αλλαγες και στο χωρο μας... δεν μπορουμε να παραμενουμε καθηλωμενοι σε παλιες νοοτροπιες οταν ΤΟΣΑ αλλα εχουν αλλαξει και εξελιχθει στο χωρο,χωρις βεβαια να λεω οτι πρεπει να τα αποταξουμε εντελως...απλα πρεπει να τα αναβαθμισουμε...και φυσικα να τα περασουμε σαν νοοτροπια...πχ αν νοιαζομασταν για το περιβαλλον και το αντικτυπο μας θα μαζευαμε τα κωλοχαρτα μας σε μια σακουλα οταν πηγαιναμε σε ενα πεδιο για τις βιολογικες μας αναγκες....κατι που ομολογω ουτε εγω το κανα....μεχρι που ειδα τον Αλιφερη να μαζευει σε μια σακουλα κωλοχαρτα απο τη κορακοφωλια....ειλικρινα ντραπηκα γνωριζοντας οτι κι εγω τα αφηνα με τη δικαιολογια οτι οκ χαρτι ειναι....κι ομως ειναι ακαλαισθητο...και εχω αρχισει να εχω παντα σακκουλα μαζι μου γι αυτο το λογο...δεν ειναι κατι ηθικο αυτο η κανω λαθος....κι ομως σε καμια σχολη δε το εχω ακουσει...και ξερω οτι υπαρχει και κοσμος που δεν παει σε σχολες και κανει επειδη καποιος τον τραβηξε...αλλα αυτος που τον τραβηξε πιθανον να εχει κανει...και ισως αν του εμπαινε στο πετσι αυτο να το ελεγε και στον αλλον...

ή ποτε δεν ειδα καποιον να καθαριζει με βουρτσα τα πιασιματα που εκανε ασπρα απο τη μαγνησια νοιαζοντας για τον επομενο που θα μπει...καποτε λεγανε και τη μαγνησια ανηθικη....τωρα ολοι χρησιμοποιουν....αυτο μας κανει ολους ανηθικους αραγε???το γεγονος ειναι οτι με την εξελιξη ή να το θεσω πιο απλα...για να υπαρξει εξελιξη χρειαζονται και αλλαγες...

Δε ξερω πως ακουγονται ολα αυτα αλλα νομιζω πως πρεπει καποια στιγμη μακρια απο τις κατινιες και τις χολες που βγαζει ο ενας για τον αλλο να υπαρξει και μια ουσιαστικη συζητηση σχετικα με το τι ειναι πλεον ηθικο στις μερες μας και τι οχι και να προστεθουν διαφορα πραγματα ακομα και να εκδωθουν σε ενα βιβλιο με την καθε λεπτομερεια και τελεια.
Climbing is not a sport, it's a life attidute!
chrisbel
Posts: 138
Joined: 12 Jul 2006 14:48

Re: Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Post by chrisbel »

Γειά χαρά σε όλους,
μεταφέρω το mail του Σχοινά, όπως ζήτησε, στο topic..
ΥΓ. Μπορεί να είναι παράξενο να μεταφέρω ολόκηρη κουβέντα απο τα mail σε ένα φόρουμ αλλά σκεφτείτε κάτι: προτιμούμε οι απόψεις μας να κινούνται σε ένα πλαίσιο κουτσομπολιού και να μοιράζονται σε ολίγους "εκλεκτούς" ή να αποτελέσουν μια αφετηρία προβληματισμού; Για μένα αυτό είναι το διακύβευμα και γι' αυτό, το ρίσκο..

Κ. Σχοινάς
Καλησπέρα παίδες,

Διακοπεύετε? καλώς, εύζομαι καλά μπάνια και σκαρφαλώματα.

