Νομοσχέδιο ΓΓΑ. Προπονητές - εκπαιδευτές.

Συζητήσεις και ανακοινώσεις για άλλα αθλήματα βουνού, εκτός της αναρρίχησης
Post Reply
geka
Posts: 249
Joined: 15 Mar 2010 13:45

Νομοσχέδιο ΓΓΑ. Προπονητές - εκπαιδευτές.

Post by geka »

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο της ΓΓΑ για τον επαγγελματικό αθλητισμό, τους προπονητές και τους εκπαιδευτές. Η διαβούλευση θα έχει διάρκεια μόλις μία βδομάδα οπότε και λήγει στις 3 Δεκεμβρίου.
http://www.opengov.gr/cultureathl/?p=7001
menelaos
Posts: 53
Joined: 20 Sep 2007 16:36

Re: Νομοσχέδιο ΓΓΑ. Προπονητές - εκπαιδευτές.

Post by menelaos »

Είμαι πολύ περίεργος να δω τώρα ποιοι εκπαιδευτές και προπονητές θα πάνε να εργαστούν στις πίστες αναρρίχησης...
Επίσης, η ορειβασία και η οργάνωση ορειβατικών εκδρομών από τους συλλόγους εμπίπτει στις διατάξεις;
Μήπως αν πάρω μερικούς φίλους με τα παιδιά τους για να σκαρφαλώσουμε θα μας πάνε φυλακή και θα πάρουν και 5000 ευρώ;
Μήπως αν πάω για τρέξιμο και το ανακοινώσω χρειάζομαι και προπονητή μαζί;
Ελπίζω να φταίει ότι δεν το διάβασα ακόμα προσεκτικά και προτρέχω...
Dimitris
Posts: 662
Joined: 17 Apr 2006 22:41
Location: Athens

Re: Νομοσχέδιο ΓΓΑ. Προπονητές - εκπαιδευτές.

Post by Dimitris »

Τώρα, στην ηλικία που έχω φτάσει, έχω αποκτήσει πλέον την απόλυτη βεβαιότητα ότι οι περισσότεροι νόμοι γράφονται από ανθρώπους που μπορείς άνετα να χαρακτηρίσεις ως «αμόρφωτους» ή «απαίδευτους» ή επιεικώς «χωρίς ευρύτητα γνώσης».

Η παλιά φράση της δεκαετίας του '80, «συνένοχος ή βλάξ», εδώ ταιριάζει απόλυτα. Γιατί εύκολα μπορούμε να σκεφτούμε ότι ή το κάνουν επίτηδες, αφήνοντας παραθυράκια και πολλαπλές ερμηνείες για να βολέψουν δικούς τους (άρα θα τρέχουμε στα δικαστήρια αν έρθουμε αντιμέτωποι με αυτό), ή απλά δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα (ίσως και καμιά άλλη γλώσσα).

Για να το καταλάβει κανείς, μπορεί να δει τους χιλιάδες φορολογικούς νόμους που έχουμε, οι οποίοι μόλις βγαίνουν, σε λίγες μόλις μέρες, ακολουθούνται από αρκετές ΠΟΛ (ή «ερμηνευτικές εγκυκλίους» ή όποια άλλη απίστευτη βλακεία μπορείτε να τις βαφτίσετε), αλλιώς δεν εφαρμόζονται. Κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν ασχολείται με το νόμο, αλλά περιμένει την «εγκύκλιο». Αν τους πείτε «έτσι λέει ο νόμος», σας απαντούν «υπάρχει εγκύκλιος κύριε, δεν το ξέρετε;». Ουσιαστικά οι βουλευτές που ψηφίζουν, έχουν μπερδέψει την «τυφλή δικαιοσύνη» με την «τυφλή ψηφοφορία». Έτσι, ψηφίζουν κάτι που τους δώσανε, ότι νάναι, και μετά κάποιοι γραφειοκράτες-βύσματα εκδίδουν τις «ερμηνευτικές εγκυκλίους» γράφοντας εκεί ότι τους συμφέρει.

Στις πολιτισμένες χώρες, οι νόμοι είναι σαφείς, κι αν δεν είναι, την ερμηνεία δίνουν μόνο τα δικαστήρια. Όχι η ΠΟΛ. Εδώ, για ένα νόμο όπως αυτός που μιλάμε, πρέπει πρώτα να γίνει κάτι (ατύχημα, δυστύχημα, σύλληψη, πρόστιμο, παρενόχληση, παρερμηνεία, ξυλοδαρμός, μηνύσεις, αγωγές, κλπ) ώστε να έρθει κάποιο δικαστήριο να δώσει τη δική του ερμηνεία.

Όντως ο νόμος λέει ότι για να κάνεις οποιοδήποτε «πρόγραμμα» χρειάζεσαι επίβλεψη προπονητή. Άρα προσέξτε, μην κανονίσετε καμιά φορά μέσα από το forum να πάτε πολλοί μαζί γι αναρρίχηση, γιατί την πατήσαμε όλοι. Και μην πείτε ποτέ τη λέξη «πρόγραμμα». Μόνο με κρυπτογραφημένα μηνύματα να το κάνετε. Πχ όταν λέτε «Είσαι για πίτσα το Σ/Κ;» θα σημαίνει «Ραντεβού στο κάμπινγκ της κυρά Λίτσας».

