Είδα σήμερα στην τηλεόραση ότι οι κάτοικοι στην Σέριφο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, όπου συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί φορείς, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο νησί.
Μήπως τους έπεισαν οι λίγοι που διαμαρτύρονται κατά των αιολικών πάρκων; Μήπως είναι αντίθετοι στις ήπιες μορφές ενέργειας; Μάλλον τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει. Απλά εκεί πάει να γίνει αυτό που πλέον φαίνεται ξεκάθαρα: οι εργολάβοι βρήκαν νέο χώρο κερδοσκοπίας και αρχίζουν να "επενδύουν" στην ενέργεια αφού τα κέρδη είναι τεράστια. Πιστεύετε ότι η κινητοποίηση των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον τελευταίο χρόνο έγινε για το καλό του πλανήτη; Μήπως κάποιες μεγάλες πολυεθνικές (BP, General Electric, κλπ) ετοίμασαν τα προϊόντα τους και εμείς ήρθε η ώρα να τα αγοράσουμε σαν καλοί καταναλωτές της παγκοσμιοποίησης; Μήπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες για να κερδίσουν ακόμη περισσότερα πρέπει να μας ξαναπουλήσουν με το ζόρι αυτοκίνητα, πιο "καθαρά", αποσύροντας υποχρεωτικά τα παλιά, όπως έγινε με τα καταλυτικά; Δεν είναι επιβάρυνση του περιβάλλοντος η αντικατάσταση εκατομμυρίων αυτοκινήτων που αποτελούνται από μέταλλα, πλαστικά και άλλα υλικά;
Στο θέμα μας τώρα. Στη Σέριφο, σύμφωνα με την ΕΤ1 όπου άκουσα την είδηση, έχει δοθεί άδεια (στον Όμιλο Μυτιληναίου) για αιολικό πάρκο με 87 ανεμογεννήτριες που θα αποδίδουν συνολική ισχύ 261 MWatt. Οι κάτοικοι λοιπόν λένε ότι η μέγιστη ενέργεια που χρειάζεται το νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που έχει τουρισμό, δεν ξεπερνά τα 3 MWatt! Τι χρειάζονται τα υπόλοιπα 257 MWatt; Μήπως ο εργολάβος που θα το εκμεταλλεύεται θα πουλάει (πανάκριβα) τα υπόλοιπα 257 MWatt στη ΔΕΗ για να καλύψει ανάγκες σε άλλα μέρη όπως η Αθήνα; Άρα, το γνωστό επιχείρημα ότι η αιολική ενέργεια μπορεί να ηλεκτροδοτεί με αυτονομία τα νησιά, δεν είναι και πολύ σοβαρό αφού άλλα είναι τα σχέδια των εργολάβων (και δεν περίμενα να είναι διαφορετικά). Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η τράπεζα Πειραιώς στέλνει στους πελάτες της διαφημιστικό φυλλάδιο ενός δανείου που δίνει σε όσους θέλουν να φτιάξουν αιολικό πάρκο, γιατί λέει η επένδυση είναι εξαιρετικά κερδοφόρα λόγω του ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη από κάποιο νόμο να αγοράζει το παραγόμενο ρεύμα σε τιμή πολύ υψηλότερη από την τιμή με την οποία μας πουλάει το δικό της. Ωραία! Επειδή εγώ κι εσείς δεν μπορούμε να το κάνουμε, θα το κάνουν οι εργολάβοι. Θα γεμίσουν τις κορυφογραμμές και τα νησιά με ανεμογεννήτριες, θα το πουλάνε πανάκριβα στη ΔΕΗ, και η ΔΕΗ θα πρέπει ή να κλείσει (πράγμα που πιστέψτε με δεν συμφέρει κανένα μας) ή να μας χρεώσει κι εμάς ανάλογα (ούτε αυτό μας συμφέρει). Πάντως οι κάτοικοι της Σερίφου λένε ότι εκεί που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα το περιβάλλον (με δρόμους, πυλώνες, καλώδια, υποσταθμούς, κλπ) αλλά ποιος τους ακούει;
Πιστεύω ότι πρέπει οι οικολογικές οργανώσεις να πάψουν να λειτουργούν σαν να υπογράφουν "λευκό χαρτί" με τις κυβερνήσεις και τους εργολάβους, θεωρώντας ότι δεν πειράζει να θυσιάσουμε την αισθητική των βουνών, αρκεί να καταργήσουμε το κάρβουνο και το πετρέλαιο. Γιατί θα είναι σαν να δίνουμε "αντιπαροχή" το περιβάλλον, ακριβώς όπως δόθηκαν αντιπαροχή όλες οι μονοκατοικίες των πόλεων και τώρα βιώνουμε το αποτέλεσμα. Όταν καταλάβουμε τι θα έχουν κάνει οι εργολάβοι, θα είναι πια αργά. Γιατί, όσα έργα γίνουν στις κορυφογραμμές, ακόμη και αν εγκαταλειφθεί η επένδυση, αυτά εκεί θα μείνουν και ξαφνικά θα φυτρώσουν δίπλα τους μερικές πολυκατοικίες.