Δεδομένης της απουσίας -τουλαχιστον δεν το βρήκα- αυτόματης φόρμας εγγραφής στο routes.gr, ό,που μεταφέρθηκε αυτή η συζήτηση, -ούτε έλαβα κάποια απάντηση από τους administrators- συνεχίζω από εδώ, φίλε μπέλο είσαι ελεύθερος να μεταφέρεις και αυτή την απάντηση, όπως πολύ σωστά και λογικά μετέφερες και τις προηγούμενες.
σε αυτό το email thread εκφράζουμε την αγάπη μας προς το βουνό και το σκαρφάλωμα γενικότερα και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι βρίσκουν παράλογο να τιμώνται οι απόψεις μας με το να δημοσιεύονται, κατόπιν ερωτήσεως.

Θα ήταν ωραίο όσοι διαβάζουντα posts στο routes.gr να μένουν στην αγάπη, όχι στα διαδικαστικά.

Κατά τη γνώμη μου αυτή την αγάπη δεν εκφράζει ο τίτλος "Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;".
Ένας τίτλος τύπου: "Νόημα, Διαχείριση, Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της Αναρρίχησης" ίσως να ήταν ποιό ταιριαστός,
κυρίως γιατί θα προφόρτιζε θετικότερα τους αναγνώστες. Όσα προσωπικά αναφέρω στα email/post είναι αγωνιώδη ερωτήματα
και όχι πακτωμένες απόψεις, είναι πάντα πρώτα η αναζήτηση μίας κοινής ουσίας και της αγάπης μέσα από αυτή.

Να απαντήσω τώρα στον Νικόλα Αναστασόπουλο.

Νικόλα, χαίρομαι που εκφράζουμε με παρόμοιo τρόπο τις αγωνίες μας, κι εγώ αν μπεί κάτι στο μυαλό ύπνο δέ βρίσκω.

Γιατί όμως τέτοιο μένος -παρακάμπτοντας ολόκληρο κείμενο, βαπτίζοντας το σεντόνι- ενώ στην πραγματικότητα λέμε τα ίδια πράγματα:

παραθέτω για Καστριώτισσα:

κώστας: κάποια στιγμή το ίδιο καλοκαίρι έσκασαν άσχετοι (εδώ συμπληρώνω, προφανώς ασχετοι με τον τόπο) αναρριχητές από κάποιο σύλλογο νομίζω των αθηνών,
νικόλας: Τις διαδρομές στην Καστριώτισσα ανοίξαμε (άσχετοι) αναρριχητές του ΠΟΑ και ένας του ΕΠΟΣ Φυλής, μετά από πρόσκληση σπηλαιολόγου με καταγωγή από το χωριό (κ.: άσχετος με το σκαρφάλωμα)

(λέμε το ίδιο)

κώστας: και ζήτησαν μάλιστα λεφτά για να καρφώσουν τα βράχια. (κ.: αυτή είναι η άποψη της τοπικής κοινωνίας για το τί έγινε και τι μεταφέρω ΑΥΤΟΥΣΙΑ, δεν είναι δική μου άποψη**)
νικόλας: Τα υλικά τα πλήρωσε τα μισά αυτός και τα μισά ο ΠΟΑ. (κ.: εδώ ίσως η τοπική κοινωνία -όχι εγώ- να προσέθετε: επειδή δε δώσαμε λεφτά)

κώστας: αυτή την κλασσική παπάτζα ότι θα έρθει τουρισμός κλπ. (**)
νικόλας: Του είχε μπει η ιδέα ότι μερικές επισκέψιμες σπηλιές και ένα ασφαλισμένο πεδίο θα τραβούσαν τους αντίστοιχους ανθρώπους στην περιοχή.

(λέμε το ίδιο, πολύ σωστό το αντίστοιχους, εάν το έγραφα εγώ θα ήταν λασπολογία;)

νικόλας: Βρίσκω το ελιτίστικο υφάκι σου κουραστικό (και στα παραπάνω mail, είχαι διαβάσει και το σχόλιο στο Βραχομανία), αλλά τη λασπολογία σου τη βρίσκω εντελώς απαράδεκτη.
κώστας: νικόλα εάν πιστεύεις ότι είναι λασπολογία το να μεταφέρω αυτούσιες τις απόψεις της τοπικής κοινότητας για αυτά που γίνονται στο χωριό τους, ή το να ενδιαφέρεσαι ολιστικά για ένα άθλημα που λαμβάνει χώρα στη φύση, θέτοντας ερωτήματα για την ύπαρξή του και της πρακτικές του, επανεξέτασε τον όρο.