Στην ερώτηση του menelaos αν «η ορειβασία και η οργάνωση ορειβατικών εκδρομών από τους συλλόγους εμπίπτει στις διατάξεις», η απάντηση από αυτό που διάβασα είναι Ναι. Άλλωστε οι σύλλογοι το ονομάζουν «πρόγραμμα αναβάσεων»! Αφού πριν μερικά χρόνια, καταφέρανε οι πανέξυπνοι, να εντάξουν κάθε τέτοια δραστηριότητα των συλλόγων στις τουριστικές, υποχρεώνοντάς τους σε συνεργασία με τουριστικά γραφεία. Εκτός αν κάνω λάθος.

ΥΓ1: Η ρύθμιση κάθε είδους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ δραστηριότητας είναι απαραίτητο να γίνεται, και αυτό απαιτεί νόμους. Αλλά το θέμα είναι ποιός γράφει αυτούς τους νόμους. Γράμματα ξέρει; Γιατί αν ήξερε, θα πρόσεχε τι λέξεις βάζει μέσα. Και κυρίως θα ήξερε ότι ορισμένες δραστηριότητες είναι κατά βάση ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ και εκτελούνται σε ιδιωτικό επίπεδο με προσωπική ευθύνη. Σιγά μην πληρώνουμε προπονητή για να μας επιβλέπει όταν παίζουμε τάβλι...

ΥΓ2: Μπορεί σε κάποιους να φανεί υπερβολική η θέση μου αυτή, αλλά σ' αυτά που περιγράφω κρύβεται το μεγαλύτερο μέρος της κακής θέσης στην οποία βρισκόμαστε σε όλους τους τομείς (οικονομικά, τεχνολογικά, επιχειρηματικά, κλπ). Πρόοδος με τέτοιο νομικό υπόβαθρο δεν γίνεται.

ΥΓ3: Ξέρετε τι σημαίνει ΠΟΛ; Σημαίνει Πολυγραφημένη. Θυμάται κανείς πότε είχαμε πολύγραφους; Εγώ τους έχω δει σε ταινίες της κατοχής. Σ' αυτή την εποχή βρίσκονται ακόμα οι νομοθέτες μας.
kitsos
Posts: 206
Joined: 12 May 2007 01:03
Location: exarceia city

Re: Νομοσχέδιο ΓΓΑ. Προπονητές - εκπαιδευτές.

Post by kitsos »

"Όντως ο νόμος λέει ότι για να κάνεις οποιοδήποτε «πρόγραμμα» χρειάζεσαι επίβλεψη προπονητή."

Δηλαδή για να πας για ορεινό τρέξιμο, ας πούμε, θέλεις επίβλεψη προπονητή. Καταρχήν, πριμοδοτεί
συγκεκριμένες "επαγγελματικές" ή μη επαγγελματικές ομάδες, σε βάρος κάποιον άλλων, που ίσως να έχουν και ένα σχετικό πτυχίο. Ο νέος αθλητικός νόμος,κάνει ακριβώς αυτό: Καθιερώνει τους προπονητές τρίτης κατηγορίας, αποδίδοντας τους ουσιαστικά τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους γυμναστές (οι οποίοι έχουν ξεκινήσει διαμαρτυρίες έξω από υπουργεία, κτλ, δείτε τι έγινε αρχές Δεκεμβρίου). Το επιχείρημα τους είναι πως ο καθένας, που δηλώνει "personal trainer", θα μπορεί τώρα να κάνει το γυμναστή (και μάλλον έχουν δίκιο), καθώς τα ΑΕΙ πτυχία θα εξισώνονται επαγγελματικά με την παρακολούθηση σεμιναρίων από την οικεία ομοσπανδία. Και εμάς τι μας αφορά θα πει κάποιος; Μέσα σε αυτό το κλίμα, η μπάλα πήρε και την ορειβασία-αναρρίχηση, που είναι άλλο φρούτο... Καθώς οι απόφοιτοι της γυμναστικής ακαδημίας στερούνται τα ουσιαστικά εχέγγυα για να διδάξουν, ας πούμε, αναρρίχηση. Τυπικά, όμως καλύπτονται...Με το νόμο αυτό, κάποιοι χομπίστες αναρριχητές θα μπορούν να γίνουν προπονητές, ίσως όχι και τόσο σε βάρος των γυμναστών, που εδώ που τα λέμε με το βασικό πτυχίο είναι άσχετοι με το αντικείμενο (σε αντίθεση όμως με τα υπόλοιπα αθλήματα, την προπονητική των οποίων διδάσκονται στη σχολή τους...). Πολύ απλά ένας πρόχειρα
σχεδιασμένος νόμος, που αγνοεί τις ιδιαιτερότητες κάποιων αθλημάτων. Κάποιοι λένε πως στα ακροτελεύτεια τους, όλοι οι υπουργοί αναζητούν να αφήσουν ένα νόμο παρακαταθήκη (έτσι στα γρήγορα για να προλάβουμε) ως "έργο". Και έτσι, επικρατεί η προχειρότητα, που αναφέρεται προηγουμένως. Βέβαια, θα πει κάποιος, πως το κράτος αδυνατεί να εφαρμόσει το νόμο σε πιο ζωτικά ζητήματα...κάτι σαν την απαγόρευση στα Μετέωρα...άντε και την ψηφίζουν...ποιος θα την εφαρμόσει και με τι προσωπικό; Εκτός και αν προσληφθούν ιδιωτικά security, τα οποία βέβαια, κάποιος οφείλει να τα πληρώνει...Ποιος; Στην Ελλάδα, πολλοί νόμοι παραμένουν πρακτικά ανεφάρμοστοι, ακόμα και σε κλάδους και επαγγελματα, που αφορούν την υγεία του πληθυσμού κτλ...(αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση).
Post Reply