Και για όσους απορούν γιατί αναφέρομαι συνεχώς σε εργολάβους, είναι γιατί οι μεγαλύτερες εταιρείες που κατασκευάζουν και εκμεταλλεύονται αιολικά πάρκα είναι οι κατασκευαστικές. Ναι, αυτές που κατασκευάζουν δρόμους με λακκούβες που τους παρασέρνει η πρώτη βροχή. Αυτές που κάθε αιολικό πάρκο θα το υπερτιμολογήσουν μέχρι και 800% προκειμένου να πάρουν μεγαλύτερη επιδότηση. Αμφιβάλει κανείς;
Στην κάλυψη του ίδιου θέματος από τον Σκάϊ αναφέρθηκε ότι από το 2002 η Σέριφος έχει χαρακτηριστεί "Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους" και δεν επιτρέπουν στους κατοίκους ούτε ηλιακούς θερμοσίφωνες να βάλουν στα σπίτια τους για αισθητικούς λόγους. Καλά, ενοχλούν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ενώ οι 87 ανεμογεννήτριες όχι; Είχε όμως και συνέχεια: Η ίδια εταιρεία που θα στήσει το αιολικό πάρκο στη Σέριφο, ο Όμιλος Μυτιληναίου, σχεδιάζει να στήσει και στις πολύπαθες (σκαμμένες από τα μεταλλεία) Μήλο και Κίμωλο, συνολικής ισχύος 800 MWatt και το παραγόμενο ρεύμα θα μεταφέρεται με υποθαλάσσιο καλώδιο στο Λαύριο και από εκεί φυσικά στην Αθήνα. Κακόμοιρη Μήλος τι άλλο θα πάθεις; Από τη μια σε σκάβουν και σε μεταφέρουν με καράβια σ' όλο τον κόσμο για να χτίζουν σπίτια και από την άλλη σε γεμίζουν με ανεμογεννήτριες για να έχει ρεύμα η Αθήνα.
Ένα πολύ καλό σχετικό άρθρο της Καθημερινής μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_arti ... 07_1286477
Θα δείτε ότι τα ίδια πάνε να κάνουν στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο των Πρεσπών, στα όρια (και εντός) της περιοχής Natura, όπου δόθηκε άδεια για τη δημιουργία αιολικού πάρκου 35 ανεμογεννητριών (με επιδότηση 50%).
Διαβάστε επίσης και το:
http://www.diktioaigaiou.gr/contents/ab ... 1=4&lang=1
Mε πάρα πολλά στοιχεία.
Για να δείτε και την "επενδυτική" πλευρά του θέματος, διαβάστε αυτό το άρθρο στο capital.gr:
http://www.capital.gr/news.asp?Details=273914.
Αιολικά πάρκα και εργολάβοι
Προσέξτε την είδηση στο http://www.capital.gr/news.asp?Details=341218. Πρόκειται για μια εταιρεία μαρμάρου, εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Παράλληλα, όπως φαίνεται, χρωστάει γιατί έχει πάρει δάνεια. Στρέφεται όμως στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και θα ζητήσει νέο δάνειο για να πληρώσει το παλιό. Αυτοί θα υλοποιήσουν τις ΑΠΕ στην Ελλάδα; Άραγε είναι η εξαίρεση ή ο κανόνας; Τι σκουπίδια θα αφήσουν στα βουνά μας μόλις αποτύχουν οι «επενδύσεις» στις ΑΠΕ και τις εγκαταλείψουν όλοι αυτοί;
Απαντώ εδώ, όπως προέτρεψε ο route 4a σε άλλο topic του forum.
Γενικά, επειδή έχω πολλά στο μυαλό μου να πω, σκεφτόμουν ένα άρθρο που θα αποτελούσε μετά θέμα συζήτησης στο forum ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις που σίγουρα διαφέρουν αλλά και έχουν μεγάλη αξία στις μέρες που ζούμε. Δεν το έχω κάνει ακόμη γιατί φτιάχνω "εκ βάθρων" το site ώστε να γίνει, κατά τη γνώμη μου, ποιο λειτουργικό.