λέγοντας έχω υφάκι, ίσως ξεχνάς πως πρίν παρέμβω με ένα comment στο βραχομάνια είχε προηγηθεί:

1. προδοσία απο τον τίτο προσωπικά, ο οποίος είχε υποσχεθεί να σεβαστεί το πεδίο, πράγμα το οποίο δεν έκανε ποτέ. (θέμα προσωπικής ηθικής, όχι αναρριχητικής)
2. κάποιος με username Άρης είχε δηλώσει δημόσια στο βραχομάνια πως όσοι λένε το Λατσουδόρεμα λατσουδόρεμα είναι ασεβείς και ανιστόρητοι.

επιπροσθέτως ίσως ξεχνάς πως μέσα στα κείμενα αναφέρομαι πολλές φορές -προσβλητικά θα έλεγε κάποιος άλλος- σε μένα ώς:

1. κότα αναρριχητή
2. ανίκανο να επαναλάβω ανασφάλιστες διαδρομές

Τα αγωνιώδη ερωτήματα δε μπορεί παρά να είναι αιχμηρά. Η αιχμή δεν είναι λάσπη. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να αναρωτηθώ δημοσίως και αιχμηρώς για την παρούσα κατάσταση:

Το να χτίζουμε εθνικές και εγνατίες, σχίζοντας χωρίς κριτήρια τα βουνά στη μέση, απλά για να περάσει κάποια στιγμή ένας πιθανόν αδιάφορος -ως προς το μέρος- αναρριχητικός τουρίστας, πιθανόν δεν είναι λογική αναρρίχηση, το ότι αυτό πολλοί δεν θα καταλάβουν, προέβλεψε πολύ σωστά ο φίλος τσούτσιας σε ένα από τα email. Ένα δύσβατο μονοπάτι θα περπατηθεί μόνο από κάποιους που είτε το έχουν ανάγκη είτε το αγαπούν. Από την άλλη μία λεωφόρος απλά μεταφέρει βενζινοκίνητους τουρίστες, που βγαίνουν από το αμάξι τους, ρίχνουν μία αδιάφορη ματιά, και φεύγουν.

Προσωπικά θα προτιμούσα οι διαδρομές να έχουν μείνει ελάχιστα και ό,που απαραίτητα καρφωμένες -θυμάμαι πόσο ενδιαφέρουσες και με χαρακτήρα ήταν πολλές διαδρομές παλιά, και πόσο αδιάφορες έγιναν με το που τοποθετήθηκαν παντού και σταθερά πλακέτες-. Έτσι θα αναγκαζόμουν να γίνω καλύτερος και όχι απλά και ισοπεδωτικά να φέρνω τις διαδρομές στα ανίκανα μέτρα μου.
Αλλιώς ας μήν σκαρφαλώνω (πράγματα δυσκολότερα από ό,τι μπορώ και που άλλοι περπατούν).

Και για να κλείσω με το ίδιο προσβλητικό υφάκι, παραθέτω απόσπασμα των προηγούμενων post:

"Δεδομένα όπως τα -λίγα- παραπάνω, εκτός του οτί συνιστούν ιστορικές όσο και προσωπικές αλήθειες, ωραίο και χρήσιμο είναι όταν πλαισιώνουν κάθε κατα τα άλλα δημόσια και τυπική αναφορά στις αναρριχητικές δυνατότητες ενός πεδίου, περιγράφοντας μια στιγμή της ανάδυσης ενός ορισμένου και κοινού τόπου μέσα απο μια χούφτα άγνωστων βράχων και αόριστων επιθυμιών."

