Πύργος Νεραιδάλωνου - ΒΔ κόψη

Πληροφορίες, εντυπώσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις διαδρομές βουνού
Post Reply
ALPHAKAPPA
Posts: 44
Joined: 09 Aug 2014 18:38

Πύργος Νεραιδάλωνου - ΒΔ κόψη

Post by ALPHAKAPPA »

Στα πλαίσια μια εξερευνητικής 2ήμερης ορειβατικής διάσχισης στον άγνωστο Χελμό, πραγματοποιήθηκε προχθές 1η του Δεκέμβρη μια trad /solo διαδρομή στην ΒΔ κόψη της βορειότερης κορφής-Πύργου του Νεραιδάλωνου. Πρόκειται για την κορυφογραμμή όπου “σκάνε” τα γνωστά χτένια και η οποία αρχίζει από την Αετόραχη...σκαρφαλώνει τόν Πύργο συνεχίζει Νεραιδάλωνο, μετά στην 2343 ανώνυμη...και καταλήγει στην Ψηλή Κορφή του Χελμού
-
Από χωριό Σόλος προς Καστράκι στα διπόταμα, συνέχεια μέσω Λυκορέματος και δεξιά στο Κακόρεμα (αυτό πριν το κεφαλάρι). Από κει ανάβαση από κρυφό λούκι στο σκαλοπάτι του Πύργου ακριβώς στην ένωση με την Αετόραχη. Εν συνέχεια αριστερή τραβέρσα σε αχταρμά και από ανοικτό λούκι πάνω δεξιά στην βορειοδυτική κόψη. Σκαρφάλωμα “ελεύθερο” με 12κιλο σακίδιο (...όσο light γίνεται για πρόγραμμα 2 ημερών) με κατάληξη στην κορφή του Πύργου.
(Περιττό να αναφέρω ότι η θέα προς την ορθοπλαγιά της Νεραιδόραχης απέναντι... “δεν παίζεται”).
Συνέχεια περπάτημα σε λιβαδερό μικρό οροπέδιο και γύρισμα στα δυτικά για τις βατές πλαγιές που κυκλώνουν το Νεραιδάλωνο. (Από αριστερά το χάος ). Αυτό ήταν το μισό πρόγραμμα της μέρας που είχε κι άλλα ωραία καθώς και η επομένη με μια αναγνωριστική στην –εύκολη- ανατολική ορθοπλαγιά του Πρ. Ηλία (από πίσω στην πιο άγνωστη μεριά του Χελμού)
Για την δυσκολία της διαδρομής στον Πύργο δεν ξέρω να σας πω, πάντως δεν ξεπερνά τον 4ο. Θέλει όμως εμπειρία να βρεις τα περάσματα για να μη βραχωθείς σε δύσκολα. Επίσης σημαντικό είναι ο καιρός. Διάλεξε καλή μέρα. Αμα είναι βρεγμένα εκεί...δεν στέκεσαι με τίποτα !
-Για να το κάνεις χειμερινό, το λούκι θα είναι σκέτη απόλαυση το ίδιο και η κόψη...αρκεί βέβαια να πετύχεις συνθήκες
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Post Reply