Πάντως φίλε route 4a μη νομίσεις ότι με αυτά που θέλω να πω θα τα χώνω σε κάποιον, όπως ας πούμε για την χρήση κάποιων ΑΠΕ που καταστρέφουν περιβάλλον για να προστατέψουν περιβάλλον (άντε, το είπα πάλι). Απλά νομίζω ότι κι εμείς, που λόγω ενδιαφερόντων έχουμε έναν αυξημένο βαθμό ευαισθησίας για το περιβάλλον αλλά και οι οργανωμένοι σε οικολογικές οργανώσεις που είναι ακόμη περισσότερο ευαισθητοποιημένοι από εμάς, άθελά μας πέφτουμε θύματα παραπληροφόρησης και νομίζουμε πως κάνουμε το σωστό ενώ δεν είναι πάντα έτσι. Θα σου πω μόνο ένα παράδειγμα: Εγώ προσπαθώ να ανακυκλώνω, αλλά βοηθάω έτσι το περιβάλλον; Δηλαδή αν παίρνω καθημερινά 5 σακούλες με ψώνια και μετά τις βάζω στον κάδο ανακύκλωσης, πρόσφερα κάτι στο περιβάλλον ή απλά βοηθάω την ανακύκλωση του χρήματος; Πριν 30 χρόνια, σε πολλά σπίτια κυρίως της επαρχίας, μια σακούλα έπρεπε να λιώσει από την πολλή χρήση για να την πετάξουν (δες και την διαφήμιση του Jumbo). Εφημερίδα δεν πέταγαν ποτέ. Κάτι θα τύλιγαν μ' αυτή ή θα γινόταν προσάναμμα στο τζάκι. Ή όταν κάθομαι κάτω από τα πεύκα της πλατείας Ν. Σμύρνης για καφέ το καλοκαίρι με θερμοκρασία 40° και από πάνω μου δουλεύει, στον εξωτερικό χώρο, ένα τεράστιο air-condition για να με δροσίζει, ή το χειμώνα με θερμοκρασία 6° κάθομαι στο ίδιο τραπέζι με μια θεόρατη σόμπα δίπλα μου για να ζεσταίνει το "εν μέρει ακάλυπτο" κεφάλι μου, έχω δικαίωμα να ζητάω αντικατάσταση του 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ; Σε ποιόν να τα χώσω λοιπόν; Δεν ξέρω, απλά θέλω να τα γράψω και να τα μοιραστώ μαζί σας. Με τόση υπερκατανάλωση που κάνουμε όλοι μας έχω αρχίσει να νοσταλγώ την ανέχεια του χωριού! Δυστυχώς. Μήπως έχουν δίκιο οι γονείς μου που λένε: "Ε ρε κατοχή που σας χρειάζεται...";
Γενικά, επειδή έχω πολλά στο μυαλό μου να πω, σκεφτόμουν ένα άρθρο που θα αποτελούσε μετά θέμα συζήτησης στο forum ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις που σίγουρα διαφέρουν αλλά και έχουν μεγάλη αξία στις μέρες που ζούμε. Δεν το έχω κάνει ακόμη γιατί φτιάχνω "εκ βάθρων" το site ώστε να γίνει, κατά τη γνώμη μου, ποιο λειτουργικό.