με εκτίμηση,

μία αναρριχητική κότα (ίσως και αδερφή)
Nikolas_A
Posts: 382
Joined: 15 Apr 2008 18:30

Re: Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Post by Nikolas_A »

Νομίζω ότι δεν έχει νόημα να το αναλύουμε άλλο, νομίζω ότι στο αρχικό post/email δεν είναι κατανοητά αυτά (π.χ. είπε η τοπική κοινότητα, όχι εγώ). Αλλά ας επαναφέρουμε το post στο αρχικό του θέμα. Με συντομία οι απόψεις μου για τα θέματα που τέθηκαν:

Σε ποιόν ανήκουν τα βράχια; Σε κανένα, ή και σε όλους. Όμως όταν κάποιος είδε μια γραμμή πρώτος και τη σκαρφάλωσε, ενώ τα βράχια ήταν εκεί 80 χρόνια πριν όταν άρχισε η αναρρίχηση στην Ελλάδα, ή 30 που ήρθε η ελεύθερη αναρρίχηση, αξίζει κάποιο σεβασμό. Αν πήγε και την άνοιξε με πλακέτες ενώ είχε διαμπερή ή σχισμές, μπορεί να το βλέπουμε σαν αφορμή να τον "λούσουμε" αλλά γιατί δεν πήγαμε πιο πριν εμείς να την κάνουμε καθαρή; Η γιατί πήγαμε, δεν το είπαμε σε κανένα -έχει συμβεί- και όταν κάποιος την κάρφωσε και την έδωσε για καινούργια βγήκαμε και τον κράζαμε;

Οφείλουμε σεβασμό στο "στυλ" του πεδίου; Πιστέυω ναι. Π.χ. στα Μετέωρα δε μου αρέσει να βλέπω γαζιά. Δεν πάω κάθε μέρα, αλλά μια δυο φορές το χρόνο θέλω να νοιώθω ότι είναι σημαντικό να σκεφτώ τι θα κάνω τα επόμενα 10 μέτρα. Από την άλλη δεν θεωρώ πως είναι και προς θάνατο σε ένα βράχο με 5 σχιμές καρυδάτες να ανοίξει κάποιος μια σπορ, εφ' όσον είναι σε απόσταση που δεν επηρρεάζει τις διπλανές.

Χρειαζόμαστε σπορ πεδία; Ναι δαγκωτό. Δεν γίνεσαι αναρριχηταράς στην πίστα, και δεν μας περισσεύουν όλων τα φράγκα για συνδρομές και βενζίνες. Οι δυνατοί αναρρίχητές που κάνουν τα green point, δυνάμωσαν και έγιναν αστέρια στην πίστα, βγήκαν στις σπορ, προσαρμόστηκαν στο βράχο, έφτιαξαν ψυχολογία και τεχνική και μετά έβαλαν καρύδια. Πάρε έναν πρωταθλητή αγωνιστικής αναρρίχησης, βάλ' τον πρώτη φορά στο βράχο με καρύδια και στείλε μου το βίντεο. (Θα μου πεις, οι Εγγλέζοι γίνονται αναρριχηταράδες χωρίς πλακέτες. Αλλά κι αυτοί πάνε καμια Κάλυμνο να τραβηχτούν... :lol: )

Πρέπει να τα γαζώσουμε όλα; Όχι, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται. Όπως έλεγε ένας φίλος, βράχια υπάρχουν, αναρριχητές δεν υπάρχουν... Ωστόσο νομίζω ότι τα πεδία στην Αττική είναι πλέον υπεραρκετά. Τα 90νταζ οι επιλογές ήταν λίγες, τώρα υπάρχουν διαδρομές για όλα τα γούστα. Ειδικά αυτά τα στριμώγματα διαδρομών είναι νομίζω περιττά.

Συντήρηση διαδρομών. Οι πρωτοβουλίες ανανέωσης που ξεκίνησαν στο routes έθεσαν νομίζω το θέμα σε σωστή βάση. Δεν πρέπει να είναι ευκαιρία αλλοίωσης του χαρακτήρα της διαδρομής. Όμως πολλές φορές η αλλαγή φέρνει λιγότερη αλλοίωση. Συνφωνώ με αυτό που είπε ο Che για τα καρφιά, από το να καταστρέψουμε το βράχο αλλάζοντάς τα κάθε τόσο, ίσως μια πλακέτα είναι μικρότερη επέμβαση.

Δημοσίευση διαδρομών. Την άνοιξες, είναι δημόσια. Πήγα σε ένα βράχο και έγγραψα τι είδα. Πως μπορείς να το απαγορεύσεις αυτο; Αν είναι αντικειμενικός ο συγγραφέας ενός οδηγού η όχι, είναι ανοικτό σε κριτική όπως είναι και η διαδρομή/πεδίο.

Καλές διακοπές, είτε με πλακέτες, είτε με καρύδια!
Απετάξω τις πλακέτες; Απεταξάμην!
Συνετάξω τα καρύδια; Συνεταξάμην
Lacrimosa
Posts: 106
Joined: 20 Aug 2008 10:06

Re: Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Post by Lacrimosa »

Nikolas_A τα ειπες ολα σε 10 γραμμες. Respect.
Genirous
Posts: 61
Joined: 05 Mar 2009 12:45
Location: Αθήνα

Re: Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Post by Genirous »

Παρακολούθησα με διεσταλμένη κόρη τους υπέρμαχους της αναρριχητικής ηθικής να καταφέρονται με ανήθικο τρόπο εναντίον συναδέλφων και/ή συναθλητών. Τελικά αυτή (η ηθική) είναι αόρατη, ή εγώ δεν μπορώ να την δω; :o Ή είναι μήπως η -διάχυτη στο παρόν θέμα- αγάπη που με έχει τυφλώσει; :o
climber
Posts: 25
Joined: 01 Apr 2008 13:51

Re: Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Post by climber »

Mε αφορμή το καινούργιο ποστ αναγκάζομαι ν' απαντήσω μετά απο δημοσίευση mail για τα κακώς κείμενα που γράφτηκαν στο όνομα μου.
1.Αναφέρομαι σ' εσένα Μπελογιάννη ν΄ανεβάσεις ένα mail που έστειλε ο Σχοινάς και είναι υβριστικο για μενα χωρις τη συγκαταθεση μου προς δημοσια συζητηση, τι αναγκες ειχες και το έκανες; Εγώ ξέρω οτι υπάρχεις.
2.Το mail αυτο το γνωρίζω απο πέρυσι και δεν απαντήσαμε ( με τον Θεοδωρόπουλο Α.) γιατί ήταν υβριστικό για εμάς.Εμείς είπαμε στον Μιχαηλίδη να το βγάλει, δεν θα απαντούσαμε σε βρισιές. Προφανώς ο Σχοινάς έχει χάσει πολλά επεισόδια.
3. Με θίγει Μπελογιάννη που παλιότερα σε απασχόλησε ξανά το θέμα του ονόματος της Ιερά οδού, γράφεις χωρίς να ρωτάς, υπάρχουν και τα τηλέφωνα.. Μετά διαμαρτύρεσαι για φιλίες. Ψάξου λίγο..
Σχοινά τα παρακάτω αφορούν εσένα
1. Ποιοι είναι οι βέβηλοι και άνανδροι καταπατητές Σχοινά; Με τον Σακελλαρίου βρεθήκαμε πολλές φορές πρίν αρχίσω να ανοίγω τις διαδρομές και με τον Λατσούδη βρεθήκαμε μια φορά στο σπίτι του Νεκτάριου το 2005, άρα γνώριζαν και οι δύο τι θα έκανα.
2. Μιλάς για δεκαπέντε χρόνια δράση. Ποιά δράση; Μόνο πέντε διαδρομές είχαν γίνει μια το 1990 και τέσσερις το 1998 βλέπε Κορφές τεύχος 189/2-2008 όπου δεν υπάρχει το όνομα σου σε καμία διαδρομή και τα στοιχεία δεν τα έβαλα μόνος μου.
3. Το πεδίο το γνωρίζω απο το 1989 σε συνέντευξη που έδωσα ( βλέπε Ταχυδρόμος αριθμός 2 Ιανουάριος 1989) και το αναφέρω ως βράχια του Περιστερίου.
4. Γράφεις ότι σας πλησίασα για τον καινούργιο οδηγό της Αθήνας με σκοπό να φτιάξω διαδρομές για να τις συμπεριλάβω στον οδηγό, στον οποίο δεν υπάρχει καμιά αναφορά για το πεδίο.
5.Τα βράχια δεν ανήκουν σε κανέναν, ο καθένας μπορεί να σκαρφαλώνει και ν΄ανοίγει διαδρομές με όποιον τρόπο θέλει (με βύσματα, καρυδάκια, σόλο κ.α) αρκεί να μην παρεμβαίνει σε ήδη υπάρχουσες, αυτό εννοούσε ο Νεκτάριος.
6. Όπως έγραψα και παραπάνω βρεθήκαμε πολλές φορές με τον Σακελλαρίου και μια με τον Λατσούδη και τους εξήγησα ότι δεν είναι σωστό να βάζουμε το όνομα μας σ΄ένα πεδίο, το κατάλαβαν και είναι πρός τιμήν τους. Άν ήταν έτσι, σε πολλά πεδία που άνοιξα πρώτος διαδρομές θα έβαζα το όνομα μου. Γιατί δεν μου τα έψαλαν τότε; Με φοβήθηκαν; Δεν νομίζω. Τους είπα να προτείνουν ένα άλλο όνομα και είπαν βάλε ότι νομίζεις. Τώρα αν δεν θυμούνται τι είπαμε ή το μετάνιωσαν μπορούν να μου τα ψάλουν και τώρα, οι ίδιοι, άλλα σύντομα.Υπάρχουν λύσεις.
7. Όσο αφορά την έμπνευσή του ονόματος ο ίδιος γράφεις ότι κατά καιρούς σκαρφάλωνες εκεί και φανταζόσουν τον Ξέρξη και εγώ την Ιερά Οδό (το έχει το μέρος φαίνεται). Εξάλλου εσύ σκαρφαλώνεις στο Λατσουδόρεμα και εγώ στην Ιερά Οδό. Τι τον νοιάζει τον Μπελογιάννη;
Δημήτρης Τιτόπουλος
k.giotis
Posts: 32
Joined: 07 Nov 2012 17:20