Πάντως φίλε route 4a μη νομίσεις ότι με αυτά που θέλω να πω θα τα χώνω σε κάποιον, όπως ας πούμε για την χρήση κάποιων ΑΠΕ που καταστρέφουν περιβάλλον για να προστατέψουν περιβάλλον (άντε, το είπα πάλι). Απλά νομίζω ότι κι εμείς, που λόγω ενδιαφερόντων έχουμε έναν αυξημένο βαθμό ευαισθησίας για το περιβάλλον αλλά και οι οργανωμένοι σε οικολογικές οργανώσεις που είναι ακόμη περισσότερο ευαισθητοποιημένοι από εμάς, άθελά μας πέφτουμε θύματα παραπληροφόρησης και νομίζουμε πως κάνουμε το σωστό ενώ δεν είναι πάντα έτσι. Θα σου πω μόνο ένα παράδειγμα: Εγώ προσπαθώ να ανακυκλώνω, αλλά βοηθάω έτσι το περιβάλλον; Δηλαδή αν παίρνω καθημερινά 5 σακούλες με ψώνια και μετά τις βάζω στον κάδο ανακύκλωσης, πρόσφερα κάτι στο περιβάλλον ή απλά βοηθάω την ανακύκλωση του χρήματος; Πριν 30 χρόνια, σε πολλά σπίτια κυρίως της επαρχίας, μια σακούλα έπρεπε να λιώσει από την πολλή χρήση για να την πετάξουν (δες και την διαφήμιση του Jumbo). Εφημερίδα δεν πέταγαν ποτέ. Κάτι θα τύλιγαν μ' αυτή ή θα γινόταν προσάναμμα στο τζάκι. Ή όταν κάθομαι κάτω από τα πεύκα της πλατείας Ν. Σμύρνης για καφέ το καλοκαίρι με θερμοκρασία 40° και από πάνω μου δουλεύει, στον εξωτερικό χώρο, ένα τεράστιο air-condition για να με δροσίζει, ή το χειμώνα με θερμοκρασία 6° κάθομαι στο ίδιο τραπέζι με μια θεόρατη σόμπα δίπλα μου για να ζεσταίνει το "εν μέρει ακάλυπτο" κεφάλι μου, έχω δικαίωμα να ζητάω αντικατάσταση του 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ; Σε ποιόν να τα χώσω λοιπόν; Δεν ξέρω, απλά θέλω να τα γράψω και να τα μοιραστώ μαζί σας. Με τόση υπερκατανάλωση που κάνουμε όλοι μας έχω αρχίσει να νοσταλγώ την ανέχεια του χωριού! Δυστυχώς. Μήπως έχουν δίκιο οι γονείς μου που λένε: "Ε ρε κατοχή που σας χρειάζεται...";
-
CLEANCLIMBING
Κατ' αρχήν δεν υπάρχει παιδεία πάνω στο θέμα της ανακύκλωσης και των οικολογικών προβλημάτων. Ναι καλέ μου φίλε, πηγαίνοντας το κατιτίς σου για ανακύκλωση κάτι γίνεται. Και όταν αυτό το λίγο το κάνουν πολλά άτομα τότε υπάρχει και ορατή βελτίωση. Θα μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου. Στην boring morning job, άρχισα να προτείνω στους προισταμένους ιδέες για την ανακύκλωση, που ήταν σαν να βλέπουν Αρειανό να χορεύει λαμπάντα. Αρχίσαμε λοιπόν να ανακυκλώνουμε χαρτί (μόνο στην επιχείρηση μας κατά μεσο όρο ανακυκλώνουμε τον χρόνο 2,5 τόνους χαρτί!!!), ανακυκλώνουμε σχεδόν 20(!!!) τόνους καμμένα ορυκτέλαια, 18,000 μπουκαλια πλαστικά, 4,5 τόνους μπαταρίες αυτοκινήτων. Εγώ προσωπικά αντί να χρησιμοποιώ τις χαρτοπετσέτες για το σκούπισμα των χεριών χρησιμοποιώ πετσέτα από το σπίτι μου. ΟΛΟΙ μας πρέπει να βάλουμε το χεράκι μας. Πόσοι από εμάς πάμε στο βουνό και μαζεύουμε τα σκουπιδάκια που βλέπουμε? Όσο γαι τις ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα, ε, άλλη φάση να τα αρπάξει το καρντάσι που θέλει να αυγατίσει το χρήμα που παντελονιάζει. Δεν υπάρχει και κράτος, να πει: "πόσο θέλει το νησι? 3Mwh? Θα μπούν ανεμογενήτριες και φωτοβολταικά για 3,5Mwh. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ. ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΑΡΠΑΧΤΕΣ...
CLIMB CLEAN, LIVE FREE...
Φίλε Δημήτρη πάνω σε αυτό που αναφέρεις έχω να πω ότι είναι η σωστή και βαθιά ματιά που μπορούμε να ρίξουμε πάνω σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.\\
Ακόμα έχω να συμπληρώσω ότι μια ματιά στον τρόπο ζωής πριν από κάμποσα χρόνια και το πως κατάφεραν οι πριν από εμάς να μας παραδώσουν αυτή τη κληρονομιά (πολιτισμό, αξίες, περιβάλον, κ.α.) καλό θα είναι να μη χαρακτηρίσουμε ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ.
Ακόμα έχω να συμπληρώσω ότι μια ματιά στον τρόπο ζωής πριν από κάμποσα χρόνια και το πως κατάφεραν οι πριν από εμάς να μας παραδώσουν αυτή τη κληρονομιά (πολιτισμό, αξίες, περιβάλον, κ.α.) καλό θα είναι να μη χαρακτηρίσουμε ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ.
CLEANCLIMBING Έχεις απόλυτο δίκιο και σε καταλαβαίνω γιατί κι εμένα με κοιτάνε σαν εξωγήινο γι αυτά τα θέματα. route 4a τα τελευταία 10 χρόνια έχω αλλάξει τελείως την φιλοσοφία ζωής. Αυτό που λες, που κάποιοι θα πουν πισωγύρισμα, θα έπρεπε να είναι το πρότυπό μας.
Εμείς λοιπόν τα λέμε και τα κάνουμε, όσο μπορούμε. Σκεφτείτε όμως, απλές δράσεις όπως αυτές που αναφέρει ο CLEANCLIMBING, για να έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα, θα έπρεπε να υιοθετηθούν από ιδιώτες, επιχειρήσεις, οργανισμούς, κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Πως θα τους πείσουμε; Ξέρετε, τα πάντα είναι θέμα κατανάλωσης. Αν δηλαδή έχεις να προτείνεις μια λύση, ο κόσμος θα την αποδεχτεί αν είναι κι αυτή ένα "προϊόν" ή "υπηρεσία" που θα αγοράσει. Έτσι μας κατάντησαν. Γι αυτό και τα αμέσως επόμενα χρόνια θα μας πουλήσουν εκατομμύρια νέα "αντιρρυπαντικά" αυτοκίνητα, οδηγώντας τα υπάρχοντα (που δουλεύουν μια χαρά) στις μάντρες.
Πριν λίγο καιρό, ένας φίλος οικολόγος, όταν του είπα ότι είμαι αντίθετος στις ανεμογεννήτριες, μου είπε ότι έχουμε δεσμευτεί στην ΕΕ για αντικατάσταση μέρους της ηλεκτρικής παραγωγής από ΑΠΕ, οπότε αν είμαι αντίθετος πρέπει να προτείνω κάτι άλλο. Εγώ λοιπόν ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΕΦΙΚΤΟ. Μόλις αυτό γίνει πράξη συζητάμε τα υπόλοιπα αφού δεν δέχομαι καταστροφή των βουνών για να μπορεί ο κολωνακιώτης να πίνει καφέ με air-condition εξωτερικού χώρου ή το Χίλτον να φωταγωγείται εξωτερικά όλη νύχτα, όλο το χρόνο. Το ίδιο προτείνω και για τα αυτοκίνητα.
Εμείς λοιπόν τα λέμε και τα κάνουμε, όσο μπορούμε. Σκεφτείτε όμως, απλές δράσεις όπως αυτές που αναφέρει ο CLEANCLIMBING, για να έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα, θα έπρεπε να υιοθετηθούν από ιδιώτες, επιχειρήσεις, οργανισμούς, κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Πως θα τους πείσουμε; Ξέρετε, τα πάντα είναι θέμα κατανάλωσης. Αν δηλαδή έχεις να προτείνεις μια λύση, ο κόσμος θα την αποδεχτεί αν είναι κι αυτή ένα "προϊόν" ή "υπηρεσία" που θα αγοράσει. Έτσι μας κατάντησαν. Γι αυτό και τα αμέσως επόμενα χρόνια θα μας πουλήσουν εκατομμύρια νέα "αντιρρυπαντικά" αυτοκίνητα, οδηγώντας τα υπάρχοντα (που δουλεύουν μια χαρά) στις μάντρες.
Πριν λίγο καιρό, ένας φίλος οικολόγος, όταν του είπα ότι είμαι αντίθετος στις ανεμογεννήτριες, μου είπε ότι έχουμε δεσμευτεί στην ΕΕ για αντικατάσταση μέρους της ηλεκτρικής παραγωγής από ΑΠΕ, οπότε αν είμαι αντίθετος πρέπει να προτείνω κάτι άλλο. Εγώ λοιπόν ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΕΦΙΚΤΟ. Μόλις αυτό γίνει πράξη συζητάμε τα υπόλοιπα αφού δεν δέχομαι καταστροφή των βουνών για να μπορεί ο κολωνακιώτης να πίνει καφέ με air-condition εξωτερικού χώρου ή το Χίλτον να φωταγωγείται εξωτερικά όλη νύχτα, όλο το χρόνο. Το ίδιο προτείνω και για τα αυτοκίνητα.