Re: Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Post by k.giotis »

Θα το ανεβαζα απο pixies αλλα μ' αρεσει πιο πολυ απο beach boys...."hang on to your ego"

http://www.youtube.com/watch?v=FpfVap8K_Y4
voutiros
Posts: 368
Joined: 19 Apr 2006 16:40

Re: Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Post by voutiros »

Ε.. τώρα και λίγος σεβασμός δεν βλάπτει! Έντάξει η "Ιερά Οδός", πιθανόν και άλλα να ενοχλούν. Κατανοητό και σεβαστό. Έτσι κι αλλιώς κάνεις δεν είναι τέλειος και αρεστός σε όλους και για όλα. Όμως όταν μιλάμε για τον Τίτο δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτά που έχει προσφέρει στην αναρρίχηση γενικότερα και ιδιαίτερα εδώ στην Αττική τόσα χρόνια. Άς σκεφτεί κανείς τι θα ήταν η Αττική, χωρίς αυτόν, όπως και χωρίς τον Σκευοφύλακα-Μιχαηλίδη μετά και Ρούσσο αργότερα, αλλά και χωρίς τον Άρη, που έβγαλε γενιές και γενιές αναρριχητών από τις σχολές του. Οκ.. κρατήστε το μένος σας για το λατσουδόρεμα, εγώ κρατώ ευγνωμοσύνη για την σπηλιά νταβέλη, το πάνω φλαμπούρι, τον κούβελο. Είναι θέμα επιλογής.
wu
User avatar
Ibex
Posts: 711
Joined: 15 Aug 2006 14:49

Re: Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Post by Ibex »

Έτσι.
"Πολλὰ μὲν ἄλλα Νύμφαι κἠμὲ δίδαξαν ἀν᾽ ᾤρεα βουκολέοντα ἐσθλά." Π.Α.
Che
Posts: 267
Joined: 01 Jan 2009 20:07
Location: ATHENS,GREECE

Re: Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Post by Che »

http://www.routes.gr/Community/viewtopi ... =11&t=1795

και ενω τσακωνεται ο κοσμος για μικροτητες που μπορουν πραγματικα να λυθουν πινοντας μια μπυρα και μιλωντας ηρεμα σαν ανθρωπινα οντα , καπου αλλου γινονται τα ως ανω αναγραφομενα και διακινδυνευουν ανθρωπινες ζωες και σωματικη ακεραιοτητα συναναρριχητων, και απο οσο θυμαμαι το πεδιο ειναι για αρχαριο επιπεδο . Ας συνεχισουμε λοιπον να τσακωνομαστε για το αν πρεπει να χρησιμοποιουμε βυσματα ή να σκαρφαλωνουμε με τριχιες επειδη ετσι σκαρφαλωναν το 1892 και ας εθελοτυφλουμε στα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ προβληματα, οπως το παραπανω όπως την αφαιρεση πλακετων απο καποιους που θεωρουν οτι μια διαδρομη ειναι ''μαλακια'' και περνουν τις πλακετες να τις βαλουν αλλου που να αξιζει,κατα τη γνωμη τους, και αλλα τοσα.

οποιον πετυχω να κανει κατι τετοιο χωρις λογο και αιτια, πχ εχει φωλια και αφαιρουνται οι 2 πρωτες ή οτιδηποτε, θα φυγει απο κει κιμας.... εξηγουμαι να μη παρεξηγουμαι
Climbing is not a sport, it's a life attidute!
chrisbel
Posts: 138
Joined: 12 Jul 2006 14:48

Re: Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Post by chrisbel »

Δημήτρη Τίτο
Είτε το θέλεις είτε όχι είσαι από τα σημαντικά άτομα του χώρου, απ’ αυτούς που γράψανε ιστορία και –κατά τη γνώμη μου- πρέπει να πεις την ιστορία (η οποία αφού υπάρχει, δεν είναι γνωστή). Έτσι λοιπόν το να πεις σε εμένα τι σου είπε ο Λατσούδης ή ο Νεκτάριος κάποτε δεν βγάζει πουθενά.. άντε και το ξέρω και λοιπόν;
Εκτός αν θεωρείς εμένα σημαντικότερο από κάποιον άλλο αναρριχητή, όπως επίσης αν θεωρούμαστε μια μικρή ομάδα ατόμων πιο σημαντικοί από τους υπόλοιπους επειδή είμαστε εκπαιδευτές και τυχαίνει να είμαστε οι «τυχεροί» παραλήπτες των απόψεων κάποιων μέσω emails. Προφανώς ζήτησα την άδεια όσων έγραψαν τα όσα έγραψαν –ακόμα και για σένα- με τη λογική ότι ζητήματα ηθικής και παράδοσης θα πρέπει να γίνονται κτήμα όλων για να υπάρξει μια ιστορία κάποια στιγμή (όπως αυτό που περιγράφεις για την ονοματοδοσία του πεδίου). Προφανώς επίσης δεν είχα καμία πρόθεση να σε θίξω (όταν θέλω για κάποιον μπορώ να το κάνω πολύ εύστοχα). Ίσως να ήθελα να αναδείξω τη θέση σου για να ξεκαθαρίζεται ένα ζήτημα, λίγη εξωστρέφεια δε βλάπτει..
Το ότι προτιμώ το όνομα Λατσουδόρεμα είναι γιατί το θεωρώ ως μέρος της παράδοσης, τίποτα άλλο. Δηλαδή αν πάω στο Υμηττό και ανοίξω νέες διαδρομές στον τοίχο του Μάκη δικαιούμαι να του δώσω ένα καινούργιο όνομα, ίσως άμα ρωτήσω τον Ιδοσίδη, αλλά καλό θα ήτανε να το ξέρουν όλοι και όχι μόνο ο Τιτόπουλος ή ο Βουτυρόπουλος. Έτσι μας προκύπτει η ιστορία, η παράδοση και δεν λέει και κάνει ο καθένας ότι θέλει.
Από εκεί και μετά η λογοκρισία και οι προτροπές για λογοκρισία επειδή δεν μου αρέσει κάτι που γράφεται για μένα (κι έχω υποστεί πολύ βρίσιμο και υποτίμηση) είναι έξω από τη λογική μου, μου ταιριάζει καλύτερα μια δίκαιη απάντηση. Οπότε πολύ ταιριαστά κάθεται και αυτή η ενέργεια (της λογοκρισίας) μέσα σε αυτή την ενότητα.
Καλό Φθινόπωρο
Genirous
Posts: 61
Joined: 05 Mar 2009 12:45
Location: Αθήνα

Re: Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Post by Genirous »

Πολλές φορές αδυνατούν να καταλάβουν τα μέλη ενός φόρουμ, πως εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις. Η έλλειψη -των απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία- κανόνων και αστυνόμευσης διογκώνει το πρόβλημα. Οι νεότεροι ηλικιακά χρήστες είναι συνήθως πιο εξοικειωμένοι και πιο συνειδητοποιημένοι από τους γηραιότερους. Αυτά όλα είναι αυτονόητα για όλους και δεν αποτελούν λογοκρισία για κανέναν. :o

Σχετικά με το θέμα τώρα, αυτό που κατά δεύτερο λόγο με προβλημάτισε διαβάζοντας, είναι πως ο ανοίξαντας (το παρόν θέμα) κατέθεσε έναν προβληματισμό του και κατάφερε να εκθέσει δημόσια μόνο τις ''ακραία διατυπωμένες'' απόψεις των Σχοινά/Τσούτσια και να μην εκθέσει τις δικές του. Έναν τέτοιον προβληματισμό, σε ένα τέτοιο θέμα, έστω και με λάθος τρόπο διατυπωμένο, δεν πρέπει να τον ξεκινάς εκθέτοντας πρώτα τον εαυτό σου, εάν ευελπιστείς τουλάχιστον σε ''σοβαρή'' συζήτηση και σε μεγάλη συμμετοχή;
User avatar
PetranTW
Posts: 9
Joined: 26 Apr 2010 17:40

Re: Διαδρομές και Πεδία. Ανήκουν σε κάποιους;

Post by PetranTW »

Καλημέρα σε όλους,

Κατά τη γνώμη μου πάντως και αφού διάβασα όλο το κατεβατό, ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχουν απορίες και διγνωμίες για πράγματα που η διακήρυξη του Τυρόλου έχει ήδη δώσει απαντήσεις.
Προφανώς από τη θεωρία στην πράξη κάποια πράγματα αλλάζουν αλλά οι γενικές γραμμές μένουν. Και επειδή ως χώρος (ή κοινότητα) είμαστε λίγο πολύ απόλυτοι και αυταρχικοί (δυστυχώς ή ευτυχώς) (ειδικά με τον εαυτό μας και την ικανότητα μας στο κάθετο πεδίο), δεν θα έβλαπτε ωα ακολουθούσαμε απόλυτα και κάποιους κανόνες από τη διακήρυξη για να μην έχουμε τροφή για συζητήσεις σαν την παρούσα.

Η προσωπική μου γραμμή είναι ο απόλυτος σεβασμός στο έργο του ανοίξαντα και η απόλυτη ελευθερία πρόσβασης στα πεδία και στα βουνά. και τα δύο είναι άρθρα στην διακήρυξη και απαντούν σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις και διαμάχες μέσα στο thread.

Δυστυχώς ως Έλληνες αναρριχητές πρέπει πάλι να ξεχωρίσουμε από την παγκόσμια κοινότητα κάνοντας τα αυτονόητα να είναι ανοιχτά για συζήτηση.

Τα σέβη μου κύριοι

Πετράν
Mountaineering: /n./ slow walking uphill while not feeling very well
Post Reply